Szakembör történetek

 ( sly007 | 2017. október 17., kedd - 8:35 )

Sziasztok,

Ide olyan történeteket várok, amiben olyan "szakemberek" munkáját mutatjátok be, akik szakmaiatlanul, nem felelősségteljesen, hanyagul végezték a munkájukat. Esetleg a saját baklövések is beleférnek.

Specifikáció:

  • Veled, vagy ismerősöddel történt, esetleg te követted el
  • Szakembör nevét tilos említeni
  • Programozás, villanyszerelés, IT, gáz, szinte bármilyen téma jöhet

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Meg is kezdem a sort.

Anno a légkondi elfolyó befagyása miatt egy fűtőszálat kellett beszereltetnünk a csőbe. Direkt rákérdeztünk, hogy ismerik e ezt a márkát, amire igenlő választ kaptunk. Ki is jött a két úriember. Nézegették a kültéri egységet, megállapították hogy a három vezeték közül fingjuk sincs melyik mire jó. Betelefonáltak a központjukba és kiderült hogy fázis, nulla, és kontroll. Még szerencse hogy nem találomra kötözgették. Azért három vezetékről nem tudni hogy mire jó... Természetesen a fűtő szál is hibás volt, szóval volt még egy körük. Még utolsó szó jogán akartak adni telefonszámot, hogy vállalnának fusi munkát.

Ez a réges-régi történet nem is annyira a helyi szakember hozzáértését minősíti, mind inkább bizonyos szektor(ok) pénzügyi helyzetét. De azért tanulségos.

Egy "szerver-helyiségben" bepisilt a klima.
Pont rá egy fontos server-re. Az eredmélnyt gondolom nem kell leírnom...
Felhívnak.
Kérdezem: backup van?
Válasz: van.
Kérdés: de ugye nem a serveren?
Válasz: Nem. Külső HDD-n. USB-s tokban, a server tetején. :(
Kérdés: arra folyt először a víz?
Válasz: igen.
Phhhh....!

A vak szerencse mellénk állt, mert a külső HDD tok jól bírta az esetet, és a backup nem sérült.
Csak egy kicsivel több pénz, és ez egyrészt nem fordul elő (jó, jól karbantartott klíma), vagy nem a vak szerencsén múlik a restore sikere.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Több éves történet, de amikor azt akarom kihozni, hogy a jó szakembert anyagilag is meg kell becsülni, fel szoktam hozni.
Szóval vegyes tüzelésű kazán, a kimenő csőre termosztát, ami majd a szivattyút kapcsolgatja. Fűtésszerelő mondja, ő nem szerelné be, inkább villanyszerelőt hívjunk. Meg is történt, a fűtésszerelő el is magyarázta villanyszerelő kollegának, hogy mi kell. Bekötés megtörtént. Nem próbáltuk ki (augusztus, dögmeleg) - mint utóbb kiderült, sajnos.
Jött a hideg idő, na, akkor begyújtunk. Furcsa volt, hogy rögtön, mikor bedugtuk a 220-ba (230-ba) a termosztát végén levő kábelt, a szivattyú beindult. Aztán egy idő után leállt. Azaz: amikor a cső hideg, akkor kapcsol a termosztát, amikor meleg, akkor kikapcsol...
Villanyszerelő felhív, ő még győzködött, hogy ez így a jó, mert ha hideg a víz, akkor keringtet, és szépen egyenletesen felmelegszik. Persze rögtön kontráztam: ha nincs olyan hideg, és véletlenül jól begyújtunk, és termelődik a sok hő (több, mint amennyit lead), akkor egy idő után kikapcsol a termosztát, mi meg jól felforraljuk a kazánt. Ja, akkor mégse jó? Hát nem, mégse jó, gyere, javítsad.
Az elkövetkező öt nap történése: különböző indokokra hivatkozva nem jött. A végén már a telefont se vette fel, azért egy jó kis anyázós sms-t küldtem neki, csak azért, hogy a lelkem megnyugodjon :)

Persze egy másik szerelőt hívtunk, és amikor láttam, mennyire egyszerű lett volna... még én is meg tudtam volna szerintem csinálni.

Gondolom, a morse-érintkezős kapcsoló - most az lényegtelen, hogy relé, vagy mi - másik kontaktusára kellett kötni a vezetéket, így épp az inverze lett a helytelen működésnek.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan :)

Dögmeleg ide vagy oda, ha hozzányúltál a fűtésrendszerhez, a próbafűtést nem lehet elsunnyogni. De ezt már nyilván tudod...
Igaz nem nyáron, de ősszel mindig megjáratom egyszer a kazánt, ha kell, ha nem, hogy még a hideg előtt kiderüljön ha baj van.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Utólag mindig okos az ember, most már nem hagynám kipróbálatlanul :)

Ó, faterom is ezzel szivatott már hónapok óta. Már nyáron azt bütykölte és próbafűtéseket csinált. Nagyon örültek a lakók, engem meg csak bosszantott vele, hogy nem működik, biztos elromlott.
Szerintem nem romlott el, de addig bütykölte, hogy a végén már ő sem tudta melyik a fázis-nulla-föld, így én kimértem, mondtam, hogy ezt hogyan KELL bekötni, de szóljon az eredeti szerelőnek, ezzel ne játszon.
Természetesen utána se volt jó neki, mert mint mondtad fordítva működött.
Most egy boilerből szedett ki egy termosztátot és azzal méri a víz hőmérsékletét. Én már oda se mertem nézni mit csinál.

(DIY falusi módra)

Ha már itt a szomszédban a bojlerszerelős topic:
Beköltözéskor cseréltem az előző lakó lyukas, csöpögő vízmelegítőjét (egy 5 literes vödör volt alatta, amit kb. 3 naponta kellett üríteni). A leszerelésnél láttam meg, hogy a védőföld vezetéke nem volt bekötve.
Másik:
Szétfagyott vízcsövet cserélt egy szaki. A régi típusú műanyag csövet HEP2O rendszerrel toldotta össze, előbbiből kispórolva a műanyag csövet erősíteni hivatott fém perselyt. Kb. 1 hónap után köpte szét a nyomás a kötést. Csak az volt a szerencsém, hogy épp a háznál voltam, és meghallottam a csobogást, így csak néhány tíz liter víz folyt ki, mire elzártam a főcsapot (a fürdőszobai összefolyó helyett a szennyvízcső mellett talált magának utat a víz, az alatta lévő szintre).
Ugyanebben a körben csapcserénél elrepesztett egy falikorongot, amit utána lehetett kivésni, mert pár hét múlva megjelent egy folt a szomszéd szobában.
Szintén ez a jómunkásember ferdén rakott fel egy radiátort úgy, hogy a levegő pont a légtelenítő csavarral ellentétes végében gyűlt össze.

"A leszerelésnél láttam meg, hogy a védőföld vezetéke nem volt bekötve."

Gyerekkori barát/ismerős. 4-es család, apa+anya+2gyerek. Szenteste, vacsora előtt apa gyorsan még lezuhanyozik, pár perc. És a víz vezeti az áramot, amely "kilóg" a bojlerből, amely szabálytalanul volt bekötve. A család szenteste három tagú lett.

//Please no comment.

Hogy lehet, hogy korábban nem jött elő a gond?

Más:
Brazíliában általában elég meleg van. A trópusi részen sok házban nincs meleg víz egyáltalán, a hideg vízben zuhanyozással senkinek nincs gondja.

Azért a hegyekben, meg a mérsékelt égövi részekben élőknél felmerült már az igény a meleg vízre. A régebbi építésű, vagy szegényebb házakban viszont nincs több cső, meg bojler, meg tartály meg ilyesmi, hanem úgy oldják ezt meg, hogy a fürdőszobába felszerelnek egy olyan zuhanyfejet, ami fűti a rajta áthaladó vizet.
Ez elektromos. Jellemzően kiáll a műanyag zuhanyfejből két darab pár centis drótocska, amire a hálózatot rá lehet kötni.
A legtöbb helyen, amit láttam, egyszerűen összetekert csupasz vezetékek meredeznek a zuhanyrózsa mellett. Európai szemmel elég sokkoló.

https://www.google.com/search?q=brazilian+shower+head&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjDxMKu-v7WAhWkKcAKHbAFAr8QsAQIJw

1) Fürdőszoba, új cirko kazán, kád, csempe, központi fűtés.
Először jött a vizes, szépen mindenhol kivéste az új cső nyomvonalát, betette a csöveket, kiállásokat, kádat.
Aztán jött a csempés ember, aki leszedte a régi csempét, a tükröt, a tükör feletti lámpát, tükör melletti konnektort, vakolatot. Újra vakolták, aztán letette a járólapot, feltette a csempét.
Jött újra a vizes, feltette a kazánt, bekötötte a csöveket, aztán csak néz, hogy hová is kéne az elektromos vezetéket csatlakoztatni. Hát, ugye, ott a kazán mellett az elektromos kiállás.
Ja, nem. Levakolták, lecsempézték. Senki nem tudja, hol is van. Hát, akkor a tükör melletti konnektorból elhozzuk falon kívüli kábellel, és a kazán mellé felteszünk egy konnektort, bevésés nélkül? Az ötlet jó, de most már a tükör mellett sincs konnektor. Azt is levakolták és lecsempézték.
No, végül az előszobából, a villanyórától hozott a villanyszerelő egy új vezetéket.

2) Kinézzük a lakást. De merjük-e megvenni? Elhívtunk pár szakembert, hogy szakértsék meg:
- Villanyszerelő megnézte a konnektorokat, miből van a vezeték, be van-e kötve a védőföld, ilyesmik. OK.
- Építész jön, az épület strukturálisan ilyen, a lakás olyan, jó lesz.
- Jön a kéményseprő, nézi a fürdőben a bojler és a gázos hősugárzó kéménybekötését, ellenőrzi, rendesen szelel-e, stb.
Mindenki szerint minden rendben. OK, megvettük a lakást. Eltelt két év, jött az 1)-es pontban említett átalakítás.
Szóval felkerül a kazán, beköti a vizesember, kap áramot, beköti a gázcsöveket is, meg a kéményt a korábbi helyre.
Jönne a gáz nyomáspróba. Jön a gázművek embere, nézi, nézi, azt mondja: nem látom a kémény ajtaját.
- És, az mit jelent?
- Nem tudjuk megnézni, hogy milyen a kémény, így nem adhatok engedélyt az üzembe helyezésre.
OK, kerületi kéményseprőket hívom, jöjjenek, nézzék meg. Nézi, hümmög. Átmegy a szomszédba, ott is nézi, aztán visszajön:
- Hát, kérem, itt egy kémény van, amit két lakásból is használtak. Ez persze illegális. Mivel a másik lakásban van kémény ajtó, ezért ez az ő kéményük. Így, ezen az oldalon ezt most gyorsan le kell falazni, mert életveszélyes, visszajöhet az ő égésterméke magukhoz.
- Jó, de akkor hová tudom kötni a kazánt?
- Maguknak, kérem, nincs kéménye. Nem kötheti a kazánt sehova.

Na, addig csak a csempésnek az anyjára gondoltam sokat, onnantól a lakás vásárlásakor segítő kéményseprőére is.

Tanulságos. Köszi.

Mi letta megoldas?

Fürdőszoba ablaka a lichthofra nyílt. A lichthofban tőlünk a földszintről fel a tetőig (6 emelet) kellett építeni egy új kéményt. Ezt persze nem téglából rakják, hanem rozsdamentes acél cső.

Mákunk volt, mert a ház bevállalta az árát (300 ezer forint volt 16 éve), és szétdobták a következő éves közös költségben mindenkinek.

Albérletemben, egy régi tűzhelyen észrevettem, hogy kicsap időnként egy kis kósza láng a szabályzó csap mellett. Szóltam a tulajnak, aki szolt egy szerelőnek. Kijött, majd megfújta habbal és valóban ott szivárgott ahol mondtam. Kisé vicces hogy pont annyi hab volt nála amennyivel ezt meg tudta nézni. Kérdeztük hogy mit lehet csinálni. Válasz "nagyon drága a javítás, szóval zárjuk el a gázcsövön a csapot amikor nem kell". Főzés közben meg talán nem robbanunk fel. :S Ezt nevezem felelősségteljes munkavégzésnek.

teljes házfelújítás, vizsgaidőszak okán nem volt szabad kapacitásom megcsinálni az elektromos hálózatot, anyámék villanyszerelőt hívtak.
probléma nem volt, annyi csak hogy a konyhában egy LED-sor betápjának szánt kiállást nem csinált meg, nem baj, tíz perces meló, biztos elfelejtette.
nekiállok, leszedem a konnektort aminek a kötődobozába be kellett volna kötni az érpárt. itt egy pillanatra megfagyott bennem a vér.
szakembör pajtás nem bízta a véletlenre, az összes drótot, legyen az fázis, null vagy föld, majdnem három centin leblankolt, a bekötéshez persze csak az utolsó 4-5 millimétert használta. ez önmagában nem jelentett volna problémát, de a behajtogatás okán volt hogy a csupasz rézvezetékek között csak tizedmilliméterek maradtak.
némi utánajárás után kiderült hogy ez nem egyedi eset volt. elment vele egy szabad délutánom mire az összes szerelvényben beállítottam a blankolt rézdrót épeszű hosszúságát...

#1
Albérletbe újonnan beköltözve jeleztem a tulajnak, hogy nem jók a konnektorok, mert nem is süllyesztettek és a nagyobb probléma, hogy rendszerint szikráznak is (bedugott állapotban). Mondtam neki, hogy megveszem nekik számlára, de fontoskodva kijött, hogy ő ért hozzá és kicserélte az összeset zsír újra.

1-2 hónap után az egyik konnektor használat közben masszívan elkezdett füstölni (az anyagán múlott csak, hogy nem égett), nem volt normálisan meghúzva a csavar, nem érintkezett a drót, a konnektor belső része össze-vissza olvadt.
Elmentem én az obiba venni aljzatot, azóta rendben van.

#2
Felajánlották, hogy ők kivestetnék ezt a lakást, ismernek jó szakembert, aki megoldja.
Konkrétan olyan minőségűre sikeredett a festés, hogy most így 2 év után ha én ezt a lakást megvenném az egészet újrafestetném.
Ha ugyanilyen ronda lenne a fülénél ráncigálva hoznám vissza a festőt, hogy mégis hogyan gondolta azt, hogy például csak úgy, csiszolás nélkül végigszalad hengerrel a poros falon...

Bojler javítás: 10 éves bojler elromlott, jön ki a gázszerelő. Pár perc után mondja: egészet cserélni kell, de a csöveket is, meg amúgy is az egész rendszert át kell mosni mert salakos, valami 300-400 ezer Ft lett volna mindennel együtt.

Biztos ami biztos, ráhívtam egy teljesen másik gázszerelőt is, aki megjavította 10 000 Ft-ért, azóta is több éve jól működik a bojler (nem számítva a szükséges tisztításokat).

Szóval vigyázni kell, nem kell mindig hinni a szakinak.

Eszembe jutott egy friss történet.
Hívtam egy szerelőt a kötelező éves karbantartást elvégezni. Ez a több évig tartó garancia feltétele.
Kérdeztem, hogy lehetne megoldani, hogy hőmérőt tegyünk a melegvíz tartályába.
Kérdi, hogy minek.
Mondom azért, hogy tudjam, van-e melegvíz, vagy be kell-e indítani a bojlert.
Röhögve mondja: hát csak kinyitod a csapot és alátartod a kezed.
Azt hiszem, nem hallott még otthonautomatizálásról, internetről, vagy akár arról, hogy mire a konyhába ér a meleg víz a tartályból, több perc eltelik.

Milyen bojler az, ami nem tudja, hogy melegvíz van-e benne vagy se? Azaz be kell-e kapcsolnia vagy sem...

A bojler nagyon jól tudja, hogy nincs benne meleg víz. Ezt én is tudom.

Amit nem tud se a bojler, sem én, hogy két emelettel feljebb, egy 120 literes tartályban vajon milyen hőmérsékletű lehet a víz. Gyakorlatilag kb. 17 fok és kb. 80 fok között bármi lehet a tartályban.

Ha én bekapcsolom a jelet, hogy a bojler készítsen meleg vizet, akkor elkezdi fűteni a csőben levő hideg vizet, a szivattyú elkezd tekerni, aztán egy idő után a tartályt már megjárt víz visszajön, és a bojler eldönti, hogy kell-e tovább fűtenie.

De ha ezt csinálom, még mindig nem tudom, hogy van-e meleg víz mondjuk fürdéshez. Lehet, hogy épp 20 fokos a víz a tartályban, és a bojler még fűt egy jó 15-20 percen keresztül, de az is lehet, hogy 60 fokos, és pár perc múlva lekapcsol.
A bojler előtt állva csak annyit látok, hogy ég rajta a tűz jelző lámpa, és morog a szivattyú.

Én viszont 1) nem akarom bekapcsolni a bojlert, ha mondjuk 40 fokos víz van a tartályban, mert teljesen felesleges felfűtenie 65 fokra. 2) szeretném hazafelé a vonaton látni, hogy milyen hőmérsékletű víz vár.

Hogy egyértelmű legyen a dolog: pont azért szerettem volna a hőmérőt a tartályba, hogy a bojler "tudja", hogy be kell-e kapcsolnia vagy nem. (Mondjuk nem csak a hőmérséklet alapján kellene dönteni, ezért említettem az otthonautomatizálást)

Az nem ugy van, hogy te megmondod neki, hogy mikor varjon melegviz es ennek megfeleloen adagolod az aramot, o meg eldonti, hogy ehhez neki kell futenie v. nem?

De, de az a baj, hogy hőmésékletet nem tudok megadni (sehol), csak időt.

Áprilistól októberig nincs szükség a gázra, mert a napkollektor felmelegíti a tartályban a vizet eléggé. Nyáron simán 100 fok fölött van a kollektorban, de tavasszal és ősszel van, hogy 32 fok jön össze, van, hogy 45.
32 esetén a gázzal rásegítenék egy pár percet. 45 esetén nem akarom, hogy a gáz bekapcsoljon.

Viszont ha az időzítő adja a jelet, a bojler boldogan felfűti az összes vizet valami 65 fok körüli hőmérsékletre, ami gyakorlatilag elpazarolt gáz.
Viszont ha van 1-2 esős nap, akkor simán lehet, hogy elfogy a meleg víz. Ilyenkor jó lenne tudni róla, és ilyenkor kézzel, vagy programból bekapcsolni a bojlert.
Ehhez szeretnék egy hőmérőt.

> hőmésékletet nem tudok megadni

A bojleren se? Nincs egy tekerentyu, hogy 50 fok? Olyan, mint bringaknal az egysebesseges?:D

> Ehhez szeretnék egy hőmérőt.

Ha jol ertem a problemad, akkor kabatot kell venned a gombhoz..:)

Én vennék egy Tiny Lan Controllert kb tizenezerért pár hőmérővel. Ha mégjobban szeretsz barkácsolni, akkor Arduino és haverjait is segítségül hívhatod.
Ha meg egyáltalán nem, akkor erre a célra vannak gyári szolár vezérlések kompletten (a fentiek sokszoros áráért - és a szaki legalább annyit elkér a beállításáért, amennyiért a TinyLanControllert megcsinálod).

Van on, meg off.

Foolproof :-)

Értem.
Nem tudom, hogy pontosan mi a kiépítés nálatok, de nekem az jut eszembe, hogy nem lenne egyszerűbb a "két emelettel feljebb" is egy bojlert használni a tartály helyett?
Ha meg a melegvizet tároló tartályban akár 17 fokos víz is lehet, akkor szerintem az egész rendszer kb. használhatatlan. Valahogy az az érzésem, hogy az egész rendszer felépítése olyan problémákat vet fel, ami egy másik bojlerral (a szimpla tartály helyett) fel se merülne.
Van (volt) valami oka annak, hogy így lett megoldva?

A vonaton meg nem elég annyit tudnod, hogy van melegvíz a fürdéshez? :)

Gondolom van ott napkollektor is, meg kazanos rasegites is.

A házat így építették. Hogy miért, nem tudom. Van egy kazán, ami szerintem nem is lenne elég erős ahhoz, hogy az átfolyó vizet felmelegítse, ezért mindenképp kell neki egy tartály.

Meg van egy napkollektor is, ez is a tartályban levő vizet fűti.

A 17 fokos víz úgy lehet, hogy mondjuk kinyitod a csapot, kifolyik az összes meleg víz, és a helyére megy a hideg. Ez kb. 17 fokos. Ez magától nem lesz meleg, vagy a napnak, vagy a gáznak, vagy az elektromos fűtőszálnak fel kell melegítenie.

A kérdés a fűtés vezérlése, amihez szerintem hasznos információ a víz hőmérséklete.

Idézet:
A házat így építették.

Ja, értem - erről nem te tehetsz :)

Egyébként egyre komolyabban arra gondolok, hogy azt a 120 literes tartályt ki kellene cserélni egy 120 literes bojlerre, aminek van egy hőcserélője, hogy a kollektorod itt is használható legyen. És akkor a kazán-tartály áramoltatástól meg a plusz hőmérő beépítésétől (és a kazánnal való információ-kapcsolat létrehozásától) megszabadulnál. Meg persze a kazánod energiája is a fűtésre összpontosulhatna, nem pedig a kopasztóvíz előállítására :)

Megjegyzem, nem vagyok épületgépész, csak a józan paraszti eszemre hagyatkozom, meg arra a vélekedésemre, hogy minél összetetteb egy rendszer, annál több hibalehetőséget rejt magában. Tudod, a unix-filozófia: egy eszköz csak egyvalamit csináljon, de azt jól :)

troll: Hmmm... Szvsz a megoldasod nem olcsobb semmivel sem egy homersekletmero szondanal. :DDD

Azt nem is mondtam egy szóval se, hogy olcsóbb, csak azt, hogy egyszerűbb lenne a rendszer (sőt, akár a kivitelezés is, ezt a hozzászólást olvasva) :) Meg persze azt, hogy én inkább ezt csinálnám :)

> mire a konyhába ér a meleg víz a tartályból, több perc eltelik

Keringeto szivattyuval szoktak azt csinalni.

Van egy hurok (azaz 2db cső) amire a csap csatlakozik és folyamatosan keringeted ki a bojlerből be a bojlerbe a vizet?

Feltelezem, igen.

Nekunk ezt ajanlottak:

http://www.megatherm.hu/hmv-es-cirkulacios

De vegul mas megoldas mellett dontottunk, szoval tapasztalatom nincsen.

Pl. ja. Kivalo energiazabalo, meg ugy is, hogy 10cm EPS-ben megy a melegvizcso. Lekapcsoltuk a francba es felpattintottunk egy-egy elektromos melegitot a tavoli pontokra. Azok csak addig futik a vizet, amig oda nem er a melegviz a csoveken.

Ez ügyes, csak így pont a szerelő frappáns megoldása: megnyitod a csapot és aláteszed a kezed, hogy meleg-e, nem játszik :-)

De egyébként tényleg jó ötlet, ha az asszony sokat panaszkodna a konyhai hideg víz miatt, ez teljesen jó megoldás lenne.

Nekünk a HMV keringető akkor indul be, ha bemész a fürdőbe. Erről a riasztó mozgásérzékelője gondoskodik.
Újabban (úgy 5 éve) lehet kapni a Grundfos-nál öntanuló HMV keringető szivattyút is.

Édesanyáméknál ilyen rendszer van a szabályozás nagyon egyszerű, a mosogató mellett van egy kapcsoló, ha kell a keringetés édesanyám bekapcsolja, ha nem kikapcsolja.

Lehet, de nálunk nincs ilyen.

Érdekes ötlet egyébként, de nem biztos, hogy szeretnék egyet.
A fűtés szivattyújának a morgását lehet hallani éjjel néhány helyen, én meg jobban szeretem a csendet.
Ha épp senki sem fogja órákon át használni a konyhában a meleg vizet, akkor feleslegesen pazarolja a szivattyú az elektromosságot, feleslegbe megy az a meleg, amivel a víz a csövet felmelegíti és melegen tartja (ok, biztos lehetne a csövet valamennyire szigetelni, hogy ezt a veszteséget csökkentsük).

Nekem ne mondd, ahogy irtam, mi is mas megoldast valasztottunk (helyben melegit a konyhaban).

Nálunk is pont így van. A mosogató alatt van egy néhány literes kis vízmelegítő, a mosogatáshoz úgyse kell 200 liter.

Ket megoldast szoktak altalaban, de ezekbol van olyan ami csak tobb fogyaszto kozos rendszer eseten eri meg. Lasd. a szivattyu porgeti 24 oraban, ez "lakotelepi" megoldas, ahol igen nehez lenne es a tavol levoknek eleg sok vizet kellene elfolyatni es a hasznalat nem idozitheto a nagy szam miatt kizarolagos idoszakra. Ott a keringetes a legjobb megoldas. Kulonbozo takarekossagi megoldasok ide is beiktathatoak. Kis meretben teljesen felesleges es gazdasagtalan.

Itt esetleg meg masik ketto szoba johet, egy az emlitett kisteljesitmenyu vizmelegito, mint puffer tartaly, vagy egy aramlas erzekelo, ami akkor lovi be a szivattyut, ha megindul a viz egy adott szakaszon , majd egy ido utan vagy a szakasz vizmozgasanak megszunesekor leall.

Mindenesetre itt a legegyszerubb a vizmelegito beiktatas, legalabbis a meglevo informaciok alapjan.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Ha van a tartályon bármilyen vakdugó, akkor annak a helyére lehet tenni szondahüvelyt, amibe mehet a ptc.
Ha nincs, akkor jön a gány. Ki kell csomagolni a szigetelésből a tartályt, és ráragasztani valamivel a felületre, (alá hővezetőpaszta, rá pedig pl Power tape) majd rászigetelni öntapadós hőszigetelőszalaggal. (Pl.: Armaflex, Climaflex) Ez esetben nem lesz teljesen pontos, tapasztalati úton rá kell számolni kis tűrést a mért értékekre.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Azt állította a szerelő, hogy a tartály így érkezik, minden kiállás ez-az leforrasztva, nem lehet megbontani, nem lehet beletenni.

Azt tippelem, hogy csak kamuzik, de simán elhiszem, hogy itt, Angliában, egyszerűen fekete dobozként kezelik a tartályt minden tartozékával, és nem piszkál bele soha, nem nyitja ki a vakdugókat.
Azt feltételezem, hogy ha a gyártót megkérdezném, lehet, hogy lenne valami megoldás.

De közben arra is gondoltam, hogy a tartály megbontása nélkül is simán be lehetne tenni a hőmérőt oda, ahol kijön a meleg víz. A csőbe, amit a vízvezetékszerelő már darabolhat, alakíthat, forraszthat. Sőt, ha a pár centis kiállásról a jelenlegi csövet levágjuk, akkor igazából a csövön át is be lehetne tolni akár belülre is a szondát. Mondjuk remélem, hogy nincs épp ott valami jó kis akadály, szűrő, szivattyú.

Most épp nem aktuális ez, mert nem akarom fűtés szezonban tönkrevágni a rendszert, de majd tavasszal megkérdezem a gyárat, hogy mit gondolnak.

Asztalos: Csináltattunk egy felnyitható tetőt a kályha mellé épített kis fatárolóhoz. Itt nem kell semmi bonyolultra gondolni, az egész egy téglalap alakúra vágott vastag deszkalap, lecsapott szélekkel és ez van zsanérral odarögzítve a helyére.

A kedves asztalos először fordítva szerelte fel, úgyhogy most az elején van 4 db. szép csavarlyuk. Aztán másodjára, amikor rakta fel, leverte az egyik saroknál a fóliázást. Utána nézte-nézte, látszott, hogy nem egyenes, ráadásul billegett is az egyik oldala: Ezt úgy oldotta meg, hogy - ahogy azt kell - erőből megráncigálta (eredmény: deformálódott zsanér), az aljára pedig igénytelen módon ráfúrt kisebb falapokat, hogy ne billegjen.

Ígéretet kaptunk rá, hogy a következő hétre csinál egy újat és kijavítja a hibákat. Na, erre már több, mint 2 hete "várunk". :)