Rohadék Google

 ( heckles04 | 2018. szeptember 16., vasárnap - 12:53 )

Egy ideje próbálom kerülni a nagy "G" szolgáltatásai, de van még náluk cuccom.

Mai gyöngyszem: még 2013ban küldtem Gmailen keresztül valakinek egy levelet, amiben volt csatolmányként egy rar file. Ebben szerepelt 5 mappa amik 1-1 darab c programot tartalmaztak. Nos azt megértem, ha az 5 éves levél törlésre kerül egy ingyenes szolgáltatásnál, de itt nem ez a helyzet. Nem tudom megnyitni a fájlt mert "Vírusos".
Köszi G!

edit: nem C program hanem C#.
edit2: közben megtaláltam OneDrive-on, onnan sikerült lementeni.

ui.: ha valaki tud erre valami workaroundot ne tartsa magában.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha maradsz a gmailnél akkor használj külső IMAP klienst, így az elküldött levelek csatolmányai lokálban maradnak, és nem tudja elvenni a G vírusos felkiáltással.*

*ez a mostani helyzeten nem segít, max később :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A fontosabb dolgaimnál már egy "tutanota.com" -os címet használok.
Adatokat meg az itthoni szerverre mentek. Egyelőre csak 1 disk van benne, de az asztali gépen és a laptopon is van róla másolat. Számomra ez kellően redundáns.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Ekkor pedig bizonyos időszakonként fogsz kapni egy olyan e-mailt, hogy kapcsold ki a "less secure apps", avagy az IMAP kliens hozzáférést, mert fel fognak törni. Szokásos arrogáns FUD, amit sajnos sokan benyalnak. Hiszen multiék definíciója szerint az IMAP kliens az kevésbé biztonságos, mint az ő szélsőségesen idealista, csiligány JavaScript CSS bloat-juk. Hivatalos álláspont szerint azért ugye, mert nem támogatja a kétfaktorost. Pedig annyit kellett volna csak tenni, hogy az IMAP szerver a kétfaktoros kódját fogadja el, nem az eredeti jelszót. Ezt természetesen lusták voltak nem állt érdekükben implementálni.

Multiék mindent megtesznek annak érdekében, hogy félelemkeltéssel szoktassák a felhasználóikat a touchscreen-idealista, JS bloat webes szar-húgy felületükhöz és még azokat a választási lehetőségeket és hatékony használhatóságot is elvegyék tőlük, mint amit egy IMAP kliens megadna. Persze, mivel a pszichológiai függővé tétel sikerült és Tapicskoló Tamás nem tudja, hogy kell átmigrálni az adatait egy alternatív szolgáltatóhoz, így a dolgok maradnak a régiben, birkáék pedig Gmail felhasználók.

App password használata esetén is jön ez?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem tudom, azom nincs. Ahogy nincs bekapcsolva a kétfaktoros sem, csak az IMAP elérés.

Ami pedig azért tenyérbemászó, már önmagában, mert a Google azt próbálja velem benyalatni, hogy az ő szélsőségesen touchscreen-idealista csiligány bloat felületükön beírt jelszó nagyobb biztonságban van, mint az IMAP kliensembe beírt jelszó. Ez önmagában az egetrengetően felháborító multiék részéről.

Azért less secure apps, mert nem támogatnak kétfaktoros autentikációt. És az valóban less secure, mint egy olyan, ami támogatja.

A két faktoros authentikáció is egy idealista mérnök bloat. Az XP sem tudja elvégre.

Ifjú padavan, szépen fogalmazol.

Azt viszont próbáld meg megérteni, Persics Mérnök Úrral együtt (akinek nem fogom külön leírni), hogy semmiből nem állt volna a Google-nak az elvárt IMAP jelszót az SMS-ben kapott kóddal helyettesíteni, tekintve, hogy minden közismert IMAP kliens képes elkérni a jelszót belépéskor. Pláne, hogy még arra is képesek, hogy a szerver által nem elfogadott jelszót újra elkérjék.

Annyi kellett volna tehát, hogy lemegy az autentikáció a meglévő jelszóval, majd azt a szerver visszautasítja és küld egy SMS-t, utána pedig az SMS-ben lévő kódot várja jelszónak. Csakhát, egy multimilliárd dolláros vállalatnak egyszerűbb FUD kampánnyal és pszichológiai hadviseléssel függővé tenni a felhasználóit a sok náluk dolgozó, lufipénzen foglalkoztatott webökör egy és oszthatatlan csiligány bloat felületétől, mintsem plusz egy kört beleimplementálni az IMAP szerverébe, ami szintén a sajátja, mert bizony ők olyan menők™, hogy mindenből sajátot kell írniuk.

Mondd csak, te szereted az ie6ot?

Alapvetően igen, de nemrég részletesen is kifejtettem.

Még mielőtt nagyon beleélnéd magad, jelenleg Chrome 49-et használok.

aha.

mert hogy kb. utoljára akkor volt az menő, h egy jól definiált szabványt valaki a saját-íze szerint testre szab. de ezek szerint neked azzal nem lenne bajod, ha a Google úgy hajlítgatná az IMAP protokollt, ahogy akarja.

Hivja IMAP+-nak, vagy gIMAP-nak, vagy 2-factor IMAP-nak.

Lehet azt szabvanyositani, a Google amugyis joceg.

nyilván, csak akkor nem megy a

Semmiből nem állt volna a Google-nak az elvárt IMAP jelszót az SMS-ben kapott kóddal helyettesíteni, tekintve, hogy minden közismert IMAP kliens képes elkérni a jelszót belépéskor. Pláne, hogy még arra is képesek, hogy a szerver által nem elfogadott jelszót újra elkérjék. Annyi kellett volna tehát, hogy lemegy az autentikáció a meglévő jelszóval, majd azt a szerver visszautasítja és küld egy SMS-t, utána pedig az SMS-ben lévő kódot várja jelszónak.

;)

Backward compatibility megoldva? :)

ennyire nem ismerem az IMAP protokollt, de arra a (valszeg) nem definiált működésre építeni, hogy a kliens _egy_ próbálkozás után rossznak ítéli a jelszót, s bekéri újra (de azt persze nem menti el az előző helyére), kicsit neccesnek érzem, mint backward compatibility :)

persze, lehet hackelni ilyenekkel - de millió+1 példát fel tudnánk sorolni, amikor ez a kliens működés nem adott, s most működik az IMAP.

Már a Netscape levelezője a 90-es évek végén és az Outlook Express 5 is tudta az újrabekérést. Nem az IMAP protokollhoz kell érteni. A józan eszedet kellett volna használni. Sajnos nem sikerült.

Álomvilágban élsz, fősodratúkám.

Az App Password idealizmussal pont ugyanúgy sérti a Google az IMAP szabványt, mint sértené egy SMS-ben leküldött jelszóval. Számomra nem világos, ezt miért nem tudod magadtól felfogni.

Na, én ezt a "feature"-t nagyon nem szeretném.
...ugyanis nálam a levelezőrendszer automatikusan letölti IMAP-on keresztül a Gmail-es leveleimet és kezel más domain levelezését is, és ezt a rendszert érem el IMAP-on.

Persze IMAP letöltés helyett lehetne más megoldást is keresni, de ne akarjunk megreformálni valamit a használhatóság kárára.
Legyen "elég" az IMAP-nál egyébként is elérhető titkosítási metódusok használata, ne valami egészen mást csináljunk, ha már...

Úgy emlékszem IMAP-on hozzá lehet férni. Próbáltad?

Mivel megtaláltam máshol, így elengedtem a dolgot.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Néhány éve én is ezt találtam, mint megoldás.

A Google Drive-ra történő mentést sem kínálja fel?
--
eutlantis

Nem sajnos.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

A Google biztonság-idealizmusa már a chemtrail-hívők paranoia szintjét kezdi súrolni, ráadásul totál értelmetlenül. Egységsugarú felhasználót a Google nem fogja tudni megvédeni, de azért kell az intellektuális maszturbáció a senkinek sem hasznos, de legalább mindenki dolgát megnehezítő hülyeségekre.