VirtualBox erőforrások megoszlása host/guest között

 ( bodnarj | 2018. május 12., szombat - 23:01 )

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy miként oszlanak meg az erőforrások a host és a guestek között?
Pl. adott egy host gép 10 maggal és 10 GB ram-al, illetve 3 db guest, guestenként 3 maggal és 3 GB ram erőforrással.

A hoston elkezd futni valami nagyon számításigényes feladat ami elég nagy disk i/o-val jár.
Mi történik ebben az esetben a guestekkel?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen OS, milyen I/O ütemező, a guest-ek diszkjei honnan jönnek és miként vannak kiosztva?
Nagyon sok múlik a designon: Simán lehet olyat tervezni, ahol egy ilyet a host meg se érez (pl PCI passthrough-al kiosztott dedikált kártya, amin eléri az adott tárhelyet).
Persze az is igaz, hogy alapértelmezett beállítások mellett (ahol mondjuk a VM virtual diszkje a te $HOME-od alatt fut) ilyen probléma simán előfordulhat, és ott tényleg esélyes, hogy a guestek is meg fogják érezni a host rendszer terhelését (mivel alapvetően a host rendszer szolgálja ki nekik az I/O-t).
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Windows 10 desktop pro hoston Ubuntu Server guestek!
A hostban 1 db SATA SSD és 1 db SATA HDD.
4 db Guest. Abból egy az ssd a windos egyik user $HOME könytára alatt a többi a HDD. És a host gyaníthatóan elég sok I/O-t végez a HDD-n.
A Linux guesteken elég érdekes jelenségeket tapasztalunk. MySql deadlockokat, hosszabb tranzakciók időnként rollbackelnek, mysql éjszakánként fogja magát és leáll.
És arra gyanakszunk hogy a hoston futó folyamatok esetleg megeszik az erőforrást időnként a guestek elől.

Csak hogy biztosan jól értem e:
- Windows 10 az SSD-n
- Guest #1 szintén az SSD-n ($HOME alatt)
- További 3 Guest pedig a HDD-n

Ha így van, akkor viszont nem értem miért kéne a Win-nek (host) a HDD-ken matatnia a Virtualboxon kívül. Vagy azon is tárolsz a VM-eken kívül további adatokat amiket a Win-es program(ok) behív(nak)?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Hogy érthető legyen a helyzet:
- Vannak alkalmazások melyeket mi fejlesztünk.
- Van egy cég aki ezt használja.
- A tulajdonában van a hardver amin ezek futnak.
- Van egy külsős cég aki ezeket elvileg üzemeltetné.
- Ez van a 4 guest amin futnak az alkalmazások.
- És úgy gyanítjuk, hogy a hoston futnak egyéb alkalmazások, melyek elég erőteljesen matatnak a hdd-n, mert a mi alkalmazásunk olyan dolgokat produkált amit még sehol nem tapasztaltunk, és 2 hét munkával sem tudtuk a fejlesztői rendszereken reprodukálni, így egyetlen logikus dolognak az tűnt hogy elfogynak alatta az erőforrások.
- Azóta a gyanúnk beigazolódott, mert láttuk a hostot, és tényleg futnak rajta olyan dolgok melyek nem oda valóak. Gyaníthatóan a szerver tulajdonos cég tudta nélkül.
- És most itt jön a dilemma, hogy értesítsd e a céget hogy mi zajlik a szerverén, illetve csak elment egy ember 10 napja emiatt és ezt ki fogja megfizetni ...

Na igen, ez így tényleg egy elbaxott design.. I/O intenzív alkalmazásoknál sajnos kell a dedikált erőforrás, ha stabilan akar az ember üzemeltetni.
Maximum annyit tudtok csinálni, hogy a követelmények közé ezt is felveszitek, ha a tisztelt customer ennyire meg akarja hajtani a DB-t.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..