UPC korlátozza a P2P forgalmat ?

 ( gedg87 | 2018. november 25., vasárnap - 23:02 )

Sziasztok!

Elég sok P2P alapú szolgáltatást használok, munkára, szórakozásra is. 3 napig nem voltam itthon, a modem és a router is offline volt ez idő alatt, és mikor hazaértem akkor kis munka mellett próbáltam netflixen nézni a sorozataimat, illetve debian 9 intall iso-t letölteni közben torrent alapon. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a netflix 2 percenként pufferel 1 percig, a torrent pedig olyan lassan szedi össze a peereket, hogy 700mb letöltése, kb 45 perc volt. Egyéb oldalak , facebook, index.hu, hup.hu stb.. normális sebességgel tölt be, tehát úgy tűnik, hogy upc gondolt egyet és elkezdte korlátozni a P2P alapú forgalmamat kb 10-20Mbps sebességre. Ti tapasztaltatok már ilyet, vagy hallottatok már ilyen korlátozásról UPC részéről? Lassan 4 éve vagyok előfizetőjük, átlag havi 300gb a letöltésem, 200gb a feltöltése +/- 30gb, de eddig még soha nem volt problémám velük, legalábbis ilyen jellegű még nem. IPV4 címet kap a router, gerincbe kötve a gépet is ugyanez a helyzet sajnos. Lehet ez miatt hívni egyáltalán az ügyfészolgálatot, vagy azt fogják úgy is mondani, hogy náluk minden rendben van a tesztek szerint? Tudom, UPC nem mindenhol, sőt a legtöbb helyen ótvar minőségben szolgáltat, de itt jelen esetben a böngészési élmény elfogadható, csak a p2p akad, de az nem kicsit.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Netflix ismereteim szerint nem p2p alapon működik.

A UPC mostanában állt át az új csomagokra. Már ezt megelőzően sem volt valami kerek. A speedtest egyes irányokba tudja a 240Mb/s sebességet, de a többi irányban csak <=80Mb/s. Eközben a ping nem rossz (6..10ms), és az upload többnyire szintén a névleges 20Mb/s, még a lassabb irányokba is.
Monitorozom (ping) a gateway-t és egy külföldi vps-t. Egészen okt. 30-ig nem jelzett hibát, de azóta napi egy-két alkalommal tapasztalható egy-egy kiesés. Ennek ugyan semmi jeletőssége, de eddig nem volt.
A harmadik tünemény az, hogy a gateway RTT a 6-8ms helyett akár a 4000ms-ot is elérheti. A hiba a kábelmodem újraindításával általában megszűnik. A korábbi tapasztalatok alapján szinte kizárt, hogy a modem a hibás. De a hiba sem új.
A P2P korlátozásról nem tudok, viszont a fenti teszteket elvégezve hátha többet fogsz tudni.
Mindez Bp. VII. kerület.

A Neflix nem p2p, sőt. A videót többnyire* az ISP-nél lévő szerverekről kapod közvetlenül: https://openconnect.netflix.com/en_gb/

Vagy az van, hogy tényleg korlátozzák p2p-t ÉS egyidőben lettek túlterheltek a Netflix UPC-nél lévő szerverei* (nálam nincs gond), vagy a UPC felé menő kapcsolattal van gond.

*Ami még okozhatja a Netflixes problémát, hogy nincs minden tartalom ezeken a szervereken, országonként optilamizálják, hogy mi kerül rá. Elképzelhető, hogy olyasmit akartál nézni, amit nem töltenek magyar szerverekre, ezért Írországból kaptad a streamet.

Még jónéhány éve tiltották a P2P-t (10+ éve voltam ügyfelük), akkoriban béta torrent kliens-ek vagy titkosított kapcsolatok megoldották a problémát. A NetFlix biztos más probléma lesz, mert az nem P2P alapú.

BTW: ami majd minden szolgáltatónál volt már hulladék: Google DNS-sel sem jó?
--
https://naszta.hu

Szintén UPC, én is szoktam tapasztalni belassulást torrent forgalomban (kizárólag titkosított kapcsolaton használom), nekem meg szokta oldani a problémát a torrent kliens újraindítása. Nem vagyok benne biztos hogy azért oldódik-e meg, mert új random portot kezd el olyankor használni (és ezzel kerülöm meg a limitet), vagy szimplán szoftverhiba miatt lassul be.

Debian Westworld edition? :D

UPC (BP/IV)
A lakasban 2 tv-n 2 kulon Netflix elofizetes megy es az egyiken idonkent elofordul (szerencsere ritkan), hogy bufferel. A masik tv-n ezekben az idoszkokban is tokeletes megy.
Mindket tv wifin csatlakozik a UPC altal adott modem/router-hez.

Nem jottem meg ra mi lehet ilyenkor a kulonbseg.

Én Debrecen belvárosában használom a szolgáltatásukat. Az elején kiváló volt, egy koax kábelt behuztak az utcai csatornából, arra csak én vagyok rákötve, a házban senki más nem fizetett elő, mivel itt főként nyugdíjasok laknak, ők pedig a parabola vétel részesítik előnyben.

Ma reggel a torrent már 58 Mb/s sebességgel dolgozott, ( 500 / 22 Mbps előfizetésen) , ami egész elfogadható, és este már a netflixet is tudtam használni 2 órán át akadás nélkül.

Ezek alapján valóban nem korlátozás van érvényben, csak a hálózat van egyszerűen túlterhelve :(

Most akkor 58Mb/s vagy 58MB/s? És kérdés, hogy mit töltesz?
Ha nem vagy biztos, akkor próbáld ki ezt: http://releases.ubuntu.com/18.10/ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso.torrent
Nálam >35MB/s a végére, az átlag >20MB/s (240/20).

Talán vidéken másképp van, de az UPC esetén a túlterhelés legfeljebb 20% esést jelent, de csak nagyon ritkán fordul elő.
Értem, hogy a felhasználó célja a netflix. ;) Ennek ellenére, ha eddig nem volt ez a lassulásnak tulajdonított jelenség tipikus, akkor meg kéne néhány dolgot vizsgálni. (ahogy feljebb írtam)
Amit még kifelejtettem, az a dns minősége. Probléma esetén bármilyen letöltést le tud lassítani.

Az elmúlt 1 hétben minden kipróbáltam, ami megoldást jelenthet, DNS szerverként próbáltam a 8.8.8.8-at, illetve a 208.67.222.222-t is, illetve gerincbe kötve a gépet, router nélkül, upc modem switch módban, utp cat6 kábelre cseréltem a cat5e kábelt, valamint 3 gépen próbáltam ugyanezekkel a módosításokkal.

Sajnos arra a következtetésre jutottam, hogy a UPC valóban korlátozza a P2P forgalmamat fix 10MB/s-re azaz 80Mbps sebességre, akármit töltök le, a feltöltés viszont stabilan 24Mbps.

Ügyfélszolgálatot felhívtam megérdeklődni, hogy mégis miért korlátoztak le? Erre persze azt mondták, hogy náluk nincs semmilyen korlátozás, biztos nálam van a baj, de ha kijön egy szervizes és minden rendben talál ( vagyis megvan a garantált sebesség) , az kiszállási díj + szervíz díj fizetési kötelezettséget ró rám.

Érdekes , hogy a fenti szomszéd 0-24-ben napi ~100Gb tartalmat tölt le **ore.cc trackeren keresztül, filmeket és konzol játékokat, ő mégsem kapott limitet, pedig a feltöltése is napi 10-20 Gb körül mozog. Amikor az ő wifijét használom, akkor is tudok 20MB/s sebességgel tölteni, így tuti nem nálam van a hiba.

Az, hogy nem tudok letölteni, szórakozás / kikapcsolódás céljábol nem jelent akkor problémát, hogy az ssh / scp kapcsolataimat is lekorlátozták ugyanígy 10 MB/s sebességre, így a több gigabyte mérető fileok mozgatása erősen időigényes lett, de persze gondolom ők ezt sem korlátozzák.

Ki lehet ezt a korlátozást kerülni valahogy, vagy szolgálatóváltásáig próbáljak meg együtt-élni vele inkább?

Én megpróbálnék egy 80/443-as portra rakott VPN-t.

a UPC valóban korlátozza a P2P forgalmamat fix 10MB/s-re azaz 80Mbps sebességre

No, akkor fussál neki mégegyszer az első hozzászólásomnak!

Ha megértetted, akkor: http://www.speedtest.net ,és mérd végig több (legalább az első 10) szerverrel!

Ennél sem ssh, sem p2p nincs!

Itt a példa a 240/20 sebességre.

Budapest	Antenna Hungária Zrt.	6	85,04	20,36
Budapest	ATW Internet Kft.	6	83,38	20,49
Budapest	SzerverPlex.HU Kft	8	82,77	20,71
Budapest	MobilGO	        8	82,88	20,28
Budapest	Magyar Telekom Plc.	6	83,91	12,41
Dunaújváros	Digi Kft.	    8	245,43	16,76
Székesfehérvár	Datatrans Internet 	8	83,75	20,45
Budapest	Telenor Hungary	    8	248,05	15,42
Budapest	Vodafone Hungary Ltd.	18	247,92	20,64
Kecskemét	Opticon Kft.	    10	245,20	20,73
Győr	    ZNET Telekom Zrt.	10	85,13	20,57

Na, mit veszel észre?

Értem, hogy nem minden szolgáltató felé egyforma a le/feltöltése sebesség, de amikor a szomszéd hálózatáról , ahol UPC az ISP, ugyanaz a torrent 20 - 25 MB/S-el tölt, nálam pedig ahol ugyancsak UPC az ISP kereken 10 MB/S-ig kúszik fel a sebesség, az már erősen gyanús. És az SSH-val illetve az SCP-vel ugyanez a helyzet, mert ugyanarrol a szerverről nálam 10 MB /S , szomszéd hálózatáról pedig 23 MB/S. És ez nem napi, vagy heti 1-2 alkalom, hanem minden egyes alkalommal így van már 3 hete kb.

Hiszek neked. ;)
És most jön az, ami miatt mindig lehülyéznek! Sajnos saját magadnak kell megoldani a diagnosztizálást! Addig, amíg a szolgáltatás vállalt minimumát tudja a kapcsolat,vagy össze nem futsz egy lelkes és hozzáértő ügyfélszolgálatossal, addig minden marad a régiben.

Először ki kellene zárni a saját eszközök hibáit - néhány tipp:
- A szomszédnak ugyanolyan csomagja van?
- Biztosan jók a beállításaid?
Ha van lehetőség, menj át a szomszédhoz és kábellel próbáld ki a sebességet. Eddig a kábel csak a saját hálózatodon volt. A wifi az meg egy másik eszköz.

Lehet pl. zajos a vonalad. Ezt folyamatosan mérik, de csak akkor derül ki, ha a reklamációt vevő ember meg is tudja nézni. Ugyanúgy lehet modem hiba is - nézd meg a 192.168.100.1-en a modem statot. Itt 8 vagy 12 downstream +/-15dBmV körüli jelszint, >40dB SNR érték a jó, illetve 4 upstream kb. egyforma adásszinttel, ami 40dBmV körüli.

Ne a p2p-re hegyezd ki a hibakeresést. A p2p és az ssh is hiba esetén sokat ismételhet - bár ez látszana a sebességen. A "böngészési élmény" meg jóval kisebb sebességen is megfelelő.

A szomszédhoz képest lehet natolt/nem natolt hálózatod, másik szegmensen - ami esetleg rosszul van konfigurálva.

Elméletileg a szolgáltatás paraméterei azonnal mennek a műszaki rendszerbe, tehát azt kapod, amire szerződtél. Hacsak nincs tévedés. ;)

Azt értem, hogy érted...ha meg megmérted volna, akkor egy pipával több lenne. ;)
Persze nem érted. A lassabb irányokban pontosan 1/3 a sebesség!
Tehát a 250 helyett lehetne 190, 160, 110, 30, stb., de véletlenül pontosan 250/3. De London, Amszterdam és Brno felé is ugyanannyi. És pontosan ez a sebesség áll be nálad is. Ééérdekes. :-D

"Persze nem érted. A lassabb irányokban pontosan 1/3 a sebesség!
Tehát a 250 helyett lehetne 190, 160, 110, 30, stb., de véletlenül pontosan 250/3. De London, Amszterdam és Brno felé is ugyanannyi. És pontosan ez a sebesség áll be nálad is. Ééérdekes. :-D"

Ez szerintem csak veletlen osszefugges volt nalad akkor este, kivancsisagbol most tesztelgettem (szinten 250-es upc netrol), most karacsony elotti pentek delelott amikor tippre sokan vasarolgatnak meg rohangalnak es nem a netet terhelik, hazai szerverekre speedtest-en kijott a 240 folotti sebesseg (tobbnyire kozel 250).
De emlitett kulfoldieket nezve is eleri ezt a sebesseget csak joval lassabb felfutasi gorbevel ami tavolsagbol adododan normalis.
Persze lehet este mikor jobban le vannak terhelve a backbone-ok akkor mar nem ez jonne ki, de akkor is kerdeses hogy upc oldalan van-e olyankor kiterhelve es/vagy alapbol a nemzetkozi vonalak, netan csak azok a speedtest szerverek amikhez mertel.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy egyet mérek, aztán kiabálok?

Már 16 éve vagyok UPC előfizető. Ezen belül 2 évig részt vettem az EU internet minőség mérési programban is.
A teljes időtartam alatt a szolgáltatott sebesség nagyjából a névleges maximumnak felelt meg. Méghozzá napszaktól függetlenül, de eltekintve a műszaki hibáktól, ami meg igen ritkán fordult elő.
Az eredményt itt megnézheted. Megnyomtam kétszer a "Show More"-t, így 1/6/2018-tól látszanak a mérések. Világosan látszik, hogy a szakadás szeptembernél kezdődik.

Ha nálad minden rendben, akkor a felém jövő kapcsolaton egyértelműen valamilyen konfigurációs hiba lehet.

Úgy néz ki a probléma megoldódott, legalábbis kiderült az oka.

UPC valóban nem korlátozta a forgalmat, viszont az 1 hónapja vásárolt DELL G5 5587 notebookomban egy Killer E2400 Gigabit Ethernet kártya adja a vezetékes hálózatot, aminek a windows update sunyi módon frissítette a driverét, amiről persze nem értesített.

A driver korlátozott minden olyan forgalmat , ami nem 80, vagy 443 porton működött, fixen 80 / 80 Mbps sebességre, ezért volt az, hogy WiFin tökéletesen működött a kapcsolat.

A többi gépen pedig gondolom kifogtam olyan peereket, akik éppen 9-10Mbps sebességet tudtak összeadni p2p forgalom szempontjából, és ott sajnos az SSH / SCP forgalmat nem teszteltem.

Szóval most a Killer E2400 driverét visszaállítottam egy 2016-os driverre, amivel már kábelen is tudok 23-27MB/s sebességgel dolgozni, SSH-n SCP-n, és P2P alapon is.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy driverbe beleírják a port alapú sebességkorlátozást, de legalább ma is tanultam valamit.

előre is bocsánat az erős szavakért, de ez mégis mi a faszom??? hogy lehet egy ilyen hulladékot driverként eladni?


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Lámmegmondtam! ;)

A rossz hír: WindowsXP N/SP2 esetén ilyen problémám nincs. :-D

Viszont egy win7 frissítés után sosincs wifi, pedig elmagyaráztam, hogy ezt ne frissítse.
Erre is vigyázz!

Windows 10 Pro rendszerem van, sajnos több a hátránya , mint előnye.

BSOD eddig soha nem volt, de Memory Managementre sajnos többször hivatkozik BSOD esetén, annak ellenére, hogy Memtestek nem mutatnak hibát.

Ez a Killer driver meg ráadásul feltol egy servicet is, ami a 16GB memóriából 3GB-ot eszik alaphangon.

Szívesen átállnék Linux "Base" rendszerre, de sok szoftver kell a munkámhoz, ami kizárólag natív windows környezetben hajlandó "normálisan" működni.

Killer driver - nem bírtad lefordítani? ;)
Biztosan fel lehet rakni csak a device driver részt a mozi nélkül.

be kell allitani a drivert..... nekem anno az nvidia drivere pofazott bele az iso letoltesbe.

Khmm...izé. A device driver az más. Ott semmi ilyet nem lehet állitani.
Ha már az iso-t is felismeri, akkor az bizony 2-3 OSI layerrel feljebb van.
Ha nem így van, akkor a firefox is driver. ;)

::::-[ Ez itt egy sűrűn pislogó erősen méltatlankodó smiley. Mi a fene vezethette rá driver íróját arra, hogy ilyet tegyen? Ha már véletlenül eszébe jutott vajon miért nem verte valaki tarkón, hogy magához térjen.

én agyonverném egy kötegnyi patchkábellel aki egy ilyen specifikációt volt képes a fejlesztők elé tenni. nem feltétlenül a fejlesztők sara ez, bár azért én valszeg leköpném magam ha egy általános célú driverbe ilyen "funkciót" építenék bele...


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Általános célú driver?
Ez a Killer driver meg ráadásul feltol egy servicet is, ami a 16GB memóriából 3GB-ot eszik alaphangon.

Vajon az alábbiak közül melyik teszi ezt?

Driver Only Installation
Killer Driver Suite Files

És a Májkrém simán levalidálta ezt a drivert? Mert akkor ennyit a QA-ról, amire annyira büszkék.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez valami indiai QoS algoritmusnak tűnik.

speedtest.net milyen értékeket ad?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

500/22 Mbps sebességre fizetek elő.

Speedtest eredménye:

http://www.speedtest.net/result/7893524219

En is latok furcsasagokat az UPC haza tajan. A savszel maga az nem rossz (papirforma rendben van, 120mbit korul most), de a latency nagyon nagy es mintha erosen aszimmetrikus is lenne, bizonyos csomagtipusokra. Majd este csinalok pontosabb mereseket.

Nálam (BP Kőbánya, Örs környéke) nem szokott gond lenni a sávszéllel se P2P, sem egyéb felhasználási esetekben. Néha van, hogy elmegy a szolgáltatás, vagy akadozik, eddig bejelentés után max 2-3 órával mindig javították. Leggyorsabban reagáló internet szolgáltató, aminél eddig voltam.

Fizetett UPC-s hozzászólást olvashattunk?

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nem. :D

Egyes munkatársak már régóta panaszkodnak, hogy UPC-s interneten lassú a vállalati VPN. Természetesen értelmes információhoz nem lehet jutni ezzel kapcsolatban az ügyfélszolgálaton. Nem tudnak semmit. De az is valami ilyen lesz szerintem. Azért nehogy már egy lakossági interneten ne lehessen be-VPN-ezni normális sebességgel. Nálam Digi és Telekom alól normál sebességgel működik...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nekem az egyik HUB ami visszafogja (10MB/s).
Gerincen mérve megvan a szerződésben foglalt (max 500 Mbps=62 MB/s néha ez is megvan).
Átlagosan 30 MB/s van ...

Nem tapasztalok hasonlókat (VIII. ker)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Őszintén szólva egy fikarcnyit se érdekel ha 80mbit vagy 240mbit az otthoni internetem, nem vagyok ipari szolgáltató :) De ha lesz időm megnézem.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Engem meg érdekel.
Így hát arany tündérbogár lennél, ha megmérnéd! ;)

Az érdeklődés oka pedig az, hogy 16 éve vagyok UPC előfizető. Meg vagyok elégedve a szolgáltatással.
DE
Általában a legkisebb anomália előbb-utóbb átmegy rendszerszintű zavarba. :(

BP II. kerület, társasház, a UPC ma használhatatlan. általában minden szünnap és ünnepnap használhatatlan, feltételezhetően képesek voltak ~egy gigás linket behúzni a 20 lakásos társasházba és azt osztják szét. itt szakad web, ssh, szóval minden, és a router újraindítás se változtat a helyzeten. éljen a mobilnet, arról tudok böngészni...

Ez biztos hogy kimeríti az elégtelen szolgáltatás minőséget. Kerested már őket?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

8kerbe szerintem forditva kotottek be a qos-t, nalam a torrent hasit ezerrel de a web akadozik rendszeresen... van hogy 2-3x kell reloadolni egy oldlat mert nem tolti be a fele js/css filet es szetesik.
nekem a dns gyanus amugy, szerintem szurik/limitelik a kifele meno dns kereseket, en meg nem az upc-et hasznalom hanem belso sajat resolvert.

DNS: probald ki a DNS over HTTPS proxy-t. CloudFlare es a Quad9 is hasznalhato.

A p2p-hez nem kell dns. Pl. a skype is megy dns nélkül.

A dns kiválóan működik a 7kerben, itt sem szűrik. ;)

Ajánlom ezt a programot: https://www.grc.com/dns/benchmark.htm

Amit teszteltem:
1.0.0.1 one.one.one.one
1.1.1.1 one.one.one.one
8.8.4.4 google-public-dns-b.google.com
8.8.8.8 google-public-dns-a.google.com
9.9.9.9 dns.quad9.net
129.250.35.250 x.ns.gin.ntt.net
129.250.35.251 y.ns.gin.ntt.net
156.154.70.1 rdns1.ultradns.net
156.154.71.1 rdns2.ultradns.net
195.184.180.4 ns01.broadband.hu
195.184.181.4 ns02.broadband.hu
213.46.246.53 hu-bud02a-dns03.chello.hu
213.46.246.54 hu-bud02a-dns04.chello.hu

Amit használok:
195.184.180.4,195.184.181.4,8.8.4.4,8.8.8.8,129.250.35.250,129.250.35.251,156.154.70.1
+ 213.46.246.53, 213.46.246.54