Lassú, bugos nvidia és crypto

Fórumok

Két összefüggő témát próbálok egy posztba sűríteni, remélem nem gáz.

Adott egy erősnek vélt asztali gép, benne integrált GPU, rajta Ubuntu 16.04. Komoly 3D-re nem használható, de mivel munkagép nem is kell. Pár render glitch ellenére elégedett voltam ezzel a felállással. Egy probléma, hogy ez nem hajt meg három monitort egyszerre, ezért vásároltam egy ilyen videokártyát. Megbántam.

A nouveau driverrel hajtva a kártyát a gép szépen bootol, de használat közben lassú, főleg ha mindhárom monitor rajta lóg, például egy terminál mozgatása is röcög.

Ezért átváltottam a zárt nvidia driverre, amivel teljesítményproblémák nem voltak (legalábbis első ránézésre) ellenben rendszerbetöltés közben nem lehet beírni a crypto jelszót. A hiba évek óta ismert, többszörösen javított, és továbbra is megoldatlan, egyetlen használható workaround a grafikus boot teljes kiütése.

Ezzel együtt tudnék élni, csakhogy itt jön a crypto-s problémám. Több vinyóm van, rajtuk 1-1 titkosított partíció. Eddig jól működött az, hogy a crypttab-ban fel van mind vezetve, boot közben egy jelszót kér a rendszer, és mindegyiket unlockolja. Úgy tűnik ez karakteres boot közben nem működik (fene se érti, belekeveredik). Erre persze megoldás, ha csak a rendszerpartíciót unlockolom jelszóval, a többit mondjuk a rendszerpartíción található kulccsal, de ezzel még nem volt időm szórakozni.

Plusz idővel a zárt nvidia driverrel is tapasztaltam teljesítményproblémákat. Az ablakműveletek, úgymint átméretezés, mozgatás az uptime-mal arányosan lassultak be.

Időközben frissítettem Ubuntu 16.10-re, majd 17.04-re is (ami még béta, de reménykedtem benne, hogy talán javult valamit a helyzet azóta).

Ismét próbálkoztam a nouveau driverrel, nyomoztam hátha lehet javítani a teljesítményen. Lehetett. Kiderült, hogy alapból energiatakaékos módban megy a kártya, amiből nem hajlandó váltani, erre manuálisan rá lehetett segíteni a /sys/akármi írásával. Sajnos így is lassú volt a zárt driverhez képest, amivel talán együtt tudtam volna élni, de azzal már kevésbé, hogy ha zárolom a rendszert, onnan már nem jön vissza, csak fekete kép.

A vicces, hogy hasonló hibákkal szívtam kábé 5 éve az akkori gépemben lévő nvidia kártyával. A vicces, hogy ismert, évek óta létező, és sűrűn jelentett bugokkal szívok.

Ha esetleg tudtok valami megoldást a fenti problémák akármelyikére, várom a javaslatokat.

Azon is gondolkozom, hogy visszaviszem a kártyát, de csak cserére veszik vissza, ötletem sincs mire tudnám cserélni. Lehet a kártya helyett egy procit kellene vennem, amiben az integrált gpu elvisz három monitort.

Hozzászólások

Most utálni fogsz, de: win10 + virtualbox :)

Az a helyzet, hogy még azt is fontolgattam, hogy dobom a Linuxot teljesen. Nem mondom, hogy nem tudnám megszokni a Windows-t, mert mindent meg lehet, de nem nagyon akarom alávetni magam. Csomó dolog hiányozna, emellett amire nem vágyom az a telemetria, a hülye kényszerített frissítések, a vírusok és kártevők miatti aggódás.

Akkor már inkább OSX, csak az nem reális opció. Hackintosh-sal szórakozhatnék, de nem tudom mennyire volna stabil. Van egy gépem amibe sok pénzt áldoztam, relatív izmos, nem akarnám lecserélni egy lassabb macre csak azért, mert nem képesek nvidiáék értelmes linux drivert csinálni.

Konkrétan:
- sshfs és társai. Van winscp, de kényelmesebb a fájlrendszerbe csatolva bármelyik programból elérni a fájlokat, mint oda vissza másolgatni.
- képfájlok csatolása. Linux alatt pár parancs, Windows alatt 3rd party toolok kellenek.
- Olyan apróságok, hogy win alatt hiába görgetek egy ablak fölött, ha nincs fókuszálva nem gördül a tartalma. Ez kényelmesebb úgy, ahogy linux alatt kezelve van. Pár hasonló abblakkezelési sajátosságot is tudnék felhozni.
- Hiányozna a kijelölés + középső egérgombbal beilleszés is. Linux alatt nagyon ritkán használom a ctrl-c-v kombót, mert csak egérrel jelölgetek meg klattyintgatok.
- Az, hogy ssh-zok a gépemre, elindítok egy gui appot, és az alkalmazás helyben nyílik meg.

Satöbbi, tudnám hosszabban írni. Biztos van ezekre valamilyen megoldás, de mind utánajárással, 3rd party cuccok telepítésével,

Mondom inkább mi nem hiányzik:

- Windows telemetria
- Kényszerű frissítések, és rebootok
- Az, hogy minden programot kézzel telepítgessek, a telepítőben óvatosan lépkedjek, nehogy valami szar toolbar feltelepüljön, és mindegyik program saját updatere fusson a háttérben, ahelyett, hogy egy rendszerszintű csomagkezelő ezt megoldja nekem.
- Vírusok, kémprogramok, ransomware-ek miatti aggódás, megbízhatatlan biztonsági szoftverek telepítgetése
- Biztos ide is tudnék még írni...

Még ha tényleg azt is csinálnám, hogy elindítok egy virtuális gépet, és mindent abban teszek (ami nagyon nagy pazarlásnak tűnik) se gondolom hogy a telemetriától meg vagyok szabadulva, cserébe hiába erős a gép, nem lesz az olyan gördülékeny (most widows van az Ubuntu alatt virtuális gépben, használom, photoshopolok rajta, de nem az igazi.

A linux subsystemről tudok, örülök is neki. Ha eleve windows felhasználó lennék, akkor nagyon jól jönne, de egyelőre ódzkodom hogy az legyek

Most utálni fogsz, de Slackware Linux ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nincs vele tapasztalatom egyáltalán. Lehet egy próbát megérne, de mivel a munkagépemről van szó, nem nagyon van időm hekkelgetni, használhatónak kell lennie munkaidőben :) A kártyát ma vissza kell vinnem, ha a 3 napon belüli cserére játszom. (Vasárnap vettem).

Gondolod amúgy, hogy jobban működne a dolog? Feltételezem a kernel nagyjából ugyanaz (Ubuntu alatt végigpróbáltam 3 generációnyit, egyik se segített) és az nvidia driverekből is többet.

Nem hinnem, hogy a kernel ugyan az lenne, a kulonbozo nagyobb disztribuciok, mindig patkolnak rajta valamit... Slackware alatt patch-mentes kernel.org kernel-t kapsz. Ha valami okbol frissebre van szukseged, akkor siman tudsz magadnak forgatni egy ujata kernel.org-rol.

Nvidia drivert-is azt teszed fel amelyiket a kedved tartja (hivatalos oldalrol letoltve).

Slackware szerintem a kovetkezo extra-t nyujtja:
- nagyon egyszeru konfiguracio
- minden ugy van, ahogy az a dokumentaciokban le vagyon irva
- atomstabil
- angol nyelvu kvazi hivatalos support nagyon jo, ha nagy ritkan problema van sokszor a core team valaszol
- 3rd party, de megbizhato forrasokbol boven sok program elerheto (slackbuilds.org, slackonly.com, alienbob repo-k)

Most kovezzen meg minden hardcore linuxos, de ha rendszerbeallitasokrol van szo, en a konfig file szerkesztgetes (mcedit,nano) mellett webmin-t is hasznalok.

Star Citizen referral: STAR-CX9F-NJ2B

3. monitorhoz vegyél egy DL-165 USB adaptert. Nekem ilyen volt egy T430-al, most Latitude 5000-el használom. Windows/Linux is megy, ha nem kell 3D akkor tökéletes.

Köszi a tippet, ez tetszik.

Hogy működik ez pontosan? Megjelenik rendes harmadik monitorként, amire kiterjeszthetem az asztalt, és áthúzogathatom az alkalmazásokat, vagy annyira nem integrált? (Esetleg külön x-et kell futtatni, configot hegeszteni?) Mennyire hekkelős belőni Linux alatt?

Amúgy a célnak megfelelne. Filmezni szoktam, meg dolgozni a gépen, szóval IDE, weboldalak, terminálok. A 3D szükséglet kimerül abban, ami az asztali környezetnek, és a böngészőnek kell. Ezekkel vajon hogy működne együtt?

Ha visszaveszik a videokártyát úgy, hogy visszakapom a pénzem, és nem kell kicserélnem valami másra, akkor lehet berendelek egy ilyet inkább. (Ahogy látom ilyet nem árulnak ott, ahol vettem a kártyát, szóval csere nem játszik)

Ez tetszik, bár gyanús, hogy ilyen olcsó (még akkor is, ha használt). Árukeresőn nézelődtem, usb3-asok kábé 20 körül kezdődnek.

Lehet ettől függetlenül berendelek egyet, bár azt terveztem, hogy neten rendelek egyet újonnan, és ha nem válik be, akkor furdalás nélkül élek a 14 napos elállás lehetőségével.

Ha már cserélteted egy AMD kártya nem lenne célszerűbb?
Vagy azzal még több gondot veszel a nyakadba?

Igazából fogalmam sincs. Az a képzet alakult ki bennem félinformációk alapján, hogy az AMD GPU és linux párosítás nem jó, ez megragadt bennem, és most, hogy vásárlásra adtam a fejem meg se fontoltam hogy ránézzek.

Plusz ilyeneket írnak (persze nem új cikk, változhatott azóta a dolog):
http://www.omgubuntu.co.uk/2016/03/ubuntu-drops-amd-catalyst-fglrx-driv…

Mindenesetre lehet teszek egy próbát. Sokat nem veszthetek :) Nagy elvárásaim nincsenek, hozza azt a szintet, mint az intel gpu, és vigye a három monitort.

Szerk: Ahogy látom az árkategóriámban R7-esek vannak. Ami árra stimmelne, az Asus Radeon R7 240 (R7240-2GD3-L), az Asus oldalán a specifikációban nem írják hány monitort hajt meg. Így vegyen az ember videokártyát...

Azon nem gondolkodtál, hogy NVIDIA más, újabb verzió, esetleg Quadro használtan (olcsóbb)?
(Nekem, ha megjelenítési gondom adódik frissítés v. telepítés következtében már cserélem is a VGA-t.
csak NVIDIA típusokra, eddig bevált.- Gyorsabban hoz eredményt, mint kernel meghajtókkal szívni. - Mert a fejlesztők is használnak több monitort, - kis túlzással azt a típust kell "eltalálni", amelyikkel éppen dolgoztak a drájver fejlesztés időszakában.)

Igazából ahogy láttam a kínálatot nem sok alternatívám van más verziójú nvidiákból. Már ha figyelembe veszem, hogy 20-30e forintnál többet nem akarnék rá költeni, illetve azt, hogy 3 monitor támogatás a minimum.

Használtra tényleg nem gondoltam, nem gondoltam volna, hogy azokkal jobban járok.

pl.: http://hardwaredepo.hu/?1867,nvidia-quadro-2000-1gb-gddr5-dual-displayp…

De sok más helyen lehet kapni régebbieket vagy drágábban viszonylag újabbakat...

(Figyelem! Használt cuccot, csak csere-próbalehetőség mellett, leginkább helyszini, azonnali megtekinthető beépítés-kipróbálás mellett megvenni..!!! Egyértelműen nem a VATERA-n!!!)

Lehet hogy egyedi eset, - de jártam úgy, hogy konkrétan a legutolsó BSD-m telepítésekor, vadiúj NVIDIA 1050Ti VGA-t akartam használni, a legfrissebb driver, a hardver-kompatibilitási listán névleg már támogatja ezt, - de vissza kellett tennem egy régebbi NVIDIA-t. - akkor egy Quadro volt kéznél, és azzal simán ment az X.

Tehát, több hasonló tapasztalatom alapján, az a végkövetkeztetésem, hogy a legfrissebb Linux-(Unix-szerű) oprendszerek, alapértelmezetten települő kernel-moduljaik, drivereik bugjai-nak legtöbbje is, csak bizonyos hardververziókkal jönnek elő. (Sajnos az olcsó, "home-office" felhasználásra tervezett "kártyák" esélyesebbek ebből a szempontból.. Sok az originális gyári "hulladék" ezek között. - Lehet, hogy a drájverfejlesztők ritkán fejlesztenek olcsó NVIDIA-kon? :-) )

(Még valami, az olcsó NVIDIA VGA-k legtöbbször még az előző valamelyik chip-generáció, már legyártott, raktárkészleten megmaradó, chip-jeinek felhasználásával születnek, csak a drágák kapnak legújabb fejlesztésű, gyártású chip-peket.)

"(Figyelem! Használt cuccot, csak csere-próbalehetőség mellett, leginkább helyszini, azonnali megtekinthető beépítés-kipróbálás mellett megvenni..!!! Egyértelműen nem a VATERA-n!!!)"

Jogos. Jellemzően az a probléma itt, hogy egy videokártyát pl hogy próbálsz ki helyszínen? Főleg akkor, ha a bugok egy része idővel jönnek elő (hosszabb használat hozza elő)

"vissza kellett tennem egy régebbi NVIDIA-t"

Ezt megléptem, végigpróbáltam több verziót.

Az amúgy biztos, hogy eseti a dolog, és nem minden nvidia kártya rossz. Én szúrtam el, hogy üzletben helyben vettem, és nem neten rendeltem, utóbbi esetben ugyanis lelkiismeretfurdalás nélkül viszem vissza, és veszem meg helyette a másikat, harmadikat, negyediket, valamelyik csak beválik jeligével.

ezek a rohadás 1994-es threadek, ideje lenne hogy a REKFORESZT végre odalépjen

ha magához a boothoz nem kellenek a titkosított partíciók, akkor a felhasználó mountolja fel magának.

Igazából kényelmes voltam. A rendszervinyó egy kicsi SSD, a lényeges adatok a többi vinyón vannak. Transmission daemon, és plex media szerver kezeli ezeket, amik elindulnak bootkor. Nem volna nekik muszáj persze, csak nem akartam sokat játszani a configokkal, és baj se volt eddig abból, ahogy bootolt a rendszer.

alakítsd át úgy, hogy egy pendrive-ról olvassa be a kulcsokat. kihúzod az usb-t nem indul.

ha felbootolt kihúzhatod a pendrive-ot csak a következő boothoz kell.

itt a huppon is volt valami ilyesmi megoldásnak a leírása, ha jól emlékszem, de tele van ilyesmivel a net.

Igazából én arra gondoltam, hogy a root partícióra raknám a titkosítás kulcsát. (ami titkosított), és azt oldanám meg valahogy, hogy a kinyitás azután történjen meg, hogy a root csatolva van, de még azelőtt, hogy az első azt használó szolgáltatásnak szüksége lesz rá.

Az első gondolatom egy init script lenne, ami úgy van konfigolva, hogy még a többi szolgáltatás indulása előtt lefusson. Vagy izé, systemd service, egykutya.

Biztonság szempontjából nem tudom mennyire kérdőjeles. A titkosítás kulcsa egy eleve titkosított partíción lenne, ha ahhoz hozzáfér valaki, akkor már amúgy is mindegy- gondolom én :) Az előnye meg, hogy megspórolok egy pendrive vásárlást :)