vastag ftp kábelre milyen dugót vegyek?

 ( Robika88 | 2017. november 8., szerda - 21:11 )

Sziasztok!
Vásároltunk u/ftp fali kábelt amire szeretnék dugót venni, de a 8 szál szigetelésének vastagsága kicsit elbizonytalanított. A sima utp kábel dugóba nem megy bele.
Crimpelő fogom van.
Érdemes fix kötést tenni rá? vagy valami spéci dugót? amire gondoltam hogy cat5 nél erősebb legyen a dugó is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a fali kábel a falba való, milyen dugót szeretnél rárakni? (nagy nehezen rá lehet egy utp véget rakni, de macerás, azért nekem sikerült )

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

gégecsőn kihoztuk a melléképületbe az összes szálat. ott egy rackszekrénybe menne egy poe switchbe. minden helység egy központba menne, így arra keresnék valami ötletet. a neten a sima utp dugónál 10szer drágábban árulnak dugókat.

patch panelre kibontod par Forintbol. van fali es rackmount kivitel is. onnan meg izles szerint.

amugy van dugo fali kabelre is, tobb ponton szur be a kese szalankent - de akkor is egy nagy szar.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

arra gondolok közvetlen dugot tennék rá. értelmetlen, hogy most bontsam ki valami vég aljra, majd onnan egy sima utpvel dugjam be a switchbe.
miért gondolod hogy a dugó fali kábelre szar?

Azért sem értelmetlen patch panelt használni, mert akkor fixen fognak állni a kábelek, nem tud eltörni a tömör vezeték a hajtogatástól, egyszerűbb megjelölni is, hogy később tudd, melyik a másik vége, meg így is van kitalálva. Amúgy is, drága kábelt vettél, minek gányolsz a dugóval?

Van olyan dugó, ami tömör érre teljesen jó, csak meg kellene találnod a kábeledhez megfelelő típust. Ha elárulnál egy kicsit többet a kábeledről, akkor lehetne többet segíteni, bár tényleg a kifejtés lenne az esetedben a helyes megoldás, inkább azt az irányt erőltesd.

FTP/SFTP kábelnél patchpanel egyértelműen, ha dugót akarsz tenni rá, akkor pénztárca elő, mert 1000HUF/db ár alatt még nem láttam használható dugót hozzá.

azért jó a patch panel, mert onnan egy későbbi infrastrukturális változás miatt sem kell komolyabban átszabnod dolgokat, nem kell toldani meg drótozni. ráadásul a kábelek úgy fognak állni a panel mögötti kések közt, mint katiba' a gyerek. magadnak spórolsz vele későbbi munkát, mivel diagnosztika esetén majdnem kihagyhatod a panel mögötti kábelkorbácsot. újabb vagy lentebb tett switch esetén csak a patchet kell cserélni. ráadásul nem kell mozgatni a kábeleket. nem utolsó sorban néz is ki valahogy. onnan kijöhetsz tehát komoly kábelekkel + magában a panelben pénztárcádhoz mérten lehet komoly betét is. sávszélességet nemigen vesztesz, vele ha jól csinálod.

nem értelmetlen, ezt civilizált megoldásként így szokás. a panelből kijössz majd 0.5m patch kábellel a switchbe. a kettő egység közé teszel egy ezer forintos gyűrűs panelt és olyan munkát fogsz átadni, hogy festeni se' lehetne szebbet. persze mindezt szekrényben.

azért szar a közvetlen dugó fali kábelre, mert ezzel belátható időn belül kontakt problémáid lesznek. hiába drága, merev rézbe azokat a késeket nem olyan piti ügy szépen belenyomni. szóval már nulladik lépcsőben kompromisszum. a harmadik kihúzás-bedugás után félni fogsz kihúzni, miközben egyáltalán nem életszerűtlen indulóra hibakeresésnél papást-mamást játszani velük. ráadásul okádék ahogyan kinéz.

barátilag mondom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hatha elbeszeltek egymas mellett, switch oldalon valoban patch panel a jo megoldas, szebb atlathatobb kesobb konnyebben bovitheto.
A vegponti eszkoznel ilyen esetekben (kamera, wifi ap, stb. fixen tartosan felszerelt valami ami nem mozog, altalaban tavol attol hogy arrajaro belekapjon es hasonlok) siman jo ha dugo-t tesz a vegere es bedugja az eszkozbe, felesleges oda megegy 1-2 portos (kulteri) aljzatot felszerelni majd abbol fel meteres patch kabellel rakotni az eszkozt.

patch panel ++
... fali kábel végére hüvely való, nem dugó ...
ne taknyolj vele, mert erős +szívás a vége, annyit nem spórolsz vele, mint amennyi gondot okozhat ...
csináld+ rendesen, ahogy az ki van találva, akkor m1
... falikábel a falba, patchkábel + a vasba //a pachkábelt kidobod, vagy újrakrimpeled, ha elszaródik
a falit + macerásabb kötögetni, ezért a pachpanel előtt mindig hagytam rá 30-50 centit, ha mégis beüt a jó//
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

De ugye a 30-50 cm-es ráhagyás nem azt jelenti,hogy olyan hosszan szedted le a külső burkolatát a kábelnek (és a szálak szabadon vannak)?
Láttam már ilyen megoldást is sajna...
A kábel végéről a patch panel háta mögött mindig csak annyi külső burkolatot szedünk le, amivel a kábelek elérnek a helyükig -azaz max 2-3cm-t.
De mindenképpen érdemes pluszban feltekerni egy keveset a kábelből a rack szekrény aljába (hátha lesz szekrény csere/bővítés, és akkor könnyebb lesz kiszedni a komplett panelt).


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

hehe ...
küldjél képet róla, örüljenek a többiek is ...
//persze hogy fel van tekerve 1 kevés, ha törne a szál a csatlakozónál, hogy ne a habarcsból kelljen kicibálni, amit a felújításnál kentek rá a málysztrók ... (volt ilyen is)//
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Egyértelmű, hogy itt a kifejtés lenne a jó megoldás, de vannak teljesen használható, hibátlan dugók, amik tömör érre valók, illetve vannak már olyanok is, amik mindkét értípusra, tömörre és sodrottra is jók (pl. a Telegaertner is gyárt ilyent, csak "kicsit" drága hozzá a szerszám, viszont baromira jó). Ha egy kültéri PoE-s eszközhöz kell kábelt húzni, akkor oda mindig tömör erűt viszünk, a csatlakoztatandó eszköznél mindig dugó kerül a kábelre, mert máshogy nem is lehetne szerelni, és soha nincs velük gond, ha az ember odafigyel. Gond akkor van, amikor sodrott érre való dugót nyomnak tömör érre, vagy akkor, ha rossz a szerszám stb.

Eleg sok fele rj45 dugo van, megha alapjaban nem tunik fel a kulonbseg.
Nem emlitetted de nem mindegy cat5e vagy cat6(a) (netan komolyabb, bar cat7-hez mar masabb csati es krimpelo szokott lenni), mert mas az erek vastagsaga, ahogy fali vagy lengo kabel meghatarozhatja milyen tuske kell, illetve az arnyekolas vastagsaga meghatarozza milyen bemeneti nyilas kelhet neked es akkor meg hozzajohet a fem boritasos csati kerdes is.
Peldaul egy video hirtelen keresve ami kb megmutatja mik a kulonbsegek.

Aki Cat7-re RJ45-öt nyom stabilan, az a varázsló.
Egy jobb Cat6 FTP-re meg esetleg a varázsló inasa is.
UTP-n lehet bohóckodni, aztán valameddig jó lehet.

helyiseg

t

Ez csak a jéghegy csúcsa. Mintha elsős kisiskolások írnának, de komolyan. Sírni tudnék.

https://youtu.be/RbBfbaMxrQY?t=92
Túl sok itt a hobbinyelvész :D

On: Ubiquitnak (nek, osszátok be jól) van erre kábele és csatlakozója is. Amúgy egy patch panelbe szerelhető (lengővé lefokozva :D) aljzattal meg egy patch kábellel megoldható kultúráltan. Én így oldottam meg, ahol ilyen kellett és nem volt panel. Max esetleg egy plusz kábel földelésnek. Ebből a szempontból jobb a panel, mert elég a panelt földelni a bepattintott aljzatokkal már nem kell szórakozni.

Dehogy! Csak vannak még magyarok akik Magyarországon élnek. De többi honnan jött?! Mert erősen törik a nyelvet. :D

ÉjjelNappalBudapestről?

Nem tudom hogy belemegy-e de itt keresgélnék:
http://shop.sommercable.com/en/Plug-Connectors/RJ45-CAT-FIBER/
Van magyar forgalmazó

Ahogy már elmondták, ne! dugót tegyél rá, az taknyolás kategória.
A Schrack házatáján nézz szét, valami 16 euró az üres patch panel, talán 5 euró egy modul bele.

A fali kábelt azért hívják így,mert az pont arra való.
Vagy fali csatlakozó dobozokat, vagy patch panelt teszel mindkét végére.
A krimpelt csatlakozót én sem javaslom.


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

Apáméknál amikor a falon kívül elvezetett külső UTP kábelt kellett szerelnem, akkor valami hasonlót tettem rá:
http://shop.sommercable.com/en/Plug-Connectors/RJ45-CAT-FIBER/RJ45-CAT-6-8-pol-KST-RJ45C6-P.html
de ha sok kábelvég van akkor patch panel.
--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A patch panelbe is keystone aljzatokat lehet belepattintani :)

jó jó értem én. nem akarok spórolni.
de raktam ki 3 vezetékes poe kamera helyet is a falra. oda csak nem rakhatok panelt. valamilyen komplett dugó kellene amit ráteszek, bedugok a kamerára és megy. nem látom értelmét hogy 2-3 csatlakozást is tegyek fel 20 centire...
a rack szekrénybe meg tök mindegy, hogy az a sok kábel panelen vagy dugóval megy a switchbe szerintem.

Pedig de, oda még inkább dobozt raksz amibe bepattintod ugyanazt a modult amit a patch panelbe. Onnan pedig patch cord.
Tipikusan tányért szoktak szerelni aminek a csatlakozója elég kicsi helyen van eldugva, fontos hogy flexibilis legyen a kábel, egyes típusoknál akár 90 fokos is jól jön. Ezt Cat6 FTP-vel elég nehéz lesz.

Egy kamerat altalaban ha felszerelnek sok evig ott van, nem nyul hozza a kutya se, nem mozgatjak, nem cserelgetik.
Akkor meg minek kelljen ele egy kulon kulteri aljzatot felszerelni azert hogy 5ev mulva esetleg le kell venni az egyiket szervizelni, meg 10-20 ev mulva le kell venni oket hogy jobbat tegyel a helyere?
Legrosszabb esetben megtorik a kabel, ami leginkabb csatlakozo kornyeken eselyes mert sokszor ott van jobban hajlitva hogy be lehessen dugni, akkor meg ujrakrimpeled mert hagytal rajta 30-50cm tartalekot.

Kamera helyett én AP-t olvastam, de kamerába sem igen jó a Cat6 FTP.

Miert?
A kabel vastagabb es merevebb, csatlakozo kulso merete ugyanaz, de hagysz ra ugyis pluszt pl 30cm tartalekot azzal meg altalaban lehet elegendo ivet hagyni a bedugott kabelen, hogy ne torjon meg.
Az eszkozhoz ritkan fogsz nyulni, hogy mozgatva lenne a kabel ami miatt elfaradhat, megtorhet, mivel poe-s eszkozt irt meg az se opcio hogy gyakran kell ujrainditani es ezert ott matat az eszkoz kabeleinel.

Siman jo oda neked az rj45 dugo, csak olyan kell ami jo arra a fali kabelre amit behuztal.
Falra szerelt kamera nem fog vandorolni, rohangalni (vagy ha megis akkor jo esellyel akkora tornado van hogy lesz egyeb gondod is), hogy lengo kabel indokolt legyen.

Válogass pl. innen: https://www.kerlan.hu/shop/szerelesi_anyagok_kiegeszitok/modularis_dugaszok?filter=#
Az első kettőből valószínűleg bármelyik jó lesz.