[BEÁRAZÁS] Tönkrement műszaki cikkek beárazása

 ( pityulaman1983 | 2018. május 13., vasárnap - 6:39 )

Sziasztok,

Béreltem egy üzlethelységet, amiről kiderült, hogy keményen ázik, így 3 hónapig álltak az alábbi műszaki cikkek magas páratartalmú helységben, kártérítési perhez kellene hozzájuk árat belőni. Az elektronikai cikkek és a pára kapcsolatát nem kell részleteznem azt hiszem, az irodabútorok penészgombásak, ami fa bútor, az megszívta magát nedvességgel, száradás után szét fog hasadni.
Tehát a lista (folyamatosan bővítem):
- vezetékes alu iMac billentyűzet (hun layout)
- irodai forgószék (ilyesmi, csak feketében: https://www.praktiker.hu/lakberendezes-vilagitas-butor/butor/irodabutor/311321-igoseating-ganges-irodai-forgoszek-fekete/piro-59x59-5x110-119-5cm-max110kg)
- sarok számítógép asztal, kihúzható billentyűzettartóval
- Logitech multimediás billentyűzet (típus később)
- Sony vezetéknélküli fejhallgató (típus később)
- vezetői bőrfotel
- Jysk forgószék (keresek hozzá linket)
- Panasonic digitális fényképezőgép hordtáskával (DMC-LZ20)
- IBM/Lenovo laptoptáska
- HP Elitebook laptop (Core i5, 4GB, 500GB)
- Asztali számítógép (i3, 6GB, 1TB, GF 420 GTX, SB Live külső egységgel)
- Régi, orosz, analóg multimeter eredeti dobozában, papírjaival. Nagypapámtól örököltem, hibátlan, működő darab (bár ami ruszki, az bármit túlél)
- Samsung Full HD Led TV 32” (Smart, UE32D5500)
- Samsung HD Ready led monitor (20”, E2020)
- Asus Full HD LCD monitor (22”, VH222D)
- Házimozi erősítő (JVC RX-5062) + 2 Orion hangfal 3 utas, az a fajta, ami még szépen szólt
- Samsung ML-1610 mono lézer nyomtató + refurbished toner
- USB Scanner
- Logitech MX-440 bluetooth egér
- Sony Vaio P netbook, 7”, Magyarországon soha nem forgalmazták
- Dev szerver, workstation, 2x AMD Opteron 6core, 32 GB Ram, 2x1,5 TB SATA disk, 400 W szerver táp (telepített vpn, tfs, hyper-v host, 4 virtuális géppel, SQL Server)
- Huaweii router optikai csatival
- TP-LINK WR 1043 ND V1

Az megint más kérdés, hogy mindennek csak a használt, amortizált árát fogják kifizetni, holott nekem ezeket újra meg kell vennem magasabb áron, de hát ilyen ez a popszakma.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerinted valaki tételesen árat fog kerersni és írni kb. 30 darab (később több) elem mellé? Ez nem szakmai tanács kérés, hanem kétségbeesett segélykiáltás tőled :( (+felindulást is kihallok belőle)

Szerintem add el az eszközöket egy pc bontónak és a tőlük kapott számla (lehet hogy zero Ft) és az új ára (edigital/mediamarkt utolsó ismert ár a weben) közötti távolságot felezzétek meg. Ez lehet a per alapja. Ha nem "az ingatlan ... megtekintett állapotban..." van a szerződésben.

Gondoltam, 1-2höz ír, aki épp olyat vett, én meg átlagolok.

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Mérhetetlenül szánalmasnak tartom, hogy ha valaki megpróbál kiállni az érdekeiért, egy büdös kapitalista, nemtörődöm, ázós irodahelyiséget bérbeadó mocsadék ellen, és ehhez segítséget kér, azt ilyen fogadtatással kell köszönteni a HUP-on, ráadásul első hozzászólásként. Szégyelld magad!

"egy büdös kapitalista, nemtörődöm, ázós irodahelyiséget bérbeadó mocsadék"

Vakon megtippelem, hogy özv. Kovácsné garázsáról van szó - amely özv. Kovácsné egyébként nem mulaszt el alkalmat, hogy az előtte mért és árazott kenőmájast a zöldségek mérlegénél utánmérje.

Attól még mocsadék.

Életszerű az a helyzet egy üzlethelységnél, hogy 3 hónapig csak álldogáltak az eszközök?
Tehát nem járt arra senki, ajtót ablakot nem nyitott senki, majd egyszer csak hirtelen minden bepárásodott?

Ez első blikkre kötözködés, pedig az a pétékás finomság az alapja, hogy

(1) A károkozónak nem kell megtérítenie a kárnak azt a részét, amely a károsultnak a kár bekövetkezésében való felróható közrehatásából származott.

(2) A károsult felróható közrehatása akkor áll fenn, ha a károkozó magatartás előidézésében, a kár bekövetkeztében, a kár súlyosbodásában az adott helyzetben általában elvárható magatartást elmulasztotta.

miközben


(1) A bekövetkezett kárt, továbbá a károkozó magatartás és a bekövetkezett kár közötti okozati összefüggést a károsultnak kell bizonyítania.

(2) Ha a károkozó bizonyítja, hogy az elmaradt vagyoni előny vagy közvetett kár bekövetkezését ésszerűen nem lehetett előre látni, e károk tekintetében az okozati összefüggés fennállását nem lehet megállapítani.

(3) Ha a károkozó bizonyítja valamely jogellenességet kizáró ok fennállását, a károkozó kártalanítási kötelezettségét a károsultnak kell bizonyítani.

Nem könnyű jó károsultnak lenni.

Elso korben tudd meg, hogy az adott uzlethelyIsegre volt-e ilyen jellegu biztositas. Ha volt, talan az az egyszerubb eset. Ha nem, es tenyleg a berbeadon akarod leverni, az nem lesz egyszeru. Januartol ugye uj PP van, es nagyon nehez olyan keresetet irni, amit valami hulyeseggel nem dob vissza a birosag.
Elso lepesben lodd be, hogy kb. mennyi a karod (mittudomen 300-500k HUF), aztan ha ugy latod, hogy ezt mar nem nyeled le (gondolom igy fogod), akkor ballagj el egy ugyvedhez, hogy szerinte van-e barmi esely. Ha nem tud rola lebeszelni, akkor raersz osszeirni a pontos kart. (kozerdeku adatkent kikerte egy ugyved meg januarban a PPKB-n az aranyokat.. ha jol emlekszem, 87-bol 2 ment at) Es akkor meg ott van, amit lx irt a PTK-bol.

BTW: A forumtarsak pontos tipus, kor, alapjan eleg nehezen tudnak megtippelni, hogy mi mennyi. (pl. az elozo bor szekemet 20k-ert vettem, a mostani nem bor, es asszem 47k volt)

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Ha üzlethelyiségként bérelted, de raktárként használtad, akkor nem lesz egyszerű dolgod. Ugyanis egy üzlethelyiségben rendszeres mozgás van, így a helyiség rendszeresen átszellőzik, nem alakul ki olyan magas páratartalom. Illetve a beázást is azonnal észreveszed. Legfeljebb 1-2 napra rá, ha egy hétvégén történt. És akkor a beázást még időben tudod jelezni a tulajdonos felé. Ebben az esetben, ha a bérbeadó jó ügyvédet választ, akkor az a használat módjára biztosan rá fog repülni. Mondván, nem rendeltetésszerűen használtad a helyiséget.

Másrészt javaslat, ami most nem segít rajtad: Ha legközelebb vásárolsz valamit, amit a vállalkozásban is használhatsz később, akkor tedd el a számláit. Még akkor is ha az adott vállalkozási formában nem tudsz velük mit kezdeni. Ugyanis ha bejön a vállalkozás, és később pl. kft-vé alakul át, akkor az eszközök apportálásánál megkönnyíti az értékbecslést, ha ismered a beszerzési árat. Az apport pedig beleszámít a törzstöke összegébe.

"Az megint más kérdés, hogy mindennek csak a használt, amortizált árát fogják kifizetni, holott nekem ezeket újra meg kell vennem magasabb áron, de hát ilyen ez a popszakma."

Szerintem ez biztosító/biztosítás függvénye. Nem feltétlen használt árat fog fizetni, hanem a pótláshoz szükséges terméket.

Tehát ha 1 éve vettél mondjuk egy dualban TPLink routert 30 000Ft-ért, és tönkrement, de a típus még kapható 16000Ft áron, akkor azt -számlára- meg fogja téríteni. (amennyiben térít erre a káreseményre).

Sok cég van, aki tud szakvéleményt kiállítani - amit el is fogad a biztosító. Nyilván számtech bolt a székről nem fog releváns véleményt írni, a házimozi erősítőt is inkább garanciális lapon feltüntetett szervízbe vinném.

Nyilván nem volt biztosítva, mert akkor egyszerű lenne az ügy. A kárszakértő felméri, és a biztosító az alapján fizet. Itt szerintem a bérbeadóval kell egyezkedni. Ha nem hajlandó, mert pl. nem volt konkrétan kikötve a bérleti szerződésben, hogy a bérlemény alkalmas arra, amire a bérlő használta (ez esetben műszaki cikkek raktározása), akkor kissé nehezebb a helyzet.
Az én pincém/elektronikai műhelyem tavaly beázott, 40 cm magasan állt benne a víz. Előtte csináltattam szekrényeket, ki kellett dobni, és sok műszaki cikket, könyveket, stb. Mivel nem lakás céljára szolgáló helyiség, a biztosító semmit nem térített. Szóval együtt tudok érezni, de gondolom ez nem segít. El kell adni, amit lehet, és "új életet kezdeni".

Meg van minden termékhez még a számla?

Van, amihez megvan.

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni