Hivatalos elektronikus ügyintézés kaotikusan, de működik

 ( pepo | 2019. február 19., kedd - 16:52 )

Mint felhasználó, aki rendelkezik Ügyfélkapuval, csak szerettem volna hivatalos levelet írni egy bíróságnak és egy rendőrkapitányságnak.

Azt tudtam, és részben feltételeztem, hogy anélkül, hogy a fenekemet felemeljem, hitelesített elektronikus leveleket lehet küldeni állami szerveknek. Igen. Működik, de nem olyan egyszerű első nekifutásra, ráadásul a dokumentáció gigantikus és áttekinthetetlen.

Rögtön az elején azzal szembesülünk a ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon, hogy létezik bizonyos "e-papír" meg "tárhely" szolgáltatás (az elején az sem világos, hogy mik ezek, hogyan működnek), amik arra hivatottak, hogy levelezést folytassunk az állam embereivel. Vagy van még másik is? Nagyon nehéz tájékozódni.
Az elektronikus ügyintézésre a gugli házirendet, elöljárói parancsot, meg egy tonna kérdést talál. Nem járható út.
Sok időm ráment, mire összepakoltam, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot bizonyos szervekkel.
Leegyszerűsítem a kalandomat és a végeredményt közlöm, hátha valakinek segít.

Hogyan küldjünk elektronikus hitelesített levelet állami szerveknek?

1, Ügyfélkapu regisztráció szükséges!

2, 1.8-as JAVA-t és az ABEV ÁNYK keretprogramot érdemes előre telepíteni. (Nem minden levélküldéshez szükséges, de van, ahol kihagyhatatlan. Jelenleg mindenképpen az 1.8-as JAVA kell! Ubuntu alatt openjdk-8-jdk a csomag neve. Ne felejtsük el az openjfx telepítését sem! (köszi, Elbandi). Elindul ÁNYK az 1.11-el is, de a netes kommunikációnál folyamatosan hiba lép fel.)

3, A szükséges oldalak valamiért nem kompatibilis a FF-szal, ezért nem töltődnek be, vagy a "nem vagyok robot" puzzle-ok végtelen ciklusba futnak.
Google Chrommal működött minden szükséges állami oldal.

4, A pdf fájlunkat érdemes hivatalosan hitelesíteni a https://niszavdh.gov.hu oldalon. Az így kapott pdf fájlt, amit vízjellel lát el az előbbi oldal, érdemes jól elkülönített könyvtárba menteni, mert a fájl jó hosszú hexa nevét nem könnyű megjegyezni.

5, Első nekifutásra nyilván nem tudjuk előre melyik felületet kell használnunk.

5.1, Próbáljuk meg a https://epapir.gov.hu oldalt. (Ez az egyszerűbb út levélküldésre, feltéve, ha az adott hivatallal felvehetjük a kapcsolat erről az oldalról.)
A Témacsoport-on belül, ha ügyesen kitaláltuk, hogy az oldal megálmodói mire gondoltak, akkor Címzett legördülő menüben meg is találjuk az adott hivatalt. (Én innen tudtam az egyik rendőrkapitányságnak levelet küldeni.)
Innen sokféle fájlkiterjesztésű fájlt tudunk küldeni a címzettnek. A 4.-es pontot ki is lehet hagyni ennek az oldalnak a használatakor, de én a pdf fájlokat, biztos, ami biztos, hitelesítettem.

5.2 Ha az előbbi pontban említett "epapir" oldalról nem lehet a címzettnek levelet küldeni (ilyenek pl. a bíróságok intézményei), akkor jön az ABEV ÁNYK felülete. Esetemben az egyik bíróságnak így tudtam hitelesített, elektronikus, elfogadottan titkosított módon levelet küldeni. (A kr. fájlt fogadják csak el a bíróságok.)
Ennek a következő lépései vannak:
A bírósásági elektronikus ABEV ÁNYK-kompatibilis elektronikus űrlapokat (jar) erről az oldalról lehet letölteni. Természetesen összemixelve az offline formanyomtatványokkal.
A jól ismert konzolos módon telepítettem az így letöltött űrlapot java -jar bigyourlap.jar.
Az ÁNYK felületén az Új nyomtatvány felületéről máris kiválasztható kapcsolatfelvételi nyomtatvány, ahol is tudunk csatolni fájlt. Az űrlap kitöltése és az állomány(ok) csatolása után "Kapcsolat az ügyfélkapuval" -> "Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre" menüpont hatására az ÁNYK kapcsolatba lép egy újabb weboldallal, ahol ismét azonosítani kell magunkat az Ügyfélkapunál használatos kulccsal. Ekkor létrejön a .kr állomány aminek alapértelmezett menési útvonala Linux alatt a ~/abevjava/eKuldes/KR/kuldendo könyvtár.
Ekkor vagy közvetetten a tarhely.gov.hu oldalról (SZÜV portál) lehet a .kr állomány elküldeni, ami tartalmazza a feladót, címzettet és a titkosított dokumentumot. Persze azt is lehet választani, hogy az ÁNYK felületéről közvetlenül küldjük el a kr állományt. "Kapcsolat az ügyfélkapuval" -> "Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül". Az eredmény ugyanaz lesz, mintha közvetetten küldtük volna, a https://tarhely.gov.hu/levelezes/uzenetek/elkuldott mappában ott lesz a bejegyzés a küldött állományról.

Kicsit kusza az egész, mint maga az eljárás, de legalább működik és nem kell a postán sorba állni a tértivevényes ajánlott levél elküldése miatt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sub

+1

+1

+1

+1

sub

sub
--

sub

anykhoz: apt-get install openjfx

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ja, +1, nem emlékeztem, hogy feltettem.

A 4-es pont az E-Papirnál szerintem kihagyható (ott is van hitelesítés gomb a csatolmányoknál :))

Amúgy néha érdekes PDF-eket küldenek.

/Author(SDA DMS)
/Producer(iTextSharp 5.5.13 ©2000-2018 iText Group NV (AGPL-version))

Valaki megdobna a Poszeidon forrásával ha már AGPL? (mekkora fillérb*sz*s) :)

Kissé más szakterületen tevékenykedem, e-Medsol nevű rendszert is használunk; ennél is az a helyzet, hogy amikor PDF állományokra kerülne a sor, akkor Firefox-szal nem jelenik meg ( valami ablak felugrik egy pillanatra, de nem sikerült azonosítanom); Google Chrome-mal működik csak.

Számomra azért nagy "lelki probléma" ez, mert a Google Chrome nem nyílt forráskódú, ki tudja mit művel a háttérben.
Ha belegondoltok, hogy a Google szeretné leváltani az eddigi TCP protokollt valami UDP szerűségre ( hogy "gyorsabb" legyen az információ átvitel )

Azt pedig végképp "nem értem", hogy "szabványos" rendszerek között miért lenne ekkora különbség ?

============================================================

P.S. /03.04/
- ( nyílt forráskódú } Chromium alatt is használható az e-Medsol;
- egy külföldi web-es fizetésnél elakadtam Firefox alatt ( kikapcsolt NoScript-tel); mivel ez egy webáruházi fizetésnél történt, Chromium -mal jelentkeztem be, és a "kosár" fizetésénél folytattam és sikeresen befejeztem.

Jó összefoglaló ! A bírósághoz tényleg ÁNYK kell. A rendőrség oldalán vannak Ányk űrlapok, amelyek bizonyos ügytipusokhoz kellenek ( pl. fegyver engedély) ahol előre definiált adatokat kell/lehet megadni.
Más ügytípusoknál, ahol elég egy levél szerű beadvány (pl. bejelentés, panasz) arra ott az e-papir.
Hamarosan indul az "inNova" Portál, ami fokozatosan váltja majd az ányk ürlapokat.

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes
https://ugyintezes.police.hu

Tudod, így jó, hogy kezdjük kibeszélni, tudni fogom, de nekem az egésszel az volt a bajom, hogy sehol sincs általánosan egyszerűen összefogott dokumentum, hogy ennek a szervnek így, amannak úgy kell küldeni hivatalos levelet.

sub