Zuckerberg fiatalkori hozzáállása, megbánása a Facebook-botrányok megvilágításában

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 15:18 )

A Facebook alapítójának korábbi megnyilatkozásairól, megbánásáról érdemes olvasni egykori cikkeket itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Úgy látszik, Zuckerberget gazdái szisztematikusan leépítik.
Elkövette az ősbűnt: önállóan mert dönteni fontos kérdésben, és eladta Trump csapatának ugyanazt, amit 4 évvel korábban Obama csapatának adott el.
Hihetetlen, hogy Zuckerberg, akinek 50 milliárd körüli a vagyona, a világ 5. legnagyobb embere csak egy gyalog a sokat emlegetett "deep state"-ben, akit bármikor leüttethetnek.

De amúgy miért balliberális beállítottságú minden ilyen "gazda"?

subs

Honnan tudod, milyen beállítottságúak?

Hát ahogy írod: szerintük Trump maga az Ördög, Obama pedig az Isten. Szerintem egyébként nem "gazdái" vannak a kölöknek, hanem a (ballib) média kezdte el üldözni, mert a jobboldalt is támogatni merészelte.

Nekik nincsen beállítottságuk, vagy elveik, mindig azt támogatják, ami hasznukra van. Most épp a liberálisok ilyenek.

Látod, pont te cáfolod meg saját magad: Nem életszerű, hogy a világ 5. legnagyobb emberének "gazdái" legyenek. Egyszerűen túl sok pénze/befolyása van ahhoz, hogy legyen fölötte bárkinek hatalma.

Akkor Obama választási kampánya után miért nem bukott meg? És most miért bukik meg?

Mert az amerikaiak utálják az oroszokat. Az már sok volt.

Mint mindig is a történelem folyamán, egy adott birodalomnak igen is volt gazdája, és ez nem más volt, mint a birodalomban a leghatalmasabb (leggazdagabb) ember, vagy emberek csoportja. Tehát, mivel nem Ő a leggazdagabb, törvényszerű, hogy legyen nála gazdagabb, aki a gazdi. Ez a gazdi természetesen túl nagy ahhoz, hogy valami kis "ki a leggazdagabb" vetélkedőbe benevezzen, garantálom, hogy nem fogod megtalálni semmilyen lista élén. Egyesek úgy vélik, hogy egy bizonyos család az, amelyiknek 2000-ben svájci bankosok összeszámolták a vagyonát, és ez akkor
69 000 000 000 000 $-ra rúgott. Ezzel szemben Cuki vagyona
55 000 000 000 $, ami ugye nem összemérhető a fenti összeggel.
(Remélem nem rontottam el a nullák számát.)

Ebben túl sok a konkrét információ.

Igen, ez a demokrácia legnagyobb vívmánya: az igazi vezetők elbújnak, és maguk elé tolnak színészeket (== politikus), akik eljátsszák, a demokratikus vezetők nem egyszerű szerepét. Így azt, hogy ténylegesen kiknek a kezében van a hatalom, ilyen kisemberek, mint én nem tudhatják, csak az interneten fellelhető információkra hagyatkozhatnak, amik lehetnek tévesek is.

Tuti a laposföld másik oldalán bújtak el, ott senki se keresné őket.

Én is ilyen idealista voltam, mint Te, amíg fiatal voltam. A demokrácia, a liberalizmus, meg az egyéb gyönyörű eszmék...
Nehezen lehetett volna ennek az ellenkezőjéről meggyőzni engem, úgyhogy meg sem próbálom ezt veled. Részemről befejeztem. Ha kíváncsi vagy, olvass utána. Az már rajtad áll, hogy elhiszed-e vagy sem.

Miota a vilag vilag a gazdagok es a hatalmasak uraljak a pornepet. Ez ma sincs maskepp. Ettol fuggetlenul sohase volt meg olyan jo pornepnek lenni mint ma. Koltozhetsz, szidhatod a vezetoket es otthagyhatod a munkad ha nem tetszik + nem kell napi 16 orat dolgozni csak azert, hogy ne hallj ehen. Ez a demokracia vivmanya.
Mit banom en kik a vilag igazi urai amig nagyobb szabadsagom van mint barmikor maskor lehetett volna. Tolem lehetnek a gyikemberek is.
--
:wq

"Ettol fuggetlenul sohase volt meg olyan jo pornepnek lenni mint ma."

Ez egy pár éve még igaz volt, de mostanában már nem. A keleti blokk lebontásáig szükség volt a nyugat-európai és amerikai középosztály gazdasági teljesítményére, így a fenti állítás igaz volt. Viszont nagyjából 2000 óta a jólét növekedése leállt, és egy pár éve a középosztály az USA-ban is és nyugat-európában is egyre rosszabbul él, közben a gazdagok sokkal gazdagabbak lettek. Trump megválasztása többek között ennek a következménye.

Ami engem érdekel, hogy következmény következménye mi lesz. Szerencsére nem élek ott, nem érint, így távolból követhetem a fejleményeket a bekészített popcorn-al az ölemben.

Amikor azt mondtam, hogy "sohasem volt meg olyan jo" akkor tortenelmi korszakokra gondoltam. Vannk jobb es rosszabb evek es evtizedek de a 20ik szazad masodik feletol (ha a vilag szerencsesebb feleben elsz) akkor nem elsz rosszul. Lehet, hogy nem duskalsz a penzben de elelem, ruhazat van boven, eleg szabad vagy es nem kell az eleted feltsed. Nem mindig voltak ezek olyan magatol ertetodo dolgok mint most, es ma sem mindenhol azok.
--
:wq

Nincsenek itt, egyedül élek ezen az oldalon.

:)

"egy bizonyos család"
Melyik? Mert ez így sok információ, még a Google sem ad rá értelmes találatot.
Sem a 2000-re, sem a leggazdagabb családra, sem az összegre, sem a svájciakra. Nem hiszem, hogy forrás nélkül ez több lenne a biteknél, amikkel az információt reprezentálod.

Konteósék a Rotschild pereputtyot szeretik előszeretettel emlegetni minden földi rossz elkövetőjeként. Gondolom popacsek is rájuk gondolt.

Ez alapján Mészáros sem távirányítású.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ebből az anyagból én is kérek.

Ez egy tudós hozzászólás volt, tele bizonyítékkal, adattal és referenciával.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

:-D

A mai világban túl sok inger éri az embert, csak hidd el, annyi elég.

ZUCK: dump fucks

valahogy ez a sor jutott eszembe a fenti screenshotról, a bejegyzésed olvasva ;)

blast from the past

"He is a brilliant individual who, like all of us, has made mistakes."

Talán ennyi a hír lényege.

---
Science for fun...

Inkább csak a második felével értek egyet.

Sosem voltan fenn FB-on és társain.
Részben pont azért, mert mindig is úgy gondoltam, hogy az ilyesmi minden közösségi médiába jellegéből adódóan kódolva van.
MZ-et most személy szerint fogják keresztre feszíteni. De igazán maga a közösségi média hordozza az ilyen események meglétét, nem az egyes vezetők. Természetesen ez nem csökkenti MZ felelősségét...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

szvsz nem fogják s nem is feltétlen kell.
De a privátszféra védelme meg fogja picit rengetni a nagy sikereknek hitt cégek business-ét. Facebook, Google, Amazon, ki is él még az adatainkból? Az Apple meg a Microsoft kispályások ilyen szempontból.

Volt egy film a Facebook indulásáról. Már az elején adatlopással, birtoklással játszadozott, na meg ötleteket lopott. Mennyire lehet becsületes?

Nem tudom, hogy a fickóról készült életrajzi film mennyire adja vissza a valóságot. Nyilván dramaturgia miatt van benne túlzás, de ha a lefestett személyiségnek csak a fele igaz, akkor az érzelmi intelligenciája meglehetősen alacsony. És mint ilyen, pont magasról tesz az emberekre, illetve arra, hogy a tettei, megnyilvánulásai milyen hatással vannak másokra. Pont egy ilyen ember csinál egy olyan vállalkozást, aminek az a célja, hogy az embereket összekösse...

Az életrajzi filmben is láthattad, hogy nem ő találta ki, ő csak a fejlesztést csinálta aztán meglátta benne a lehetőséget.
--
openSUSE - KDE user

Ugyan régen láttam a filmet, de nem lopásról volt szó?

--
trey @ gépház

+1
--

ha jól emlékszem, akkor egyértelműen nem derül ki belőle, hogy most lopta-e vagy sem.

filozóraptor kategóriás kérdés: de akkor a filmhez honnét lopták az ötletet?

esetleg: yoo dawng i stole an idea for make a movie about stealing ideas

:)

"Pont egy ilyen ember csinál egy olyan vállalkozást, aminek az a célja, hogy az embereket összekösse..."

Stradivari készítette a világ legjobb hegedűit.
Soha nem tanult meg rajtuk játszani.

---
Science for fun...

Én pont úgy tudtam, hogy Strradivari azért volt az ördög hwegedűse, mert ő egy húron el tudta azt játszani, amit mások hármon.

Az nem Paganini volt?

De. Extrém hosszú ujjai voltak.

Sőt ET-nek is!


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

És vajon dumb fucknak hívta azt, aki a hegedűin játszott?

De szerintem akik szerint ma már nem lehet faszbúk nélkül élni, az nyugodjon meg, Zuckerberg és társai ugyanolyan idiótának nézik őt most is, mint rég.

Hát ha valaki bemondásra odaadná nekem minden létező adatát, mert csak, azt én is dumb fucknak hívnám, ne is haragudj. :DDDD
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

+1, ironikus, hogy az emberek nagy része azon akadt ki, hogy adatlopás közben véletlenül káromkodott egyet

Én azon akadok ki, hogy akik bele vannak buzulva a FB-ba, azoknak nem tűnik fel, hogy mennyire hülyére vannak véve, és csak nyomkodják és nyomkodják és megosztanak és megosztanak (bár nem sajnálom azokat, akiknek az a legnagyobb nyomoruk, hogy kitegyék, mit ebédeltek aznap, a tükörben szelfizős idiótákat meg aztán még annyira sem).

+1
Azt nem értik sokan, hogy a közösségi médiában a felhasználó nem az ügyfél, hanem a termék.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ezt az aforizmának beillő megfogalmazást ellopom. Frappáns.

"Hát ha valaki bemondásra odaadná nekem minden létező adatát, mert csak, azt én is dumb fucknak hívnám,"

A fixa ideám az, hogy ha ugyanazt, aki az életét minden szegmensével együtt kiteregeti a világnak, kérdőívvel és tollal a kezünkben, mosolyogva és a szemébe nézve kikérdeznénk a megosztott információ töredékéről, tök normális emberként hajtana el minket a csába azzal, hogy semmi közünk hozzá.

Soha nem mertem kipróbálni, de egy pszichológus/szociológus diák(csapatnak) hálás kutatás lehetne. Sejtem, hogy azzal a jelenséggel rokon, hogy ha kapitális baromsággal próbálunk valakit etetni, vagy bejön a próba, vagy nem; de ha ugyanazt a kapitális baromságot "bemondja A rádió/tévé" vagy "megírja AZ újság", máris nagyobb a sikerráta, mert A rádió, A tévé és AZ újság komoly dolog - a zinternet is komoly, és a facebook = a zinternet.

Egy erdekes beszelgetes a temaban: https://www.youtube.com/watch?v=BWRSz33ZS-k

Engem gyíkká változtatott...
De már elmúlt.

Kutyából nem lesz szalonna.

--
zrubi.hu

Szóval Zuckerberget támadják privacy sértések miatt, mindezt pedig azzal illusztrálják, hogy nyilvánosságra hozzák a magánbeszélgetéseit?

2010-ben hozták nyilvánosságra ezeket a beszélgetéseket, azóta ő elismerte, hogy valóban ő írta ezeket. Akik most támadják a legújabb 2018-as balhéi miatt, azoknak semmi köze ehhez a nyilvánosságra hozatalhoz.

--
trey @ gépház

Ez is kapcsolódik ide:
https://www.axios.com/sean-parker-unloads-on-facebook-god-only-knows-what-its-doing-to-our-childrens-brains-1513306792-f855e7b4-4e99-4d60-8d51-2775559c2671.html

Innen: "The thought process that went into building these applications, Facebook being the first of them, ... was all about: 'How do we consume as much of your time and conscious attention as possible?' And that means that we need to sort of give you a little dopamine hit every once in a while, because someone liked or commented on a photo or a post or whatever."
"The inventors, creators — it's me, it's Mark [Zuckerberg], it's Kevin Systrom on Instagram, it's all of these people — understood this consciously."

Nemcsak a korai Zuckerberg volt gátlástalan, hanem a későbbi is: Tudták mit tesznek és tudatosan szoktatták rá a függőség szintjéig az embereket a FB-ra. Most már Zuckerberg is "szánja-bánja", fogadkozik, hogy máshogy lesz, de nyilvánvaló, hogy semmi erkölcsi megfontolás nincs mögötte csak a közharagtól való félelem, aminek a csúcsa az USA-ban a választók befolyásolásában való részvétellel kapcsolatban robbant ki.

Ebbe a vonalba tökéletesen illik az indító poszt.

Ezek a dolgok az uzleti modellbol egyenesen kovetkeznek. Nem ertem mert van mindenki ennyire lesokkolva. Ez nem is fog valtozni amig az uzleti model nem valtozik, max annyira fogjak magukat vissza amennyire az allamok vagy media kikenyszeriti oket, de lehet az is csak felszines lesz.
--
:wq

Ja, de ha fizetnél a Facebookért, akkor is megérné egy kis extraprofitért eladni az adataidat is :-). Az ingyen szolgáltatás -> te vagy az áru logika csak az egyik irányba működik!

Ja, nekem nincsenek illuzioim barmilyen, az internetre feltoltott adatokkal kapcsolatban. Csak olyasmit teszek fel amirol nem banom ha az idok vegezeteig barki lathatja es elemezheti.
--
:wq

Az is rendben van, ha valaki más által kerül ki rólad olyasmi, amit te nem tettél fel?
--

no pont ez az aminek aztán köze nincs se az internethez, se a facebookhoz. ez offline is csont nélkül megtörténhet. egy példa, paparazzi.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ácsi-ácsi!
Valamelyik közeli-távoli ismerős be tag-el koncerten, narancsos-tüntetésen stb. Ezekből sokminden kiderül rólad, holott te nem is nyitottál facse fiókot. De vmelyik ismetősöd igen.
Nincs gugli fiókod, a gugli mégis tudja az emailcímed, mobilszámodat, SMS-eidet, mert a cimborád akivel néha kommunikálsz, abdroidot használ.
--

Hogy taggel be a FB egy kepen ha nincs is fiokod?
Amugy nyilvan ugy is kerul fel adat rollad ha nem dolgozol erte aktivan, de azert megiscsak sokkal kevesebb lesz mintha naponta tolnad fel a szelfiket GPS metaadatokkal teletuzve.
--
:wq

Azert ez nem ugyanaz mintha egy sajat profilod volna. Az csak egy nev. Nincs egy kozponti hely (a.k.a profil) ami osszegyujtene ezeket.
--
:wq

Ettől még sérti a személyiségi jogokat. Persze, ha Kovács István az érintett, akkor kevésbé problémás, mintha Prohászka Edömér lenne...

ami nekem problémásabb, hogy így bárkit odaírhatnak, akár engem is, és csodálkozom, ha a tek/fbi/cia/stb rám rúgja az ajtót, mert valaki egy olyan képre írta fel a nevem, amihez közöm sincs. két verzió van, rátartással kezelik ezeket, vagy semennyire sem kezelik, csak egy sima szöveg. bár az utóbbit a facebook esetén nehezen tudom elképzelni...


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem mondtam, hogy nem zavar ez is. :) De ez van. En meg azt is el tudom kepzelni, hogy a FB tart egy "arnyek profilt" azokrol akiknek nincs FB fiokjuk de beazonositotta es koveti oket [1][2] a szamtalan oldalon jelen levo FB pluginok (Like Button, FB commentek, FB login, stb.) altal. Szoval megha soha meg se nyitottad a facebook.com oldalt, vszleg akkor is tudnak rollad.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Device_fingerprint
[2] https://panopticlick.eff.org/
--
:wq

Ezt nem kell elképzelni, ezt nevezhetjük ténynek.
Max. a neved nem tudják, ha szerencséd van.

amit írsz teljesen igaz, de én csak annyit írtam, hogy ez offline is történhet, mert nagyon internet irányba kezdtetek elmenni érzésem szerint. lehet rosszul éreztem, de igen, amit leírsz igaz. és ismét a google, ez is érdekes:

https://research.googleblog.com/2018/04/looking-to-listen-audio-visual-speech.html

bár ügyes, de van egy érzésem, hogy ez sem feltétlen az érdekünkben van és megmarad tuti szórakozóhelyes chat szinten.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem vagyok lesokkolva. Csak szeretem ténykre alapozni a véleményemet, ezért gyűjtök az eredeti szereplőktől nyilatkozatokat.

Nem konkretan rad gondoltam, hanem az altalanos nyilvanossagra. Arra, hogy mekkora media-vizhangja van minden ilyen - a facebook adatgyujtesevel es felhasznalasaval kapcsolatos - ugynek. Mintha ez akkora uj dolog volna.
--
:wq

visszhangja lehet van, de hatása sok nincs.

A beszélgetés kivonata sem rossz, de a video igazán vicces, amikor a szenátor kérdésére emberünk meg se bír szólalni. Pedig elsőnek egy rém egyszerű kérdést kapott.. Utána a többi igazából már csak bullshit.

Tényleg ordas módon hiteltelen ahogy meg tud nyilvánulni. Nem szabadna bármit is vezetnie. Ez mondjuk gyakori állapot.
Mindenestre a hajcihő elég unalmas, nem egy cég, nem egy platform és nemcsak ennek az évtizednek a kérdése a privacy vs data.
Szerintem még évtizedek is eltelhetnek mire kialakul olyan legjobb gyakorlat, ami mellett létezhet a háborítatlan magánélet, mivel szerintem az igény az elég zsigeri rá, nem hiszem, hogy az emberek fognak igazodni az újabb és újabb világokhoz ilyen téren.

A szivárgások szabad szemmmel is jól láthatóak voltak hosszú évek óta, semmi botrány nem kell hozzá, csak egy kis használat.

Szerintem még évtizedek is eltelhetnek mire kialakul olyan legjobb gyakorlat, ami mellett létezhet a háborítatlan magánélet, mivel szerintem az igény az elég zsigeri rá, nem hiszem, hogy az emberek fognak igazodni az újabb és újabb világokhoz ilyen téren.

Hát, ahogy én látom:
évtizedek múlva a már születésedkor tolnak a seggedbe egy csipet, ami nélkül a szupermarket ajtaja sem fog majd kinyílni....

Remélem én tévedek.
--
zrubi.hu

Én nem adok neki már évtizedeket se.

Szépen beetették a népet ezekkel a contactless fizetési módokkal, mennyire jó lesz ez mindenkinek. Amint függő lett a paraszt, lehet menni tovább. Először csak érintős (ééérted, contactless.. közben meg "érintős") bankkártya, onnan 1 lépés a mobil, onnan 1 lépés vmi olyasmi amihez már mobil se kell, onnan 1 lépés őnszántadból bőr alá --> majd hopika hirtelen hangnem váltás: mostantól kötelező, és az már megy az ánuszba. Addigra már az adófizetőnek fel se tűnik h. ez 10 évvel korábban még nem volt társadalmilag okés.
--

+1

Egyébként a csiporgó kártya a mágnescsíkosnál miért rosszabb? Mert objektíve nem látok lényegi eltérést. Azzal is ugyanúgy tudnak követni. Azért mert ez észrevétlenül is leolvasható?

Ismertem. Ami ma önkéntes hobbi, holnap lehet kötelező szabály.
--

Ettől félek én is.

"A fiatal Zuckerberg nem sokra tartotta a privát szféra védelmét, gátlástalanul kiadta volna felhasználói adatait"

Azóta már rájött, hogy ez könnyelműség, hiszen pénzt is lehet kapni az adatokért.

Hát, igen. Én is valahogy így érzem. Egyébként nem tudom tudjátok-e, de ha beléptek Facebookon a Beállítások fülnél az Általános beállítások részhez, le lehet tölteni a Facebook Data-nkat. Én most tettem meg, elég durva. 1,13 gb. Meglehetősen sok információ lapul benne...

tudom, leszedtem, 91 mega. mondjuk nem használom sokat, ez tény.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

> Egyébként nem tudom tudjátok-e
egyébként, ez valami EUs előírás, nem? A Google is kiadja, ha kéred. (s utána vannak oldalak, amik segítenek feldolgozni, pl. a LocationHistory-dat.)

lehet, a mostani történések után került elő több helyen.

"s utána vannak oldalak, amik segítenek feldolgozni, pl. a LocationHistory-dat"

ügyes, ami korábban a googlenál volt, az a segítségeddel máshová is elkerül.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

> lehet, a mostani történések után került elő több helyen.
nem, ez már évek óta megvan.

> ügyes, ami korábban a googlenál volt, az a segítségeddel máshová is elkerül.
full kliens oldal, természetesen - legalábbis, ami velem szembe jött, mind ilyen volt.

félreértetted, arra gondoltam, hogy most olvasni sokszor róla.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

ó igen, és megint izraeliek. milyen meglepő.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."