Grub2 - uefi merevlemez csere boot probléma

Fórumok

Az alábbi problémám van:

A rendszer:
Adott egy Fujitsu Lifebook A555G laptop. A laptopban az eredeti állapotához képest annyi változtatás van, hogy a HDD helyére SSD került a HDD pedig átkerült a DVD meghajtó helyére.

Probléma leírása:
Az SSD csak 120 GB-s, ezért 2 rendszer van rajta -> Win10 + Linux, de de néha szeretnék kipróbálni. Ez úgy oldom meg, hogy van egy tartalék HDD-m erre kicserélem az SSD-t. Majd végül visszateszem a helyére az SSD-t, és innentől jön a probléma:
A gép a csere után automatikusan keresi a rendszerbetöltőt. Viszont ilyenkor sajnos ugyan a grub2-t megtalálja, de a rendszert nem töltődik be -> grub-rescue fogad. Ezt egyszerűen nem értem. Ugyanoda teszem vissza, miért nem tudja ugyanonnan ugyanazt betölteni. A grub-rescue-val nincs szerencsém, összesen egyszer tudtam vele betölteni a rendszert, de nem ennél a hibánál. Tehát összefoglalva, ha a gépből kiveszem a HDD-t/SSD-t, a gépet utána bekapcsolom, majd vissza teszem a HDD-t/SSD-t visszateszem. A rendszerindítót helyre kell állítanom.

Innentől linuxa válogatja, hogy sikerül a grubot helyrerakni. Manjaro-t használok. Ott képtelen vagyok livecd-ről újratelepíteni a grubot. Vagyis újratelepítem, csak a rendszer ugyanúgy nem indul. Régen volt egy USB-re telepített rendszerem, az be tudta bootolni. Onnan már csak egy grub-install volt. Sajnos újra kellett az USB-t telepítenem, azóta az sem bootol, csak amíg nem húzom ki gépből. Úgyhogy jelenleg az a megoldásom, hogy lemezcsere után először újratelepítem USB-re. Onnan betöltöm SSD-ről a rendszert, és újratelepítem a grubot. Csak ez túl macerás. Ráadásul az újabb Manjaro telepítők el se indulnak. Szóval nem nagy kedvem van ehhez. Tudja valaki, hogy ez mitől van, és hogy hogy lehetne ezt kikerülni?
Alapvetően 2 problémát látok:
- A csodás Bios-t, ami már nem eszközt indít, hanem a windows meg a manjaro megjelenik a boot listán, és persze automatikusan törlődik is.
- A grub2-t, ami nem értem miért nem tudja ugyanazt ugyanonnan ugyanúgy betölteni.