Közösségi internet

Egy ideje már mocorog a fejemben a gondolat egy szabadon elérhető wifi hozzáférési pont beüzemelésén. Nagy népsűrűségű területen lakok, nem éppen jómódú környéken, ahol lehetnek olyan fiatal rászorulók, akiknek jól jönne egy minimális internet hozzáférés.

Van egy raspberry pi-m és egy high gain wifi stick-em, ahogy számolom kb 150-200 lakásig érne el a térerő.

Természetesen nem a saját belső hálózatomat osztanám meg és nem is a saját ip címem alól menne a dolog, hanem ki vpn-eznék egy külső hálózatra.

Azért is tenném ezt, mert:
* a jó szándék bennem van, de az, hogy kvázi az én nevemben végezzenek illegális tevékenységet...kössz, nem akarok kellemetlen helyzetbe kerülni
* nem néztem/olvastam még át a Digi szerződését tüzetesen erről, de szerintem benne van, hogy az internetet más háztartással megosztani nem lehet

Az számomra is világos, hogy ez a dolog már szürke zóna, de érdekes mód bizonyos üzletek, közösségi helyek meg tudják ezt a problémát oldani és elérhető náluk FreeWifi szolgáltatás.

Kérdésem az, hogy én mint magánember fogjak-e bele ilyenbe, vagy nagy az esély, hogy megütöm a bokám? Továbbá létezik-e már ilyen kezdeményezés (itthon vagy külföldön) - ha pedig nem akkor meg merjem-e kockáztatni e lehetőség terjesztését (mondjuk github-ra pakolt telepítővel)?

Tudom marhaságnak tűnik ez az egész, de emlékszem én is amikor még tizenévesen érdekelt az informatika nem volt lehetőségünk anyagilag "beszállni az internetbe" és jól jött volna az ilyen.

Ez egy kerekasztal beszélgetés, várom a véleményeket, hozzászólásokat!

Hozzászólások

Az internet szerződésed rendelkezik arról, hogy tovább oszthatod/értékesítheted a saját ingatlanon kívűl - vagy nem (inkább utóbbi).
Természetesen van rá mód, hogy olyat vegyél, amivel a fél falut kiszolgálHATod, de az annyiba is fog kerülni.

Amennyiben az internet előfizetés a tied, téged fognak számon kérni. Ha egy mögötted lévő valaki (értsd másik háztartás) csinálja a csúnya dolgot, első körben neked kéne bizonyítani, hogy nem Te, hanem Ő volt az... Ezt hogyan csinálod? mindenkivel megállapodást kötsz? :-)

Igen, van olyan, hogy az önkormányzat üzemeltet erre szolgáltatást. Jellemzően nem 3000Ft-os Digi vonalon csinálják, vagy ha mégis, akkor a szolgáltató jóváhagyásával... Továbbá elvileg van rá üzemeltető, aki olyan rendszert adott át, ami a törvényi előírásoknak megfelel.

Amennyiben mindenképpen szeretnéd ezt a dolgot megoldani, inkább keress rá valami szervet (önkormányzat, etc) aki mögé áll, tesz bele némi lóvét, és megcsinál egy működő valamit....

Nekem az a tapasztalatom az ilyen free WiFi dolgokkal, hogy amikor 1-1 ceg tomegesen aktivalja ezt a szolgaltatast, az surun lakott teruleten mindig belerug a rendes, fizeto ugyfel infrastrukturajaba. Pl. nalam (Budapest XI, panelhazak) erezhetoen csokkent a 2.4GHz-s WiFi teljesitmenye es kb megduplazodott a lathato AP-k szama (tudom a szam nem jelent semmit) Nekem sem egy olyan ismerosom volt/van, akinel WiFi kepes router ra volt/van aggatva a szolgaltato szinten WiFi kepes dobozara, es mind a ketto eszkoz automata csatornavalasztassal es maximalis teljesitmenyen ordit az eterbe.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű