poloska invázió

 ( kovi | 2018. október 7., vasárnap - 21:30 )

pfejj de undorítóak ezek a címeres mezei szarok. nem csodálom, hogy a madaraknak sem kellenek, csakhát így nincs aki féken tartaná őket. már szellőztetni is csak a lépcsőház belső folyosói felől merek. van valami mentolos szagú darázsriasztó spray aminek láttam rövid távú hatásait is (két napig semmi, de utána nincs információm), szerintem holnap kipróbálom én is.

ha addig tudtok valami kipróbált módszert akkor kérem osszátok meg. jeah és a narancs színű katicák még meg sem indultak :/ tavaly az volt a kemény.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én nem foglalkozom velük. Az egyik kb. két napig pihent a függönyömön, aztán kiszáradt, leesett. Hagytam még két napig a padlón, miután végleg meggyőzött arról, hogy nem kíván sehova sem menni, kidobtam a szemetesbe. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hat amig a függonyon pihen, az ok. De szeretnek össze-vissza röpködni meglehetösen nagy zajt generalva. A "legjobb" mikor a csillar üvegburajaban röpköd... Szegeden minden ablakon volt szunyoghalo, ezert nagyon keves jutott be a lakasba, errefele meg nagyon keves van belölük, ugyhogy eseti kezeleskent egy legycsapo meg mindig megfelelt.

Légycsapó? Túl nagy ez az állat, a kifacsart poloskabelső összemancolja a lakást, meg elég fura szaga van, ami nem túl kellemes. Én hagyom a belsejét az eredeti, gyári csomagolásban. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

-1 légycsapó, mert minek ugye. Lassú bogár.
Mi is tele vagyunk. Tegnap vagy 8 volt az ablakon kívül, ami bejön azt megfogom és kirakom.

Hat nekem sose sikerult szettrancsirozni szerencsetleneket. De ha lecsaptam, rövid ideig pihent, addig kihajitottam a lakasbol :) De hozzank eleg ritkan jöttek be korabban is, itt meg egy ev alatt kettövel talalkoztam.

Rossz, barbár technika. Hüvelyk és mutató újjal óvatosan megfogod az oldalát, hasra fordítod.
Középső újjal óvatosan megnyomod a potrohát, mire ijedtében kitátja a száját.
Ezt kihasználva, néhány csepp rovarirtót öntesz a szájába, vigyázva hogy rád ne menjen.
A poloskának annyi, elégedetten hátradőlhetsz.

nalam ez a szar a redony felso hengeren keresztul tomegesen atmaszik a halo belso felere es voala. nem tudom hol doktoraltak de jol nyomjak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Redony+szunyoghalo kombo sem allitja meg oket raadasul, azt is megkerulik valahol a redonytokban.

jaja ezt mondom, mintha megtanulnák hogyan kell bejönni.

most reggel csak egy kopogtatott a hálón belül, https://imgur.com/a/U9tOemz
dehát délután ott fog napozni 5-6 is. ha nyitva hagyom az ablakot, ahogyan hűl a levegő kint, úgy mozognak a lakás benti melegének irányába.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mivel a szunyoghalot nem mozgatjuk, ezert szepen kitomtem habszivaccsal korbe, de atpreselik magukat alatta...


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Jobb hijan ahol rest lattam, ott szetvagdalt konyhai szivaccsal kitomtem. Szunyogok igy mar kint maradnak, poloskakat nem erdekli :)

nalam repked meg ilyesmi, szoval jol ellenne. ha meg ejjel raszallna egy is a lanyokra azt szerintem ket utcaval lentebb hallanak :)

jah es ha a lakasban van azonnal erezni a szagat :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Akkor neked nem az a bajod, hogy poloskád van, hanem az, hogy lányaid. :P


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a dehogy, nekem a poloska a bajom meg hogy nem tudom nyitni az ablakokat. az hogy az asszony meg a gyerek visitana csak mellekes. bar az sem lenne kellemes ahhaha :)

jah ha a budin lehuzod visszajon es akkor hugyosan repked. szoval budipapirba kell csomagolni es lehuzni jo bo vizzel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ha a budin lehuzod visszajon es akkor hugyosan repked

Jó, hogy ilyen későn már nem iszom kávét, most nagyon vigyorgok! :DD


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én pont ezt csinálom: gyorsan rácsapok egy WC-papírt (mert amikor megijed, akkor engedi ki a bűzt), aztán roppantok rajta egyet, és úgy dobom a budiba.

Nem túl környezetbarát módszer a sok WC-papír miatt, de működik. Egyik volt csajomtól tanultam, az teljesen kész volt a poloskáktól, és állítólag még így is érezte a szagát. Én így már szerencsére nem érzem a bűzét.

Kellene valami robot, ami összeszedi és likvidálja őket kamerakép alapján.

A poloska, vagy a csaj bűzét nem érzed? :D

Idézet:
Kellene valami robot, ami összeszedi és likvidálja őket kamerakép alapján.

Tyúknak hívják, bár nem túl hatékony. Hosszú másodpercek alatt ismeri csak fel a poloskát és lakásban az output sem megtűrt dolog. Még keresgélem a jó megoldást. :)

Nem optimális, de megoldás:

A meleg miatt mennek be a lakásba. Ha beköltözöl egy hűtőházba, akkor vélhetőleg megoldódik a probléma. :-)

A tyúk megeszi tényleg? Nem lesz büdös tőle a tojás?

Megkésve bár de röviden; igen és nem.
Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=-c0TVt4tniA
Konkrétan: https://youtu.be/-c0TVt4tniA?t=380

Meggyőztél. Rendelek ebayen egy ilyen cheerkee-t.

Nálunk szúnyogháló van.

ezt hallgassátok meg a témában:
https://millasreggeli.hu/zold/kerites-sem-allitja-meg-rovarmigransokat/

Én zsebkendővel-wcpapírral összeszedem és a WC-ben végzik.

Nálam is általában ez van. Valamint néha porszívózom őket, onnan még nem jöttek ki.

Még annyi, hogy én vizes papírtörlővel fogom meg, úgy garantáltan nem ereszt szagot.

Wow! Poloskairtó LVL 99

Ha lelakkozod akkor se :D

Tavasztól (ápr eleje) egészen szept elejéig harcoltam velük a "paradicsom-ültetvényen' és a 2 málnabokornál. Bio termesztek, ezért nem permeteztem egyiket sem, helyette kétkezi népírtást csináltam minden nap: amit találtam nyomtam szét puszta kézzel. Eredmény: retekbüdös volt mindkét tenyerem, és a zöldes-sárgás belüket a mosószappan se hozta le a bőrömről napokig. A gyors következő állomás a kertikesztyű volt, ebben már elviselhetőbb lett az eredmény. De a harcot így is ezek a rohadékok nyerték: a málnát még csak-csak le tudtam szüretelni naponta ami megérett. A paradicsomnak jóval több idő kell a zöld->érett átalakuláshoz, addigra meg ezek a dögök mindbe belefúrták magukat még zölden. Vagy beköpdösték a gyomornedvükkel a külső héján keresztül. Így esélye sem volt megérni, még éretlenül elrohadt a nagy része belülről.
--

Ez nagyon naturális leírás lett. Köszönjük!

Viszont elég lassú a krumplibogárral egyetemben, tényleg el lehetne valahogy robottal kapdosni őket.

>addigra meg ezek a dögök mindbe belefúrták magukat még zölden. Vagy beköpdösték a gyomornedvükkel a külső héján keresztül. Így esélye sem volt megérni, még éretlenül elrohadt a nagy része belülről.

Wow. Én meg nem tudtam, hogy mitől rohad az összes paradicsom... Kb. az érett csak meg ami lehullott és a fele megrohadt. Nyár közepére normalizálódott viszonylag a helyzet, akkor betudott érni jópár. Én meg gombára gyanakodtam...

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

A hétvégén voltam Martfűn. Ott látnád mi van... Itt Debrecen ahhoz képest "semmi", pedig én is napi 20-30-at gyilkolok le csak az erkélyen.
--
"Sose a gép a hülye."

a porszívó szereti őket

--
Live free, or I f'ing kill you.

Egyszer én is elkövettem azt a hibát, hogy felszippantottam a porszívóval egy poloskát. Hónapokkal később is fújta ki a büdöset magából, hiába cseréltem zsákot benne. Azóta papirzsepi, majd wcn lehúzom.
Napi átlag egy jut csak be a szúnyoghálón, ez még kibírható. A családban persze csak én vadászok rájuk :-)

+1
A porszívó baromi hülye ötlet... A szaga megül a venti lapátjain, és dobhatod ki a porszívót. Kb 2 év volt, mire elmúlt a szaga. Azt a porszívót utána csak a kocsihoz tudtam használni, kint az utcán. :(

nekem tavaly ilyenkor egy rohadék beleszállt a hajszárítóba az egyik éjszaka. reggel persze szárítottam a hajam,de nem tudtam róla és a még élő poloska rápörkölődött a hajszárító belső részére. gondolhatod, milyen szaga volt.

Szúnyogháló, nincs redőny, ergo nem tudnak bejönni. Viszont kiteregetett ruhával simán be tudnak kerülni. Akkor dobom ki a francba, a kertben meg összetaposom őket. Cipőtalp mindent visz.

Részvétem. Ezek ellen csak az ér valamit, ha városi szinten repülőgépről szétküldött permettel irtják őket több körben, meg mindenhová szúnyoghálót szerelsz fel, még a lépcsőházajtóra is. Mikor már nagyon el vannak szaporodva, semmi más nem segít, annyi lesz belőlük, hogy kézzel meg házi irtó fújkálásával esélytelen leszel ellenük.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Tudomásom szerint egyes növényvédő szerekkel lehet irtani. Viszont – szintén tudomásom szerint – ezeket nem szabad úgy kiszórni, mint a szúnyogirtót szert szokás. Azaz nem ismernek olyan szert, amivel a repülőgépes permetezést el lehetne végezni.

Akkor jelennek meg nagy számban, amikor érnek a gyümölcsök. A fogyaszthatóság szempontjából ekkor már nem szabad permetezni a paradicsomot, barackot, stb.
És amire még rálátásunk sincs, hogy a lombkorona szintjén mennyien vannak. Állítólag idén brutális mennyiségű jött össze a fákon, amik most a hideg kezdetén lassan kezdenek beszivárogni a lakásokba.

Paradicsomra visszatérve, jónak indult a szezon, de poloskák megfelezték a termést. Szinte csak a korai típusokból lehetett jóízűen enni. 20 év alatt nem láttam összesen annyit, mint idén.

A származási területükön van egy-két faj, ami még petekorukban elpusztítja őket, viszont azok betelepítése csak újabb invazív faj megjelenését vonhatja maga után (más hasznos ízeltlábúak petéit is pusztíthatja).

A természet még csak alfa állapotú megoldásokkal rukkolt elő, igaz az újvilágban, kb hagyni kell a pókokat békén.
https://www.researchgate.net/publication/312642729_Predation_of_Halyomorpha_halys_Hemiptera_Pentatomidae_from_Web-Building_Spiders_Associated_with_Anthropogenic_Dwellings

Vagy reménykedni abban, hogy mások, pl madarak is elkezdik fogyasztani őket.

en egy befottesuvegben gyujtom oket. viszonylag konnyen ossze lehet szedni, legjobb ha van egy kis mez az aljan amit mar ugysem tudsz kiszedni.

És utána mi lesz velük?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

gondolom nasiként elfogyasztja! :-)

broáf, még a gondolatától is elhányom magam...
--

Azért kérdem. Minek gyűjtenél össze egy egész üveggel ha nem piritani (ráadásul mézben pácolva)?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ki kéne találni hogy lehet semlegesíteni a bűzét, és a fehérjatartalmából valami finom műkaját gyártani. Mekkora üzlet lenne!

Vannak olyan anyagok, amelyek egy ideiglenesen megkavarják az ízérzékelést. Az ecetet pl szirupos-gejlédes löttynek érzed. Elképzelhető ez az út is. :)

erre meg nem gondoltam, de ha mar felhoztad a temat, lehet feldobom az aprora. mennyit erne neked egy uveg mezes poloska?:)

ok mérjük fel a piac fizetőképességét. 100g 1Ft, ki kér? :)
Egyébként ezek az UV-s magasfesz rovar-robbantós lámpák egész jól működnek, de pl társasházban nehéz elhelyezni, igazából csak az ablak előtt kint lenne jó helyen, vagy a teraszon. És hát a jellegzetes szagot szokni kell... persze ha a szomszédot épp nem szeretjük akkor akár előnyös is lehet.

Az attól függ mekkora az üveg :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Kinai ettermekben erdeklodj, lehet tudnak vele mitkezdeni :D)

--
HUP te Zsiga !

Sós vizet kell kirakni kis tálkában. Ez nem tartja vissza őket, de cserébe 1 nap alatt megdöglenek tőle.


No rainbow, no sugar

eddig ezt nem ismertem, a jövő nyári invázióra betárazom
--

Ezt úgy értsem, hogy szomjazós fajta, de lassúsága folytán csak akkor jön rá, hogy megszopatták, mikor már túl sok vizet beszlapált? Amúgy hol fog a sótól elpusztulni? A tálkában, vagy annak epszilon sugarú környezetében? Csak, hogy hova érdemes nekik kirakni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Van két macska a lakásban, imádják vadászni a poloskát. Az sem zavarja őket, hogy büdös.
-----
A problémáim velem kezdődtek és utánam megmaradnak. Ez az én hozzájárulásom az Emberiség Nagy Művéhez.

Nálunk a macsek nem szereti, gondolkoztam egy kaméleonba .. de hát a múltkori hírdetés is milyen volt.. eladó egy kaméleon, sárga, fehér, piros, kék, baszki ez kurva jó nem is eladó :(

Szóval lecsúsztam róla :/

A fene enné meg, mindenki invázióról beszél, pedig nálunk nincsenek lengyelek...
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Rovarinvázió miatt zárták be az éttermeket egy budapesti plázában
A rovarok rajzása nemcsak nagyon sok magyar életét keseríti meg mostanában, hanem a boltokét, bevásárlóközpontokét is. Ezekkel a rovarokkal – például poloskákkal - szemben nehéz a védekezés és mostanában előszeretettel repülnek be épületekbe helyet keresve a tél előtt.
http://corvinplaza.hu/friss/reszletek/teljeskr-megelz-rovarirts-volt-a-corvin-plzban

nalam eddig osszesen 1 volt, igaz ugy kethavonta biokillel befujok nehany zugot a lakasban, mert regebben voltak ilyen alltaim, aztan maradt a megszokas.
szomszedasszony ecettel spricceli a szunyoghalot meg a masfelol bejuto egyedeket, eskuszik ra, hogy azt nemszeretik.

--
HUP te Zsiga !

Amúgy nem tudom miért mondjátok hogy büdös, szerintem zöldalma szaga van. :) Pont, mint egy zöldalmás rágó vagy cukorka...
--
"Sose a gép a hülye."

Engem inkább ammóniára emlékeztet.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Fura egyébként, de keleten más szaga van mint itt Pesten ;) Importálni kéne a te zöldalma szagú verziódat :D


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Szedd-magad verzióban vihető térítésmentesen, korlátlan mennyiségben. :D
--
"Sose a gép a hülye."

Idézet:
szerintem zöldalma szaga van

Azok nem ezek a széles fajták. Talán ez a levéllábú poloska az, aminek almalé szaga van. A többi egyszerűen csak kurvabüdös.

Szerintem az összes poloska büdös, egyiknek sincs almalé szaga. Ezeket a M.o-t ellepő újfajta zöld poloskákat nem ismerem, külföldön élek. De anno, amikor a 90-es években Pakson laktam, ott néhány évig a piros bodobácspoloskák voltak elszaporodva (amik vékonyabbak, kistestűbbek, piros alapon fekete foltok vannak rajtuk), de azok is nagyon büdösek voltak, és még agyoncsapni, porszívózni sem kellett, mert egy idő után a lakásban is felfordulnak, elszáradnak, ha nem jutnak ki táplálékért, folyadékért, és kiszáradt tetemük, ha nem gyűjti be őket az ember, nem takarítja össze naponta, épp úgy büdösítik az összes helyiséget. Még döglötten is csak a baj van velük, semmi pénzt nem szabad sajnálni az irtásukra.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Csak köznevelési célzattal, az említett rovar hivatalos neve Verőköltő Bodobács, Pakson annyira elterjedt hogy Paksi Katica néven is ismert.

Nem. A hivatalos neve latinul van (aki nem tud nélküle élni, kiguglizza), minden más valami népi elnevezés. Alapvetően a biológiai rendszertani osztályozása alapján a poloskák közé tartozik, pont azért ugyanolyan szögletes a teste, és épp olyan büdös is, mint a többi poloska. Én épp ezért csak simán poloskának hívom. Valóban, a helyiek hívják paksi katicának is, meg szintén csak poloskának. Még mindig elég őshonos arrafelé, de a 90-es évek eleji tömeges invázióját városi pénzen megfékezték, azóta már nem látni őket olyan nagy számban. A gondot akkoriban az okozta, hogy a Paks szélében mezőgazdasági területek, gyümölcsösök, szőlők vannak (közvetlenül a lakóterületek szomszédságában), és akkoriban az ültetett fa sem volt még annyi a kül/belterületek határán. Így mikor ezeken a területeken túlszaporodtak ezek a dögök, a szél (ez megint elég jellemző arrafelé) akadálytalanul hordta be őket a lakóterületre, főleg a külterület szélén lévő lakótelepen a szúnyogháló tele volt velük, a lakásból is marékszám lehetett kihordani. Annyi rovarirtószert azóta sem szórtam ki, mint akkor. De ahogy olvasom, most M.o.-n általános hasonló a helyzet, csak most a mediterrán területekről származó zöld levélpoloska szaporodott túl, az ország minden részén panaszkodnak, nem csak ez a topik szól róla.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ilyen bodobácsok errefelé is laktak mindigis, de az égvilágon semmi baj nem volt velük, a lakásba nem jöttek soha, és a szagát sosem éreztem. Nem is tud repülni sem. Szóval ha ezzel problémád volt, akkor a poloskákat hatványozottan utálnád.

Ilyen bodobácsok errefelé is laktak mindigis, de az égvilágon semmi baj nem volt velük, a lakásba nem jöttek soha, és a szagát sosem éreztem. Nem is tud repülni sem. Szóval ha ezzel problémád volt, akkor a poloskákat hatványozottan utálnád.

Wow! Dupla!

Az valószínű, hogy ezek a mostani zöldpoloskák még undorítóbb fajta. Hála istenek a UK-ben nincsen semmilyen ilyen rovarinvázió, pl. szúnyog is alig van, szúnyoghálókat sem tesz fel senki. Így a lakásba a legrosszabb esetben is csak 1-2 légy meg nagy ritkán 1 molylepke kóricál be, esetleg melegebb nyári napokon néha kemény egyetlen darab darázs, ezeket csak lecsapkodják az emberek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az oriaspokokrol megfeledkeztel. Nem egyszer okoztak eleg komoly fejfajast, hogy megis mit csinaljak veluk. Csapni nem jo, mert ez mar placcsan. Megfogni meg nem fogom, az tuti.

Pókok valóban vannak, de nem óriáspókok. Legalábbis nem itt. Egy-két kaszáspók telepszik meg sötétebb, párás helyeken, meg előfordul még 1-2 kisebb pókfajta. Semmi komolyan mérges vagy veszélyes fajta. Legalábbis én eddig csak ezekkel találkoztam itt Albionban. Ezekkel meg M.o.-n is találkozni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ilyen is van, meg a másik zöld és barna is. Mindegyik zöldalma szagú. :D
--
"Sose a gép a hülye."