Butatelefon bluetooth interface-en képes zenét lejátszani?

Fórumok

Vennék valamiféle bluetooth-os fülhallgatót. A párja elképzelésem szerint egy butatelefon lenne akár SIM nélkül egy SD kártyával, rajta zenékkel. Az a kérdés, hogy ezek az alig párezer forintos bluetooth-os butatelefonok képesek-e arra, hogy az SD kártyán található minimum mp3 - de jó lenne, ha akár ogg vorbis is - formátumú zenét felolvassák, kitömörítik, majd a bluetooth interface-ükön keresztül kiküldik a vele pároztatott fülhallgatóhoz.

A leírásokban sehol sem látok erről infót, csak annyit, hogy adatátvitelre van bluetooth interface a telefonban, de most nem arra kell, hogy macskás fotókat PC-re másoljak.

Okostelefon nem érdekel a privacy, a magas fogyasztása, a sérülékenysége, az irreálisan magas ára és a nagy mérete miatt.

Hozzászólások

<troll>
Kérdezd hajbazert! :D
</troll>

Manapság kapható "buta", de még Bt-s mobilok hangminősége nagyon rossz, bár én csak vezetékes fülessel próbálkoztam.
Rossz alatt azt értem, hogy kifejezetten fülsértő, rövid használat után fül- és fejfájást okoz a hangja.

Talán ha használtan tudsz szerezni egy Nokia E51/E52 kategóriájú mobilt, az még elfogadható volt.

Ezt nem egészen értem. A kitömörítés egy algoritmus eredménye, szabványos, dokumentált dolog. Nem vitatom ugyanakkor, hogy el lehet szúrni az implementációt.

Az analóg végfok viszont már nem a telefonban, hanem a nyakba akasztós cuccben van, amely vezetékkel csatlakozik a fülhallgatóhoz.

Arra utalok, hogy ha a telefon analóg végfokja vacak, hamar telítésbe megy, az nem érdekes, mert a telefon számítógépe színtisztán digitális jelfolyammal dolgozna egy algoritmus alapján, ott a bluetooth RF-transmittere az egyetlen analóg dolog, de annak itt semmi jelentősége.

Szerintem így a telefonnak nem sok esélye van elszúrni a hangot, bár úgy tudom, kétféle audio átvitelt használnak bluetooth-on, s abból az egyik az valóban csapnivaló.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez most hogy jön ide? Volt a kezemben jónéhány "buta" telefon, mert miután az utolsóelőtti mobilom a kukában végezte, valami olyat kerestem. Két nagyon olcsó Alcatelt meg is vettem. Egyik szarabb volt, mint a másik, ha zenéről volt szó. De mint említettem, a blútúsz füles kimaradt az életemből.

Tehát két olcsó alcatelt vettél, ami egyébként már jóideje a kínai szemétdombra került. Ettől még ne jelentsük ki, hogy butatelefon = rossz hang.*

*bocs, ez lehet hogy hülyeség volt, de a kettő főleg ugyanabból a brandből akkor se minta. :)
**és bocs, másodjára felfogtam hogy vezetéken próbáltad ki. de ettől még úgy gondolom nem adtál megfelelő tanácsot, hiszen kevés a minta.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nokia (Microsoft) 222, 230 biztos tud. 225 nem. A 222-nek Kenwood fejegységgel egész jó hangja van amúgy, mindkét irányban.

FYI: ha van regi okostelefonod, akkor nem erdekes az ara, ha csak otthon, wifin, filemasolasra kapcsolodsz, akkor leszarhatod a sebezhetosegeit (amugy butatelefont milyen gyakran patchelnek? abban is van bongeszo, FB kliens, stb..), privacy detto. Fogyasztasa okostelefon modban valoban nagyobb, de akku is nagyobb van benne, es ha buta mp3 lejatszonak hasznalod, tippre tovabb birja, mint a butatelefon. A merete persze adott (bar a kezelofelulete miatt konnyebben megtalalod a lejatszando szamot).

Amugy a korai butatelefonokat sim kartya nelkul be sem lehetett kapcsolni, azota talan fejlodtek.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Jó poén, de az elején írtam érveket arra, miért szeretnék butatelefont. A fogyasztás, méret, privacy mindenképp szempont. Egyelőre halogatom a dolgot, mert nem találtam normális fülhallgatót. Olyat nem veszek, amelynek a meghibásodási statisztikája a bolt szerint 7.5 %, valamint fél év csak a szavatosság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig mindegyik szempont kezelhető okostelefonnal.
Privacy -> lineageOS gapps nélkül vagy microG-vel. Mivel úgysem raksz fel rá mindenféle megfigyelő appot, bocsánat social networköt és egyéb dolgokat, a privacy egészen jó bőrben lesz.
Fogyasztás: appok kordában tartása, meg gondolom úgyse nyomkodod egész nap. Egy mai okostelefon 2-3 napig is elvan, ha csak telefonként használod.
A nagy méret már bajosabb, egyedül az iphone se-ről tudok ami most kapható és 5"-nél kisebb.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hű, akár két-három napig is? Nokia 216 specifikációjából:

Maximum standby time: Up to 24 days
Maximum talk time (2G): Up to 18 h
Maximum music playback time: Up to 47 h

De van még egy dolog, az ára. Egy Nokia 216 megvan 13 000 Ft-ból.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a standby állapot, ami azt jelenti hogy 100%on lezárod a képernyőt és hozzá sem nyúlsz (és sejtem hogy sim nélkül gsm aktivitás sincs). Én az okostelefont úgy értettem hogy van benne sim, és néha telefonálsz is vele. Persze nyilván a feature phone erősebb lesz ebben. Neked kell eldönteni. Ha egy feature phone precízen fedi az igényeket akkor hajrá.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Egyelőre a bluetooth-os füles a szűk keresztmetszet, nem találtam megfelelőt. Illetve egyet, de gyanúsan magas a meghibásodási arány, és alacsony a szavatosság. Gondolom, nem véletlenül.

Samsung Level U EO-BG920 Bluetooth headset

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom csak fülhallgatót keresel-e, de nekem ilyen fejhallgatóm van:

https://www.sony.com/electronics/headband-headphones/mdr-zx330bt

Van benne mikrofon is, és akikkel eddig telefonáltam azt mondták jól értik a beszédet (utca).
Kutyasétáltatáshoz és futáshoz használom karácsony óta, nekem nagyon bejön. Kényelmes, szépen szól, könnyű, és az akksija is elég jó.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bár néha idegesítő egy fazon vagy, de ha pesti vagy, kapsz tőlem egy régi, pici(3') smartphone-t, ingyen. Működik, tud bluetooth-t, analóg kimenetet, és nem rosszabb a hangminősége mint egy átlagos mp3 lejátszónak. MicroSD kártyát raksz bele, szól.

Normális hangminőségű bluetooth fülest pedig ajánlani tudok, a Bluedio márka nekem nagyon bevált, mind hangminőség, mint akkumulátor szempontjából. Nem mellesleg a samsung árának töredékébe kerül.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

néha idegesítő egy fazon vagy

Ja, szeretem sarkítani a mondandómat, mert úgy érzem, különben nem megy át az üzenet. :)

Köszönöm, de nem a telefon a szűk keresztmetszet, a Nokia 216 megtenné. A gond a füles. Nem nagyon látok olyat, amin átmegy a környezet zaja, tehát nem a hallójáratba dugósat, hanem a nyitottabb, régi típusú, vagy ahhoz közel álló konstrukciójút keresek bluetooth-os interface-szel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha nem zavar, hogy kínából jön, nézz meg valami ilyesmit, aztán olyan fej/fülhallgatót használsz, amilyet szeretnél:
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_201804122…

Tapasztalat még nincs velük, most rendeltem kocsiba kipróbálni.

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*