Szerver nyilvántartó adatbázis?

 ( mauser1 | 2016. november 29., kedd - 19:32 )

Szisztok
Tudnátok ajánlani opensource softwaret.
Elvárás, tárolni tudja a következőadatokat minimum:
Szerverek hostneve. Oprendszer , verzió.
Tudjam benne az interfaceket nyilvántartásba venni.
pld:adott szerver eth0 192.168.10.5 eth1 114.78.5.99 .. eth18 120.55.77.66 stb
Milyen servicek futnak rajta verziószámmal:
pld apache 2.2 mysql 5.5 + fellehesen venni saját fejlesztéseket is
Cronjobok , speciális scriptek és leirásaik.

ÉS

Könnyen lelehessen kérdezni:
Például, hogy mely szerverek vannak 192.168.0.0 hálózatba amik mysql-t futtatnak.

Köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

OCS Inventory. Az elvártnál ugyan egy kicsit többet tud.
Már tíz éve fut a cégnél.
http://www.ocsinventory-ng.org/en/

Köszi belenéztem a demojukba, amit igy hirtelen hiányolok és számomra nagyon fontos lenne. Egy szerver több network inteface lekezelése.

Szeretném a szervereket( leginkább virtuális gépekről van szó domuk, lxc-k) funkció helyett inkább hálózatilag újraszerverzni.
És mielőtt belekezdek kéne egy profi összkép.

Az ocsinventory minden hálózati kártyát rögzít!
Példa: https://drive.google.com/drive/folders/0B7duJdmFqibWaExlWFF6S0hnT3c?usp=sharing

Hová tűntek:
1. "Rendszergazdák", akik képesek (voltak) szabadidőben egy ilyen rendszert összerakni, pláne ha nem kereskedelmi célra készül, hanem belső használatra: yum install httpd php5 mysql + mcedit + [enter]?
2. Azok az igények, hogy egy céget megkeress, hogy csináljon Neked egy ilyet, mert ezzel foglalkoznak és Neked nincs erre időd (=egyedi fejlesztés).

Tényleg érdekel a téma, úgy érzem az egész világ elmozdult az "ingyenest keresek" (opensource gyakran ezt jelenti sok embernél) és tegnapra kellene irányba. "Tudom, hogy az Önök ügyvédi irodájában 50e Ft egy óra, de nekem csak egy kérdésem lenne, válaszolja meg nekem emailben, amikor épp ebédel..."

1.Vannak , én is szivesen megírnám a saját verziómat, a saját igényeimnek, de ha már valakiknek ez eszébe jutott és már megirta,ingyenesé tedte, miért pocsékoljam el az időmet,erőforrásomat miközben más egyébbel is foglakozhatok.

Ne haragudj de ennyi erővel azt is megkérdezhetnéd, miért nem ir minden rendszergazda saját operációs rendszert magának, nem?

1)-re az a valasz, hogy minek szivjak vele ha van mar ilyen, vagy hasonlo, es testre szabni hamarabb megvan mint elorol megirni
2)-re az a valasz, hogy hamarabb megirom magam, mint a tender, a meeting, utana nem lesz kesz idoben, ha kesz lesz akkor nem azt fogja tudni, amit kertem, ha azt fogja tudni, akkor valami atomeromu vas kell ala, hogy a JAVAEEEEE+Oracle alatta fusson, amit pedig utana nekem kell uzemeltetni, raadasul ha bele kell nyulni akkor vagy fizetsz mint a katonatiszt vagy megorulsz a hanyadek kodtol, amit az "egyedi fejleszto ceg" csinalt, szoval akkor inkabb addig amig nincs 2 napom megirni addig marad az excel... :P

1) Elfogyott a szabadidő és lehet hogy más a mostani hozzáállás is.
2) Megkeresel egy céget egyedi fejlesztésre és olyan árat kapsz, hogy rögtön megvadulsz. Szerinted egy 1,5-2 hónapos fejlesztés, ami mondjuk általában 2 embert leköt az mennyiért számlázható? Már régen nem a párszázezres kategória. Ezzel együtt számtalan eset volt és még mindíg van, hogy a sokéve egyedileg remekbeszabott cucc mögül megszűnik a cég vagy brutál a szupport óradíj és kidobják. Ergo nem akarnak egyedit már a népek, hanem inkább testre szabnak egy olyat, amihez a piacon többen is értenek.

Nem feltétlenül az ingyeneset keresik, de milliókat sem akarnak olyanért adni, ami negyedáron meg lehet oldani testre szabással.

1) -re, bár nem ilyen rendszert raktam össze, helyette összeraktam egy snmp alapú komplett nyomtató számlálóállás lekérdező / adminisztráció rendszert...

Minek? Mert nem akartam végigszopni azt a 80+ nyomtatót egyesével lekérdezni + Excelbe bevezetni + átadni...

Cég honorálta? Nem. Nem is tud róla hogy ilyen létezik, hobbyból írtam meg esti órákban. Bár nem bánom.

s mielőtt még nekemesik bárki azzal hogy hát erre van opensource komplett megoldás!!! van a f.szt. kyocera, konica, rico, canon, hp, epson, szines/fekete kombora adjon nekem valaki "opensource" megoldast. megfelelo SNMP enterprise ID-ket szivesen fogadok:P

^^ valószínűleg azért "nincs" ember aki "összerakja" ezt magának, mert kurvára nem fizetnek érte. Lehet hogy saját magát segíti ezzel, de ettől még baszottul nem fog előrébb jutni / juttatást kapni. Más kérdés, hogy kinek mi a hozzáállása.

Hello

Racktables lesz a te jo baratod :)

Openszosz

Php+mysql aztan mehet a moka...

Mondjuk a jogosultsagkezelese remalom (csak egy user lehet a rendszerben)

Viszont testre szabhato mindent tudsz benne rogziteni, a gep tipusatol kezdve a garancia lejarata, memoria mennyisege, hdd, futo szoftver tipusa stb stb.

Udv

Balooo
------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

+1
Vizuális rack-space
IP címekre figyel, ütközésért nyünnyög
Külön kezeli a hypervisor-t, VM-et
Meg még egy-két finomság.

Nagyobb kérnyezetben nem lehet nélküle élni. Vagy legalábbis nehéz... :)

Több user is lehet a rendszerben.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"Mondjuk a jogosultsagkezelese remalom (csak egy user lehet a rendszerben)"

http://www.gavinwill.me.uk/2012/03/active-directory-authentication-with-racktables/

+1
Racktables nagyon jol hasznalhato ingyenes cucc, csak javasolni tudom en is.

+1

Köszi elég jÓnak tünik.

+1

ez a cucc engem érdekelne, még ha csúnya is! nagyon tudnám használni itt minálunk.

Ez a nyomtató bizergáló engem is érdekel ...

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

+1
Én már lassan 1 éve fejlesztem a sajátunkat, nem véletlen.

Talán részben tudom a választ, a kérdés egy részére.
1. Szabadidőben nem nagyon írunk ilyen rendszert. Egy kellően sokak által használható rendszer az itt leírt konkrét igényeknél többet kell tudjon, lehetőleg rugalmas. A vége az lesz, hogy a világon nincs annyi szabadidő amennyi kéne.
Én vagy 20 évig részben, vagy teljes munkaidőben voltam rendszergazda, és van mögöttem több mint 30 év, mint programozó/fejlesztő (nem mindig teljes munkaidőben).
Ezek után belefogtam egy nyilvántartó-monitorozó rendszer írásába, mivel rendszergazdaként tudom mire van szükségem nekem vagy más rendszergazdának. Van fejlesztői gyakorlatom, esélyes, hogy meg tudom írni. Végül, ki akartam próbálni, és tovább fejleszteni néhány általam kitalált programozási stílust, elvet, vagy mifenét.
Tapasztalatok:
Ha komolyan le akarunk képezni egy valós hálózatot (a nem szabványos megoldásokat is), az minden less, csak egyszerű nem.
Totális érdektelenség minden szinten, minden irányból.
A projekt kezdetén volt valaki aki részt akart venni a fejlesztésben, de még az elején eltűnt mint szürke szamár a ködben.
Volt főnökömet érdekelné egy funkció a programból (vagyonvédelem), de azt nem voltam képes megmagyarázni neki, hogy ez csak a rendszer alapfunkcióiból levezethető dolog. Nem elválasztható, nem lehet egy külön termék .
Az egyetem annyiban támogat, hogy nem firtatják, mennyi időt cseszek el a program fejlesztésére.
A rektorátuson nem támogatják, mert nagyon nem szeretnék, ha a fontosságom nagyon megnőne, és előállna az a rettenet, hogy nem rúghatnak ki bármikor. (Fontos a közalkalmazottak motiváltsága, de azért van egy határ :-/).
A karon a műszaki vezető támogatja, de csak szóban (őt is a vagyonvédelmi funkciók érdekelnék).
Közvetlen főnököm támogatja, de szintén csak szóban.
A program részlegesen működőkepés, de ugye egy adatbázist fel kell(ene) tölteni, karban kell(ene) tartani. Még nem sikerült rávennem egyetlen kollégámat sem arra, hogy ebben segítsenek. Az már köztudatban van, hogy milyen kérdéseket válaszolhat meg a program, és adott esetben felhívnak, hogy ezt-vagy azt nézzem meg benne.
Propagáltam itt a HUP-on is a projektet, a trollokon kívül nem sok huppernek ütöttem meg az ingerküszöbét.
Lényeg a lényeg, én nagyon megbántam, hogy belefogtam a projektbe, és csinálom mérsékelt lelkesedéssel, mert sajnálom kukázni, és nem utolsó sorban használom/használnám.
Link: http://hup.hu/node/109293 , https://github.com/csikfer/lanview2

Népszerűek az ingyenes programok, de csak akkor, ha a használatukról van szó, hozzáadni csak nagyon kevesek hajlandóak.

btw, teljesen egyetértek a fent leírtakkal :)

Bár jómagam nem komplett "inventory / network / miegymás" cuccost csináltam, ez csak egy kiugrásos fél offtopic téma volt. (már a hozzászólásom)

Olyanba nem kezdenék bele :)

Volt egy igény (saját magam által és kollega által), minden printer gyártónak megvan a maga kis saját swje ugye, amivel tud ilyesmit csinálni. Remek, csak ez vegyes környezetben nem sokat ér :)

Ezért kezdtem el az egészet. Perpill cégen belüli belső használatra van. Csiszolni mindig van rajta mit, sőt lesz is. Gyakorlatilag félkész, de a "fő feladatát" ellátja. A kód nem szép, sőt ronda.. De működik :) Főként ezért nem raktam még ki se githubra se sehova. Pedig tervben volt / van.

Nagy mágiára sem kell gondolni, gyakorlatilag egy php / sql / snmp trió , nem is a program összedobása a fő tényező, hanem az SNMP értékek le / kivadászása snmpwalk* -al, a sok sok típusra. Sok adatot sajnos nem is tudok kiszedni, többnyire gyári számok, stb. Entreprise IDből sem. Gondolom elkódolva tárolja az értéket, aztán adott gyártó adott programja meg ki tudja kódolni.

Legcsodásabb az mikor pl RICOH és RICOH között 202x és 203x között totál máshol van minden, vagy ide vehetjük a Konica és "származékait" Kyocera, Océ, Veri* . Türelem meló :)

Univerzális/alternatív megoldás: MediaWiki, categories használattal.

Vagy valami agent futtatásával automatikusan akarod felnyalni az adatokat..? Nem írtad mint kritérium.

Inkább nem terhelném munin szerűséggel a hálózatot, erőforrásokat tovább.
Szívtam már a muninnal.
+Fontos lenne a gyors összefüggés keresés.

Megértem, hogy kevés az idő, de ssh-val lefuttatni pár parancsot n gépen, és az összefűzött eredmény megszűrni egy awk szkripttel nem tart sokkal tovább, mint elkezdeni nyúzni a google-t, csekkolni az eredményeket és itt topicot nyitni.

Igazad is lehetne, n<10 feltétel mellett.
n>=10 esetén már macera és egyébként is gányolás.
A nyilvántartást csak te fogod ismerni, és nehézen követed benne a változásokat.

Inkább Racktables... ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1 Aztán jön majd a jajjtudjon ilyet, meg olyat, meg akkor még sql backend és puff máris véged lesz. :)

Openaudit esetleg?

openDCIM. Elég korrekt cucc.

Barmi ami SNMP-n vagy egy agent segitsegevel CMDB-t epit. Ebbol meg annyi van, amivel Dunat lehet rekeszteni. Legtobb monitorozo eszkoz tud ilyet. Zabbix, ZenOSS, OpenNMS, OpenQRM (ebben azert nem vagyok biztos annyira :D). Aztan a csak CMDB+ITIL eszkozok,mint a GLPi (az en kedvencem), FusinInventory+GLPI (nagyon brutal kombo), stb., stb.

glpi
Tudja követni a szervert, az interfészeket, beleértve a közöttük levő kapcoslatokat is, minden hardvert, stb.