Samba 4.6 szervert nem látja a Windows 10

 ( xc0m | 2018. április 20., péntek - 8:34 )

Sziasztok!

CentOs 7 -en futtatok egy Samba megosztást, de sajnos mostanság nem látja a Windows 10 a szervert.
\\szerver\ paranccsal látom a megosztás tartalmát. Így ez átmenetileg működik.

Nálatok esetleg volt hasonló? Lehet ezzel valamit csinálni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Windows 10-nek melyik verzióját használjátok?

A 'látás'-t sajnos nem tudom, de a 'net use s: \\serverip\share /user:smbuser smbpassword /persistent:yes'-t érdemes lenne kipróbálni.

Nemrég lekapcsolták valamelyik frissítéssel az SMB 1.0 támogatását a Win 10-ben. Nem lehet hogy ez a gond?
Vagy feljebb kell húzni legalább SMB 2.0-ra a Samba-t, vagy a Win 10-ben vissza lehet kapcsolni az SMB 1.0 támogatást a "Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása" résznél a vezérlőpultban.

Szinte biztos, hogy ez a baj, de -szerintem- nem a win-t kellene butítani, hanem a sambát "modernizálni", azaz az 1. javaslatod a követendő.

Ha kell a tallozas, akkor sajnos "butitani" (okositani?!) kell.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha nem használta a hálózatában semmilyen eszköz, - hosszabb ideig, - (mondjuk első visszaállítást követő 15 nap,) akkor az 1709-es véglegesen eltávolítja a támogatást. - (Csak nagyon bonyolult megoldásokkal találkoztam, amivel ilyenkor vissza lehetne hegeszteni. Sajnos a W10 olyan gyorsan "fejlődik", hogy a "HowTo"-k egyike sem működik 1 hónap múlva már.

- Nem is kell.., - legtöbbször megfelel az SMB2 is. - Esetleg egy két ezeréves eszköz kidobása időszerű lehet.

Sokszor az a helyzet, a W10 "fejlett" Defender-es védelme is bekavar az hálózati megosztások elérésébe. Nem tudom milyen algoritmusok szerint, de tapasztaltam már, hogy kikapcsolva a "dögöt" megjött a hiányzó megosztás. Valamint "hiányérzet" esetén sűrün ajánlott a hálózati eszköz alaphelyzetbe állítását megejteni. (és persze utána újra konfigolni.) Sajnos, az ismert hálózatbeállítási automatizmusok kikapcsolása sem nyújt mindig vigaszt, mert ez már "okos fogkefe"...!

A W10 tűzfala meg természetesen a Defender hatálya alá (is) került. (esetleg még Smart-Screen, stb.) (Hogy ez mit is jelent..? - Minden esetre gyakran eltűnő, "tegnap még elérhető volt" /de ma már nem..!/ megosztásokat.)

(Mindezek temészetesen AD- (és esetleg Winszerver-) mentes hálózatok keretében tapasztalhatók. - Amazok korrekt működésről nem tudok nyilatkozni.)

Meg merem kockáztatni, ami a W10-es "Workgroup"-os beállítású hálózatok stabilitását illeti, az felér egy rendszergazda szivató, posztapokaliptikus rémregény képeivel. - Utoljára a W7-es, - ilyen, - hálózatok voltak stabilan beállíthatók és megbízhatók. (Már úgy értem, egyszer beállítva évekig.) (W10-es és 1709-es...? Szerintem tragédia...)

"(Csak nagyon bonyolult megoldásokkal találkoztam, amivel ilyenkor vissza lehetne hegeszteni."
- smb/cifs 1.0 kliens engedelyezese a windows osszetevoknel...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Elhiheted, ismerek néhány megoldást az SMB1 "visszahegesztésére", - tanulmányoztam bőven a témát, (PS, normál konzol, stb.) Éppen pont Te nem találkoztál(?) azzal amiről én beszélek.., (Ha egyszer az ütemezett unistallok lefutottak, akkor kb. az SMB1-nek annyi.- Kattingathatod a szervizeket napestig.)

Egyébként, ha korábban már működött, nem a Samba a ludas, - a W10/1709 hálózatkezelése. - Naponta szívok eleget ilyenekkel.

Biztos igazad van, csak én még nem találkoztam azzal a verzióval, amikor már semmilyen módon nem lehetett beröffenteni az smb1-t.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én most éppen úgy jártam hogy egyik gépre amin eddig ment a tallózás, próbából feltettem egy Hyper-V-t. Próbák után eltávolítottam a rendszerből és onnantól kezdve nem hogy nem látja a hálózatban név szerint a gépeket, de azokat a hálózati mappákat se hajlandó felcsatolni amik eddig név szerint fel voltak csatolva. Innentől már csak IP cím alapján hajlandó kezelni a hálózati eléréseket. Persze beírva a hosts fájlba már felcsatolja név szerint is. Tallózásnak semmi nyoma, hiába szedem le, teszem fel megint az SMB1 támogatást.
Ugyanabban a hálózatban a többi Win 10 tallóz és név szerint lát.
Na most mi köze mindehhez annak hogy a Hyper-V-t feltettem, leszedtem. Mást tényleg nem csináltam.
Agyrém ez a rendszer.

Lehet, hogy nálam az SMB1-es pánik kitörésére történő azonnali fejlesztői reagálás (patch) okozta, és azóta már finomabban kezelik az szerver-kliens uninstall kérdését, - de nekem "sikerült" olyan gép, amelyen visszaállíthatatlan az SMB1. (Ezért győződtem meg róla frissen, közvetlenül, hogy az SMB2 is használható a W10-ek között "valamiféle" tallózható hálózati elérésre.., - Na persze nem a Samba-k vonatkozásában :) )

Akkor ezek szerint én meg a szerencsések közé tartozom. Kíváncsi leszek, mi lesz ennek a vége, lesz-e akkora felhasználói nyomás rajtuk, hogy hajlandók legyenek normálisan orvosolni a saját maguk okozta hibát.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Esetleg: Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol ?

--
openSUSE 42.2 x86_64

os levelt-t vedd följebb a sambán

De lehet, hogy, ahogy följebb is írták, a samba protokollját kellene erőszakolni kissé, a 4.x már bőven smb3-as

u.i. csak kugliztam..

Kicsit furcsa, mert egy másik Ubuntu-s gépen sem látszik a megosztás, de smb:\\ -rel el lehet érni a megosztást... Tehát nem kimondottan Win 10-es a gond.
Nem értem, hogy mi lehet a baj. Eddig szépen ment a discovery.

lehet még, hogy a

 # cat /etc/hosts
127.0.0.1	localhost
# 127.0.1.1	ubuntu-server ubuntu-server.local.lan

miatt összeakadnak a 127.xxx bejegyzések
a window$ valamiért nem szereti..

a samba szerveren fut e az nmbd?

a samba milyen módban van, ill a win10 bejelentkezett-e, v. be kellene-e jelentkeznie a szerverbe?

mit mond a log?

Lehet ez lesz a megoldás.
Néha upgrade után le szokott állni ez a service.

Megnézem, ha hazaérek, köszi!