[Megoldva] WiFis klíma távoli elérés probléma

 ( lcsaszar | 2018. június 11., hétfő - 14:28 )

Sziasztok!

Szereltek nálunk egy Gree klón klímát, amiben van wifi. Ennek ugye az lenne az értelme, hogy az otthonomtól távolról le tudjam olvasni a hőmérsékletet, és szükség szerint be tudjam kapcsolni, hogy mire hazaérek, jó hideg legyen. Sajnos ez csak félig sikerül. Van valaki esetleg, aki megoldotta?

A lépések a gyári leírás szerint:
1. Alkalmazás telepítése Androidra (ill. iOS-ra) - Gree+, Gree Smart, WiFi Smart, ezek nagyjából ugyanazok
2. Regisztráció az európai szerverre, username/password, belépés
3. A klíma wifije gyárilag AP módban van, rá kell csatlakozni a telefonnal
4. Az alkalmazásban megjelenik a klíma SSID-je, be kell adni a jelszót, és innentől a helyi hálózaton lehet távvezérelni. Ez idáig működik is.
5. Távoli vezérléshez: add device manually, 2 lépésben. Itt az első gond: azt írja a leírás, hogy az első lépésben a klíma wifijét resetelni kell a távszabályzóval, 2 percen belül be kell rá jelentkezni, majd a második lépésben hozzá kell adni az otthoni wifi AP-t. Na de a klíma wifije resetelés után kb. 2 percig eltűnik. Mindegy, utána megjelenik, és lehet továbbmenni. Az is látszik, hogy ekkor megszűnik AP lenni, nyilván átmegy kliens módba. De a routeremre nem csatlakozik, és nem is jön létre a kapcsolat a Gree szerverrel.

A Gree szerverbe be tudok lépni böngészővel, de persze nincsenek hozzáadott eszközök.

Mit próbáljak meg?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van-e bekapcsolt mac-szűrés? Az SSID rejtett vagy sem? Meg az is kérdés, hogy milyen frekin megy - 5GHz-et nem szokták szeretni/tudni, ha jól tudom.

A 4. pontig működik neki. Tehát WiFin kapcsolódott és helyi hálózaton tudja managelni a klímát.

Publikus, vagy privát IP-t kaptál a szolgáltatótól?
Nekem volt egy ilyenem riasztóval. Ott a szolgáltató rakott NAT mögé.

Ezek az eszkozok (uj riasztok, klimak) altalaban cloudosok, nincs szukseg publikus IP cimre. Ebbe az iranyba terelik a nepet, mert az eves dij a nyero es nem az egyszeri bevetel (lasd uj Paradox IP modul). Van bennuk kb egy ezer Ft-os elektronika. Egy ESP32 csucstechnologia ezekhez kepest :)

Borzasztó amit a Paradox művel. Sokan meg fejet hajtanak. Egy biztonsági rendszer aki az "idegenek" szerveréhez kapcsolódik? Teljesen kiszolgáltatva érzem magam. Broáfhhhhargh!

A szerver csak egy gyűjtő, a jelszót, panelkodot nem tudja nélküled.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Esetleg WPA vagy WPA2? G vagy N hálózat? nálunk az egyik wifis nyomtató nem tud N-es hálózatot, vagy WPA2-t, ezért ő lett a szűk keresztmetszet (nem emlékszem melyiket) :(

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A 4. pontig működik neki. Tehát WiFin kapcsolódott és helyi hálózaton tudja managelni a klímát.

Isten óvjon az ilyen "Internet of Shitty Things" termékektől! Tudom, nem ugyanaz a kategória mint amikor vmi biomassza erőmű PLC vezérlője lóg az interneten (true story!), de akkor is. Anyagi kárt ezzel is lehet okozni. A WPA2 hiánya már predesztinálja mekkora tákolás sw futhat rajta.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_Protected_Access#WPA2
Certification began in September, 2004; from March 13, 2006, WPA2 certification is mandatory for all new devices to bear the Wi-Fi trademark
Azaz kb. 12 éves a szabvány!)

https://twitter.com/internetofshit

Ez lesz az első wifi-kliens, amit felnyomnak a bedrótozott admin akkóunt v. a cleartext jelszó használat miatt. Aztán jól leveszik -10 C-ra a hőmérsékletet, ha épp nem veszi észre senki.
--

+1

Nekem van egy halom IOT cuccom otthon (persze egyik se wifis), a netre egyik se lat ki, es lakason kivulrol elerni is csak VPN-en keresztul lehet. Az a baj, hogy a biztonsag es a kenyelmes hasznalhatosag sajnos altalaban kizarja egymast...

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

802.11b/g/n wpa2
Három különböző AP-re is próbálom, 2.5 GHz-en. Ha lenne valami webes konfigurálásra lehetőség, az jobb lenne. NAS-t fel tudtam venni felhőből eléréssel, sőt egy wifi AP-t is, akkor ezt a csodát miért nem?

Amikor várnod kell X másodpercet, akkor vált módot a hardver AP-ról STA-ra. Egyszerre a két módban nem tud működni.

Egyébként:
https://github.com/tomikaa87/gree-remote

Ott van a generic AES kulcs és hogy hogyan lehet lekérni az eszköz kulcsát.
Tőlem inkább azt szokták kérni, hogy tiltsam az ilyen eszközök forgalmát (például NVR-ek kínai társalgása), mint hogy engedélyezzem.

koszi a gree-remote -t, ez most jól jött.

Én LG-vel játszottam, és az a tapasztalat, hogy a klímának ki kell tudjon menni az internetre (nekem ez új volt).
Szerintem a klíma folyamatosan lekérdez valami LG megszentelt szervert, a telefonos app is ide csatlakozik, ezen keresztül beszélgetnek.

Mondjuk több kellementlen kérdést is felvet, de inkább mint direktbe lehessen hozzá csatlakozni.

Igen, szerintem kimegy az internetre, csak nem regisztrál a szerveren. Az okostelefonon próbáltam packet capture-t, látok is valami JSON csomagokat, mintha a szerverrel is felvenné a kapcsolatot valamilyen szinten, de teljes a homály.

Gree klímánál csak a Gree+ működik, a többi szar... Ezt a klímás mondta aki csak Gree-t telepít :D
Gree klón pedig lehet ugyan az.
Viszont ha a sima gree+ba új fiók kell és úgy beállítani :) Gree Smart-ba beregelve nem lehetett a klímát normálisan (sem) kezelni

én megnézném, hogy mik repkednek a levegőben:
...valami ilyesmi vonalon:
airmon-ng start wlan0
airodump-ng mon0
ezt valahogy wireshark-kal is lehet capture-ölni - még nem próbáltam - de ki lehet biztos deríteni, hol a hiba útközben.

...nekem van egy Xiaomi légtisztítóm, az hasonló howto-val rendelkezik, volt már hogy eltűnt, de általában a router hibája volt.

Megnéztem. A telefonos app kiküld JSON lekérdezéseket a szervernek. Először az időt kérdezi le, erre megkapja a választ UTC-ben. Utána az online eszközöket kérdezi le, erre is megkapja a választ: "online":[],"offline":[]. Van még mindenféle UDP forgalom is 5000 és 16384 portokon. Még küzdök vele...

Most akarok klímát cserélni, úgyhogy Sub!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

akkor annyit segítek, hogy a midea kondiktól, a midea appoktól és a hozzájuk tartozó osk 102-es wifi stickektől tartsd távol magad. az appok átlagos 2,6-os értékelése már el kelljen borzasszon mindenkit, de emellett van még pl. olyan probléma a stickekkel, hogy leesnek a hálózatról (jobb esetben), rosszabb esetben egyáltalán nem elérhetőek távolról appon keresztül, sőt, az eszközök áramtalanítása után sem (természetesen nincs ki- és bekapcsológomb vagy 220-as dugalj, ergo le kell csapni az adott biztosítékot), egyes appban nem eltávolíthatóak az eszközök (csak hozzáadás van, megalol), befagy az app stb.

sajnos az átlagos felhasználás esetén a légkondik beszerzése jóval megelőzi azt, hogy akár csak arra is gondol az ember, hogy ezt majd később távolról szeretné vezérelni, így kissé lukra futottunk velük. maga a légkondi jól működik, szinte hibátlan, de ez az "extra" (táv)szolgáltatás nagyjából a nullával egyenlő :-/

plusz a stickek bekonfigurálása sem ment egyszerűen.

ugyanitt, ha van valakinek használható ötlete a fenti ac+stick kombó esetén, hogy mi lehet a gond, azt örömmel várom.

Ezeket olvasva, klímamenedzsmentre az egyetlen jó megoldásnak csak a bio-appot tartom (gyk. Józsinak szólnak, és Józsi elindítja/leállítja/módosítja a klímát a távirányítóval).
--

Vagy csinálni egy esp alapú wifi-n távirányítható infra távirányítót, és azzal kapcsolgatni :P

Józsit? :O

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Öt _is_ :P

Köszönöm a tippeket, a szerelő az R-Cool-t ajánlgatja, mint jó ár-érték-araányú megoldást (210 körül lenne), erről van valami infód?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ahh, köszönöm, ez nagyon szakizós, rögtön el is bizonytalanodtam..

--
Nem teljesen szorosan, de itt egy cikk a témában: https://24.hu/tech/2018/06/16/klima-legkondicionalo-vasarlasi-tanacsado-utmutato/

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

24.hu: neszesemmifogdmegjól-pletykabulvárhulladék portál
--

Értem én hogy sz@r. De tudsz jobbat? Ha igen, akkor miért nem osztod meg velünk is?

Illetve: Melyik állításukkal nem értesz egyet? És azzal kapcsolatban mi a Te álláspontod?

+1, írjon jobbat...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem az eredeti témához közvetlenül. Bár lehet hiába okos a klíma, én akkor is hagynám a benne lévő okosságot.
ESP8266 + Infra LED és még 1-2 kiegészítővel pár óra alatt összedobható egy távirányító pótló, klímavezérlő, de akár TV is kapcsolgatható majd vele. Esetleg kifejezetten klímás cuccként hőfok érzékelővel, áram figyeléssel, kicsit több idővel olyan csinálható amilyet akar az ember. Nem pedig a gyártói hülyeségekhez kell alkalmazkodni. Persze a DIY cucc univerzális, így ha van egy Daikin, egy LG és egy Gree ugyanannak a tulajnak, majd egy felületről tudja vezérelni.

+1

Én nem engedek semmit kommunikálni az okos lakásból. Csak a HomeAssistand webes felülete meg Alexa mehet ki.
A fenti megoldásra van kész cucc is, ráadásul HA kompatibilis
https://www.ebay.com/itm/100-Original-Xiaomi-Universal-Intelligent-IR-Remote-Controller-APP-Control/182743323782?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

http://www.redphoto.hu

Nem akarok barkácsolni. Igazából ha otthon vagyok, akkor megfelel a saját távirányítója is. Azt szeretném, hogy amit a gyártó és forgalmazó ígér, azt tudjam használni. Vagyis távolról (munkahely) le tudjam olvasni a szoba hőmérsékletét, és be-ki tudjam kapcsolni a készüléket. Ezért fizettem, működjön.

Megveszed a klímát, KVfőzőt, mosógépet, TV-t és minden egyebet X+Y Ft-ért (X az alap ár, Y a smart része). Közben lehet, hogy ugyanez megvehető X+Z ahol a Z < Y. Emellett, saját rendszert addig üzemeltetek amíg én akarok és fenn bírom tartani. A gyártó pedig csak gondol egyet és a gyártás befejése után pl. 2 évvel azt mondja, hogy nincs több felhő, nincs tovább szolgáltatás a smart kütyühöz. Ilyenkor lehet gondolkozni a váltáson.
Ilyen dolog a smart TV-k youtube kliense. Lehet ez a legfontosabb a vásárlónak, de ha megáll, akkor értéktelen lesz számára a TV, kell valami megoldást találnia, hogy számára használhatóvá tegye.
Autókban lévő gyári navigáció is egy nagyon hasonló téma. (A legújabb, ha a térképet csak 2 évig használhatod benne, mert lejárt)
Az itteni emberek zömének nem esik nehezére összedobni egy RPi, vagy hasonló sarokban ülő szappantartót, amit hobbiból néha birizgál. Így kis költséggel fenntartja azt amit pl a GREE adott volna, nem kizárt, hogy nagyobb rendelkezésre-állással. Közben nem tesz a hálózatába bele egy átjárót.
A barkácsolás kimerül abban, hogy minden kapható már dugdosható modulokban. Elektronikához alig kell érteni.
Ha meg sok a pénzed biztos lesz jelentkező akár még az 50km-es körzetedben is aki megcsinálgatja neked.

Na mindegy... kinek a pap, kinek a papné. Ha egyforma lenne mindenki, akkor unalmas lenne az élet.

"a térképet csak 2 évig használhatod benne, mert lejárt"

Ilyen komolyan van?! Mondd légyszives az autómárkát és a modelnevet, hogy olyat a büdös életbe ne vegyek!
--

Owners of older Jaguar XFs pay up to £316 for sat nav updates, while those for Ford cars vary from £81.90 to £159, depending on model and age, the research found, with those driving earlier editions paying most.
Subaru vehicles operating on an old system face an update cost of £300, while the charge for newer Subarus with SD-card sat navs is £100 after the three free updates run out. - via

Nem veletlenul viragzik a sat nav fekete piac. Jaguarnal 1000 £ felett is lehet egy update.

NNG nem veletlenul hanyagolja a mobil piacot, az autos navigacioban van az uzlet.

Nem erre gondoltam.

Az világos, h. eladják neked az új kocsit GPS-el és 2018-as térképpel, aztán ha 1 év múlva kell a 2019-es térkép, azért már lehet fizetni, mint a katonatiszt. Ez sok helyen eddig is így ment. Csak néhány gyártó ad ingyenes updatet 3 évig (amíg garanciális a kocsi), a lifetime free update-t meg talán senki sem csinálja az egész bolygón.

Én arra vagyok kíváncsi, ami itt fentebb elhangzott:

"a térképet csak 2 évig használhatod benne, mert lejárt"

Attól mert 1-2-100 éves a térkép, még technikailag működőképes a GPS (itt most szigorúan offline GPS-ről beszélek, azaz a kocsiba dugott SDkártyán helyben tárolt térképfájlokból dolgozik, nem googlemaps!). Arra van-e precedens, h. a nem updatelt térkép 1-2-100 év múlva 1x csak nem hajlandó már betölteni, és tartja a markát a 100€ -ért, különben még a régi térképet se tölti be?

Remélem ha ilyen még nem volt eddig, hamarosan vki megcsinálja! /s

Ja igen: fillért nem vagyok hajlandó többet beépített navigációért kiadni, ott van a telefon, rajta tucatnyi -tényleg lifetime free updates- navigációs programmal, minden alkalommal azt használom amelyikhez épp kedvem van, nem a kocsi gyártója korlátoz be 1 fajtára kötelezően. A kocsi gyártóra rohadjon csak rá a beépített szarja.
--

Mercedes, nem legújabb, talán E*. Volt 2-3 DVD/CD térképpel, mind a TDK együttes kiadásában. Volt olyan lemez ami kiírta, hogy bocsi, előfizetés lejárt.
Gondolom újabbal és clonecd technológiájával megkerülhető lett volna a probléma. Régebbi lemez működött.

A legtöbb esetben a térképfrissítés jogát adott időre veszi meg az autógyártó, és adja tovább ezt a vevőnek (költséghatékonyság ugye...) - utána felmész szépen plédául a tomtom webshop-ba, megveszed újabb x évre a firssítést, és már le is töltheted az új térképet. Ha ráfér a régi kártyára. Ha nem, akkor fogszy egy nagyobb kártyát, megformázod, a lemezcimkét beállítod arra, ami az eredetin volt, feltolod rá a fájlokat a régiről, és utána már frissítheted is.

Speciel a Volkswagen 3 évre ad térképet (a beaktiválástól számítva), a 13GB(!) méretű frissítő pakkot pedig a saját oldalán teszi közzé. Más kérdés, hogy a gyári navi nem túl felhasználóbarát, angolul beszél, évente egyszer frissül, így nem túl up-to-date. Meg jó, hogy van app-connect, így a google maps-ot át tudom tolni rá, azzal nincs gond.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Volvo V50. Nekem az van 2011-es IGO térképpel, ami egy DVD-ről fut. Tudtommal nem frissíthető ...

"Tudtommal nem frissíthető"

Vagy nem akarod évente megvenni az update lemezt 100 ojróért.
--

+1
illetve 99.9% hogy itt sem arról van szó, hogy a térkép innentől expirált, csak pl M6 nincs rajta...

Pont ezt akartam kinyögni: a lemez ténylegesen nem semmisítette meg saját magát az 1 év letelte után, simán használhatod tovább a világ végéig. Csak egyre kevésbbé fogja a tényleges úthálózatot követni.
--

Audi ugyan ez.
Évente meg lehet venni 80EUR körüli összegért az új térképet (2CD, még az MMI2-höz).

Mazda:
3 éves előfizetés 183.5EUR
Single update 113.25EUR

VW:
App-connect, google maps, waze - ingyenes a végtelenség! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Közben rájöttem, hogy appconnect, a telefon képernyőtükrözős tudománynak egy új neve.
Eredetileg azt hittem hogy saját Android rendszer, vagy ilyesmi.
Így itt hagyom az eredeti szöveget, de nem az appconnect-re vonatkozik. Mivel cserélheted közben az "agyat", bár jó kérdés meddig.
....
Szerintem ez a legrosszabb.
2003-ban gyártott autóban, működik a gyári navi. Igaz 16 színű kijelző, nem forgatja a térképet, és az sem a legújabb benne.
Egy 2012 után vett Androidos TV-s dobozkára jelenleg semmit nem tudok feltenni, mert a mostani programokhoz túl régi, ráadásul eléggé korlátozott, hogy mit fogad be a lelke. PlayStore, vagy épp mi a neve pedig már nem működik rajta és nem frissíthető. Tehát kuka az egész.
Szóval az App-connect fog működni 20 évesen is? Esetleg csak 10 évesen? Vagy 5 évesen már cserélni kell autóval együtt?
TV-kben lévő YouTube, Skype kliens, vagy akár csilli-villi menürendszer hasonló kérdéseket vet fel.
Dobjuk el, mert "megromlott" a szoftveresen?

"TV-kben lévő YouTube, Skype kliens, vagy akár csilli-villi menürendszer hasonló kérdéseket vet fel.
Dobjuk el, mert "megromlott" a szoftveresen?"

Ezek 1 része már nem probléma, mert pl. a MSFT ha jól rémlik tavaly végleg kinyírta 100%-ban a skype-ot mindenféle TV-ken.
--

Megy a mirrorlink is benne ugyanúgy, és az Apple carplay is. Egyébként az app-connect egy bridge a telefon és az autó között, amire te gondolsz, az az android auto. Biztos hogy működni fog, mivel ez a jövő útja az autók fedélzeti it-infraszrukturajanak kialakitasaban. Egyébként nekem 2015-os android tv-n van, azóta kétszer frissült az oprendszer, folyamatosan jönnek az update-ek, minden telepul és fut, amit használni akarok. Nyilván ez az előremutató, nem egy saját, zárt autós fejlesztés, ami esetleg záros időn belül már nem lesz tamogatott.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ja.

+1 Nagyon igy van!

Szuleim okos TV-t + a hozza valo (es csak vele mukodo) kamerat megvettek Skype miatt. 1 evre ra megszuntettek Skype tamogatast es a huszonezres kamera is mehet a kukaba. USA-ban visszaadtak a penzt + kompenzaltak vevoket, nalunk sz*rtak ra.

En nem vettem okos TV-t es senkinek sem ajanlom (hacsak nem <= az ara a buta TV-nek). Mar a harmadik Chromecast-et hozza baratom USA-bol (ott idonkent fillerekert dobaljak es egyebkent is olcsobb mint nalunk) es minden TV-re azt rakok. Ha majd elavul veszek masik okos kutyut es nem az 55 inches TV-t fogom kidobni.

Sonoff-ot is azert vettem, mert sajat szoftvert tudsz rarakni es hasznalni tudod igy a kinai cloud nelkul is.

Nevezzük nevén, a Samsung csinálta. A jó drágán megvett webkamera-szarját utána dobhattad a kukába, mert PC-re átdugva driver sincs hozzá:

https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/windows_10-hardware/samsung-vg-stc3000-webkamera-driver/eae8ff54-2ae2-403a-aa04-b078499afc71
--

Így van. Linuxon sem lehetett életre kelteni.

Smart home ügyben érdemes elszakadni a wifis-cloudos meg (nem) oldásoktól, épp most jelent meg erről: http://lakberendezok.hu/blog/lakberendezesi-otletek/blog-szakerto-szemmel/babelbol-hazafele.html
Van ugyanis nyílt, bejegyzett, nem-wifis rádiófrekvenciás jelátviteli protokollt is tartalmazó, európai (német) szabvány erre: https://www.knx.org/hu/knx/association/mi-a-knx/index.php
Ráadásul a háztartási gépek gyártói közül is egyre többen hoznak ki kompatibilis termékeket. És még a működés sem a folyamatos adatgyűjtésen alapul.

Van Linuxra is software ami megér egy nagy piros pontot. Hogy a software tudjon kommunikálni a KNX-Bus-on, kell egy modul. Például a „low cost” KNX TinySerial Interface 810 (https://www.weinzierl.de/index.php/en/all-knx/knx-stacks-en/knx-stack-fuer-linux-en). Kerestem egy keveset, de egy kivétellel mindenhol azt találtam, hogy az ár megnézéséhez jelentkezzek be. A kivétel egy lengyel oldal volt. Ott bruttó ~475 zloty-ért lehet kapni. 1 zl kb. 75 forint (középárfolyamon). Tehát kb. 35 ezer forintért kapok egy kb. öngyújtónyi méretű modult. A hülyének is megéri, mert olcsón hozzájutott egy modulhoz, amivel a vezetékes KNX-Bus-hoz tud csatlakozni.

Biztos vagy benne, hogy ez le fogja váltani a jelenlegi WiFi-s megoldásokat?

És akkor még nem vetted meg az 1000 eurós licenszt, ami "de facto a part of the KNX Standard"

Nem olcsó. Viszont, ha egyszer az alaprendszered megvan, az már az igényed/pénztárcád szerint modulárisan bővíthető, és az már relatíve olcsóbb. (Pl. akár minden születésnapjára kaphat az ember egy-egy újabb modult.:-))

Le fogja váltani a wifis megoldásokat, miután a KNX-en kívül nincs másik moduláris smart home megoldás (Európában legalább is nincs és világszabványként bejegyezve sincs). Az ipari fejlesztések szintjén az épületek életciklusaiban zajlik már a gondolkodás. Ebből a szempontból nem a klíma vagy a roló azonnali irányíthatósága a fő kérdés, hanem az, hogy ha a házadban/lakásodban egyszer már irányító automatikára áldoztál (időt is, nemcsak pénzt), az mennyi ideig tud a maga kapacitásával kiszolgálni - téged vagy a lakásod következő lakóit. Ez be fog épülni az ingatlanárakba, a wifis vezérlés pedig nem.

A KNX-árakat a rendszer forgalmazói és a kompatibilis berendezések gyártói fogják majd letörni, ha a lakosság számára is tömegesen akarják a cuccot értékesíteni. Nem a vevőnek kell közvetlenül a KNX-es beszerzéssel foglalkoznia, hanem már egy KNX minősítéssel is rendelkező villanyszerelőnek is sokkal inkább, aki pedig a folyamatos értékesítés miatt kedvezménnyel juthat hozzá. De a berendezések gyártói (a meghajtómotorok, a szenzorok, vagy az okos fali kapcsolók fejlesztői) még nagyobb mértékben szoríthatják le a KNX árait. Nyugat-Európában ez már elindult, mi egy brossúrával jó szokásunkhoz híven le vagyunk maradva, nálunk egyelőre egy-két KNX-es irodaházat (talán újabb szállodát?) lehet csak mutogatni egyelőre...

Hogy 10-15 év múlva mi lesz a helyzet, azt nem tudom. De érzésem szerint addig még bőven megéri egy WiFi-s rendszerbe beruházni. Azzal már 100-200 ezer forintból megoldható rengeteg dolog. És ez az összeg jelenleg egy nagyságrenddel kisebb a KNX-es rendszer árához képest.

Tippem szerint kevesen fognak most 1-2 milliót beletolni egy KNX-es rendszerbe azért, mert majd 10 év múlva esetleg/szerinted olcsóbb lesz.

Az irodaházak és szállodák más kategória, mert ott ki lehet fizettetni a rendszer árát a bérlőkkel/vendégekkel.

+1

Ilyenkor mindig feldobom példának, hogy Mari néni (vagy az unokája) falun megvesz egy ilyen klímát, maga elé teszi a kezelési utasítást, és nem megy neki. Olyankor mi van?
Vagy soha, sehol, senkinek nem működött még?

Mari neni a Nokia 105-vel valoszinuleg nem fogja vezerelni, sot azt sem tudja mi az. A legtobben azt se tudjak milyen internetuk van: tudod az a Hoppa van, meg feher doboz (nem egyszer hallottam).

Szerintem ez az új trend, hogy lassan a budi lehúzásához is okostelefon kell, nem nagyon izgatja Mari nénit. Én csak attól félek, hogy eljön az idő, hogy olcsósításból már nem adnak rendes távirányítót a tévéhez, meg gombok se lesznek a mosógépen.

Egyelőre még ott tartunk, hogy minél több gomb és LED meg menü van rajta, annál drágább, mert "többet tud". A valóságban mindig ugyanazt a 2-3 gombot nyomkodjuk (funkciót használjuk).

Inkább legyen rajta eggyel több gomb, mint egy sem...
Csak nehogy odaengedjék a háztartási eszközökhöz is a manapság trendi UI tervező nyomikat, ahol az újdonság az, hogy már megint kivettek egy funkciót.

Visszaküldjük, hogy sz...nem használható a specifikációnak megfelelően. Már csak azért is, mert abból tanulnak :P

A probléma megoldódott. Úgy tűnik, hogy a készülék nem tudja kezelni a hosszú WPA kulcsot. Rövidebbet beállítva működik. Lehet helyből és távolról is vezérelni.

Magyarán le kell rontani az egész wlan biztonsági szintjét azért, hogy ez az egy eszköz csatlakozni tudjon. Szép.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát állítólag 8 karakter már elég biztonságos, legalábbis hosszú ideig tartana feltörni erős gépkapacitással. eredetileg 33 volt.

A vga-multithread brute-force technikák és a gyors videokártyák korában 8 karakter már régen nem téma.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Majd külön VLAN-ba rakja.
Ja, SOHO switchen jellemzően olyan nincs.

Csinálhat neki külön vendég wlan-t
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ezt tettem.