fstab módosítás

Fórumok

Üdv!

Nemrég töltöttem le a legújabb ubuntu szerver változatot.
Az vele a problémám hogy egy oktató videót követve, egy régebbi ubuntu-n más van az fstab fájlban, és nem tudom a szintaxist hogy hova kell beírni a barrier=1-et

A képernyőképen bal oldali ablakában van az oktató video.

https://drive.google.com/file/d/1xnaAHBsJhP_Uqx8PPmE4KTr1ISw93g6v/view?…

Hozzászólások

pedig ez ugyanugy nez ki. ahol most "defaults" van, oda mennek az optionok.

Ha megnézed, akkor az eredeti képen az ext4 utáni oszlopba kell írni.
Ez esetedben a defaults-ot tartalmazza. Egyébként emlékeim szerint ext4 esetén a barrier alapból bekapcsolt, szóval nem kell külön barrier=1, de ha mégis bele szeretnéd írni, akkor defaults,barrier=1

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Ha az fstab-ba UUID-t írtál, akkor miért a /dev/sda1-et nézed a kimenetben?

man mount:

remount
Attempt to remount an already-mounted filesystem. This is commonly used to change the mount flags for a filesystem, especially to make a readonly filesystem writable. It does not change device or mount point.

Add ki a man mount parancsot, és olvasd el, amit kiír, ott a doksi. Az fstab módosítása után kell egy "mount -o remount aminél_módosítottad_a_beállítást" parancs minimum. Az fstab-ot csak akkor olvassa fel a rendszer, amikor adott fájlrendszert csatolni szeretné. ha már fel van húzva, akkor meg remount-tal mondhatod meg, hogy olvassa újra és alkalmazza az új beállításokat.

Tipp 1:
Vannak a default paraméterek, amik többsége nem kerül be a mount eredményébe. És a /proc/mounts-ba sem.

Tipp 2:
Az ext4 esetén a barrier=1 default paraméter (man mount), így ha ezt beírod az fstab-ba, akkor pont ugyanaz történik, mintha be sem írtad volna. Tehát felesleges.

Tipp 3:
Ha csak a default paraméterekkel akarsz mount-olni egy filerendszert, akkor beírod opciónak, hogy defaults. De tulajdonképpen ez csak egy placeholder. Csak azért van, hogy legyen ott valami. Ha megadsz legalább egy olyan opciót, ami nem default, akkor már felesleges beírni a defaults opciót. Baj nem lesz belőle, de jobb sem lesz tőle.

Aztán ha valamiben tévedtem, akkor majd jól kijavít valaki.

Jó kis összefoglaló. Igazából én is ezért írtam, hogy felesleges beírni. Akkor lehet esetleg jelentősége, ha a default értékekben esetleg megváltozik a barrier, de szerintem ez nem mostanában lesz és minimum a fél internet tele lesz vele.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Szerintem is azért nem látod, mert ez az érték alapértelmezett. Csak attól eltérő dolgokat ír ki a mount.
Egyébként megkérdezhetem mit szeretnél elérni ezzel? Mármint a barrier=1 -el?

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

"nem tudom a szintaxist "

man fstab