Wlan probléma

 ( gjano35 | 2017. július 14., péntek - 17:05 )

Sziasztok!
Feltelepítettem a Suse 42.2 leap linuxot és a kapcsolatokban sehol nem látszik wifi csatlakozási lehetőség. Tudnátok esetleg segíteni?
Előre is köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen DE? Hol nézed a kapcsolatokat? Ha a NetworkManager appletben, a vezetékest látod? Van wifi kártyád? A rendszer felismerte? Milyen HW van alatta?

Megannyi kérdés...

Első nekifutásra: YaST-ban ellenőrizd, hogy a NetworkManager kezeli-e a hálózatot (YaST - Rendszer - Hálózati beállítások - Általános beállítások fül). Nézz egy lspci-t, hogy látja-e a kártyát, aztán nézd meg, hogy ha kell hozzá kernel modul, az telepítve van-e.
Milyen gép?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Lenovo g550 laptop. Van wifi kártyám a kábeles kapcsolat működik a wifi hálózatot nem látja. Kezdő vagyok linuxban bocsi

Nincs a BIOS-ban olyan beállítási lehetőség, hogy az ethernet port használata esetén tiltva legyen a wifi?

Nincs kapcsolóval vagy nyomógombbal letiltva a wifi?

sudo rfkill unblock all
:-)
--
God bless you, Captain Hindsight..

Először kezdd terminálon egy lspci paranccsal. A kimenetéből kiderül, mi a vendor id, device id, ezzel megkínálod a google-t úgy, hogy mögé biggyeszted a linux szót. Jó eséllyel az lspci írja a chipset típusát is, ez is segíthet. A google találatokból ki fog derülni, milyen driver kell hozzá. Azt se feledd, hogy ugyan lehet, hogy a kernelben van a driver, de a wifi kártya is egy önálló számítógép, amelynek a firmware-ét előbb le kell neki tölteni. Ezt meg is teszi a Linux, már feltéve, ha van firmware, amit le tud tölteni. Tehát ennek is utána kell nézni.

Olyan is lehet, hogy a gyártó honlapjáról lehet drivert telepíteni, olyan is, hogy valamilyen repository-ból, ami nem a disztribúció tárolója. Sok eset lehetséges, de infó kell.

Segítünk, csak adj róla infót!


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy nézem, Broadcom BCM4312 van benne, ez vagy a b43 nevű driverrel megy, vagy a wl nevűvel. Ez utóbbival stabilabb szokott lenni. Viszont a firmware mindkét esetben kell hozzá.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha tényleg ez van, akkor a Packman repót vedd fel (https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories#Packman), abban a repóban ott van broadcom-wl csomag.

(Broadcommal még nem találkoztam, úgyhogy itt már tényleg csak locsemegére és néhány zypper csomagkeresésre tudok hivatkozni)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Sziasztok!
Sikerült megoldani a problémát, köszönöm a segítségeteket! A Broadcom-wl csomagot telepítettem és a yast-ban be kellett állítanom a wifi kártyát.
Most már tökéletesen működik.
Egy olyan kérdés:
A suse-hoz létezik olyan software center mint az ubuntuhoz az appgrid?

Idézet:
A suse-hoz létezik olyan software center mint az ubuntuhoz az appgrid?

Ubuntu híján csak a weboldalán levő screenshotból tudok kiindulni, de nagyon hasonlít (kivéve a review részt) a KDE-s Apperre ill. a GNOME-os Szoftversomethingsomethingra (amik gyakorlatilag front-endek a PackageKit felett, ami meg gyakorlatilag egy absztrakciós réteg a tényleges csomagkezelők [apt, yum, dnf, zypper, ...] felett)

Teljesen saját SW centerről nem tudok, de ettől még persze lehet.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)