ISPk földkábelen

 ( connor | 2018. szeptember 26., szerda - 20:24 )

Sziasztok!

Adott egy kertes ház ahol jelenleg még légkábelen jön be a delej és a net is, viszont hosszú távon szeretném földkábelre átrakni mindkettőt (hármat, 2 netszolgáltató van).
Az elektromos áram tiszta sor, annak a menetét és a hozzávalókat már nagyjából ismerem, viszont az ISPk még eléggé sötét folt.

- Milyen csőben szokták a földben vinni a netet? 32-es lpe védőcső?
- Ilyenkor csak kilógatom a földből a cső végét és majd a két szolgáltató megoldja, hogy behúz? Vagy ők elvárják, hogy kint legyen megfelelő mennyiségű kábel és csak jönnek az oszlopra kötni?
- A védőcsövet fel kell vinni egy darabon az oszlop lábára mint az elektromos áramnál szokták csinálni (bilinccsel oszlopra rögzített védőcső)?
- Az elektromos áram tesz egy kitérőt a kerítésnél lévő mérőóránál. A nethez használt csövet is célszerű lehet megszakítani? A józan paraszti ész azt diktálja, hogy igen, könnyebb úgy húzni ha szakaszolva van.
Ha nagyon jó fej akarnék lenni, akkor kábeleket is be tudnám húzni, mert koaxot tudom milyen minőséget kell, az optika meg kideríthető, hogy mit húz a digi.

A dolog menete egyébként az lenne, hogy amikor az elektromos áramot rakja le a kivitelező cég, akkor kerülne a földbe a net védőcsöve is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha kábelt nem is húzol be nekik, de egy erősebb műanyagspárgát érdemes. A Digi szerelőinek munkáját megkönnyíted vele.

Nincs behúzószalagjuk?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Biztos van, de 67 méteres?
OP nem írtaa távot, de gondolom nem 8 méterről van szó, ha földbe akarja vinni.

Azt is behúzzák valahogy.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ja de minek szopatni őket? érted

Meg ne csinálja helyettük?..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Behuzoszalt adj nekik, a tobbit megcsinaljak neked.
Tuti, h nem huznek be helyettuk semmit, max. ha igen jo okod van ra (pl. utana mar problemas lenne a nyomvonal miatt). Azert, h elkeruld a hibaztatast.

t

A helyettük behúzás azért merült fel, mert amikor telepíteni kell akkor is a lehető legegyszerűbb végéről fogják meg a témát (valahol érthető módon, menni kell a következő címre). A tegnap nálam járt szervizes is azt javasolta, hogy csináljam meg, kijönnek, rákrimpelik(?) a koax végeket és már kész is.

Megszakítani ott érdemes ahol nem egyenesen megy a kábel. Vagy ha hosszú a táv (20m-nél nem szórakoznék vele). Ha megszakítod akkor lehetőleg olyan helyen ahol egy aknát rendesen tudsz stabilizálni.

Ne törékeny csövet tegyél (egy ásót/kapát viseljen el), a vízhez használt fekete csövek jók, csak jó ha melegben nyújtod ki.

A csőben egyet értek, ezen nem spórolnék, kpe-t vennék, nem lpe-t.
Azt hajlítani sem lehet kis sugárban, ha lefektették, akkor a kábel el fog benne menni. Arra érdemes figyelni a két végénél, hogy víz ne kerülhessen bele.
Nekem nagyon kanyargós terepen is sikerült benne kábelt cserélnem évek múlva is.

A légkábelezést pont azért szeretik, mivel azzal van a legkevesebb munkájuk, hiszen az esetek nagy részében közvetlenül az oszlopból az egyik ablakhoz hozzák be a kábelt. Az ügyfélszolgálat szerint földben is mehet a kábel, de ők egyrészt semmilyen földmunkát nem végeznek, másrészt különféle bonyolult behúzásokat-megszakításokat sem szeretnek művelni. Így az ügyfélszolgálaton azt javasolták, hogy legyen csövezés lehetőleg az oszlopig és legyen benne behúzószál.

Tegnap megnéztem a közelünkben lévő háznál amire emlékeztem, hogy földkábelen vitték be a villanyt, hogy ott hogyan csinálták meg a netet. Két szolgáltató kábele megy be a földbe, két külön csövön és eléggé mekkelek módon. A digié, ami egy vékony optika egy nagyobb csőbe megy be, a upcjé meg, ami a vastagabb egy kisebb átmérőjű csővön lett elvezetve. A csövek az oszlop lábára csak úgy tessék lássék módon lettek kivezetve.
Úgy tűnik erre semmi szabály/előírás/bevett gyakorlat nincs. Ahol, ahogy elfér, oda kivezetik.