Jolla Sailifish OS 3.0.0.5

 ( tomio | 2018. november 3., szombat - 15:21 )

Megjelent a Sailfish 3 korai hozzásférésű felhasználásra (Jolla eszközök tulajdonosainak és Xperia X tulajoknak).

[release notes] 3.0.0 Lemmenjoki
November 8.-tól “Sailfish X“-ként pedig a szélesebb közönség számára is elérhetővé válik: https://blog.jolla.com/sailfish3/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remélem hamarosan megjelenik Gemini PDA-ra is, szívesen kipróbálnám. Lehet, hogy a november 5-re beharangozott bejelentés az pont ez lesz? :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

November 8. van és megérkezett a Sailfish X.

Telepítési útmutató Windows, Linux és macOS rendszerekhez.

Ma kijött a 3.0.0.8. Az AF-emet frissítettem, a JP1-emet még nem mertem, mert most az az elsődleges készülékem.

Lefrissítettem a JP1-et is, és ezen is érezhetően gyorsabb lett az UI.

AF = Intex Aqua Fish? JP1?
Manapság melyik jolla által támogatott telefont érdemes megvenni?
Köszi :)
----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Igen AF == Intex Aqua Fish, JP1 == Jolla Phone JP 1301

Manapság melyik jolla által támogatott telefont érdemes megvenni?

Hát ez a kérdés engem is foglalkoztat mióta megint beszart az AF-emben a kamera.

Nyilván csak valami Sony mobil jöhet szóba, de azokkal meg azt látom elég sok olyan baj van amivel alapvetően nem szeretnék szívni. Ha így érzésre statisztikailag nézzük a TJC-s forgalmat akkor szerintem rosszabb a helyzet mint amikor a Jolla C vagy AF megjelent.

Nyilván ez lehet amiatt is, hogy megnőtt az user base (amit kétlek) mivel a Sony könnyebben beszerezhető mint a JP vagy az AF volt. Az AF azért az a JP-hez képest egy foshulladék szoftveres összeraktottság tekintetében. Eleinte pattogó kamera, random lerohadó GSM stack, device treeben random be nem ültetett eszközök bennhagyva: NFC, magnetométer stb. Bár lehet a kezdeteknél az is ilyen volt csak akkor még nem volt nekem.

A Sony-s koncepció alapvetően tetszene, hogy valami mainstream telefon amihez van alkatrész, kapcsrajz, stb, de valószínűleg a Sony sem tolja túltolni az AOSP supportot.

Én az Xperia X Compact-al szemeztem, mert olcsó és kicsi, illetve egy arc patkolt valami kompatibilitási layert amivel a sima X-es image ráhúzható:
https://github.com/g7/sailfishx-patcher-f5321

Ettől én amiatt fázom, hogy megnöveli a szopásvektort, illetve nem megy rajta az USB-OTG. Pedig az nagy álmom, hogy FPV donglet dughassak a telómra, így kb. 5 évvel azután hogy minden Andoidos lowend szar tudja ezt :D

Hah, van végre világos ambience! Eltelt vagy 5 év, mire ezek a "UX expertek" rájöttek, hogy a sötét, üveglapszerű dizájn éles napsütésben használhatatlanná tette az egész OS-t (pláne az eredeti JP képernyőjén).

--
ldm start-reconf primary

Szerintem rájönni rájöttek ezek régebben is, bár lehet Finnországban kevesebbet süt a nap. Amúgy ez kijelzőfüggő, az AF-emen nem nagyon volt olyan, hogy e miatt anyáztam volna. Amúgy az 5 év offset (az Androidhoz/iOS-hez képest) az _minden_ technológiai újítás bevezetésében benne van náluk. BLE support, camera roll és még sorolhatnám.