Zuckerberg fiatalkori hozzáállása, megbánása a Facebook-botrányok megvilágításában

A Facebook alapítójának korábbi megnyilatkozásairól, megbánásáról érdemes olvasni egykori cikkeket itt és itt.

Hozzászólások

Úgy látszik, Zuckerberget gazdái szisztematikusan leépítik.
Elkövette az ősbűnt: önállóan mert dönteni fontos kérdésben, és eladta Trump csapatának ugyanazt, amit 4 évvel korábban Obama csapatának adott el.
Hihetetlen, hogy Zuckerberg, akinek 50 milliárd körüli a vagyona, a világ 5. legnagyobb embere csak egy gyalog a sokat emlegetett "deep state"-ben, akit bármikor leüttethetnek.

Mint mindig is a történelem folyamán, egy adott birodalomnak igen is volt gazdája, és ez nem más volt, mint a birodalomban a leghatalmasabb (leggazdagabb) ember, vagy emberek csoportja. Tehát, mivel nem Ő a leggazdagabb, törvényszerű, hogy legyen nála gazdagabb, aki a gazdi. Ez a gazdi természetesen túl nagy ahhoz, hogy valami kis "ki a leggazdagabb" vetélkedőbe benevezzen, garantálom, hogy nem fogod megtalálni semmilyen lista élén. Egyesek úgy vélik, hogy egy bizonyos család az, amelyiknek 2000-ben svájci bankosok összeszámolták a vagyonát, és ez akkor
69 000 000 000 000 $-ra rúgott. Ezzel szemben Cuki vagyona
55 000 000 000 $, ami ugye nem összemérhető a fenti összeggel.
(Remélem nem rontottam el a nullák számát.)

Igen, ez a demokrácia legnagyobb vívmánya: az igazi vezetők elbújnak, és maguk elé tolnak színészeket (== politikus), akik eljátsszák, a demokratikus vezetők nem egyszerű szerepét. Így azt, hogy ténylegesen kiknek a kezében van a hatalom, ilyen kisemberek, mint én nem tudhatják, csak az interneten fellelhető információkra hagyatkozhatnak, amik lehetnek tévesek is.

Én is ilyen idealista voltam, mint Te, amíg fiatal voltam. A demokrácia, a liberalizmus, meg az egyéb gyönyörű eszmék...
Nehezen lehetett volna ennek az ellenkezőjéről meggyőzni engem, úgyhogy meg sem próbálom ezt veled. Részemről befejeztem. Ha kíváncsi vagy, olvass utána. Az már rajtad áll, hogy elhiszed-e vagy sem.

Miota a vilag vilag a gazdagok es a hatalmasak uraljak a pornepet. Ez ma sincs maskepp. Ettol fuggetlenul sohase volt meg olyan jo pornepnek lenni mint ma. Koltozhetsz, szidhatod a vezetoket es otthagyhatod a munkad ha nem tetszik + nem kell napi 16 orat dolgozni csak azert, hogy ne hallj ehen. Ez a demokracia vivmanya.
Mit banom en kik a vilag igazi urai amig nagyobb szabadsagom van mint barmikor maskor lehetett volna. Tolem lehetnek a gyikemberek is.
--
:wq

"Ettol fuggetlenul sohase volt meg olyan jo pornepnek lenni mint ma."

Ez egy pár éve még igaz volt, de mostanában már nem. A keleti blokk lebontásáig szükség volt a nyugat-európai és amerikai középosztály gazdasági teljesítményére, így a fenti állítás igaz volt. Viszont nagyjából 2000 óta a jólét növekedése leállt, és egy pár éve a középosztály az USA-ban is és nyugat-európában is egyre rosszabbul él, közben a gazdagok sokkal gazdagabbak lettek. Trump megválasztása többek között ennek a következménye.

Amikor azt mondtam, hogy "sohasem volt meg olyan jo" akkor tortenelmi korszakokra gondoltam. Vannk jobb es rosszabb evek es evtizedek de a 20ik szazad masodik feletol (ha a vilag szerencsesebb feleben elsz) akkor nem elsz rosszul. Lehet, hogy nem duskalsz a penzben de elelem, ruhazat van boven, eleg szabad vagy es nem kell az eleted feltsed. Nem mindig voltak ezek olyan magatol ertetodo dolgok mint most, es ma sem mindenhol azok.
--
:wq

"egy bizonyos család"
Melyik? Mert ez így sok információ, még a Google sem ad rá értelmes találatot.
Sem a 2000-re, sem a leggazdagabb családra, sem az összegre, sem a svájciakra. Nem hiszem, hogy forrás nélkül ez több lenne a biteknél, amikkel az információt reprezentálod.

Sosem voltan fenn FB-on és társain.
Részben pont azért, mert mindig is úgy gondoltam, hogy az ilyesmi minden közösségi médiába jellegéből adódóan kódolva van.
MZ-et most személy szerint fogják keresztre feszíteni. De igazán maga a közösségi média hordozza az ilyen események meglétét, nem az egyes vezetők. Természetesen ez nem csökkenti MZ felelősségét...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nem tudom, hogy a fickóról készült életrajzi film mennyire adja vissza a valóságot. Nyilván dramaturgia miatt van benne túlzás, de ha a lefestett személyiségnek csak a fele igaz, akkor az érzelmi intelligenciája meglehetősen alacsony. És mint ilyen, pont magasról tesz az emberekre, illetve arra, hogy a tettei, megnyilvánulásai milyen hatással vannak másokra. Pont egy ilyen ember csinál egy olyan vállalkozást, aminek az a célja, hogy az embereket összekösse...

Én azon akadok ki, hogy akik bele vannak buzulva a FB-ba, azoknak nem tűnik fel, hogy mennyire hülyére vannak véve, és csak nyomkodják és nyomkodják és megosztanak és megosztanak (bár nem sajnálom azokat, akiknek az a legnagyobb nyomoruk, hogy kitegyék, mit ebédeltek aznap, a tükörben szelfizős idiótákat meg aztán még annyira sem).

"Hát ha valaki bemondásra odaadná nekem minden létező adatát, mert csak, azt én is dumb fucknak hívnám,"

A fixa ideám az, hogy ha ugyanazt, aki az életét minden szegmensével együtt kiteregeti a világnak, kérdőívvel és tollal a kezünkben, mosolyogva és a szemébe nézve kikérdeznénk a megosztott információ töredékéről, tök normális emberként hajtana el minket a csába azzal, hogy semmi közünk hozzá.

Soha nem mertem kipróbálni, de egy pszichológus/szociológus diák(csapatnak) hálás kutatás lehetne. Sejtem, hogy azzal a jelenséggel rokon, hogy ha kapitális baromsággal próbálunk valakit etetni, vagy bejön a próba, vagy nem; de ha ugyanazt a kapitális baromságot "bemondja A rádió/tévé" vagy "megírja AZ újság", máris nagyobb a sikerráta, mert A rádió, A tévé és AZ újság komoly dolog - a zinternet is komoly, és a facebook = a zinternet.

Engem gyíkká változtatott...
De már elmúlt.

Kutyából nem lesz szalonna.

--
zrubi.hu

Szóval Zuckerberget támadják privacy sértések miatt, mindezt pedig azzal illusztrálják, hogy nyilvánosságra hozzák a magánbeszélgetéseit?

Ez is kapcsolódik ide:
https://www.axios.com/sean-parker-unloads-on-facebook-god-only-knows-wh…

Innen: "The thought process that went into building these applications, Facebook being the first of them, ... was all about: 'How do we consume as much of your time and conscious attention as possible?' And that means that we need to sort of give you a little dopamine hit every once in a while, because someone liked or commented on a photo or a post or whatever."
"The inventors, creators — it's me, it's Mark [Zuckerberg], it's Kevin Systrom on Instagram, it's all of these people — understood this consciously."

Nemcsak a korai Zuckerberg volt gátlástalan, hanem a későbbi is: Tudták mit tesznek és tudatosan szoktatták rá a függőség szintjéig az embereket a FB-ra. Most már Zuckerberg is "szánja-bánja", fogadkozik, hogy máshogy lesz, de nyilvánvaló, hogy semmi erkölcsi megfontolás nincs mögötte csak a közharagtól való félelem, aminek a csúcsa az USA-ban a választók befolyásolásában való részvétellel kapcsolatban robbant ki.

Ebbe a vonalba tökéletesen illik az indító poszt.

Ezek a dolgok az uzleti modellbol egyenesen kovetkeznek. Nem ertem mert van mindenki ennyire lesokkolva. Ez nem is fog valtozni amig az uzleti model nem valtozik, max annyira fogjak magukat vissza amennyire az allamok vagy media kikenyszeriti oket, de lehet az is csak felszines lesz.
--
:wq

Ácsi-ácsi!
Valamelyik közeli-távoli ismerős be tag-el koncerten, narancsos-tüntetésen stb. Ezekből sokminden kiderül rólad, holott te nem is nyitottál facse fiókot. De vmelyik ismetősöd igen.
Nincs gugli fiókod, a gugli mégis tudja az emailcímed, mobilszámodat, SMS-eidet, mert a cimborád akivel néha kommunikálsz, abdroidot használ.
--

ami nekem problémásabb, hogy így bárkit odaírhatnak, akár engem is, és csodálkozom, ha a tek/fbi/cia/stb rám rúgja az ajtót, mert valaki egy olyan képre írta fel a nevem, amihez közöm sincs. két verzió van, rátartással kezelik ezeket, vagy semennyire sem kezelik, csak egy sima szöveg. bár az utóbbit a facebook esetén nehezen tudom elképzelni...

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem mondtam, hogy nem zavar ez is. :) De ez van. En meg azt is el tudom kepzelni, hogy a FB tart egy "arnyek profilt" azokrol akiknek nincs FB fiokjuk de beazonositotta es koveti oket [1][2] a szamtalan oldalon jelen levo FB pluginok (Like Button, FB commentek, FB login, stb.) altal. Szoval megha soha meg se nyitottad a facebook.com oldalt, vszleg akkor is tudnak rollad.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Device_fingerprint
[2] https://panopticlick.eff.org/
--
:wq

amit írsz teljesen igaz, de én csak annyit írtam, hogy ez offline is történhet, mert nagyon internet irányba kezdtetek elmenni érzésem szerint. lehet rosszul éreztem, de igen, amit leírsz igaz. és ismét a google, ez is érdekes:

https://research.googleblog.com/2018/04/looking-to-listen-audio-visual-…

bár ügyes, de van egy érzésem, hogy ez sem feltétlen az érdekünkben van és megmarad tuti szórakozóhelyes chat szinten.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A beszélgetés kivonata sem rossz, de a video igazán vicces, amikor a szenátor kérdésére emberünk meg se bír szólalni. Pedig elsőnek egy rém egyszerű kérdést kapott.. Utána a többi igazából már csak bullshit.

Tényleg ordas módon hiteltelen ahogy meg tud nyilvánulni. Nem szabadna bármit is vezetnie. Ez mondjuk gyakori állapot.
Mindenestre a hajcihő elég unalmas, nem egy cég, nem egy platform és nemcsak ennek az évtizednek a kérdése a privacy vs data.
Szerintem még évtizedek is eltelhetnek mire kialakul olyan legjobb gyakorlat, ami mellett létezhet a háborítatlan magánélet, mivel szerintem az igény az elég zsigeri rá, nem hiszem, hogy az emberek fognak igazodni az újabb és újabb világokhoz ilyen téren.

A szivárgások szabad szemmmel is jól láthatóak voltak hosszú évek óta, semmi botrány nem kell hozzá, csak egy kis használat.

Szerintem még évtizedek is eltelhetnek mire kialakul olyan legjobb gyakorlat, ami mellett létezhet a háborítatlan magánélet, mivel szerintem az igény az elég zsigeri rá, nem hiszem, hogy az emberek fognak igazodni az újabb és újabb világokhoz ilyen téren.

Hát, ahogy én látom:
évtizedek múlva a már születésedkor tolnak a seggedbe egy csipet, ami nélkül a szupermarket ajtaja sem fog majd kinyílni....

Remélem én tévedek.
--
zrubi.hu

Én nem adok neki már évtizedeket se.

Szépen beetették a népet ezekkel a contactless fizetési módokkal, mennyire jó lesz ez mindenkinek. Amint függő lett a paraszt, lehet menni tovább. Először csak érintős (ééérted, contactless.. közben meg "érintős") bankkártya, onnan 1 lépés a mobil, onnan 1 lépés vmi olyasmi amihez már mobil se kell, onnan 1 lépés őnszántadból bőr alá --> majd hopika hirtelen hangnem váltás: mostantól kötelező, és az már megy az ánuszba. Addigra már az adófizetőnek fel se tűnik h. ez 10 évvel korábban még nem volt társadalmilag okés.
--

"A fiatal Zuckerberg nem sokra tartotta a privát szféra védelmét, gátlástalanul kiadta volna felhasználói adatait"

Azóta már rájött, hogy ez könnyelműség, hiszen pénzt is lehet kapni az adatokért.

Hát, igen. Én is valahogy így érzem. Egyébként nem tudom tudjátok-e, de ha beléptek Facebookon a Beállítások fülnél az Általános beállítások részhez, le lehet tölteni a Facebook Data-nkat. Én most tettem meg, elég durva. 1,13 gb. Meglehetősen sok információ lapul benne...

lehet, a mostani történések után került elő több helyen.

"s utána vannak oldalak, amik segítenek feldolgozni, pl. a LocationHistory-dat"

ügyes, ami korábban a googlenál volt, az a segítségeddel máshová is elkerül.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."