Kalandozások a magyar egészségügyben III

 ( neutrino | 2018. október 26., péntek - 9:23 )

Előzmény

Letelt a 2 év, ideje volt kivenni a csajom lábából a vasalást. Áprilisban volt a Honvédban egyeztetni az orvossal, ott azt mondták, hogy előjegyzésbe veszik, viszont kb 3 hónap a várólista, majd telefonon és levélben értesítik a pontos időpontról. Vártuk is az értesitést, ezzel ugye a nyár el volt baszva, mert ennek volt a legnagyobb prioritása. Vártunk, vártunk, viszont az értesités nem jött, igy július végén felhívta a kórházat, ahol a biorobot tudtunkra adta, hogy "Nem is látom a rendszerben, biztos elkeveredett a papír". Kösz.
Szóval újrakezdődött a 3 hónap. Október elején jött a telefon, lehet befeküdni egy szép hétfői reggelen.

Befekvés
Reggel 8-ra rendelték be, ott is voltunk időre. A process a következő:
-a betegfelvételnél sorszámot tépsz, kivársz. Miután ez megtörtént elirányitanak a vizsgálóba ahol összekészitik az összes papirt.
-a vizsgáló előtt röpke 1 óra várakozás mire behívták, itt vérvétel és kikérdezés (gyógyszerallergia, kórelőzmény ...stb)
-miután ez megvolt még végig kell várni, hogy az aznapra berendelt betegeken végigmenjenek, ez megint 1 óra volt. Utána megkaptuk a ukázt, hogy melyik emelet, melyik osztály, melyik részleg.
-felmentünk az osztályra, ahol megint kikérdezték ugyanazt amit lent, plusz aláiratták a beleegyező nyilatkozatokat. Itt is 1 óra várakozás, mivel az akut betegeket előrevették (pl reggel elesett és aznap műteni kell)
-irány az osztály, fásult arcú Ursula alkatú nővér ül a pult mögött, odaadod neki a papirjaidat és vársz a csodára. A csoda itt azt jelentette, hogy felszabadul egy ágy, a nővér kb megkérdezte hogy mi a faszt keresünk ott, mert nincs szabad ágy. Mondtam neki, hogy bocs, de ez nem az én problémám.
-az osztályon 2 és fél óra várakozás hogy legyen szabad ágy, 1 órakor már el is foglalta.

Bizony, egy előre egyeztetett napon 5 óra amig ténylegesen felvesznek.

Műtét
Másnap délelőtt megműtötték ~2 óra (az előzményben a végén van róla videó). Délután bementem látogatási időben (Mivel csak akkor lehet, szoros az osztályos rend, csak 16:00-17:30 közt lehet. Az asszony elcsigázva, de azért túlélte. Azt mondták, hogy majd másnap reggel kiderül, hogy hazaadják e, vagy még egy napot bent kell lennie. Szerencsére 2 órakort irt facen, hogy mehetek érte. Be is mentem, vittem a mankóját. Az osztály a 2. emeleten volt a bejárattól kb 800 m séta. Lehetetlen volt, hogy azt lábon kibirja. Megkérdeztem a nővért, hogy egy tolószéket tudnak-e adni, mondta hogy azt a portán kell kérni. Ok. Lementem a portára, ahol a portást megkérdezve tudtomra adta, hogy "Személyigazolvány, lakcimkártya, a beteg TB kártyája kell". "Bocs, az nincs nálam, most vinném haza az asszony. Nem lehetne-e...?" "NEM! Nem én találtam ki és bpszen mutogat egy kihelyett fecnire amin le van irva." Ok, kurvaanyád. Visszamentem az osztályra, félúton elém állt egy 160 magas és széles terepruhás marcona nő, hogy hova megyek. Mondtam neki, hogy épp az agyvérzés fele vagyok félúton, de amúgy a csajomért jöttem és vinném már haza. Szerencsére nem kötekedett tovább. Felcsiptem a TB kártyát, visszamentem, kitöltöttem egy A/4-es papirt, megkaptam a tolószéket, felmentem az osztályra, bepakoltam az asszonyt, utána hasitottunk lefele. Kiültettem a csajomat a virágágyás mellé, visszavittem a tolószéket, kitöltöttem még egy A/4-es papirt és már mehettünk is.

A kórházból azzal az ukázzal engedtek el, hogy 24 órán belül kell jelentkezni a háziorvosnál a táppénzre vétel miatt. Szerencsére aznap délután rendelt a HO, bementem, kiseggeltem a sort. Kijön a morcos körzeti nővér, mondom neki hogy mia helyzet, itt a zárójelentés, kérem vegye táppénzre.
-Hát de azt nem mi intézzük
-A kórházban azt mondták, hogy...
-Pheew, mindenkinek azt mondják - vágott a szavamba -, majd ha megjön a doktornő, akkor majd megkérdezem
-Ok.

A vége az lett hogy a kiirt rendelés (16:00-20:00) kezdete után 40 perccel meg is érkezett a drága doktornő. Vele nem is beszéltem a körzeti nővér jött ki, aki előadta hogy "Most az egyszer... bla bla... de maximum 2 hetet kap". Ok, köszi, jövő héten jövök a következő heti táppénz papirért (ezt heti bontásban adják). Akkor már a csajom ment be csütörtökön, ahol a Ho azt mondta hogy nehogy azt gondolja már, hogy kiirja még egy hétre, a pénteket még megkapta, utána jött a hosszú hétvége, elvileg e-hét szerdán már dolgoznia kellene.

Vasárnapra hívták vissza varratszedésre (az orvos a sürgősségin ügyelt, ezért a vasárnap). Addig nem volt semmi gond, napi 2x cserélgettem a kötést, minden rendben volt látszólag. A térde alatt van egy 6 öltéses bemetszés, oldalt 2, és egy 5 öltéses a bokája belső oldalán. Kivették a varratokat, látszólag minden happy. Este cserélem a kötést, látom hogy a bokájánál átázott. Leveszem, erre egy kb másfél centi hosszú, 1 centi mély gennyes kráter tátong. Anyád, ez nem tréfa. Erről én nem tudtam, mivel egyedül intézte a varratszedést, de mondta hogy azt mondta az orvos, hogy ez igy rendben van. Nem baj, figyelünk rá és cserélgetjük. Közben a mutter épp jött fel az unokatesóm újszülöttjét szemlézni, beszéltem is vele, hogy mi a helyzet, meg hozzon már kötszert mert kezd kifogyni. Meg is jött délelőtt, ránéz a lábára, kitisztitotta hidrogénperoxiddal (durva cucc, a gennyes részeket "kipezsegteti"), viszont mondta hogy ez nem "dolgozós seb", viszont még szerdáig változhat, szóval szerda reggel döntsük el, hogy háziorvos vagy munka. Szerda reggel úgy döntöttem, hogy lássa orvos mert nem valami szivderitő látvány még mindig. Be is ment, ahol szó szerint elzavarta a körzeti nővér, hogy ez nem az ő dolguk és menjen be a Rendelőintézetbe a sebészetre (leánykori nevén SZTK).
Bement, a portán a traumatológiára irányitották, szerintetek mi volt az első kérdés?
Igen,
-Miért ide jött és nem a háziorvoshoz?
-A házirovos elzavart, hogy ez nem az ő dolga.
-Ki a háziorvosa?
-Dr. XY.
-Jaaaa, hát őt ismerjük, elnézést kérünk a nevében is.

Itt azt mondták, hogy ez sajnos ilyen, ez egy szép seb még igy is, viszont irassa vissza magát még 2 napra. A biztonság kedvéért irtak neki szakorvosi javaslatot is, amiben utasitják a HO-t, hogy vegye táppénzre.

Visszament a háziorvoshoz, mondta hogy mi a helyzet és a traumatológián azt modnták, hogy... Erre a körzeti nővér lehazugozta, hogy nem is volt az SZTK-ban, merthogy ezeket a dolgokat a sebészeten látják el és ne próbálja meg megetetni. Az asszony ekkor elővette az irásbeli utasitást, hogy "ne húzzuk egymás idejét, itt a papir, irja meg és hagyjuk egymást a vérbe". Nagy kegyesen megirták a 2 nap táppénzt.

Háziorvost fogok cserélni, elég volt ezekből. A legnagyobb bajom az, hogy hiába rendel konrkétan 6 HO abban az épületben, de egymástól nem vesznek át beteget, igy csak másik kerületbe tudok átjelentkezni. A mi HO-nknak van a legkisebb körzete ráadásul, 6 társasház és 1 5 emeletes panel tartozik hozzá csak.

Mára ennyi, azért remélem nem esik le a lába (ami melelsleg 2,5x van dagadva a másikhoz képest) :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pont ezt akartam írni, hogy háziorvost lehet cserélni. Az enyém teljesen hülye, fogalma sincs az egészségről, viszont bármit aláír ha kell.

sajnos a betyarbecsulet videken is bevett szokas.
egy kisvarosban ahol van 4HO, mehetne az ember a szomszed faluba vagy varosba..es ha nincs autod, akkor inkabb tursz.

Szerdán valami EÜ front lehetett, mert az én asszonyommal is a szokottnál durvábban bántak az ország egyik felében, a másikban meg egy doki pofozta fel az ápolót (most nem tudom a két illető genderileg hogy állt, de nem is ez a lényeg)

-Jaaaa, hát őt ismerjük, elnézést kérünk a nevében is.

lazan kapcsolodik az a Lenin elvtarsas vicc, aminek az a vege, hogy akar kozejuk is lovethetett volna...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Engem a háziorvos azért cseszett le, mert elküldött 3 éve a sürgősségire, és nem jelentkeztem nála utólag, hogy "hát valószínűleg csak savasodik, attól szúr", fogalmam nem volt, hogy ezt egyáltalán mondanom kell neki, és hogy nincs egy rendszer, amiben látná. De hogy is lenne. Amúgy azt is közölte, hogy neki nem kötelessége ellátni engem, nekem viszont vannak kötelezettségeim, és különben is miért gondolom úgy, hogy 4 napos ünnep előtti pénteken leszek rosszul, miért pont most? Ez utóbbi nem igazán fordult meg a fejemben két rosszullét között, tényleg egy tuskó vagyok, társadalmunk ellensége, kolonc, így nem dohányzó nem alkoholfogyasztó TB fizető 3-5 évente orvosnál megforduló semmirekellőként. Szerencsére társadalmunk megbecsüli a dolgozókat, nem csak a 4 évenkénti szavazat az egyetlen értékes cselekvése mindenkinek.

nekem a postaval vannak izgalmas kalandjaim. Merthogy a kezbesito jomunkasember alkalmankent masik hazszamhoz tartozo cimeket dob be hozzam. Nem nagy ugy, mert ilyenkor en is postas leszek, es atviszem a megfelelo helyre. Bar kerdes, hogy akkor az en minden 7-tel oszthato leveleimet is mashova viszi? Es ha igen, akkor nekem is hazhoz hozzak?

Gondoltam arra, hogy azert megjegyzem a Postanak ezeket az afferokat, de valoszinuleg total felesleges lenne. Mert pl. worst case scenario eseten is max. azt mondana a Posta, hogy 'oke, elkuldjuk, mert sok a panasz ra, de akkor 1 honapig nekem kell kivinnem a leveleket, mert annyira nincs emberunk.'

Szoval omlik ossze minden ebben a k. orszagban...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Postáról röviden: anyós címére rendelek mindent Kínából, mert jelenlegi címünkre 10%-a érkezik meg a csomagoknak. Különböző küldőktől, különböző méretű-tartalmú csomagok. Helyi fiókban azt mondták, mondjak csomagazonosítót, amim persze nincs, most követőkóddal rendelek párat, meglátjuk.

A posta weboldalán van egy nagyszerű űrlap: a panaszbejelentő

Nekem az előfizetett heti rendszerességgel megjelenő újságomat "felejtik" el néha (3-4 hetente), bedobni. Pénteken jön normálisan, hétfő estig szoktam várni a panasszal, mert elvileg lehet, hogy csak később kapom a posta leterheltsége miatt (kiadó mondta).
Hétfőn este küldöm a panaszt, hogy nem kaptam meg. Jön az automatikus email, hogy megtették a szükséges lépéseket a pótlásra. Érdekes módon utána mindig meg is kapom, szépen bezacskózva, rányomtatva, hogy "elnézést kérünk a kellemetlenségért". Talán már 3x kaptam így meg utólag eddig.

Ajánlom a panaszbejelentő használatát mindenkinek. Hátha javul tőle a szolgáltatás minősége idővel.

amig a hvg-t papir alapon kaptam, velem is elofodult alkalmankent. De mar egy ideje digitalisan olvasom, igy legalabb ezzel nincs postas problema...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Én kb 10 éve egyszer próba kedvéért egy fél évre rendeltem elő a HVG-t az otthoni címemre, pest belváros 8ker. Soha, ismétlem soha nem kaptam meg 1 számot sem időben. Társasház volt, de mit ad Isten a postás valahogy mindig be tudta dobni a csekkeket, csak ez a nyomorult újságkihordó nem volt rá képes. Pedig már hívtam a postát, írtam a HVG-nek részletes bejutási és postaláda megtalálási térképet. Semmi, lófasz eredmény. Minden héten szólnom kellett a HVG-nek, és 2 nap múlva ott volt a postaládámban a bocsánatkérős fecnivel a pótpéldány. Vagy 2 hónap múlva meguntam, és melóhelyre kértem módosítani a kézbesítési címet. Onnantól érdekes minden szám megjött időben. Aztán lemondtam a 6. hónap végén, azóta se veszem. Egyszerűen nem volt időm negyedét se elolvasni annak a sok politikai szarkavarásnak, ami ment benne. Még ha főállásban az lenne valakinek a dolga h. szemlézze, úgy is megfeküdné az ember gyomrát.
--

es akkor inkabb becsukod a szemed? Amit nem latok, az nincs is? Na mindegy, nem kell erre valaszolni...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Bemész akárhova akármelyik háziorvoshoz és megmondod neki hogy mostantól ő a te háziorvosod, lesszives beirni a kompjúterbe. Problem solved. Az ilyen meg egyen csigát.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Igen, ez az elmélet, ha eljutsz az orvosig. A múlthéten szerettem volna "átjelentkezni", mert elköltöztem. Az aszisztens majdhogynem elküldött a 3.14csába, hogyan gondolom ezt, így is sokan járnak ide...
Magas vérnyomás miatt kellett volna randiznunk a dokival, ettől nyilván alacsonyabb lett egyből.

Ennyit a szabad orvosválasztásról.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A hidrogénperoxid a haldokló nyugaton már beszerezhetetlen, sok országban tiltólistán van.
Édesapám kórházba került két hete és felfekvése lett. Ez 99%-ban a hanyag ápolás miatt van. Közölték ha hozunk a patikából Sudocremet, akkor bekenik vele.
Ismerős a napokban mesélte, hogy a HO csak akkor ír ki táppénzre, ha kap 2000 Ft-ot. Ez köztudott a körzetben.
Sajnos ezek nem kivételes problémák.
Aránylag jól ismerem a másik oldalt is. Rosszabb a helyzet, mint amit betegként tapasztalunk, nem véletlen a sok ideges, goromba, ... ápoló és orvos.
De meg kell nézni a MTVA híradót, és hamar kiderül, hogy nincs semmi probléma.

Rajtam már többször segitett, nem haltam bele. Tény, hogy elég invaziv és kurvára csíp miután kipucolta az elhalt részt, de kordában tartja a fertőzést.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház