metoo, avagy kis magyar aldozathibaztato

Nehez mar kovetni, hogy epp ki lep elo, hogy ot is erintette a hollywood-i producer esete. Nem is csoda, hogy itthon is csontvazak buknak ki a szekrenyekbol. Ami viszont meglepo (de ez csak az en saram), hogy mennyire a valtozatos eseteket elszenvedo noket hibaztatjak az emberek.

Karasz Eszter ossze is dobott egy zsenialis versiket azokbol a kommentekbol, amiket a facebook nepe* ir a szexualis zaklatasok, bantalmazasok kapcsan. Felreertes ne essek, a 'facebook nepe' nem egy arctalan embertomeg, hanem a ferfiak - igen nagy resze. Szegyen. #Metoo.

=========================================

Kis magyar áldozathibáztató

Megérdemelte. Tudhatta volna.
Miért ült mellé? Miért állt szóba?
Túl későn sétált. Túl rövid szoknya.
Miért ment arra? Miért nem mondta?

Kiprovokálta. Ő is élvezte.
Sőt, ő akarta. Direkt ő kezdte.
Várható is volt. Úgy volt öltözve.
Az ő hibája. Még örülhetne.

Miért, mire gondolt? Mi fog történni?
Eléggé naív volt. Vagy szeret kefélni.
Megtörtént. Ez van. Minek rinyálni?
Ha akar, hogyhogy nem tud kiszállni?

Csak kitalálta. Méghogy ő tette?
Ki hitte volna? Oly rendes ember.
Nem hinném róla. Nem így ismertem.
Az én lányommal nem történhet meg.
(Kárász Eszter)
(...avagy a bántalmazással, zaklatással kapcsolatos posztok alatti kommentek költeszete)

*: termeszetesen ez nem azt jelenti, hogy az *osszes* 10 evnel idosebb fiu/ferfi/nagyfater/... az aldozatokra tolja a balhet.

Hozzászólások

Voltam cca. 50 nő főnöke. Maradjunk annyiban, hogy mindig, minden korulmenyek kozt a ferfiak az elkovetok. Pl egy fizikai munkat vegzo holgy sosem palyazik konnyebb iranyra. Sot. Soha ilyen meg sem tortenik.

Gratulálok Eszternek. Igazi, vérbeli dögevő.
Arról mikor ír verset, hogy miért nevelünk satnya, agyatlan kurvákat, puncikat lánygyermekeinkből, és miért nem figyelünk rájuk oda?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hmmm, szerintem picit sarkítod a dolgot. Eszterke, modern költőként, "hozott anyagból" rittyentett egy művet, amivel szépen megtolja a kis marketinges szekerét, miközben elfelejtkezik arról, hogy költőként nem csak rímekbe kell rendeznie a szavakat, de tartalmat, magvas gondolatokat is lapátolnia a sorok közé. Ehelyett feláll a felsőbbrendűség piedesztáljára és onnan tekint le az alávaló plebsre. Eszterkének, ha tényleg komolyan venné választott szakmáját akkor kérdéseket kéne feltennie és válaszokat adnia, tanítania.

Megint kevered a dolgokat. A kurva az a nő aki csekély anyagi vagy más haszonért bármelyik férfival lefekszik. Az átlag nő nem ilyen, szaporodásbiológiailag nem lenne kifizetődő (t'od, gyereknevelés energiaigénye, stb.).
Miért gyűlölném a nőket? Mert nem egyezik a róluk alkotott képem, a társadalom által kötelezően elfogadandónak tartottéval?

Miből gondolod, hogy magamra ismerek? Én nem csak az áldozatot hibáztatom, hanem az egész társadalmat, a szülőktől kezdve, a tanárokon, nevelőkön át mindenkiig. Lányos apaként kurva nehéz szembemenni a konvenciókkal, megértetni a többi szülővel, hogy igen a kislányomat fellökték és igen, hogy most bizony felsegítem és arra tanítom, hogyan bassza pofán a nála két évvel idősebb kisfiút.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a ferfiak jellemzo hozzaallasanak csokorba gyujtese onmagaban eleg magvas. Egy jobb erzesu embernek ennyi boven eleg, hogy elgondolkodjon, miert van ez igy, stb? A versike pont arrol szol, hogy a legtobb ferfi 1. gondolata az, hogy a no volt a hibas. Az, hogy te emellett meg mindenkit (azaz senkit) is hibaztatsz, max. szepsegtapasz.

hogyan bassza pofán a nála két évvel idősebb kisfiút.

majd szamolj be a meccsek eredmenyerol, kinek marad tobb foga a vegen...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Igen? És milyen választ kínál a kialakult helyzetre? Kínál valami megoldást? Egy jobb érzésű ember legfeljebb megvonja a vállát, mert ugyanezt olvassa napról napra és lövése sincs arról, hogy mit tehetne, hogy ez változzon.
Könnyű bűnbaknak kikiáltani valakit, könnyű bárkire a bűnösség bélyegét rásütni egy olyan esetben, amikor mindenki hunyó. Mikor szülők, a nevelők, a tanárok, a vallások (igen, még a te mesekönyved is) a fizikai agresszió eltűrésére, a konfrontációk elkerülésére nevelnek mindenkit. Olyan öltözködési eszményeket adnak a nőknek, ami gátolja, korlátozza a mozgásukat, fizikai védekezésre képtelenné teszik őket. Istenítik a szexuálisan kihívó viselkedést. Védett státuszt nevelnek a lányokba kicsi koruk óta. És ez tényleg senkinek a hibája... Áh dehogy....
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a szexualis zaklatas skalaja igen szeles, igen valtozatos, es hogy a fejekben (itt is) nagy a baj, az is mutatja, hogy a kozgondolkodas ennek csak egy igen kis szeletet sorolja az emlitett problemakorbe, kb. az ejszakai maganyos, kihivoan oltozkodo nok elleni jogos, szinte onvedelembol (sic!) elkovetett eroszakot, de az osszes tobbit meg nem.

Azonban ez az elobbi csak a jeghegy csucsa, az alatt van az a temerdek ocsmany dolog, amit pont ezek az atlag, joerzesu ferfiak kovetnek el. Akik biztos sajnaljak a megeroszakolt noket, de maguk is kovetnek el mas jellegu, szinten traumatizalo tetteket.

Kínál valami megoldást? Egy jobb érzésű ember legfeljebb megvonja a vállát, mert ugyanezt olvassa napról napra és lövése sincs arról, hogy mit tehetne,

az 1. lepes mindig a problema azonositasa. Amig ez nincs meg, addig eselytelen a valtozas. Ezeknek az ugymond joerzesu ferfiaknak azt kellene belatniuk, hogy az 'artalmatlan' dolgaikert a szivlapat lenne az adekvat valasz. Ez a kis versike pedig arra kene radobbentse ezeket a derek legenyeket, hogy milyen nagy a baj. Ha ez pipa, akkor mehetunk tovabb.

Könnyű bűnbaknak kikiáltani valakit, könnyű bárkire a bűnösség bélyegét rásütni egy olyan esetben, amikor mindenki hunyó.

amikor azt mondod, jaj, szegeny elkoveto, de konnyu elitelni, akkor probalj meg egy kicsit arra is gondolni, hogy az aldozatnak milyen baromi nehez. A versike pont arra vilagit ra, hogy mennyire elfogadott a nokkel szembeni szemet banasmod, ami megagyaz a konkretan eroszakos tetteknek - is.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

nem irt olyat, hogy szegeny elkoveto. te nem akarod megerteni, hogy az elkovetonel joval tobben sarosak - ami meg nem menti fel az elkovetot. szoval irni kene egy verset a tobbiekrol is.

nem tudom milyen rogos ut vezethet egy ilyen cselekdetig, de az aldozatta valas elso pontjaban (bun halojaban pdf) szerintem olyangondolatok vannak, amivel kifizetodo lenne rokonszenvezni. hatha evi egy alkalommal kevesebb ilyen tortenne. mindjuk verset irni konnyebb. mint a zoldek amikor a fahoz lancoljak magukat. azt nem olyan nehez.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Valóban. És miért követnek el ilyen tetteket? Mert ere nevelik őket, mert azt tanulják, hogy bizonyos cselekedeteteket megtehetnek büntetlenül. Nah, ilyenkor ki a hibás? Ki neveli ilyenre ezeket az embereket? Mit is ír a mesekönyved a tudatlanságról?
A problémát millió egyszer azonosították. Eszterke célja nem ez volt, hanem, hogy gyorsan forintosítsa a témára irányuló figyelmet. Miért nem évekkel ezelőtt publikálta ezt a versecskéjét? Megváltoztat bármit is a versecskéje? Kínál megoldást? Akár csak annyira, hogy "srácok, ezt nem kéne"?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ennyire szerintem nem egyszerű.

ha a nők kitúrnák maguk közül a mindent megvillantó és télen is fürdőruhás, diszkóálmos éjszakai és magukat cigivel kellető facebookos & idolt kereső tinilotyókat akkor az általad leírtaknak értelmezhető súlya lenne. szerintem ebből elég sok van, az életkorral talán fordítottan arányosan. de a kitúrás nem lesz jó, hiszen nem lesz min lovagolni. ma hasznos, ha valaki leszarja a környezetét: ebből élnek az élősködő zöldek. jó ha van féken nem tartott cigányság, hiszen valakinek ez aduász. okés a kerítést rázó négerre: polhasznot termel. persze az említett bázisok "véletlenül" sem kapcsolnak: a szemetet ki kellene dobniuk maguk közül. sőőőt, inkább romantikája lesz a fentebb írtaknak :D

btw, szemre 15~20 év közötti két részeg fehércsitri nem oly rég ott rimánkodott a *Nagytemplom* kertjében éjjel [köztéri lámpa alatt] két kb 15 éves fuxos cigánylegénynek, hogy amíg az egyikük ujjazza (láthatólag már folyamatban volt) a másikat hadd szopja le majd helycsere. majdnem mellettünk. hangosak voltak és telefonnal fényképeztek közben. biztosan facebookra, hogy aztán welcome like thumb. az a helyzet, hogy ettől a helyzettől még a cigányok is beszartak és elszeleltek. komolyan ám! ezek után nem is tudom melyik gender viselkedett vadcigányként.

szóval a fentieken javítani kéne, aztán jöhet a vers: én magam fogom elszavalni a főtéren. nem az áldozatok ellen pörgök, de nulladik lépcsőben legyen már tiszta és bekapált a táptalaj. ott már én is feltevések nélkül tudok állást foglalni. konkrétan amúgy mi a probléma gyökere? céltudatos kemény nők kellenek nem? akik elsőre megmondják mik akarnak lenni? hiszen ha Ákos kinyitja a száját a T körberinyálja a világot. ahh hogy egy nő klasszikus szerepben érdemeljen mély tiszteletet? az az ördögtől való. nem gond, ha a háttérmunka alkalmanként komolyabb mint a frotharc. egy nő az lesz aki akar, kuss! sajnos ha akar, akkor nem ritkán áldozat. a beteg buzeráns és kielégítetlen erőszakoskodó "férfi"társainknak ez tök jó táptalaj, nem? csak azt nem tudom mi lesz akkor, ha egy céltudatos, kemény nő kötözi ki a női deliknevst majd reggelig szopogatja a csiklóját, akkor mi lesz a werbung?

ui javaslat: *nincs* kihívó kurvulás, cserébe *minden* erőszakoskodó beteg fasz (gendertől független, szóval a fasz csak képletes) olyan büntetést kap, mintha életellenes bűncselekmény kísérletén kapták volna. tolmácsold már a megfelelő helyre pls, hátha állna az alku.

vers mindekinek:

a., legyen hét rend, legyen úgy mint régen,
b., minden beteg fasz égjen a pokolban.
a., holnaptól a nők is dolgozhatnak a réten,
b., s a blikk fotósa bujkálhat bokorban.

a., lőn' fotó mindenről: beteg vagy áldozat,
a., jól hallod: beteg. ott nem járhat kárhozat :S
b., csak beteg kertben lustulhat gaz. ásít, mert álmos.
b., s ezt a verset fogja linkelni a Sütő János.

ui ha kell haiku szólj bátran. kicsit még iszok előtte - de jó lesz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ha a nők kitúrnák maguk közül

ordas modon csusztatsz, ill. te is a nokre kened az incidenseket. Ha elolvasod te is a lenti 2 linket, akkor megerted, hogy egyaltalan nem kell aktusnak tortennie ahhoz, hogy egy no zokogva erjen haza. De egyelore az otromba sztereotip BS foglya vagy...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Janos, engem ezzel a csusztatassal nem tudsz megfogni, foleg miutan te is csusztatsz.

egyebkent a vers azert tetszett? vagy a felvetes es a rogton cserebe felvazolt eletellenes retorzio okes? nekem okes lenne, siman. nem linkelned oket valami liberalmaszlagra? koszi!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

pedig bizony megfogtalak. De majd elmondod, hogy en miert es mennyiben csusztatok.

egyebkent a vers azert tetszett?

inkabb tancolj, a port jobban birom...

nem linkelned oket valami liberalmaszlagra? koszi!

bitch please! Stop being retarded...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

János, a meggyőződéses tévedhetetlenséggel álcázott művi arcoskodás nem érdekel. tényleg ne ölj bele energiát: olyan, mintha nem is olvasnám. azonnal kiveszem bármely regényedből és csak a váz marad pár szóban. azért annyit reméltem, hogy nem a szokásos helikopter-vélemény olvasására baszom az időmet.

de azért sem tudsz megfogni, mert csúsztatsz, hiszen én az "áldozatokra kenem". hát nem. és attól még csak köztudatba sem fog kerülni e hazugság, mert szuperül ismételgeted. felesleges volt idehányni másokról is. szerintem jól értetted amit írtam, vagy mások írtak - csak látszólag nem érdekel. biztosan tudod miért.

régóta ismert problémákról van szó. régóta ellentétes álláspontokat ismételgetve. régóta semmi sem változott, csupán a táptalaj lett még elhanyagoltabb - és ennek hála egyhamar nem lesz jobb. sőt, az elővigyázatosság hiánya lassan default a potenciális áldozatoknál, miközben a másik oldalon nincs fék. nos, ezeket a beszélgetéseket kellene erőltetni otthon és az iskolában, no meg a degeneráltakra időben felfigyelni a megfelelő pontokon. illetve elrettentően büntetni az elkövetőket, esetleg azokat is, akik tűrik vagy némán van tudomásuk róla (mint a közúton a cserbenhagyást pl). nem verseket írogatni, főleg nem szellemi fogyatékosok soraiból szemezgetve. attól nem lesz jobb semmi, hiszen épp azokat csalogatja elő a bokorból akiket talán csak a felszínen érdekel a dolog: téged.

ui örülök, hogy tetszettek a soraim!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Marmint ertem en, de a XIII. keruletben lehet en is levennem az Apple Watchot a kezemrol este.

Mint mindig, megint kozepen van az igazsag, mert a ferfiak kozt is van rohadek, de azert a jozan eszt se kene otthon hagyni, nem rozsaszin hippi-utopiaban elunk meg jelenleg.

A klasszikus jut eszembe: "Harcoljon õ a realitások ellen..."

probald meg egy rovid idore elkepzelni, hogy van egy kamasz lanyod/feleseged, akivel valami hasonlo incidens tortenik, nem is kell konkretan befejezett eroszak legyen. Na, ha ez megvan, akkor megerted, hogy a) a jozan esz sem feltetlen ment meg, ha olyan lapot huztal, b) ki nem szarja le ezzel osszehasonlitva az oradat.

Meg amire a ferfiak tobbsegenek nem all ra az agya: ha a jozan esz( hianya)t vered ra az aldozatokra, akkor az elkovetorol rajuk tolod at a kakat. Ez egeszen addig vicces, amig te nem vagy szemelyesen erintve...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Nyitott kapukat dongetsz, ez lett volna a szerk :)

Szerk: amugy most belegondoltam a lany szemszogebe is, es eleg fos lehet, amikor elmesz bulizni, jol erzed magad, dagad az onbozalmad, mert megcsodalnak, annyira szexi vagy, majd vagy egy artalmatlan flortoles utan, vagy akar anelkul egyszercsak egy faszt erzel magadban. Hat, nem kivanom az erzest.

De nem kivanom azt se, hogy leussenek. Ezert probalok tobb-kevesebb sikerrel tenni ellene, megfekezni magam, onmersekletet tanusitani bizonyos esetekben. Mert sajnos nem abban a vilagban elunk, hogy gondtalannak lehessen lenni. Tul sokat kepzelnek az emberekrol a liberalisok, tul naivak. Ertheto is, jo lenne tudni bizni, de ezt az emberiseg egy resze siman megmosolyogja, a maradek kisebbseg meg brutalisan kihasznalja... Es erre mindig figyelmeztetnunk kell magunkat.

Ez a kör már sokszor le lett futva.

valoban? Talan te masik meccsen vettel reszt

Azt kellene megérteni neked is meg a többi szabadságharcosnak,

valamit nagyon felreertettel. Adott egy problema: a nok szexualis zaklatasa. Amikor xy felhozza a temat, akkor menetrendszeruen jonnek a 'te hibad!' vadaskodasok. A hivatkozott no pedig ezekbol a fereg vadaskodasokbol gyujtott ossze egy csokorra valot.

a saját jól felfogott érdekedben nem csámborogsz éjszaka egyedül kevés ruhában.

pure BS. Valoszinuleg fingod nincs a problemarol, ha a te fejedben az a sztereotip kep van, hogy 'az ejszakaban egyedul boklaszo maganyos nok' szenvedik el ezeket.

Menti az elkövetőt az, hogy "ingerelték"? Nem. Felelőtlen volt az, aki annak ellenére, hogy ismeri a veszélyt, mégis belemegy "abba" a szituációba? Igen.

te is az aldozatokat hibaztatod, es ez szomoru.

Azzal, hogy erre a felfogásra rásütitek az áldozathibáztatás bélyegét, és ezzel gyakorlatilag tabuvá válik arról beszélni

ellenkezoleg, lehetoseget kaptal arra, hogy megmutasd milyen vegtelenul ostoba es/vagy tudatlan is vagy. Pont, hogy elindult a problemarol a beszelgetes, csak hogy a reakciok egy resze kozel sem a 'de jo, hogy elmondtad, szerintem ezt meg ezt kellett volna....' valaszok fele mentek el, hanem mint te is, azt magyarazzatok meg, miert az aldozat a hibas.

olvass el par irast, amit nok irtak az ugyben, hogy taguljon egy kicsit a vilagkeped, es egyaltalan felfogd a problemat:

http://hvg.hu/elet/20171017_You_too_A_ferfiaknak_most_kell_figyelmesen_…
http://hvg.hu/kultura/20171017_A_felesege_jelenleteben_tett_szexualis_a…

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ugyan nem ez volt a szandekom vele, de az, hogy kitoroltem ezt a hozzaszolast, kivaloan megmutatta, hogy mekkora undorito, hazug goreny vagy. Gyakorlatilag az egeszet sikerult beidezned, kiveve azt a ketto sort, ami nem illik bele a "na megint itt egy aldozathibaztato, soviniszta fasz" elmeletedbe.
Segitek. Az egyik igy hangzott:
Hibas ettol az aldozat? Nem. Ez utan irtam, hogy viszont felelotlen. A megallapitas kifejezetten a szalban fentebb emlitett bulis, ejszakai szitura vonatkozott, a masik oldalrol egy szot sem irtam, arra majd lejjebb visszaterek.
A masik, amit ugyesen kihagytal, az volt, hogy vannak olyan korulmenyek, amik novelik az aldozatta valas eselyet, de errol sajnos nem lehet beszelni, pedig baromi hasznos lenne, mert sokakat megmenthetne. Majd ha egy idealis vilagban elunk es nem lesznek beteg, eroszakos allatok kozottunk, es/vagy minden sarkon lesz egy rendor, akkor feleslegesse valik.

A munkahelyi es hasonlo zaklatasokar egyreszt szinten feltetel nelkul elitelem, masreszt meg kepzelegnem sem kell, mint ahogy azt feljebb ajanlottad valakinek, mert en is voltam mar aldozata egy cseppet sem vonzo kollega reszerol. De amugy te ezt is biztosan jobban tudod mindenkinel. "Te ostoba."

szoval azt allitod, hogy szerintem te egy aldozathibaztato, soviniszta fasz vagy. Noha nem vitatom az allitasodat, de valojaban a te sajat szavaid tesznek bizonysagot ellened. Teljesen megertelek, amiert frocsogve ram rontasz.

"nem csámborogsz éjszaka egyedül kevés ruhában." => te vagy az oka, te vagy a hibas

"Felelőtlen volt az, aki annak ellenére, hogy ismeri a veszélyt, mégis belemegy "abba" a szituációba" => tehat ismet o a hibas

Hibas ettol az aldozat? Nem.

nezd, kisszivem, meg neked is be kell latnod, hogy nehez ugy vitatkozni valakivel, ha 1 kommenten belul ellentmondasba keveredik onmagaval. Csak tudnam, hogy minek iszik, aki nem birja?!

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Elnézésedet kérem, amiért én is elmentem a személyeskedésig, nem kellett volna.
Látom, hogy tényleg nem érted, ezért megpróbálom még egyszer, higgadtan elmagyarázni, hátha úgy sikerül felfognod.

Sokszor került már ez a téma szóba ilyen-olyan társaságokban a jelenlétemben. Mindig oda lyukadunk ki, hogy a nőknek márpedig joga van akkor, ott és olyan ruházatban, sminkben megjelenni, ahol és amikor csak szeretnének. Ezzel teljes mértékben egyetértek, nem akarnék és nincs is jogom beleszólni.
Ugyanakkor másik oldalról ott van az a szomorú tény, hogy élnek közöttünk olyan "emberek", akik azt hiszik, hogy ha ők megkívánnak valamit, jogukban áll elvenni, és ezt a véleményüket jó eséllyel nem fogja megváltoztatni az, hogy a neten az sj(w)-k kiosztanak pár idegent azért, mert úgy vélik, hogy az áldozatoktól minimális mértékben sem várható el, hogy lépéseket tegyenek a saját biztonságuk érdekében.
Az elkövetés gyakran alkalomszerű: a fent említett állat meglát egy lányt, aki szexuális gerjedelmet vált ki belőle, és úgy dönt, hogy ő most bizony ki fog elégülni, ha akarja a másik fél, ha nem.
Mivel annyira _még_ nem elmebeteg a társadalom, hogy a férfiak válogatás nélküli kasztrálása felvetődjön mint megoldási lehetőség, ezért az ilyen helyzeteket egy módon lehet elkerülni: nem mész olyan helyre egyedül, pláne figyelemfelhívó külsővel, ahol sem tanúk nincsenek, sem segítséget nem tudsz kérni, ha bajban vagy.
Na ez az, amit ha elmondok vagy leírok, jön ez az áldozathibáztatós duma. Pedig szó sincs róla, ez egy ugyanolyan megelőzés kellene, hogy legyen, mint amikor a szülő elmagyarázza a kamasz gyermekének, hogy a túloldalon lévő chatpartnere nem feltétlenül 13 éves, pláne akkor nem, ha meztelen fotók készítésére és küldözgetésére akarja rávenni. Utóbbi témában egyébként több fórumon, rengeteg formában megy folyamatosan a figyelemfelhívás, mégsem jut senkinek eszébe, hogy azt kiabálja, hogy ez az esetlegesen áldozattá váló gyerekek hibáztatása lenne.
Attól, hogy azt gondolom, hogy aki felelősen gondolkodik, elkerüli a veszélyt rejtő szituációkat, még nem látom úgy, hogy aki pórul jár azért, mert nem, az "megérdemelte", vagy "kihívta maga ellen a sorsot", esetleg hogy ne kellene ezekben az esetekben ugyanúgy mindent megtenni az elkövető megbüntetéséért, mint akkor, ha valakihez betörnek és az otthonában teszik meg vele ugyanezt.

Konkrét, megtörtént eset: a barátnőm egy szerényen, messze nem kihívóan öltözködő teljesen szolid külsejű leányzó. Egyik őszi vasárnap délelőtt elindult a templomba, teljesen hétköznapi öltözékben - felül még bőrkabát is volt. Az utcán szembejött vele egy pasas és minden előzmény nélkül megfogta a mellét. Fényes nappal. Szerinted mit kellett volna tennie, hogy ezt elkerülje? Mielőtt azzal jönnél, hogy ez elszigetelt eset - akkor szólok, hogy nem - majdnem minden lányismerősöm átélt már ilyet, vagy durvábbat.

Másik példa ami most beugrik: leányismerős tekert hazafelé a bringával - egy kisgyerekes apuka mellé érve átnyúlt és megmarkolta a fenekét. Csak a gyermekülésben bambuló kisgyerek kedvéért nem csinált balhét a lány. Hogy még jobb legyen - valahol újra beérte az apuka és a na akkor repetázunk felkiáltással újfent feneket markolt.

Tele a padlás durvább és finomabb sztorikkal. Én meg elhűlve hallgatom, mert mindig letaglóz, amikor azt tapasztalom, hogy a férfitársaim jórészének fogalma sincs arról, hogy miként kellene közeledni egy nőhöz, vagy csak nincs is rá igénye... a bunkó tahó paraszttyának.

Felsőbbrendűsködő terelő faszság. Részhalmazokat ragadsz/ragadtok ki, és leszarod/leszarjátok az egészet, vagy a másik által kiragadott részhalmaz(oka)t. Nem a szálat/topikot kellene lockolni, hanem azt a kurva okos mentalitást, amivel szellemileg sikerült becsúsznod/becsúsznotok sj alá. Ő legalább a nők elleni mindenfajta erőszakról próbál beszélni, még ha a topikot nem is a nők vagy az emberi közösségünk érdekében hozta létre, hanem leginkább azért, hogy meglegyen a "mindenkinél okosabb vagyok" érzése.

:)

Mi ebben a felsőbbrendűsködő? Max. ez:

> nem mész olyan helyre egyedül, pláne figyelemfelhívó külsővel, ahol sem tanúk nincsenek, sem
> segítséget nem tudsz kérni, ha bajban vagy.

Felhoztam két olyan példát, amikor a fenti duma sehogysem állja meg a helyét. A többiben egyébként még nagy is lehetne az egyetértés, de nem igazán tudom milyen áldozatnak lenni szóval inkább figyelem, hogy mint mond az aki már átélt ilyet.

> Ő legalább a nők elleni mindenfajta erőszakról próbál beszélni, még ha a topikot nem is a nők vagy az
> emberi közösségünk érdekében hozta létre, hanem leginkább azért, hogy meglegyen a "mindenkinél
> okosabb vagyok" érzése.

Most, hogy ezt így kibogoztad tiéd lehet a "mindenkinél okosabb vagyok" díj, amit ezzel a felsőbbrendűsködő terelő faszságal értél el.

:)

most mit vartal hulye urtol? Sajat bevallasa szerint sincs ki a 4 kereke.

De pont az a problema, amit leirsz. A sok okostojas szajkozza a BS-t, hogy ne legy feltuno, ne menj este, ne menj egyedul, bla-bla. Es keptelenek felfogni, hogy bar ezek hasznos tanacsok, de megis kb. az incidensek 0.02%-at lehet vele elkerulni, ld. a te peldaidat is.

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Érdekes, hogy a szexizmust emlegeted - az általam írtak semmiben sem tükröznek semmiféle szexizmust, ellenben a te beírásoddal. Ha már itt tartunk, akkor javaslom, hogy ne legyünk továbbra sem szexisták. Szóval, ha jól értem téged nem zavar, hogy vadidegen férfiak és nők fogdossák a nemi szervedet, ezért ha mással történik ugyanez, akkor őt se zavarja? Ugye ezt így kell érteni?

> az általam írtak semmiben sem tükröznek semmiféle szexizmust
> a férfitársaim jórészének fogalma sincs arról, hogy miként kellene közeledni egy nőhöz

Hát, ha csak úgy nem...

> Ugye ezt így kell érteni?

Nem. Ezt úgy "kell" érteni, hogy ne annyiból álljon a vita, hogy anekdotákkal dobáljuk egymást jó messziről. Az anekdotákkal az a baj, hogy 1 db kivételt bármire lehet találni. Mesélhetnék arról, hogy egy hideg újévi hajnalon az egyik nő a szűkebb ismerősi körből elindult egyedül haza. Egy "úriember" úgy gondolta, megpróbálja megerőszakolni, aminek az lett a vége, hogy az elkövetőt a lány pépesre verte (félig-meddig szó szerint), megkoronázva ezzel 10+ évnyi különöző fajta küzdősport-edzést, különösen a korábban elkezdett krav-maga instruktori tanfolyamot.

És hogy mi a tanulság? Semmi. Mert ez egy anekdota, és ettől még ugyanúgy rohadt veszélyes szilveszter éjjel egyedül közlekedni a nyolcadik kerületben. Így már érthető, miért zavarnak a "férfitársaim jórészének fogalma sincs" kezdetű mondatok? Te amúgy a férfiak melyik részébe tartozol? Neked sincs fogalmad róla, hogy "miként kellene közeledni egy nőhöz"? A saját ismerőseim között egy olyan férfit sem tudok, aki vadidegenek mellét/seggét fogdosná az utcán. HTH, talán így már sikerült kontextusba helyezni a kommentet.

> Nem. Ezt úgy "kell" érteni, hogy ne annyiból álljon a vita, hogy anekdotákkal dobáljuk egymást jó
> messziről. Az anekdotákkal az a baj, hogy 1 db kivételt bármire lehet találni.
Na már miért ne? Engem azért némileg zavar a fogalmatlan okoskodás, hogy ezt meg azt kell tenni oszt' nem lesz baj. Nincs általános, univerzális recept arra, hogy mit kell tenni, vagy nem tenni, ha beüt ménkű.

> Így már érthető, miért zavarnak a "férfitársaim jórészének fogalma sincs" kezdetű mondatok?
Akinek nem inge, nem veszi magára. Mellesleg a 'jó része' azt jelenti, hogy nem az összes férfi, de egy elég szép halmaz, nagyobb annál, mint amit a többség gondol, de kisebb annál, hogy egy kalap alá vegyük őket a normálisan gondolkodó férfiakkal.

> Te amúgy a férfiak melyik részébe tartozol? Neked sincs fogalmad róla, hogy "miként kellene közeledni egy nőhöz"?
Ezt a kérdést tedd fel a tükör előtt magadnak, vagy legyél férfi végre és ne vedd magadra, pláne próbáld meg személyeskedés nélkül, és akkor én sem teszem ugyanezt. ;) HTH.

Továbbra is konkrétan erről az egy dologról beszéltem, miközben tisztában vagyok vele, hogy ez egy sokkal összetettebb probléma. Attól gurult el a gyógyszerem, hogy sj már megint lendületből ostobáz mindenkit, aki nem ért teljes mértékben egyet az extrém álláspontjával.
Ilyen példákat én is tudok hozni: volt olyan, hogy konkrétan mellettem állt a barátnőm, amikor egy elhaladó seggfej rányúlt a fenekére. Vagy egy barátom mesélte, hogy a buszmegállóban várakozva azt vette észre, hogy egy idős "úriember" a gatyájában a f*szát markolássza, miközben őt bámulja. Ezek azok az esetek, amikre nem tudsz felkészülni, de amire lehet, arról _könyörgöm_ beszéljünk már, ne az legyen már, hogy ha azt mondja valaki, hogy "királylány, amit cselekszel, az nem kifejezetten célszerű" akkor az azonnal áldozathibáztatás.

> Attól gurult el a gyógyszerem, hogy sj már megint lendületből ostobáz mindenkit,
A blogbejegyzés messze nem ostobáz le senkit. Alatta viszont jelentős triggerjunkie gyűlt össze, hogy a nők így meg úgy. Elhiszem, hogy az esetek többségében emögött még jó szándék is állhat - azt hiszem javarészt ffitulajdonság, hogy 'mi' inkább a megoldást keressük és igyekszünk nem belevonódni érzelmileg az adott helyzetbe - míg ez a nők és olyan férfiak szempontjából, akik közvetlen vagy közvetett módon érintettek zaklatás/nemi erőszak témában javarészt érzéketlenséget vélnek ebben felfedezni - nem is ok nélkül.

Lehetne ezt akár úgy is, hogy pl egy adott esetben, mielőtt megtörténhetne az erőszak - beszélünk arról, hogy mit tehet a potenciális áldozat, hogy elkerülje a rázós szitukat. Ha meg már megtörtént, nem kellene azzal jönni, hogy mit kellett volna csinálnia szerencsétlennek. Ugyanis ott van(ak) az elkövető(k), aki(k) nem valami elvont külső tényező(k) a történetben, mint mondjuk egy random természeti katasztrófa, hanem valószínűleg egy belátással rendelkező, gondolkodó, számító emberfajzat(ok), aki(k) ellen maximálisan ki kellene állnia mindenkinek.

Nagyon sajnálom, hogy nem voltam a környéken, amikor a barátnőmet zaklatta az a srác. Nem biztos, hogy lett volna kedve utána fogdosni bárkit, legalábbis gipszelt kézzel nehezen ment volna neki. - Valahogy így kellene hozzáállni. Az, hogy a hétköznapokban, meg munkahelyen mennyire sárkányok a nők, vagy hogy ők is szoktak flörtölni - az egy másik beszélgetés témája kell legyen.

Eddig nem nagyon szóltam bele, nem tudtam mire vélni a véleményed. Most már legalább értem a gondolkodásod, bár nem értek vele egyet. Valahol itt lesz a kutya elásva:

ott van(ak) az elkövető(k), aki(k) nem valami elvont külső tényező(k) a történetben, mint mondjuk egy random természeti katasztrófa, hanem valószínűleg egy belátással rendelkező, gondolkodó, számító emberfajzat(ok), aki(k) ellen maximálisan ki kellene állnia mindenkinek

Ez egy téves megközelítés. Ha nem akarsz áldozattá válni, akkor nem bízol a potenciális veszélyforrásban, azt kiszámíthatatlan természeti erőként veszed figyelembe, amelyről annyit tudsz, hogy függetlenül a jogszabályoktól milyen gerjesztésre mit ad válaszul, tehát ismered az átviteli függvényét. Lehet azon nyafogni, hogy a társadalom azt várja, ez az átviteli függvény ilyen meg olyan tulajdonságokkal bírjon, mindez lényegtelen. Azt kell vizsgálni, hogy mi a valóság, nem azt, hogy mit szeretnénk a valóságnak látni.

Ez amúgy tipikus romantikus, utópisztikus liberális látásmód. Bele lehet képzelni a migránsokba meg a belföldi cigányjainkba is, hogy milyen jól beilleszkednek majd a többségi társadalomba, annak normarendszerébe, de attól, hogy ezt megfogalmazzuk igényként, még nem fog ez megvalósulni. Mondhatom, hogy legyen ingyen sör, meg a kerítés kolbászból, de attól még nem lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudtam, hogy az liberális és utópisztikus elképzelés, ha a máskor csendes többség úgy áll hozzá, hogy ha valaki a lányok alá nyúlkál annak minimum eltörik a pici kacsóit, vagy kihullik alóla az addig biztonságosnak hitt egzisztencia - és kilöki magából az a közösség ahova tartozott - és akkor ennek következményeit látva és attól tartva más potenciális elkövetőben felmerül annyi, mondjuk belátja, hogy nem így kellene a nők felé közelednie. Amíg megy a 'migrizés az új cigózás' és azért egy kicsi cigózás is, azért azt érdemes meglátni, hogy a legnagyobb botrányokat művelt, árja, kék szemű fehérek robbantották ki. (majd most jönnek a fehér büszkeségtől feltüzelt kommentek mindjár'), pedig csak kérdezném, ugyan lehetséges-e hogy az elkövetők köre nem szűkíthető le faji, vallási, etnikai hovatartozásra? Kezdjünk el licitálni, hogy a nagy ügyeket a fehérek gurítják, de napi szinten a barnábbak alávalóbbak? Nem szégyen az, hogy ezen megy mondjuk a vita?

Lehet, hogy sokakat untat már - de egy újabb olyat eset bukott a felszínre, ahol minden lányos apukának ökölbe kell, hogy szoruljon a keze. Szóval, ja, fontosabb lenne egy utópisztikus undorító liberális vívmány: hogy legyen egy olyan jelző és védelmező rendszer, ahol nem kioktatják az áldozatokat, hanem együttérzést kapnak, támogatást és ahol az elkövetőknek kell inkább félnie. Legyen az bárki: köztiszteletben álló rendező, tanár, urambocsá 'politikus', vagy utsó házban lakó gazsi a faluba'.

Na mindegy.

Nézd, ez olyan dolog, hogy ha a nő úgy öltözik fel, hogy a köldökéig látom a szügyét, akkor bizony meg fogom nézni, emiatt semmiféle szégyenérzet nem lesz bennem, tudniillik számomra nyilvánvaló, hogy azért mutatja meg, mert szeretné, hogy megnézzem. Ha ezek után eljátsza a műsort, úgy csinál, mint aki felháborodott, elkönyvelem, hogy na, ez is hülye. Nevezetesen azért, mert ha azt akarná, hogy ne nézzem meg a szügyét, akkor nem mutogatná, ha viszont mutogatja, akkor megnézem. Nem bonyolult ám ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a meetoo dolgot ugyanúgy beskatulyázom, mint az összes liberális picsogást az összes civil szervezettel együtt. Értelmes ember udvarias a nőkkel, nem erőszakoskodik velük, s nem azért, mert attól tart, hogy egy rendőr fogja emiatt abuzálni, hanem belső meggyőződésből. Sohasem jutott eszembe, hogy zaklassak valakit, s nem hiszem, hogy most fogok rákapni. Gumicsont a sajtónak, hogy a fontos dolgokról ne kelljen írni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs Facebook-om, a gyermekemnek pedig mesélnék a privacy és a szabadság fontosságáról. Arról, hogy nem szívjóságból ingyenes, hanem ő a termék, s ezzel feladja a szabadságát, továbbá egy idegen állam által üzemeltetett szolgáltatás, amely ennélfogva nemzetbiztonsági kockázat. Ezen felül egy remek lehetőség a közgondolkodás megfigyelésére, így a közbeszéd befolyásolására, s ezen keresztül az irányított áldemokrácia megvalósítására. Valamint zsarolási lehetőség, az adatbázisok nem felejtenek, míg az ő személyisége fejlődik.

Ha ezek után még mindig Facebook-ozna a gyermekem, megállapítanám, hogy van a családban egy ostoba, s elcsesztem a nevelését. Attól nem tudnám úgysem megvédeni, hogy hülyeséget, életveszélyes dolgokat csináljon, így attól sem, ha a tanárával kerülne kapcsolatba.

Mindamellett egy volt tanár kollégámnak egykori tanítvanya lett a felesége, aztán mindketten túlélték ezt a megrázkódtatást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sohasem értettem, hogyan lehet valakit telefonon keresztül zaklatni. Egyfelől, nekem van piros gomb a telefonomon, s tudom, mire való. Megnyomom akkor is, ha ügynökhív, teszem hozzá, ez igen ritkán fordul elő. Szóval, az FB is ilyen, ha valami zavar, nem kell elolvasni, nem kell komolyan venni, be kell szántani az account-ot, már létrehozni is ostobaság volt. Ki kell kapcsolni a telefont, s élő, valódi emberekkel valódi, IRL kapcsolatokat kell ápolni, el kell menni haverokkal kirándulni, sörözni, csajozni, pasizni, a zaklató meg főjön a levében. Mégis mire megy azzal, ha a címzett telefonja ki van kapcsolva, az FB kliens nincs elindítva, stb.?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aztán meg miért számol be róla Facebookon? Egyáltalán miért számol be bárkinek bármiről Facebook-on, s miért oszt meg senkire sem tartozó információkat egy amerikai nagyvállalattal?

A zaklatás ettől független dolog. A mi időnkben a szertárban legfeljebb a tornatanár megdugta a testnevelő tanárnőt, de ott ők ezt akarták mindketten, az meg aligha zaklatás.

Nem igazán értem, mire akarsz kilyukadni. Nem normális az, aki kiteregeti a kínos ügyeit nyilvánosan. Akkor sem, ha ő az áldozat. Tegyen feljelentést, szóljon az apjának. Ez ugyanolyan perverz, mintha valaki arra érezne késztetést, hogy megossza a világgal, ha épp gombás a lába. Fertőtlenítse a cipőit és a lábát, ne posztoljon róla!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Ezt a meetoo dolgot ugyanúgy beskatulyázom, mint az összes liberális picsogást az összes civil
> szervezettel együtt.
Nemcsak skatulyázol, hanem összemosol dolgokat. Sokat kellene beszégetnünk, hogy mégis hogyan jutottál oda, hogy az 'összes civil szervezet' bekerül a képbe. Jóhogy azt nem írod, hogy: Soros.

> Értelmes ember udvarias a nőkkel, nem erőszakoskodik velük, s nem azért, mert attól tart, hogy egy
> rendőr fogja emiatt abuzálni, hanem belső meggyőződésből.
Pont, hogy nem. Az, hogy valaki értelmes, az max. azt jelenti, hogy kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik - és az nem egyenlő azzal, hogy milyen a belső meggyőződése, vagy éppen milyen erkölcsök mentén alakítja az életét. Értelmes ember lehet nőgyűlölő, liberális buzi, vagy heilhitlerező látens buzi is, vagy éppen szalonzsidózó álkeresztény, álnemzeti kokainbáró. Illúzió, hogy az értelem megvéd a devianciáktól. Max. az ekövetés módja lesz kifinomultabb. A devicanciától sokkal inkább az önismeretre és az önreflexióra való igény ment meg. Érdemes megnézni a Verebessel készült interjút, hogyan mosdatja a hatalmas szakmai renoméja jogán a Martont. Meghogy úriennbernek ismerte meg. Blablabla. Hihetetlen, hogy egy kicsit te is egy platformra kerülsz azzal a gonosz liberális zsidó gazemberrel. :)

> Sohasem jutott eszembe, hogy zaklassak valakit, s nem hiszem, hogy most fogok rákapni. Gumicsont a
> sajtónak, hogy a fontos dolgokról ne kelljen írni.
Senki nem is vádolt téged ilyesmivel - viszont azt megfigyeltem - nemcsak nálad - hanem többek is magukra veszik a dolgot, mintha önérzetetekben sértene az, hogy most ez a téma előkerült. Összemosod a dolgot azzal, hogy megbámulsz egy köldökét szabadon hagyó kiscsajt, meg az, hogy valakik felemelik a szavukat a zaklatás - molesztálás ellen. Személy szerint, ha már említetted én az ilyen köldökig kigombolt kicsajokat rettentően sajnálom, iszonyat gáz, mert annyira gyerekek még ilyenkor - fogalmuk sincs mit csinálnak és miért ...
Úgy gondolom, hogy fontos téma. Részben személyes, közvetett érintettség okán is.

Az, trigger. Ettől te még továbbra is vicces vagy ezzel a hamis állításoddal. Jelzem, még csak oroszul sem tanultam meg normálisan. A főnevek ragozási táblázatának is csak az első talán három soráig jutottam. Hardware fejlesztő vagyok, szerinted biztos ez a fedőtevékenységem, szerintem meg a valódi. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

többek is magukra veszik a dolgot, mintha önérzetetekben sértene az, hogy most ez a téma előkerült

A részemről azért, mert annyira egykaptafásan túldimenzionált, erőltetett dolog ez is, mint amikor a melegházasságon rugóznak, amely egy deviáns, marginális kisebbség problémája, de amúgy nem az, mert azt csinálnak egymással, amit akarnak. Szomorú vagyok, hogy folyamatosan hülyeségekkel tartja lázban a közgondolkodást a sajtó, az egész valamiféle műanyag kultúra, s ezt az 1989-es Nyugathoz csatlakozásunkkal nyertük meg. Azt is, hogy a holokausztról egyféleképpen szabad gondolkodni, mi több, mindenképpen kell is róla gondolkodni, ez elvárás. Hasonlóképpen megnyertük a tiszta metróállomások helyett az impregnált papírpoharakat és sültkrumplis zacskókat, amelyeket magával visz a huzat. Megnyertük az ízléstelen zöld és lila hajú, természetellenes műembereket, mert „muszáj” különbözni másoktól, amiből csak erőlködés lesz, s senki nem szólt neki, ha nem csinál semmit, csak természetes önmagát adja, azzal is épp eléggé fog különbözni másoktól épp annyira, amennyire a jellemfejlődésében jutott.

Szóval nekem csak az igen rossz jel/zaj viszonyból van elegem, nem vagyok kíváncsi arra, melyik színésznő kivel feküdt le az aktuális hétvégén, s hogy nőtt-e bütyök a lábujjára.

Ugyanez a meglátásom a civil szervezetekről, értelmük nincs, csak egy eszköz a belügyekbe történő beavatkozásra, titkosszolgálati fedőszervezetek, így károsak, antidemokratikusak. Senki sem szavazott rájuk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

rotfl omg wtf did i read

> Ugyanez a meglátásom a civil szervezetekről, értelmük nincs, csak egy eszköz a belügyekbe történő
> beavatkozásra, titkosszolgálati fedőszervezetek, így károsak, antidemokratikusak. Senki sem szavazott
> rájuk.
Ez egy az egyben propaganduma. Ráadásul összemos olyan dolgokat, amelyeknek köze nincs egymáshoz. Ne haragudj, azért remélem nem a betiltott magyar gárdára hajazó """hagyományörző""" utódszervezetekre, egyesületekre, """civil""" kezdeményekre gondolsz. Nem is tudom mi lenne velünk nélkülük. Igaz rájuk se szavazott senki.

Ámde szerintem keress fel egy civil szervezetet a kényelmed érdekében a lakóhelyedhez közel. http://civil.info.hu a te barátod - nézd meg hogy mennyire antidemokratikus, káros amit tesznek...

Ez nem furcsa - hanem '89 előtti társadalmi berendezkedés így kódolta a közügyekhez való hozzállásodat.

A furcsa esetleg az, hogy te ugyan se tenni, sem szervezkedni nem akarsz (nem kárhoztatlak érte), de károsnak ítéled az öszes olyan önszerveződő közösséget akik így-vagy-úgy tenni akarnak valamit a a saját élőhelyükért, környezetükért, az elesettekért, teszem azt szemetet szednek, adományokat gyűjtenek, vagy jogképviseletet, orvosi ellátást biztosítanak azoknak, akiket az állami szociális ellátó rendszer magára hagyott - közben meg szomorkodsz a társadalmi elidegendés olyan stációin, mint amilyeneket fentebb írtál a metróállomásról.

Mindegy. Itt egy írás, egy nem civil, hanem kormányzati szervezet oldalán a civil szervezetekről, amikor még nem volt a NER kánon egyik szitokszava az NGO: http://ofi.hu/tamop311/21-szazadi-kozoktatas/kiadvanyok/pillanatkepek-1…

Siess, amíg le nem törlik.

Szerintem az eleve beteg dolog, ha állami feladatot nem állami szervekkel kell megoldani. Akkor jöhet a Magyar Gárda is gondolom, hiszen a rendfenntartás ugyan állami feladat, de majd jobbá tesszük a környezetünket, megoldjuk civil szerveződés keretén belül fa testápolóval a helyi problémákat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Szerintem az eleve beteg dolog, ha állami feladatot nem állami szervekkel kell megoldani.
Részben egyetértek. Vannak olyan területek, ahol sajnos civilekre van szükség mert az állam szarik rá és van ahova meg az államnak nem kellene bepofátlankodnia, hanem ellenkezőleg - erősítni a helyi szerveződéseket

> Akkor jöhet a Magyar Gárda is gondolom, hiszen a rendfenntartás ugyan állami feladat, de majd jobbá
> tesszük a környezetünket, megoldjuk civil szerveződés keretén belül fa testápolóval a helyi
> problémákat.

Majdnem minden településen van pógárőrség, ami, mit ad isten, megint csak civil és/vagy helyi szerveződés.

Valahogy jobban örülnék neki, ha nem polgárőrség, nem gárda és nem munkásőrség lenne - mert ugye, ilyen is volt -, hanem határozott fellépésű, ugyanakkor erkölcsileg feddhetetlen rendőrség, amelyben bízik az állampolgár, mert épp a magas erkölcsi tartalom okán a védelmet joggal remélheti, s nem a zaklatót látja a rendőrben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerinted ki vagy mi szavatolja azt, hogy a rendőrség 'magas erkölcsi tartalommal' rendelkezzen?
Az állam? Azt is emberek 'csinálják'. Őket ki ellenőrzi? Mi a helyzet state capture esetén?
Amikor a rendőrség működését is a haveri kapitalizmus igényei alakítják.

Szerintem az egyik út az NGO, ami segít abban, hogy az állam is jogszerűen és erkölcsösen működjön. Ha elhiszed, hogy csak az folyhat a közügyekbe akit 'megválasztanak', ha elhiszed, hogy NGO-k rosszak, akkor tulajdonképpen a saját azon jogodról mondasz le, hogy ellenőrizheted az állami szervek megfelelő működését. Ha nincs visszacsatolás az állam felé, akkor a működés egyoldalúvá, az erkölcsi vagy bármilyen tartalom ellenőrihetetlenné válik, így az törvényszerűen nem az állampolgári/közösségi érdekek szerint fog működni.

Ugyanez igaz az eredeti témával kapcsolatban is. Ha nincs hatékony jelzőrendszer, ha nincs erre érzékeny nyilvánosság, ha nincs a helytelen magatartást elítélni képes közösségek, akkor az elkövetők egyre bővülő köre hatékonyan és gyorsan nyomorítja meg az újabb generációkat, így akár te, a gyermeked, rokonod is hamar érintett lehet.

Az NGO-k fölött nincs kontroll. A kormányt - jó, tudom, közvetve - szegről-végről demokratikus úton választjuk. Az NGO-k keresztbe fekszenek a kormányzatnak, ennélfogva éppen a népakarat megvalósulását akadályozzák. Egyetlen ellenőrzést tartanék elfogadhatónak, az pedig a közvetlen állampolgári kontroll NGO-k nélkül.

Mondok egy példát. Társasházakban a Számvizsgáló Bizottság kontrollálja a közös képviselet munkáját, tevékenységét, elszámolását. Volt egy sarkalatos pont, s vettem a fáradságot, visszaellenőriztem valamit. Kiderült, hogy a számvizsgáló bizottsági tagok kísérő levelükben hazudtak, mint a vízfolyás, holott a szerepük éppen a közös képviselet ellenőrzése. Levelemben tételesen, pontokba szedett kérdéseket tettem fel, mire egy kérdésre kaptam választ, arra a kérdésemre, amely a hazugságot firtatta, természetesen sem cáfolat nem érkezett, sem indoklás, semmi.

Így vagyok az NGO-kkal is. Egy újabb hatalmi ág, amely a támogatók érdekei szerint lobbizik, cselekszik az állam, s ezen keresztül a választók többségének akaratával szemben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hogy a rendőrség 'magas erkölcsi tartalommal' rendelkezzen?

nyilvan vannak jo es lelkiismeretes rendorok is. De sajnos az a helyzet, hogy ma, 2017-ben a rendorseg a politika hamis kutyajajatekszere, igy egeszeben veve megbizhatatlan. Arrol nem is beszelve, hogy a magyar rendorok is pont ugyanabbol az eloiteletes, es egyeb mentalis korruptsaggal terhelt halmazbol meritenek.

segít abban, hogy az állam is jogszerűen és erkölcsösen működjön.

ez egyenesen kovetkezik az elozobol. Az allam egyaltalan nem 'jo gazda', a 'leghatekonyabb' mukodesi forma. Sot, sokkal inkabb az ellenkezoje: pazarlo, dilettans es a velejeig romlott, korrupt szervezet, kulonosen a mostani - szo szerint - bunozok (lasd az eljaras ala vont lebukott fideszeseket, ahol mar vallalhatatlanul kilogott a lolab).

Egy fuggetlen (hahaha) ugyeszseg mellett ez nem lenne gond, de amig a fideszes partkatona all az elen, addig eselytelen barmilyen felelossegre vonas. Sorra fektetik el az ugyeket, valami ordas BS-re hivatkozva.

Az NGO-k mellett a fuggetlen ujsagirast kene nagyon megerositeni. Nem veletlen, hogy a maradek ellen hirdetett hadjaratot az orbangeci.

saját azon jogodról mondasz le, hogy ellenőrizheted az állami szervek megfelelő működését.

akinek van 6 trafikja, a stadion epitesek beszallitoja, tiborc alvallalkozo, whatever, az a rendszer haszonelvezoje. Minek neki barmit ellenorizni? Vagy itt van locitrom, a fizetett ruszki ugynok, aki csak lazitani, meg propagandat nyomatni jar ide. O mit ellenorizzen? Szoval ezek ennek a korrupt rendszernek reszei, akik mindennek ellene vannak (amint azt a mellekelt abra is mutatja)...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

a rendorseg a politika hamis kutyajajatekszere

A rendőrségnek a mindenkori hatalmi elithez lojálisnak kell lennie, a belügyminisztert a kormány adja. Így volt ez 2006-ban is, csak szelektív az emlékezeted.

Az allam egyaltalan nem 'jo gazda', a 'leghatekonyabb' mukodesi forma.

Ez hit kérdése. Balfácánkodás ugyan lehet, de ami az államé, az egyúttal az államalkotó népé is, ha úgy tetszik, köztulajdon. A privatizáció éppen elveszi a nép vagyonát, a tulajdonos kizárhatja az ország lakosságát, vagy feltételekhez kötheti privát vagyonának használatát.

A korábbi, nokiás dobozos időszak volt maga a megtestesült erkölcsiség, gondolom.

Az nem független újságírás, amikor az ellenzéket támogatják. Függetlennek azt nevezném, ha mind a kínos ügyek, mind a pozitív dolgok nagyjából 50-50 % valószínűséggel kerülnének elő minden politikai oldalról.

Érdekelne már, hol kell felvenni a fizetést, ha már te tudsz róla, legalább mondd el.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elnézésedet kérem, amiért én is elmentem a személyeskedésig, nem kellett volna.

ra se rants, nem szoktam magam lenyegtelen dolgokon felhuzni. Na de kapd ossze magad, lassuk, mit hoztal.

az sj(w)-k kiosztanak pár idegent azért, mert úgy vélik, hogy az áldozatoktól minimális mértékben sem várható el, hogy lépéseket tegyenek a saját biztonságuk érdekében

ha jobban megfigyeled a topikinditot, akkor lathatod, hogy ilyet senki nem mondott. Sot, senki nem osztott ki idegeneket, hanem osszegyujtotte a tipikus reakciokat. Ennyi.

Az elkövetés gyakran alkalomszerű: a fent említett állat meglát egy lányt, aki szexuális gerjedelmet vált ki belőle, és úgy dönt, hogy ő most bizony ki fog elégülni, ha akarja a másik fél, ha nem.

azt hiszem, te nem fogod fel a lenyeget. Kiragadsz egy szelszoseges esetet, ahogyan a te fejedben letezik a problema, majd jol megokoskodod, hogy kene elkerulni (azt most ne is firtassuk, hogy a tanacsod is jo esetben szepsegtapasz), es meg mindig nem latod, hogy nem ez az alapveto problema. Mondhatod a tutit (ne menjen oda, bla-bla), de nem errol van szo. Magyarazzam, vagy kepes vagy visszaolvasni es onalloan megerteni?

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Az alapveto problema az, hogy az emberiseg azon alkotoeleme ami megkulonbozteti az allatvilagtol es "emberre" teszi, az egy rakat szenny. Mindig volt, most is van, es, valoszinuleg, a jovoben is lesz olyan egyed amely teljesen figyelmen kivul hagyja az aktualis torvenyeket, de legalabbis keresi a szurke zonakat.

A szexualis zaklatas / nemi eroszak problemajara nincs megoldas. Mint ahogy egyetlen mas buncselekmenyre sincs. Es, amig valami csodaszeru valtozas nem tortenik globalis szinten az emberi tarsadalomban, addig nem is lesz. Az egyeduli lehetoseg, hogy az ember probalja kulonbozo megoldasokkal csokkenteni az eselyet, hogy aldozatta valjon: kulcsra zarja a lakasat/kocsijat, lekoti a kerekparjat, nem szamolja az utcan feltunoen a penzet (foleg ha sok van), elkeruli a sotet utcakat, igyekszik nem magara vonzani ismeretlen ferfiak figyelmet, stb.

Ne erts felre, nem azt akarom mondani, hogy ezek a bunmegelozes szent graljai, vagy hogy ezek betartasa kotelesseg, es aki elmulasztja, az megerdemli, hogy aldozatta valjon. Utalom, ha egy postai csomag felvetelekor tobb idot toltok a kerekpar lekotesevel, mint a csomag felvetelevel. De a bringamat meg jobban utalnam elvesziteni. Pedig minden megelozesre iranyulo cselekedetem ellene is megtortenhet...

Sic Transit Gloria Mundi

egyetertek, sajnos ezekre valoban nincs megnyugtato megoldas, meg ha bizonyos ovintezkedesekkel talan csokkentheto a kockazat. De a versike nem is ilyet akar adni, hanem egyszeruen ramutat, hogy amikor mar megtortent a baj, akkor mindenki az aldozatot vonja felelossegre. Legalabb ezen azert lehetne es kellene is valtoztatni...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Hasonlat jön, utálni fogsz érte.

Sajnálom azt a szerencsétlenül járt lányt, akit néhány napja elütött a gödöllői HÉV, hiszen egy ilyen baleset borzalmas élmény lehet, ezen felül egy életre negatív kihatással van a magánéletre és az egzisztenciára egyaránt.

Ugyanakkor van infó arról, hogy fülét bedugva zenét hallgatott, a telefonját bűvölte, nem figyelte a forgalmat, nem nézte a HÉV-et, azokat az embereket sem, akik látva a bajt, integetnek, kapálóznak neki, nem hallotta a HÉV fütyülését sem. Tehát nem tett meg mindent azért, hogy elkerülje ezt a szörnyű balesetet, amellyel egy életre megnyomorította magát.

Valahogy így vagyok az áldozathibáztatós sztorival is. Az világos, hogy bűncselekmény a szexuális zaklatás, de azt is tudjuk, hogy egyszerűen összerakott embereknél könnyű triggerelni a helytelen viselkedést, ennélfogva nem szerencsés stratégia, hogy a felelőtlen viselkedésünkkel áldozattá válunk, majd szipogunk, hogy az a szemét megbecstelenített. Hát meg, az olyan.

Mint ahogyan a kerékpárt is el fogják lopni, ha valaki nem köti azt ki, pedig a kikötetlen kerékpár eltulajdonítása is lopás.

Szóval meglátásom szerint az áldozatnak van felelőssége abban, hogy áldozattá válik, függetlenül attól, hogy ez nem menti fel a bűnelkövetőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mesélj erről az "olyan lapot húztál" dologról. Határozottan érdekel. Ugyanis, ha van józan eszed, akkor te választod a paklit amiből húzod a lapokat. Egy tipikus laphúzás nem akkor kezdődik, amikor ott állsz a támadóval szemben, hanem percekkel, órákkal, napokkal, hónapokkal, évekkel korábban.
Egy eseménysor bekövetkeztekor az abban résztvevő szereplők változók, függetlenül a szerepüktől és nem konstansok. Ezen változók viszonya nagymértékben befolyásolja az egyenlet végkimenetét. Ettől az áldozat ugyanúgy áldozat lesz és a támadó ugyanúgy támadó. De az esemény bekövetkezte után mindig érdemes megvizsgálni, miképp lett az áldozatból áldozat és miért nem lett halott a támadó? Mit tehetünk az érdekében, hogy az esemény ne ismétlődjön meg, és ha mégis megismétlődik akkor az számunkra kedvezően alakuljon (értsd: megdöglik a támadó)?
Hogy megértsd, vegyünk egy egyszerű példát: http://www.borsonline.hu/aktualis/harom-not-probalt-megeroszakolni-eger…
Miért nem feküdt a támadó az első alkalom után vérbe fagyva a kövön? És a második után? És a harmadik esetben, miért nem úgy végződik a történet, hogy a rendőrök már csak a halál beálltát tudták megállapítani? És itt van a társadalom, beleértve az áldozatoknak is a felelőssége. Mert ez az "úriember" (jó esetben) leüli a 8 évét és 26 évesen ugyanott fogja folytatni, ahol abbahagyta.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mesélj erről az "olyan lapot húztál" dologról. Határozottan érdekel. Ugyanis, ha van józan eszed, akkor te választod a pakli

sigh... OK, legyen. A kamaszlanyodat iskolabol hazafele a tomott buszon hatulrol megcsocsoreszi valaki.

Miért nem feküdt a támadó az első alkalom után vérbe fagyva a kövön?

talan mert fingod nincs, mit beszelsz, ill. hogy min megy at egy no ilyenkor...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Első pakli: Kamasz lányom bedugott fülekkel, a telefonba belebújva furakodik fel a buszra, öt kiló festékkel az arcán, tűsarkú cipőben, olyan szerelésben amiből kilóg a mindene. A felszállás után rögtön megáll az ajtóban, mert neki bérlete van.

Második pakli: Kamasz lányom, normál utcai ruhában, bedugott fülekkel, felszáll a buszra, befurakodik az ajtóval ellentétes oldalon az ablak mellé. Miközben áll folyamatosan figyeli a körülötte lévőket, és az első gyanúsabb alaknál előremegy a sofőrhöz.

Harmadik pakli: Kamasz lányom, smink nélkül, tarra vágott fejjel, bakancsban, a buszon lévőket felmérve száll fel. Az első érintésre a nála lévő boxerral üt.

Negyedik pakli: Kamasz lányom, végigméri a buszon utazókat, majd ahelyett, hogy felszállna, bemegy a legközelebbi Mekibe vagy kávézóba és hív egy taxit vagy engemet.

A négy pakli közül szerinted melyiknek van a legnagyobb esélye a megcsöcsörészésre?
Az áldozattá válásnak több lépcsője van. Először is térben és időben azonos helyen kell lennie a támadónak és az áldozatnak. A támadónak fel kell figyelnie az áldozatra. A támadónak az áldozatot kellően alacsony kockázatúnak kell, hogy lássa. Végül a cselekmény elkövetéséért várható retorziók ne legyenek visszatartóak. Ha ezek közül bármelyik nincs meg a cselekmény nem történik meg.
Ha Tapibácsit kétszer-háromszor megverik a buszon, negyedikre inkább szívrohamot kap, de nem nyúl a kiscsajhoz. Az a főnök, akit 3-4 alkalommal feljelentenek a női dolgozói zaklatásért, ötödikre pasit fog felvenni. De ehhez társadalom kell. Amíg nincs ilyen társadalom, addig a nőknek is felelőssége, hogy saját magukat megvédjék. Ehhez az is kell, hogy le kéne rombolni a biztonság hamis illúzióját.

Van fogalmam, mit él át egy ember egy fizikai támadásnál, volt benne részem. Próbáltak megverni, fogtak rám kést, riasztópisztoly, próbálták elvenni értékeimet. (Hint: Szakibajusz, nagylencsés szemüveggel és 70 kilós testsúllyal, egyes területeken, este 10 óra után felkérés a táncra) Miért nem lett belőle soha semmi? Mert volt amikor elővenni sem volt ideje kést az illetőnek, mert mozgásán, nézésén látszott mit akart. Volt amikor csak szimplán én futottam gyorsabban. Volt amikor csak annyi kellett, hogy aránytalanul agresszívan lépjek fel.
Annyi kellett, hogy időben felismerjem az elkövetőt és a szituációt. Ehhez meg az kell, hogy ne egy zombiként vánszorogjak az utcán, hanem figyeljem a környezetemet.
De amíg ilyenek vannak, miképp várhatjuk, hogy egy szatírt észrevegyen egy mai tinédzser? Érdekes módon, engem még arra tanítottak, hogyha közlekedek, akkor nincs zenehallgatás, mert elvonja a figyelmet és elvesz egy érzékszervet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A négy pakli közül szerinted melyiknek van a legnagyobb esélye a megcsöcsörészésre?

nehez megmondani, sok tenyezos a keplet. Ha a lanyod taszito latvany (=meg en fordulok felre, nehogy megalljak a fejlodesben), es a kezen van a boxer, jol lathatoan, akkor valoban kisebb az eselye, de meg akkor sem nulla, ha inkabb beszalad a Mekdonacba. De az a pakli, amit en a legtobbszor latok: atlagos kinezetu, oltozetu kamasz, vagy bedugott fullel, vagy nem.

Az áldozattá válásnak több lépcsője van.

ezt senki nem vitatta. A problema az, hogy (ha hinni lehet annak a cikknek, amit olvastam) egyaltalan nem (feltetlen) a meresz oltozetu csajok lesznek aldozatok, nagyobb valoszinuseggel a szurke nyuszik, akikbol nem nez ki ellenallast a tamado. De akarhogy is oltozol, fesulkodsz, boxer vagy sem, mindig is a celtablaja leszel azoknak a suttyoknak, akik szerint a beszologatas OK, a hozzadorgolozes koser, etc. Pont azert, mert kb. minden ferfi potencialis elkoveto.

De ehhez társadalom kell. Amíg nincs ilyen társadalom, addig

ebben egyetertunk. Ez a kis vers pont arra hivja fel a figyelmet, hogy a tarsadalmunk mennyire nem ilyen, hogy a ferfiak mennyire az elkovetovel azonosulnak, es nem az aldozattal.

A noi onvedelemnek, meg ugy altalaban az awareness-nek megvan a maga jelentosege, nem vitas. De pont az a lenyeg, hogy a fizikai eroszak csak a jeghegy csucsa, sokkal tobb szobeli, stb. inzultus er noket, aminek pont az eroszakos ferfi tarsadalom agyazott meg. Ezert az elso lepes ennek a lebontasa kell legyen...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"De ehhez társadalom kell. Amíg nincs ilyen társadalom, addig

ebben egyetertunk. Ez a kis vers pont arra hivja fel a figyelmet, hogy a tarsadalmunk mennyire nem ilyen, hogy a ferfiak mennyire az elkovetovel azonosulnak, es nem az aldozattal."

"a nők szexuális zaklatása"...???

Fel sem foghatom, hogyan lehet ennyire rossz értelembe vett "ész-értelmiségi" irányból megközelíteni ezt a témát, nincs igazán rálátásod a valóságra. "Odakint" az "erdőben" ösztönök vannak, - és mindkét oldalon,- nem gondolatok, és főleg nem szándékok az ösztönök megfékezésére. Ezt az erdőt nem "debreceni kerek erdőnek" hívják, hanem igazi őserdőnek, vadonnak. (A józan ész sokszor fel sem foghatja, mi folyik ott, esetenként még drogokkal is kombinálva...)

Csak néha, egy-egy alkalommal, amikor egy éppen "ezerrel" előző autó leszorít, valaki kiugrik belőle, és azt sem tudod miért, de máris kapsz a letekert ablakodon keresztül egy marha nagy maflást, - esetleg bokszerrel kombinálva, - hogy mindjárt törik a csont és kiköpöd a fogaidat is.

Mindezt "színezi", hogy az újkori népvándorlás-migráció során a szexuális zaklatást és a nemi erőszakot kulturális hagyományként terjesztik az Afrikából illetve arab országokból ide érkezők. (Sőt, talán vallási kötelességnek fogják fel. Sokszor ez a hazai követőknek is mintául szolgál.)

"Lányos" apa volnék, de én soha nem engedtem önmagukban v. barátnőkkel az utcán kóborolni este nyolc után a lányaimat. (Idegen helyeken aludni(?), - még, ha az a legjobb aktuális barátnő volt is..(!) Nem, nálunk a gimi végéig szabály volt az otthon saját ágyban ébredni. És bárhol szórakoztak is, pilótaként és a megbeszélt időre mindig hazavittem őket a saját szobájukig. - (Pedig amikor az enyémek voltak tinik, akkor a közbiztonság, az erkölcs sokkal stabilabb volt, de persze primitívek akkor is léteztek a diszkók körül az éjszakában, akik indokolták a félelmeket.)

"Hollywood", média és a szexuális zaklatás? Ahol minden a pénzről-üzletről szól? A tizedét sem hiszem el ezeknek a nyilatkozatoknak.

Az ilyen versikék is a valóságon felülemelkedést prezentálják számomra.., játszadozások, íróasztalszagú konstruktivizmus és felszínes feminizmus, semmi más. (A szexuális zaklatástól leginkább a férfiak tudják megmenteni a nőket. Tessék a nőknek normálisan párt választani. Sajnos az észbeli-szociális-erkölcsi képességek sokuknál még addig sem terjednek, csoda, hogy a vadon törvényei szerint a "vadászok" ezt ki is használják?)

Vagy amikor a férfi és nő között kommunikáció folyik, legtöbbször szexuális jelleggel is fűszerezett, nagyon könnyen félreértelmezik egymást. A flört egy bizonyos határig mindkét félnek jól eshet, de a folytatást már nem úgy képzelik el mindketten, ahogyan történni fog.

A "zaklatási nyilatkozatok" nem őszinték, a valós történéseket tekintve még a jéghegy csúcsát sem jelentik. (Legtöbbször még a tényleges zaklatáson is túlteszik néhány nap alatt magukat a nők jelentős része, mert tudják rossz döntésekkel valahol ők is kiprovokálták a végeredményt...)

Ezek a férfiak elleni zaklatási "háborúk" pénzkeresés és marketing szempontúak. Nagyon is számító jelleggel bírnak és nem a tiszta erkölcs jegyében fogannak. Erre "fogadatlan prókátori" védelmet sem kér senki a "megesettek" közül..!
:)

ha ilyen történik én agyonlövöm az elkövetőt, első felindulásból. most mondom, lehet menteni az oldalt. hosszú távon én leszek a ~második áldozat, de legalább fék leszek a retkeknek. mindkét oldalról nézve.

ui az én lányom és feleségem környékén fel sem merül ilyen. remélem így lesz végig, de ha rajtam múlik akkor ez marad.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Lehet, botrányt kavarok, de roppantul elegem van ebből a második kerületi homokos-liberális eszmerendszerből, amely azóta divat, amióta a nyugati ideológiát szopjuk tövig. Tehát a '90-es évek óta. Ott tartunk, hogy korábbi vidám, akár húsvéti népszokásokba zaklatást magyaráznak bele, holott az vesz részt benne saját akarátából, aki akar, s mindkét nem élvezi a játékot, egyben remek alkalom az ismerkedésre. Ne feledjük, az nem olyan egyszerű, s elég vacak dolog egyedül a falat kaparni...

Észrevételek:

- tapasztalatom szerint papás-mamást játszani (nyersebben: dugni) jó, bizony mindkét nemnek

- miért van az, hogy nem pofozom a nőket, s engem sem ők? Na? Még mindig senki?

- ha valakit képen vágnak, miért adja meg a lehetőséget, hogy ez másodjára is előfordulhasson? Hol marad az emberi méltóság?

- amennyiben mégis megengedi, hol a probléma? A mazochizmus is egy fétis, semmi baj nincs vele, csak nem kell panaszkodni, akkor tessék élvezni!

- ha elmegyek egy állásinterjúra ápolatlanul, szakadt, vörösboros pólóban, csámcsogom a rágómat, érdemes-e meglepődnöm, ha nem engem választanak a megpályázott pozícióra?

- ha kilóg a leány szügye a felsőből, kisajkai a ruhaaljból, meg kell-e lepődnie azon, ha ezt valaki nonverbális üzenetként értelmezi?

- juj, fixíroz, rámnézett a szemeivel, ez vizuális erőszak! Másnak meg bearanyozza a napját ugyanez. Miért, nem így ismerkedünk? Valahogy csak elkezdődnek ezek, nem?

Lehet puffogni! Ha lesz kedvem és időm, válaszolok, ha nem, akkor csak bedobtam a kavicsot az állóvízbe, s ide sem nézek. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Még nem volt rá időm. Az erőszakot nyilván nem támogatom, meg azt a zsarolást is undorítónak tartom, amikor prostituálják a nőket, szakmai előmenetel a tekintetes úr leápolásán keresztül lehetséges. Ez kétséget kizáróan tarthatatlan, elfogadhatatlan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kezd beerni az elmult 20-25 ev media eredmenye, lathato mi lett a termek.
Mit kell ezen csodalkozni. Azok sipolnak a legjobban, akik ennek a haszonszerzoi voltak, es lesznek ezutan is. Nagyon nem ertem, kedvelem a puzserizmust, de amit mostansag irt, az nagyon nagy reszben fedi az en nezopontom szerintieket is.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

par atlagember is elmondja, milyen inzultalasok ertek oket: http://femina.hu/kapcsolat/szexualis-zaklatas-fotosorozat/

Az egyik csak 7 eves volt, amikor a megosztott incidens tortent. Ha megnezed a sorozatot, es elolvasod a rovidre fogott 'elmeny'beszamolokat, akkor megerted, hogy kb. praktikusan elkerulhetetlenek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Viszont, ha elkerülhetetlenek, akkor meg kell tanulni feldolgozni őket. Épp, mint a közlekedési balesetek esetében. Azok sem elkerülhetők, viszont sokat lehet tenni a bekövetkezés valószínűségének csökkentéséért. A zaklatás valószínűsége is csökkenthető megfelelő viselkedéssel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez most komoly zaklatás? A "zaklatás" nekem egy ismétlődő cselekvés többszöri elutasítás ellenére, alig néhány esetre húzható rá.
1. nyilt utcán kapott szexuális ajánlatot , burkolt formában (avagy "verbálisan megtámadták" az "áldozat" szerint)
2. ugyszintén ajánlat, valamint az "akármi is történhetett volna" elmesélése. mellesleg ha tré módon öltözöl, hasonló igényességgel megfogalmazott ajánlatokat kapsz
3. megfogta a seggét hasonló korú srác
4. elkérték a számát, nemet mondott, erre a tag gyerekesen reagált - beszólt neki
8. antiszoc fickó megmondta hogy tetszik neki, és márpedig nézni fogja a seggét nyilvános helyen
9. befényképeztek a szoknyája alá gimiben

Ezekből az "áldozatokból" fotósorozatot csinálni?!?
A 10 kép fele felnőttekkel történt nevetséges felháborodás, felfújás, a újkori ál-feminizmusban megnőtt ego megsértődése, vagy találkozás lecsúszott fura emberekkel - ilyenek mindig is lesznek, gyerekcsíny.
A maradék, ami kiskorúakkal történt (vagy szerencsére nem történt), arra fel kell készíteni a gyereket.

Az empatikus képesség nem annyi, hogy bizonyos feltételek ("áldozatnak" állítják be; a neme) megléte esetén automatikus sajnálkozást fejezel ki, ezt ugyanis egy pszichopata is meg tudja tenni. Épp utóbbiak szokták furcsállni és számonkérni másokon, hogy "mi van, te nem sírsz ?"

Ha egy felnőtt, érett emberről megtudom, hogy szexuális ajánlatot kapott utcán, feltételezem róla hogy "jó nő" vagy "jó pasi". Ha ezek után beáll egy fotósorozatba mint áldozat, tudom hogy valami baja van.

A lista egy keverék, melyben veszélyeztetett kiskorúak vannak vegyítve besértődött felnőttekkel. Beteges ideológia annak fáj leginkább, aki benne él.

Ha egy felnőtt, érett emberről megtudom, hogy szexuális ajánlatot kapott utcán, feltételezem róla hogy "jó nő" vagy "jó pasi". Ha ezek után beáll egy fotósorozatba mint áldozat, tudom hogy valami baja van.

ha szerinted pl. az rendben van, hogy a metroban odalep hozzad valaki, hogy meg szeretne mutatni a farkat, vagy az, hogy egy csaj szoknyaja ala akarsz fenykepezni, stb. akkor sajnos a te empatikus kepesseged kb. zero, igy fingod sem lehet arrol, hogy egy nonek mi lehet egy ilyen szituacioban a baja. Remelem, nem tervezel gyerekeket. Jobb igy mindenkinek...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

A metrós: egy tré, lyuggatott kurvás mellvillantós felsőben sírja el, hogy egy fickó felajánlotta ő is villantana. Semmi más nem történt, de mint tudjuk, akármi is történhetett volna. Áldozatként bekerült a fotósorozatba.

A gimiben egy srác egyszer befényképez az azonos korú lány szoknyája alá. Ugyanez előfordulhat fordítva, egy lány szerez képet fiúról, pl táborban zuhanyzás alkalmával, aztán a fiúnak ciki ha épp hideg volt. Mit csináljuk ezekkel a gimisekkel?

Amit meg a gyerekeimről írtál, az túlmegy a normál fórumos személyeskedésen, konkrétan rosszindulat.

"Girl comes into the pub with half her tits showing, I look at them, I'm the pervert...
I walk into the pub with half my cock showing...Girl looks at it...I'm still the pervert!?" - sickipedia

"If women didn't have double standards, they wouldn't have standards at all." -TFM

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Bocs, hogy nem olvastam el a kommenteket, lehet, hogy már volt...

Azért érdekelne, hogy mi volt annak a fiatal nőnek a fejében, aki autóval, két faszival, éjjel lement a Dunapartra, hogy vajon ott mi a retkes fog történni?

Mindamellett, hogy sajnálom, hogy 20+ évig tartott a traumája, hogy kolbászt lógattak az orra elé.

--
trey @ gépház

Ugyan mi fordulna meg benne? Szerintem nem alap, hogy színinövendékként egy általam nagyra tartott, köztiszteletben álló rendezőlegenda csak úgy minden átmenet nélkül az arcomba csapja a pöcsét, vagy hogy felszólít a bré puszilgatására.

Lehet elítélni a színésznőt, de azt gondolom, hogy úriemberként is lehet akár még "ajánlatot" is tenni egy nő felé - és az ajánlat jellegéből fakadóan illik számolni a kellemetlen következményekkel is.
A fenti eset szerintem nem vita, nem úriemberhez méltó viselkedés.

nem mondtatok, mi az 'uriember' definicioja, de nem vitatkozom, ha azt mondjatok, hogy ez a Marton nevu is meg epphogy belefer, azonban egy biztos: amerre jart, ott - a jelek szerint - mindenhol gondja volt a nokkel. Vagy a farkaval. (Nezd mar, hat nem kibasztak Kanadabol is, mert ott sem birt a farkaval?)

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

"Ugyan mi fordulna meg benne?"

Az a baj, hogy semmi. De remélhetőleg a hanyag szülőknek ez intő példa lesz és gyerekeiket felkészítik, hogy "nagyra tartott, köztiszteletben álló rendezőlegenda" is lehet egy perverz fasz.

Az a baj, hogy ahogy az emberiséget ismerem, ezt a trükköt 5 év múlva újra el lehet majd sütni...

--
trey @ gépház

" De remélhetőleg a hanyag szülőknek ez intő példa lesz és gyerekeiket felkészítik, hogy "nagyra tartott, köztiszteletben álló rendezőlegenda" is lehet egy perverz fasz. "

Ilyen alapon a hanyag szülők nevelhetnének olyan gyermekeket (fiúkat, lányokat, mindegy), akik nem viselkednek perverz fasz módjára.

A 'trükkhöz' 5 év sem kell.

Jó lenne persze ismerni a részleteket az említett ügyeben (mennyi együtt dolgozott idő után ült be a kocsiba pl), de ha teszem azt hetek/hónapok óta együtt dolgozol egy társulattal és kapsz egy felajánlást hogy hazavisznek / elvisznek, szerintem senkinek nem fordul meg a fejében, hogy abban hátsó szándék van/lehet. Tudja a rák. Ilyen alapon nem szabad megbízni senkiben - lehetőleg barátkozni sem szabad senkivel és az utcára sem érdemes kimenni 24/7.

Úgy érzem, hogy az ilyen ügyek kapcsán mindig elképesztően nagy hangsúly esik az áldozat felelősségéről és szinte semmi az másik oldalon lévő elkövető hozzáállásáról. Mintha szegény nem is tehetne róla. Ő ilyen és kész.

Úgy érzem, hogy az ilyen ügyek kapcsán mindig elképesztően nagy hangsúly esik az áldozat felelősségéről és szinte semmi az másik oldalon lévő elkövető hozzáállásáról.

Sokaknak van realista véleményük, velük szemben pedig egy hangoskodókból gyűlt kisebb csoport áll. Mindkét csoport alkalmatlan a párbeszédre, ezért állnak szemben.

:)

Nem tudom kik azok a sokak és mennyire realista a véleményük, remélem nem az árnyaltabb minekmentoda változatokkal operáló (mérnemúgynevelték, mérnemgondoltrá, mérhúszévmúlva, mérnemjelentettefel) való megmagyarázásokra gondolsz. Úgy gondolom, hogy nem igazán realista ez a fajta vélemény, hanem inkább a személyes lelki kényelem biztosításának egyik könnyed eszköze. Az áldozat, vagy mások tehet(nek) róla és ezzel le van tudva, mehet a púder. Teljes mértékben, 100%-osan érthető emberi vonás. Az emberiséget ismerve ezt a szokást nem fogjuk egyhamar levetkőzni. Így ítélkezünk egy csomó olyan esetben, amikor az átlagos, hétköznapi valóságunkat megzavarja egy olyan történet, hogy pl a tanárúr 13-14 éveseket hálózott be rutinszerűen. Ez egy kényelmetlen téma, nyugtalanító kérdésekkel - ezeket a kérdéseket pedig sokan sokféle módon szeretik elhessegetni, ismétlem, érthető emberi módon, de ennek pont hogy nagy szerepe van abban, hogy egy közönyös társadalmi közeget képez, ahol pl az gyerekekre/kiszolgáltattabb nőkre utazó ragadozók nyugodtan lubickolhatnak.