Fedora Silverblue

Tegnap megjott a Fedora 29 Beta, vele parhuzamosan a Silverblue is, ami egy ujfajta Fedora varians, hasonlo elveken mint az Atomic.

Az image immutable, a rendszer OSTree-vel frissul, minden egyeb app pedig Flatpak.

Mi a velemenyetek errol a koncepziorol es errol a mondtarol? (hivatalos oldalrol szarmozik)

The concrete goals of the Team Silverblue project are to provide excellent support for container-based workflows and make Silverblue the preferred variant of Fedora Workstation. We want to reach these goals by the time Fedora 30 is released.

(Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy mar a 28-bol is volt ilyen verzio, de a 29 az, ami mar jobban eloterbe helyezi.)

Hozzászólások

szerintem nem hangzik rosszul, én dekstopon nagyon adnám, ha nem kellene nyolcvan csomagkezelő rengeteg szarját telepítenem, ha akarok valamit. Az Ansible/Chef/hasonlók erre egy egészen kultúrált megoldás, de még mindig sokkal, sokkal komplexebb, mint egy

dnf install foobar

Amitől én félek, hogy egy csomó minden nem lesz elérhető, mint Flatpak. Pú

Igen, ez nekem is kisse zavaro, hogy azert messze nem annyira tamogatott meg a Flatpak, foleg, hogy nincs mas lehetoseged...

Azon gondolkodtam, hogy vajon nem lehetne megoldani azt, hogy forraskodbol forditott (mint az AUR) cucc (minden fuggosegevel) keruljon egy sandbox-ba es legyen ugyanugy snapshot-olhato stb... mint egy Flatpak, vagy Snap.

kipróbáltam volna de többszöri nekifutásra is elszáll a telepítő. Nekem az alapötlet tetszik, mindenképp előremutató.

Regi tema, de a napokban tesztelgettem es egyre jobban tetszik a koncepcio!

az rpm-ostree csomagkezelo(szeruseg) mukodesi elve szimpatikus, a baseimage-et barmilyen rpm package-el (tarolobol vagy localbol) layerezhetjuk, a baseimage frissitese eseten a localpackages layerek "oroklodnek" az uj baseimage "fölé".

Flatpak-ot igy nem is "kotelezo" hasznalni, kerdes persze, hogy a sok layer a baseimage-en lassit(hat)ja-e a rendszert...

Teny, hogy nagyon stabil (bolondbiztos) rendszert lehet igy osszehozni, (mondjuk a config fajlokkal meg siman el lehet kefelni egy rendszert, ezt nem tudom, hogyan lehetne kivedeni).

Azért ez nem lesz könnyű menet, mert az immutable image egyik előnye épp az, hogy futó processzek alatt nem variálja át a fájlrendszert, mert fejreállhatnak. Ugyan lehet olyan elem, amit biztonsággal ki lehet cserélni a futó rendszerben, de baromi nehéz előre megmondani, hogy melyek azok. A flatpak ezt frappánsan megoldja, de szerintem ostree-rpm -nél ezt esélytelen jól megoldani.

Ne érts fére, a Silverblue állati jó, de megerőszakolod ha Flatpak nélkül használnod. Épp azt teszi lehetőve a Silverbluet, hogy van a Flatpak.

Sajnos meg proprietary NVIDIA drivert nem lehet folrakni, de mas komolyabb problemat meg nem tapasztaltam. Erdekes lesz ez, ha Fedora 30-tol ez lesz az official..