Ezt nevezem precíz megmunkálásnak!

Hozzászólások

Az konkrét...
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Miért gyártat mindenki kínában, ugye? :-P

** Azért, mert becsukják a szemüket a megrendelők és akkor biztos nem létezik
-18 órás munkanap
-akár gyerekeket is beszervezve az előzőbe
-olyan szmog, hogy 30 méterre sokszor nem látsz el. Mint nálunk sűrű ködben, csak ott a szar száll a levegőben ami szépen eloszlik mindenütt a bolygónkon.

** Aztán azért, mert képesek
-rettenetesen olcsó és nagy tömegű villámtermelésre
-az előbbire, ahol a minőség természetszerűleg az utolsók között van
-bármit lemásolni
-az előbbire, eközben helyettesíteni az eredeti matériákat és megoldásokat olcsószarral, melyeket döbbenetes környezeti terheléssel állítanak elő.

** Aztán azért, mert ha az eredeti megrendelő lezárja a megbízását, akkor
-Kínában még nem állnak le, hanem majd kell másnak a cucc, eközben az eredeti megrendelő tehetetlen
-Aki új vásárló az előbbi kínálatból bevásárol és eladja a portékát mondjuk Outletekben eredetik közé vegyítve, full elnagyolt anyaghasználattal stb.
-Ha mégsem lenne központi felvásárló erő, akkor megy majd alira vagy ebayre rejtett linkeken, amit nyilván ingyenes postával küldenek neked.

Ettől függetlenül természetesen **képesek komoly minőségű ipari trükkökre is**. De ezek a produktumok nem olcsók, nem gyorsan készülnek, nem lesz hozzá tömegesen 17 órában dolgozó szakértő, itt nincs értelme másolni és nem lehet olcsószarral dolgozni. Ami ebből marad árukészlet nem fog kelleni senkinek az eredeti megrendelőn túl, mert ennél százszor olcsóbb a gagyi, és a drága cuccnak amúgy sem könnyen találni piacot. Persze eközben továbbra is szívod a retek kínai szmogot itt helyben, akár szart - akár komoly cuccot gyártanak.

Hétvégén voltam az M3 Outletben a gyereknek cipőért. Kedves érintettek, ha ott egy-egy üzlet a teljes (ez fontos, tehát teljes) árukészletére kapna egy eredetiségi ellenőrzést, ott szerintem bajok lennének.

Basszák meg Kínában!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> -18 órás munkanap

- Average weekly hours actually worked per employed person in China: 46 (persze a valós ettől eltérhet)
- Az EU átlag: 40,3, de a feldolgozóiparban általános a 42-44órás munkahét + túlóra
- A telsa USA-ban lévő gyárában 12x5=60 órás munkahetek vannak: forrás
- European Amazon Workers Strike and Urge Prime Day Boycott: A 2015 New York Times investigation found that employees were forced to work 80 hours a week and stay online constantly. - forrás
- Az Audi nálunk: "Ugyan nem ismert a kollektív szerződés tartalma, de a nyilvánosan hozzáférhető információk szerint az Audi éves munkaidő keretet használ, ami szerint éves átlagban ugyan 48 óra lehet a munkaidő, de 7 egymást követő napon 56 órára (7×8) is kötelezhetők a dolgozók." - forrás

> az előbbire, ahol a minőség természetszerűleg az utolsók között van

Pár hónapja történt:
- Az IKEA az EU-ban akarta gyártani az addig kínában készült lámpákat
- Megbízta a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt-t
- 1 év után visszavonta a megbízást, mert 50%-ban minőségproblémás terméket gyártottak
- A gyártás visszakerült kínába, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt meg bezárt.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/13/nagy_bajba_kerult_a_kavefozos_szar…

--

Pár éve az Apple elhatározta hogy az iMac-et az USA-ban fogja összerakni, de a csavarok legyártásához sem találtak megfelelő beszállítót: https://www.nytimes.com/2019/01/28/technology/iphones-apple-china-made…

“In the U.S., you could have a meeting of tooling engineers and I’m not sure we could fill the room,” he said. “In China, you could fill multiple football fields.”

Igazából a lényeg, hogy a feldolgozóiparban az EU-ban és az USA-ban is a lehetőségekhez képest maximálisan kihasználják a munkaerőt és hogy jelenleg nincs alternatíva kínára. A minőség márka/árkategória és nem országfüggő.

Őszintén ha ugyanabból a háztartási termékből, ugyanazon az áron lenne Electrolux (EU), Samsung (Dél-Korea) meg mondjuk Xiaomi (Kína), akkor valószínű Samsung, Xiaomi, Electrolux lenne a preferenciám jelenleg. Valószínű mert az elmúlt 3 évben 2 electrolux háztartási terméket is ki kellett dobnom.

A második bekezdéshez nem igazán tudok jót fűzni, hiszen minden felsorolt brand Kínában előállított produktumokkal bombáz, legalább részben. Szubjektív szempontok alapján talán annyit tudok hozzátenni, hogy én meg Samsungot nem vennék. Ha a levegő Samsung lenne, akkor sem.

Az első érdekesebb: a "nincs más alternatíva" mérlegére oda lehetne tenni egyik oldalra a nap 2/3-át megevő keleti munkaórákat, a másikra meg pl. az évi 400órás helyi hisztériát. Szóval nagyon könnyen meglátom az igazságát annak amit írtál, dehát ez egy következmény. Mindennek ára van, ennek megfelelően amiről írtál pl. itt Európában szépen meg is fizettünk érte.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

** Aztán azért, mert képesek
-rettenetesen olcsó és nagy tömegű villámtermelésre
-az előbbire, ahol a minőség természetszerűleg az utolsók között van
-bármit lemásolni
-az előbbire, eközben helyettesíteni az eredeti matériákat és megoldásokat olcsószarral, melyeket döbbenetes környezeti terheléssel állítanak elő.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube…

El nem hiszem, hogy idelöktél egy jól sikerült koppintást és kész. Vagy csak nem értem mit szeretnél mondani vele, vagy csak felületes vagyok és nem néztem elég figyelmesen a videót. De amellett, hogy most nagyvonalúan elhaladok a., azon milliós összegek mellett amivel az eredeti terméket sikertelenül védték meg akik ezzel próbálkoztak b., az olcsó kínai nehézipar kicsitsemzöld szemlélete mellett, szóval ezeken túl most ide lehetne lökni úgy másfélezer full gagyi vackot is. Utóbbiból nekem is van, nem egy, meg nem is kettő.

Nem is tudom melyik unfair jobban: ellopni valakitől a saját brandjét és rossz esetben csontig égetni, jobb esetben meg tapsoltatni a végfelhasználót, hogy jéé ez majdnem olyan mint amit elloptak. Vagy esetleg Nyugat-Európában azon háborogni, hogy a köcsög "balkániak" eldobják a cigicsikket, miközben pl. Kína röhögve fullaszt meg, szó szerint. Dehát a kölyökfókák lassan vért könnyeznek Grönlandon, tutira a cigicsikktől így értelmetlen máson rugózni.

Amúgy ha csak játszunk a gondolatokkal, nem lehetne elvenni az élősködő zöldek minden pénzét és létrehozni belőle egy komoly alapot, amiből minden gyártó (kínai is) kaphat amennyiben betart bizonyos előre meghatározott környezetvédelmi normákat? Hátha megérné nekik nem ránk önteni a szart. Tudom, kicsit nyugdíjpénztár-szagú pénzelvétel de azért pörgessük ki.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

No offense!

Azért "löktem ide egy jól sikerült koppintást", mert nem igaz, hogy "olcsószar" másolatokat csinálnak.
Kína már akkor komolyan kereskedett, amikor európában még kövekkel dobálóztak.
Kína azt gyárt, amire van igény, ha minőséget akarsz akkor azt, ha szart akkor meg azt. Amit leírsz, annak a nagy része bullshit, körül kellene nézned Kínában, az átlagembernek ott nagyobb vásárlóerejű a fizetése mint nekünk itt. Ha pedig a technológiai szintjükről nyilatkozol ajánlom előtte utazz el Shenzenbe és nézz be néhány helyre. A kínai nyersanyagok nélkül még telefonod meg számítógéped sem lenne.

Hát akkor Papica kezében azért van olyan kés, mert az eredeti megrendelő lécelt, a gyártó üzem meg tovább tolta nem? Jövő héten lehet már nem olyan minőségben készül. Valaki garantál valamit? Akár ez is le van írva fentebb, meg az is le van írva, hogy képesek minőségre. De az, hogy ez legyen az alap a kínai iparral kapcsolatban azt nehezen veszi be a gyomrom.

Szőr mentén: a hamisítvány farmarnadrág úgy készül, hogy (hasamra ütök) a Levi Strauss előír mindent a gyártással kapcsolatban és ő maga visz alapanyagot. A gyártó megveszi az alapanyagot és a folyamatok után a brand tulajdonosa meg megveszi a kész terméket, ami megy a disztibútorokhoz. Gyártás közben elfogy a gomb. Sebaj, pótolják helyből. Elfogy a cérna. Pótolják helyből. Elfogy a szövetanyag is, közben a megrendelő már menekülne inkább másik gyártóhoz, dehát hadd menjen elkészül az a farmernadrág úgy is. Még az is lehet, hogy a pótolt farmeranyag elsőre az eredeti lesz, de mindegy is mert talán már az is Kínában készült még eredeti verziójában, amely körből mondjuk szintén elmenekült valaki és már az is költséghatékonnyá válás útján van. Ejj de kíméletesen mondtam. Mintha itt úgy gyártanánk Audikat, hogy az elfogyott gyári hozzávalókat a szomszédból pótolnánk okosban. Nem törvényszerűen persze, csak úgy a lehetősége lenne meg.

Így van, ha szar kell szart gyártanak, bár ehhez nem kell feltétlenül külföldi megrendelő sem, csak valami amit kitaláltak máshol. Ha nem szart akkor nem szart. Bár ha jó cucc kellett és közben kiléptél, akkor még elkészülhet a produktum, akár szarként, és kimehet a te logóddal is. Jeah, nekem ez nem túl megnyugtató.

Így van, a nyersanyag szuper meg minden, csak akkor (ez nem neked szól) nem kell sírni a szmog miatt meg ózonlyuk miatt meg a tököm tudja miért. Mi itt Európában, nomeg ott a tengeren túlon fizettünk-fizettek azért, hogy ez így legyen. A pekingi olimpián láthattad, hogy akár a közvetítés problémát okozott a levegő miatt, kiemelt elit helyszíneken is.

A kínai olcsóáru olyan költséghatékonyan gyártott cucc, ahol a minőség, a környezeti terhelés és az eredetiség mindig kérdés tárgya. Máshol is ez lehetne nyilván nem csak Kínában, de a mennyiségek mások. Tehát ha az ajtóm elé lapátolnának valamit az éjjel két kupacban: egy nagyban amit nem tudok kikerülni sem, meg egy maroknyiban, elsőként azért reklamálnék amit nem tudok megkerülni nem? Aztán majd jöhet a többi, csak előtte tudjak már kilépni az ajtón. Én így látom. És azt is látom, hogy legalább a zöld törekvések mentén el lehetne indulni valami felfelé vezető úton. A többit meg majd aztán, de ezek már nagyon távoli témák a minőséghez képest.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azért, mert nemzetközi munkamegosztás van, és az értéklánc bizonyos részeit célszerű lehet ott működtetni.

Nincsen olyan, hogy egy komplex termék mint pl. az a CNC megmunkáló központ, amivel a videon lévő munkadarabokat megmunkálták, az tisztán kínai, német, francia, japán lenne. A gyártó JingDiao a motorokat valószínűleg Japánból vette (pl. panasonic) a vezető sínek alighanem valamelyik tajvani gyártótól jöttek, az elektromos rendszer mondjuk francia Schneider szingapúri leányától, a vezérlés megint külön történet.

Pont annyira kínai, mint amennyire szlovák az a Pozsonyban összerakott Audi Q7, aminek Győrben készült a motorja, Németországban a kocsiszekrénye, Olaszországban a brembonál a fék, Kínában amerikai tervek és knowhow alapján a mikroelektronika, Dél-Koreában a műszerfalat kiváltó LCD stb.

Nekem azok japán fa csapolások, illesztések tetszenek.

Lassan eljutunk a piramis epitok szintjere is...

Mától a pornó is engedélyezett az oldalon? :-)

Nagyon királyul néz ki, kiváncsi lennék a mögötte álló technikára. És miért nem Európában csinálják ezeket?

Ha esetleg valaki véletlenül nem vágná a kínai jeleket: a felirat "Beijing Jingdiao".

http://www.jingdiao.com/en/

Illetve a lesüllyedő izé az egy gáztűzhely.

Amúgy én se értem, de volt aki lefordította nekem :)

Látványosabb mint egy porlaszócsúcs de nem pontosabb semmivel.

Szerintem pont annak, aki találkozott már ilyennel. Egy porlasztócsúcs pár milliméterén nem nagy puki pontosnak lenni. De a kétemberes darab bő háromszáz milliméterén tartani ugyanezt már más kategória.

Vagy csak én vagyok elmaradva, de nekem ez tényleg eléggé menő technológiának tűnik, kevés helyen láttam még hasonlót.

Az a helyzet hogy ha komoly igénybevételre tervezett eszközöket veszel alapul egyáltalán nem triviális a pontosság kis méretben sem. Vannak olyan esetek ahol 5 celsius fok tűrésen belül illeszthető össze egy pár kicsi alkatrész. A másik fontos dolog a felhasznált anyag keménysége. A demózáshoz nem valószínű hogy olyan kemény anyaggal dolgoztak mint egy hidraulikus szeleptest vagy egy kombinált labirintus szeleptömb esetleg egy porlasztó, bár a hőmérsékleti tényező ott is fontos. Lehet hogy a fehér kesztyű nélkül másodszorra vagy harmadszorra már nem illeszkedne a két fél :)

Én is úgy tudom hogy a titka a történetnek a hőmérséklet kompenzáció. Tehát már megmunkáláskor pontosan tudnia kell a gépnek a megmunkált anyag és a felhasznált szerszámok összes hőtágulási jellemzőjét. Maráskor az adott művelet során kompenzálnia kell ezek alapján a szerszám pályát, minden pillanatban tudnia kell milyen hőmérséklet keletkezik a megmunkálás során, az hogyan hat a szerszámra és az anyagra, beleszámolva a hűtőfolyadék hatását, hogy végül majd az elvárt (pl. 25 fok +/-X ) hőmérséklet tartományban legyen az a méret az anyagnak (az elvárt tűréssel) ami az elvárás. Anyagismeret kell hozzá A-tól Z-ig. Jobb gépek mérik és kompenzálják magának CNC mechanikának hőtágulását is.

Ez nagyon jó!

Gondolom itt nem a tárgyak megtervezése volt a nehéz, hanem olyan 3D nyomtatót vagy nem is tudom mivel csinálják ezeket gyártani, ami ilyen pontosságra képes.

Nagy pontosságú CNC, majd egy jól megtervezett polír. A felezett elemeket nagynyomású vízsugárral vágják, ha kell 2000 bar nyomású homokszennyezett folyadékkal.
Maga a produktum felülete a szennyeződésekre is allergiás lehet, ezért a gumikesztyű (oxidáció, felületi karcolások, stb). Nem is tudom milyen keménységű anyag lehet, de azt mondom valami acélötvözet. Puhább a besüllyedő alkatrészek miatt nem lehet, a századik becsúszásra már mikronokban mérhető játéka lenne.

Ui a külső íven kontaktosan záró testek belső kiképzése nem biztos, hogy kontaktos, hiszen felesleges annak lennie. A külső és látványosan pontos érintkezés pedig akár trükkökkel is megoldható, egy hozaganyagot belepolírozva az (egyébként nem pontosan illeszkedő de) összenyomott felületek résébe meg ilyesmi. Amúgy is nyilván összenyomva polírozzák, mert külön húzva elvihetnék az éleket.

De amúgy nem voltam ott a gyártásnál, csak gondolkodom :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

keress ra youtubeon a "cnc machine" szora, es dobja az ilyen alkatreszeket gyarto videokat. eleg durva alakzatokat is ki tudnak faragni

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

EDM a neve, btw europai technologia és legalább 60 éves a CNC felhasználás kategóriában (egyébként az alapelvet pedig az Oroszok találták ki a II világháború alatt)
Elsőnek ilyet itthon kb 20 évvel ezelőtt láttam (sanszosan volt már előtte is), de úgy tűnik csak a kínaiaknak új és érdekes annyira, hogy Youtube-ra feltöltött videókon az átlag ember hüledezzen.
Mivel akkoriban még mindennek aggattak Magyar nevet is, itthon a "szikraforgácsolás" nevet kapta

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Biztos vagy benne, hogy ez az?
Huzalszikraval ilyen feluletet nem csinalsz, tombszikraval meg rengeteg ido, mert lassu folyamat. A pontossaga meg szerintem a sima maro alatt marad, mert a feszultseggel/tererosseggel no a szerszam "merete". Egyebkent belinkeltek, hogy ennek a kinai cegnek milyen eszkozei vannak, EDM-et nem lattam koztuk elsore.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Biztos lásd itt.
Egy régebbi géppel is lehet +/- 4um környéki pontosságot elérni. Azért lehet vele ekkora pontosságot elérni, mert a munkát itt nem mechanikusan végzed, egyszerűen nem lépnek fel olyan erők amik a szerszámra (és ezáltal a pontosságára) károsan visszahatnak. Cserébe sokkal de sokkal lassabb

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Az lehet, de sima forgácsolással nm pontosság az átlagos, az általad linkelt videóban is +/-41nm -es error rate volt a legnagyobb. Szikraforgácsolással 1-2um környéki a részecskeméret, ami azért nem 1-2 nagyságrenddel pontosabb.
Egyébként meg a JD-nek vannak plazma/viz vágói is

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

fyi: Most is hozza lehet jutni az akkoriakhoz, mar ami megmaradt. Persze szet vannak jaratva, az ilyen mikronos pontossag nem realis, meg a vezerlest is celszeru modernizalni a lyukkartyas helyett. Viszont ha nem kell ilyen pontossag, eleg jol birjak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ha elég pontos lenne, akkor tudnák szészedni..

precíznek precíz... de mire való ez a cucc?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.