A facebook betegek adatait is lenyúlta volna, de jött a botrány

 ( jevgenyij | 2018. április 14., szombat - 10:04 )

"Pár napja kiderült: a Facebook kórházakkal is tárgyalt az ott ápolt betegek adatainak megosztásáról.

Döbbenetes, nem találok szavakat. A közösségi médiacég Building 8 néven egy teljesen titokban működő projekt-csapatot szervezett meg, amelynek a fő megbízatása az volt, hogy rádumálja az Egyesült Államok legnagyobb egészségügyi intézményeit, hogy azok szolgáltassák ki a betegeik adatait"

http://figyelo.hu/szoveg/v/a-facebook-betegek-adatait-is-lenyulta-volna-de-jott-a-botrany-/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nahát nahát, tegye fel a kezét aki úgy őszintén, tiszta szívből meglepődött

¯\_(ツ)_/¯

Jelenkezem, ennek nincs jó visszhangja. Nem gondoltam volna, hogy ekkora kockázatot vállalnak.

imho az emberek nagy része egyszerűen nem foglalkozik privacy-vel -- megy a műbalhé, de szerintem marginális csökkenés van a userbase-ben, ha egyáltalán kimutatható

Nem kell csökkenie, már az is veszteség, ha minimálisan kevesebb tartalmat osztanak meg.
Az üres profil alig monetarizálható.

Azt gondolom az egész kongresszusi meghallgatás és eljárás mögött az is állhat, hogy a Facebook már választásokat befolyásolni tudó politikai tényező, félnek tőle.

Befolyásolni tudja csak nem abba az irányba ahova a facebook urai szeretnék. A nagy Demokratának tartott facebook a republikánus Trump-ot segítette az elnöki székbe.
VAGY
Egyszerűen csak egy nagy ribanc a facebook. Annak adja el magát aki többet fizet. Trump-ellenesség pedig csak álcázta, hogy a háttérben szélessávon tolta a facebook az adatokat Trump kampánystábjának.
Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni a magyarországi eseményekkel, az nem a véletlen műve. :-)


Normális HUP-ot használok!

". Annak adja el magát aki többet fizet."

Facebook egy részvénytársaság, nyilván maximalizálna akarja a profitját.
Nincsenek urai, a nagytulajdonosok nyilvánosak, a kisbefektetőkből meg millió van.

Azon érdemes elgondolkodni, hogy amíg az USA-ban profil építés, targetált elérés és egyéb kifinomult technikák kellettek egy viszonylag szűk eredményhez, nálunk a kétharmadhoz elég az országot telbaszni Stop táblákkal.

Egy részvénytársaságot sem a részvényesek irányítják. Ők legfeljebb kirúghatják a vezetést és kinevezhetnek egy másikat.
A túlzásba vitt profitmaximalizálás könnyen oda vezet, hogy kicsi lesz profit vagy veszteség lesz, mert tízmilliárdos bírságok, perek, facebooktól elforduló felhasználók végül sokba kerülnek.
A Dallas-on szocializálódott magyar vállalkozó azt képzeli, hogy a gátlástalanság azonos a hatékonysággal és profitmaximalizálással. Három évtized alatt sem jöttek rá, hogy ez mekkora tévedés.


Normális HUP-ot használok!

A facebook és általában egy Nevesincs Ltd./Kft. kapitalizációjúnál nagyobb cég orrának jogos beveréséhez kell társadalmi igény és lehetőség - azok a bizonyos mostanság agyonköpködött fékek és ellensúlyok.
... amelyek ellen persze Trump is prüszköl, de számára ott maradnak problémának amíg csak regnál "a hülye Amerika, hülye amerikaiak" imidzs dacára.
Az USA (sem) a gázszerelők számára még mindig nem a korlátlan lehetőségek hazája.

A facebook lejjebbről kezdte mint a Nevesincs Ltd./Kft. Egy egyetemi koleszos projektként. Cukorfiú már akkor is gátlástalan volt de legalább úgy csinált mintha a világbéke követe lenne. Ezzel szemben az átlagos magyar vállalkozó még hirdeti is saját gátlástalanságát. Mintha ez lenne a jó vállalkozó legfőbb ismérve. Így évtizedek múlva is megmarad Nevesincs Kft. szinten mert téves világképe, rosszul értelmezett kapitalizmus-szemlélete miatt magára és cégére szereli a fékeket és ellensúlyokat. Nem is jut előbbre, amiért persze mindenki más hibás.


Normális HUP-ot használok!

Az a csoda, hogy bárki _vállalkozásnak_ tekint egy vállalkozást ott, ahol az első gazdasági társaságok kevés kivétellel hitelfelvételre és felszívódásra jöttek létre (és ahol ennek természetes jellegét a politikai elit erősítette), ahol a pénzügyi kultúrát a Lupis Brókerház alapozta meg és ahol ha meleg a sör, úgy is jó (10 tékozló homár sztoriból 9-szer 5 hozzászóláson belül lecseszik a beírót - az oktalan hőbörgések rátája nem ennyire rossz).

Persze a cél elsőre nemes. Depressziósok és drogosok szűrése, hogy időben tudjanak segíteni nekik.
De hát azok a másodlagos célok, amikre ezek az adatok használhatóak. És a facebook mentalitását ismerve már a kezdetektől ne legyenek kétségeink, hogy maximálisan visszaélnének minden hozzájuk került egészségügyi adattal.

Egy haszna azért lenne. Ha újra valami ransomware döglesztené le a brit egészségügy számítógépeit a facebooknál lenne backup amit visszakérhetnének. :-)


Normális HUP-ot használok!

Nem lepődtem meg, biztosra vettem, hogy ez lesz.

Schmidt

Azért csak talált szavakat... A következő nagy, döbbenetesnemtalálokszavakat hír az lesz, amikor kiderül hogy a Google, a Baidu, az MSFT és úgy általában, mindenki(*) ügyködik efféle projekteken. Valószínűleg már évek, de inkább évtizedek óta. Ráadásul titokban!

*) A betegekből pénzt csinálni nagy biznisz, nem a FB találta fel a langyos vizet.

Update: a vkontakte biztos kivétel.

A google-nek nem volt valami Health cucca?

De, és az Apple-nek és a Microsoftnak is van, de ezekből nem kerül át 3rd party-hoz az infó.

Biztos vagyok benne, hogy az EULA ezt megengedné.

a VK miért lenne kivétel?


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

szerintem /sarcasm :)

"*) A betegekből pénzt csinálni nagy biznisz, nem a FB találta fel a langyos vizet."

Biztosan létezik mesterséges intelligenciában utazó cég, amelyik nem az egészségügy megreformálásában határozza meg az egyik célját, de nem azok között, amelyek a publikum felé is kacérkodnak (és a többi se mind mentes, csak nem visel céltáblát).
Ehhez meg adat köll, jó sok, akár a páciensért, akár ellenében finomhangolják.
Az információnak meg az alaptulajdonsága, hogy megállíthatatlanul terjed, és a terjedés iránya speciális szelepekkel optimalizálható.

A fbookban most azt a lúzert üthetjük, amelyik lebukott.

Láttátok A kör c. filmet ?
Elég jól kapcsolódik a témához...

Elsőre azt gondoltam az a Kör amiben a vizes hajú lány kijön a tévé képernyőjéből. :-) Cukorfiú meg fácse képernyőből jön ki és viszi az adatokat.


Normális HUP-ot használok!

Igen, megtévesztő lehet a magyar cím. A korábbi az Ring volt, ez pedig Circle.

Feltámad a Halál :-)


Normális HUP-ot használok!

Azt a filmet nem ismerem.


Normális HUP-ot használok!

Black Mirror S01E03 is szvsz facebookról szólt.


Normális HUP-ot használok!

-

A kiskutyák és macskák mellett a healthcare lesz (vagy már az) az egyik legnagyobb piac, amiből nagyon sok cég akar szeletet. A szelethez meg kellenek a felhasználók és azok adatai, néha még az egészségügyi adatok is. Előbb-utóbb benne lesz a vérnyomásunk az internetben.
--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Most lehet meglepő amit írok, de nekem a FaceBook az első perctől kezdve gyanús volt és az is. Persze akkor semmit se mondjunk tegyünk osszunk meg. Mindenki saját felelősségre ossza meg a kényes adatokat, orvosi diagnózist szerintem. De komolyan azon sír mindenki, hogy egy közösségi oldal adatokat gyűjt és azt felhasználja saját vagy üzleti céljaira. Döbbenet!!!

Itt nem arról volt szó, legalábbis ha jól olvastam a fenti cikkben, hogy ki mit oszt meg magáról (mennyit futottam ma, stb, adatok).
Hanem arról hogy megbízással küldtek orvosokat kórházakba, hogy anonim**** adatokat biztosítsanak / gyűjtsenek / adjanak át a facebooknak, hogy majd ezt az FB jól felhasználja healt-care érdekében.. és összeveti a saját adatbázisával ? wtf ? :)

Szóval itt ez a problem. Bár USAban nemtom mennyire privát egy-egy orvosi adat, de gondolom sokkal privátabb mint bárhol máshol. Ha meg olyan adatok megvannak esetleg, hogy születési dátum... diagnózis, esetleg adott régió, abból az FB már egészen szépen tud következtetni majd arra hogy kiket is kell megcélozni akármivel is.

Ezzel ez a probléma szerintem.

Mert innentől nagyon gyorsan el lehet jutni egy olyan dologhoz, ha kikerül ez az egész a netre, akkor állásinterjún simán kiszórnak az adott adatbázis relációból, pl

- hm, igen alkohol problémák? -10 pont
- hm, igen drog problémák? -10 pont
- hm, igen ilyen transzplantáció, hát ez se él már sokáig. -10pont
- hm, cukorbeteg? -10 pont
- stb..

- hm, igen ilyen politikai nézet? - 20 pont (ja ez már nem az orvosi adatokhoz tartozik :) ) Bár ez már megvalósult itthon is a figyelo által (FB nélkül), hogy embereket listáznak és megbélyegezzenek. Akár halottakat is :) (bár utóbbi kapcsolódhat az FB healt-care adatgyújtéshez is, meghalt-e már? -10 pont)..

:/

this

Mit szerettél volna ezzel mondani, illetve "lockolni"?

Hogy egyetértek a mondadóddal.

"Bár USAban nemtom mennyire privát egy-egy orvosi adat, de gondolom sokkal privátabb mint bárhol máshol. "

El lehet mondani róla, hogy akkora a privátsága, mint a gyermekek szempontjai a tévében, ahol 4K-ban végighentelhet 2-2.5 órát bármelyik filmgyár, de ha megjelenik Katy Perry fél melle egy dekoltázsban, amelynek mélysége bármelyik kocsireklámban a minimum, kapára-kaszára kap a fél ország: látszólag nagy.

Külön, afféle cetelemes pénznyelő kategóriát képeznek az egészségügyi adatokba betekintést nem kérő/sajátcélú vizsgálatra nem küldő életbiztosítók - a többi rendesen kér, küld, mielőtt szerződik vagy meghosszabbít.

A betekintés az elsődleges hatásában "csak" ambivalens: miközben érthetően kizárja a közös kockázatviselélsből azokat, akik az életből extrém sportot csinálnak, azokkal is elbánik, akiknek beépített bajuk van ugyan, de a tyúkszarosukra jobban vigyáznak, mint a jó életkilátással paraméterezett szerződő.

A másodlagos hatás, ami a privátság szempontjából az elsődleges: tapasztalatom szerint tisztességes biztosítóS létezik, tisztességes biztosítóról viszont mesék se szólnak.

"de ha megjelenik Katy Perry fél melle egy dekoltázsban"

Vagy amikor Justin Timberlake véletlenül kikaparta Janet Jackson mellbimbóját... ÉS Janet Jacksont büntették meg XD Agyrém.

Régen, már vagy 20 éve az egyik biztosító rá akart dumálni, hogy némi kp-ért csempésszem ki egy országos intézet beteglistáját, a betegségeikkel és gyógyszereikkel együtt...
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Nem találok szavakat, hehe.

Remélem, történt hatósági bejelentés az ügyben. :)

Csinálnod kellett volna egy fake listát és azt eladni nekik :-)


Normális HUP-ot használok!