Nvidia vagy noveou

Fórumok

Üdv!

Valahol valamelyik posztban olvastam, hogy KDE alá jobb lenne a noveou mint az Nvidia driver.
Játszani nem szoktam.
Érdemes váltani?

pch

Hozzászólások

Nekem az a tapasztalatom, hogy atlag hasznalatra Noveou, jatekra Proprietary. Noveou pl jobban tamogatott a hardveres videogyorsitasban, pl bongeszoknel. Proprietary viszont nem ajanlott hanem kotelezo jatekoknal (15FPS vs 100FPS kulonbsegek vannak)

Annyira nincs nouveau alatt 3D, hogy pont a héten próbáltam ki a Crysis 2-t wine alatt, és működött, mégha voltak is megjelenítési problémák egyes effekteknél (ez akár még a wine hibája is lehetett, nem tudom)

A driver tudása a chipsettől függ, a régebbiek jobban vannak támogatva, az újabbak kevésbé. A táblázat itt van: Feature Matrix.

Nekem Maxwell chipsetem van (NV110), ezzel a tapaszatalatom Kubuntu 18.04 alatt a következő:
- 2D támogatás tökéletes. Érezhetően gyorsabb (!), mint a gyárival, sőt, a gyári driver bugjai (van több is...) itt nem jelentkeznek.
- Power management működik, de kézzel kell kapcsolni a low power és az automatikus között.
- 3D többnyire működik, de előfordulnak grafikai hibák, illetve az FPS elmarad a gyári drivertől. (hmm nem mindig...)
- vsync működik rendesen, a gyári driverrel ellentétben.
- nincs video gyorsítás
- van kms
- egyelőre nincs vulkan, de állítólag lesz

Sokáig az nvidia drivert használtam, de amióta áttértem KDE-re, azóta átálltam a nouveau-ra. A gyári driverben egy csomó bug van, amit a gnome-osok workaroundoltak, de a KDE/Qt csapat nem hajlandó, ez engem zavart. KDE-vel a Wayland-et sem lehet használni a gyárival. Gnome-osoknál ez sem gond.
Ami viszont mind KDE, mind gnome alatt észrevehető, az a teljesítmény. A menük pl. nouveau alatt instant nyílnak, nvidia alatt laggol. Ablak átméretezésnél szintén látszik, stb. Elég bekapcsolni a smooth scrollingot a böngészőben, és máris látszik a két driver különbsége.
A video gyorsítás hiánya nem zavar, mert HEVC amúgy sincs a kártyában, a h264-et meg elviszi az i3 CPU is simán, filmet meg a TV-n nézek. A böngészőkben komoly haxolás nélkül amúgy sem hozható össze, így annyira nem érdekel a dolog. Mellesleg ha mégis kéne, akkor a CPU-ban levőt simán lehet használni mpv-vel a vaapi-copy-val.

Mivel linuxon ritkán játszom (arra ott a win7), így nekem teljesen megfelel. Az külön vicc, hogy a vsync teljesen szar az újabb nvidia driverekben, a nouveau meg jól tudja, pl. Unreal Tournament GOTY az opensource driverrel megy tearing és lag nélkül, a gyári driverrel meg vagy tearing van, vagy lag, vagy mindkettő.

Az enyém ugyan régi (NVA0), de nem is megy nouveau-val, (friss telepítésnél nem indul az x - gyakom le, megy föl az nvidia saját drivere, az hibátlan). A régebbi kártyáimat sem támogatta, amin elindult, ott is torz képet adott.
Nem használok KDE-t, viszont játszom, az urban terror hozza a 126fps-t pályamérettől függően szinte folyamatosan.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát, én KDE-t használok, igaz a laposomban optimus tech. van. Már nem is túl új gép, és nem csak játéknál, hanem 3D alkalmazásoknál is renyhehulladék a nouveaou a gyárihoz képest. Mivel 2D-re –ami ugye böngészés meg minden más– meg az intelt használom, így arról nem tudok nyilatkozni ott milyen lehet. Persze pár évvel ezelőtthöz képest meglepően jobb már a nouveaou, és nemrég egy szűz rendszernél egészen addig használtam a nouveaout amíg eszembe nem jutott, hogy smooth-abbban futhatnak a játékok nvidiáéval, ami így is van.
Glxspheres teszteknél 20-50 FPS különbségek vannak.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)