Rádióamatőrök a Zsámbéki medencében?

Fórumok

Sziasztok!

Esetleg lennének itt néhányan a Zsámbéki medencéből, akik rádió amatőrködnek? Legjobb Páty lenne és környéke, de annyira csend van minden csatornán, hogy bárki jöhet már :-)

Üdv, Cz

Hozzászólások

A PMR ahogy a nevében benne van personal, nem rádióamatőr és hasonló. Az csak a magyar csóróság és rögvalóság volt , hogy régebben itt is ilyesmiket toltak. Ma már szerencsére letisztult az egész arra amire ez a sáv van, a personal üzenetküldésekre.

Néha van olyan, hogy (magaslati pontokról) csinálnak PMR eszközökkel is összeköttetést, de olyan ezzel nem igen van, hogy bebeszélsz az éterbe és valaki visszaválaszol majd valahonnét.

CQ-zol egyet a nagyvilágba és majd valaki válaszol. :)
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Én még akkor vettem amikor megjelent (viszont már vagy 4-5 éve eladtam). 450 MHz-re van a Yagi, rádugod és megy is. Kérdés hogy honnan használod. Én pl Paneldzsungelben 13. kerből elértem vele a Pilisi papagájt. De amúgy már az is sokat segit ha a gyári vastag antennáját kidobod és veszel valami ilyet:
https://www.ebay.com/itm/AS-270-SMA-R-Aufsteckantenne-2m-70cm-AFU-PMR-F…

Amúgy pedig menj jó magasra, én a Hármashatár-hegyről Low teljesitménnyel elbeszéltem Dunaújvárosig (~100km). Akkoriban még volt egy papagáj valahol az északi parton, azt simán hozta antennával. De épithetsz magadnak saját dipólt is, nem kell hozzá műszerésznek lenni, fali áramkábelből meg lehet csinálni.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Sziasztok!

El is felejtettem, hogy volt ilyen témanyitásom, jól jön ez most :-)

A helyzet sokat nem változott, a Baofeng rádiómmal szeretném az étert meghódítani, miközben egy RDS-sel is hallgatózom, egyre világosabb, hogy kell egy nagyobb/jobb antenna a mostani kicsi helyett. A bejegyzésem első felével pont eziránt érdeklődöm, 2 méterre és 70 cm-re tudtok ajánlani itthon is megépíthető, barkács antennát (vagy olcsón megvenni valamerre)?

A második rész csomagrádióra vonatkozik.Napok óta tájékozódom AX.25 és APRS ügyben, elámulok a hazai információ-hiánytól vagy annak régiségén. HW szinten ott tartok, hogy kábelt szerelek, amivel a PC hangkártyáját és az RS-232 portját kötöm össze a kézirádióm speaker és mic csatlakozójával, a PC-n pedig a Dire Wolf és a Xastir fut. Ezzel így elvileg vezérelhetem majd adásra a rádiót, a szoftver pedig figyel a csomagokra a megfelelő hullámhosszon. Aki hasonlóan ugrott neki a témának és lenne tapasztalata, ne fogja vissza magát, ossza meg! Mik a buktatók, mire kell figyelni, stb.

Minden bizonnyal egy rendes antennával elérhetném Biatorbágyon a HG1DFB-1 hívójelű igate-et, legalábbis a https://wiki.ham.hu/index.php?title=APRS és a https://aprs.fi/#!lat=47.61670&lng=19.05000 szerint. Ismertek élő embert, aki csomagrádiózik, itt a Zsámbéki medence környékén forgalmaz és fellehetne vele venni a kapcsolatot, akár itt a fórumon vagy magán üzenetben?

Üdv, Cz

(HG5CZY)