Hangszerhangok előállítása

 ( MG | 2018. február 28., szerda - 14:41 )

Sziasztok,

tudtok-e olyan nyílt forrású - G U I - programot, ami alkalmas lehet, hagyományos, akusztikus hangszerek hangjainak előállítására, például egy hegedű/cselló, fuvola (zongorát nem kérdem, mert arra elég jó szintetizált copyleft hangminták vannak), és így tovább hangminta előállítására?

Nyilván, egy életszerű hang elég komplex, így lehet, hogy a kérdésem a tudomány mai állása szerint még messze utópia, de lehet, hogy nem, létezhet olyan nyílt forrású GUI szoftver, amivel tiszta, egyenletes, jól szóló, a megfelelő felhangokkal illetve persze egymással összeeresztett hangokat össze lehet gyurmázni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amennyire tudom utópia, hangmintákat vesznek ilyen célra, és azoknál is a hajlítások, átmenetek előre felvett hangok, illeszthető formában (fixme ha tévedek).

Mi miatt nem szeretnél hangmintákat használni?

szerk.: mi neked a jól szól? reklámzenék szintje, vagy annál jobb?

szeretnék, ha meg tudnám oldani, hogy rendelkezésemre álljon egy megfelelő minőségű copyleft, esetleg public domain hangmintakészlet legalább a 8-10 legalapvetőbb akusztikus hangszerrel, vagy még inkább general-midi hangok lényegével, mert, amik most vannak, azokban 1-2 hangszer használható, egy minimális kamarazenekart normális megszólalással nem lehet kihozni, egyszóval, ami most van, az fos, kéne egy librepats projekt :))

szerk: egy vonósnégyes, egy fúvósötös és ilyesmi, amiből a Ravel-féle Musszorgszkij: "Egy kiállítás képei" hangszerelést ki lehet rakni, az már jó, esetleg egy Strauss: Egy hősi életet :)))

Akkor a project adott, nézd meg, hogy synthetizer programok vannak jobb állapotban opensource területen, vagy hamarabb találsz hangszer mintákat. Én most az utóbbira tippelnék, de nem friss a tudásom a területen.

ha én lennék a Nemzeti Filharmonikusok vezető karmester-hangmérnöke, már rég megkértem volna a legfontosabb zenészeimet, hogy játsszanak fel 1-1 középhangot 1 másodpercig generálva. De még nem én vagyok az, szóval egyelőre nem sikerült összeszednem egy értelmes hangkészletet, így az lenne a fasza, ha tudnék első körben generálni, amiket később még lehet finomítani.

Guglizz "free vst plugin" kereséssel

Pl. itt vannak jók: http://www.dskmusic.com/

nem free, hanem libre hangmintákat keresek, ezeknél nem látom a licencet, szóval nem hiszen, hogy copyleft zenék közzétételére jogszerűen használhatók lennének

MIDI-ben összerakni, és egy normális midi-s szintin áttolva legyártani az analóg outputot miért nem jó?

Nekik van hangszerűk, így nincs szükségük hangmintára. Különben is, abból élnek, hogy fellépnek, illetve néha lemezt készítenek. Miért rontanák a saját üzletüket?

attól mi zenészek, nem rontjuk a saját üzletünket, hogy feljátszunk egy hangot

Viszont ha vannak jó minőségű hangmintáim, és zenei tehetségem (egyik sincs), akkor egyszerűbb dallamokat zenész közreműködése nélkül is össze tudok „rakni”. És ezzel már rontom a zenészek üzletét.

ez nem ezen múlik, egyszerűbb dallamokat hangzatos kísérettel minimális zenei tudással mindenki össze tud rakni és ki is bassza a youtubra meg más helyekre, de akár ki is fizeti a minimális licencdíjat a hangmintákért, nem ezért nincs még jó minőségű szabad hangminta elég, hanem azért, mert kell hozzá több kompetencia egyszerre és az elszánás, hogy az egységes, jó minőségben elkészített felvételeimet közzéteszem. Vagy már vannak olyan fejlett szoftverek, hogy más munkáim mellett annyit még rá tudok szánni, hogy kiszintelem. Mivel mászkálgatni jelenleg nincs időm, ezért egyelőre csak az utóbbi jöhetne szóba, ha lenne hozzá 1-2 olyan nyílt forrású szoftver, amivel reális idő alatt egységes hangerővel stb. ki lehet szintelni legalább a 8-10 legalapvetőbb akusztikus hangszer hangmintát.

Azért ha sessionzenész volnék, nem örülnék, ha valami zárayvámosiklón az ubuntuján patkolná össze a kíséretét, ahelyett, hogy engem fizetne.

:)

Ha van is, semmiképpen nem linuxos enteriőrben kutatnám.
Amíg a mai napig az a kérdés, hogy egy multimédiás program alsa vagy jack, és ha az egyik, akkor miért nem szólal meg az alatt sem 5 friss disztribből 2-n, addig ez is egy azon non-linux feladatok közül, amelyekben aránytalanul sok energiával lehet szánalmas eredményeket elérni.

+1, linuxon ne akarj ilyesmit, viszont win/free vsti-k alatt tényleg elég komoly presetek vannak már. (Egyébként lassan ott tart a szakma, hogy fain dolog a vas, de a vsti-k milliószor jobban pisztergálhatóak.)

Ha mégis pár tízezer forintos fizetősre adnád a fejed, akkor ajánlom figyelmedbe az u-he cuccait, ott pl. a Diva alatt nagyon szép akusztikus cuccok vannak.

Nem én vagyok hangmérnök, és nem vagyok profi, csak a kreatív a brigádban (ionprojekt.hu), de én is úgy látom, hogy a vsti-k lassan tényleg beelőzik a vasakat. Sokkal többször használok vsti-t, mint vasat, mert egyszerűbb kezelni a legtöbbet és tényleg több bennük a lehetőség.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

"Amíg a mai napig az a kérdés, hogy egy multimédiás program alsa vagy jack"

Ez is olyan téma lehet hogy másoknál hogy fagy a Firefox meg eszi a Chrome a ramot. Körülbelül 8 évvel ezelőtt konfigtam utoljára hangot Linuxon. Na jó, legyen 6, de csak hogy a neked kedvező irányba füllentsek.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nálam a TuxGuitar volt az időrabló. Nincs két beszámoló, ami egymással és a dokkal megegyező sikeres konfigot, tippet tartalmazna - nálam az n+1-edik jött be, de az is jack nélkül, vagyis vagy a TG ad hangot, vagy a böngésző/más.
Ha jack hajtja meg, akkor meg az nem szólal meg, amit nem lehet azzal összedrótozni.

Nyílt forrású-t nem tudok, viszont léteznek ilyenek:

Shakura vsti - fizikai húros hangszer modellező szintetizátor. Agyonparaméterezett virtuális hangszer, húrméret, húrfeszesség, hangszer test méret, pengetve vagy vonóval húzva akarod-e és még megannyi opció. Nem előre felvett hangmintán alapuló "modellező" vsti. Lemodellezhetsz vele egy gitárt is vagy képzeletbeli hangszereket is, pld 5 méter hosszú testű pengetett hangszer amelyen hüvelykujj vastagságú húrok vannak felfeszítve. Elég jó móka.

Kommersz vsti szoftvercsomagok: Több DVD-s vagy blueray telepítőlemezes, előre felvett hangmintás VSTi szoftverek. 10-50 GB lemezhelyet elvisznek, de bármilyen midi képes score szerkesztős DAW program meghajtja ezeket, a végeredmény azonnal használható nagyzenekari anyag, akár mozifilm alá rakható minőségben. Gyakorlatilag komplett kamarazenekar, 50-100 virtuális zenésszel, vonósoktól az ütősökig bezárólag, élethű, iszonyat profi végeredmény, de megkérik az árát.
Pld.: Sonokinetic Sotto, IK Multimedia Miroslav Philharmonik, Native Instruments String Ensemble, Steinberg HALion Symphonic Orchestra és még sokan mások.

Esetleg - ha szeretsz kísérletezni - vannak olyan audio programozási nyelvek, mint például a:
* ChucK
* Csound
* Max/MSP
* Pure Data
ezekkel megoldható fizikai modellezés is.

Kis elmélet:
https://ccrma.stanford.edu/~jos/pasp/
Csound-ban és Max/MSP-ben való fizikai modellezésről itt írnak:
https://ir.nctu.edu.tw/bitstream/11536/81946/1/651901.pdf

"a tudomány mai állása szerint még messze utópia"

Sosem volt cél, legfeljebb az elején azt hitték, hogy lehet.
Az oszcillátorok másra valók, egyszerűen nincs annyi kontroller, ami elég lenne pl. egy trombita berecsegtetéséhez.
Ha vonósnégyes kell, egyszerűen bérelj egyet pár órára, csak eléjük kottát kell raknod, meg egy karmestert.

Ha oszcillátorozgatnál, akkor álllj át teljesen analógra.