Fejlesztések

git log | grep feature | head -n4
 • add feature: purge whitespaces and replace tabs with 4 spaces from the end of every line when ctrl is pressed when saving the code
 • add feature: letter capitals and white spaces do not matter in the matching pattern for ?replace? command
 • add feature: open web app with a get request when clicking run with the ctrl key so it's easier to reload it during testing because no confirmation is asked for page reload by the browsers
 • add feature: new rest api command: auth to check if username and password match, this is useful for websites for login

Megjegyzések:

 1. erre a parányi kódformázásra már régóta vágytam (tudom, sok IDE tudja alapból), illetve Coffeescript-nél segít a behúzási hibát megoldani ha például nem látszik, de egyik sorban szóköz maradt, a másikban pedig tab
 2. web app-jaimhoz úgy csinálok magyar fordítást, hogy ?include? paranccsal leklónozom a kódot, a ?replace? paranccsal meg kicserélem ami kell, ez lehet multiline és 2 paramétere van idézőjelben - az első mintát cseréli a másodikra de úgy, hogy a whitespace-eket (newline-t beleértve) nem veszi figyelembe a keresésnél, akármennyi van belőle a szavak közt.

  Például egyik kód:

  
  <input type="text" placeholder="name">
  

  ..másik kód:

  
  ?include? egyik kód
  
  ?replace? "placeholder='name'" "placeholder='név'"
  
  ?replace?
  
  "If your heads were stuffed with straw, like mine,
  you would probably all live in the beautiful places,
  and then Kansas would have no people at all.
  It is fortunate for Kansas that you have brains."
  
  "Ha a fejetek szalmával lenne kitömve..."
  
 3. ha a kódot futtatjuk a "run" gombra klikkelve, de közben ctrl-t is nyomjuk, akkor GET request-tel nyitom meg a kódot POST helyett a könnyebb újratöltéshez (erről írtam az egyik fórum bejegyzésben, mert ugye Firefox-nál nem lehet kikapcsolni hogy POST kéréssel megnyitott oldalt megerősítő ablak nélkül lehessen újratölteni, márpedig fejlesztésnél sokszor kell)
 4. API az authentikáció ellenőrzésére azért kell, hogy login oldalaknál az oldal újratöltése nélkül tudjam ellenőrizni a helyességet és custom stílusú hibaüzenetet tudjak adni - persze biztonsági szempontból kritikus, ezért limitálom a kérések számát és kizárom az IP-t sok próbálkozás után, ez így néz ki:
  
  request {
      command: "auth",
      user: "dorothy",
      pass: "scarecrow"
    }, (respond) ->
  
    e = respond.data
  
    if e != "ok"
      alert e
    else
      ...
  

Hozzászólások

Nem akarom spammelni az oldalt folyamatosan, de mivel csak itt vezetek blogot, ide írom a saját infót. frontfoo.com cuccomat masszírozom folyamatosan olyan irányba, mely növeli a kényelmemet vagy hatékonyságomat. Célom vele hogy ne kelljen cipelnem fejlesztői környezetet, hanem oda bejelentkezve tudjam kezelni a kódokat és adatot.

Mostanában sikerül kiviteleznem web app-okat az alábbi méretben (ezek közül nem minden publikus, de párat már megosztottam itt - apró célfunkcionalitásra kell gondolni):

- egy kód az include-okhoz (kb max 4-5 sor, ez a domain beugró, ide include-olom be az alábbiakat, hogy egyben lássam és áttekinthetőbb legyen)
- egy kód az oldalhoz (html page, max 20 - 100 sor)
- egy kód a stílushoz (10 - 100 sor)
- egy kód js-hez (egy 170 soros include-ot kivéve kb max 20-300 sor)

Hézagosan írok ha lehet és sokat kommentelek. Ezzel így elég karbantartható számomra. Könnyen, gyorsan hozzányúlok amit kritikusnak tartok idő és energia szempontjából.

Nyilván sok megoldás létezik ami többet tud meg másként, csak ugye azokból nem tudod általában kidobni ami nem kell. A nehéz szerintem mindig a funkcionalitás kontra egyszerűség jó arányát kivitelezni. Ez az ami nem tetszik a jelenlegi fejlesztői felhő megoldásokban. Mert lehet mondani hogy ezt is meg azt is meg lehet csinálni, csak a végén összeadódik, ami növeli a folyamatosan "háton" cipelendő információk és azok struktúráinak terjedelmét.

Utolsó funkciót óvatosan kezelném.
Ha jól értelmezem amit írtál, akkor egy botnet fél óra alatt simán kipörgeti a jelszavakat. Ilyen funkcióknak illik szerver oldalon explicit ki- és bekapcsolhatónak lennie, amit csak a tesztek időszakára engedélyezünk.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.