Egyéni vállalkozó + szakirányú végzettség

 ( Anonymous | 2016. november 11., péntek - 17:58 )

Sziasztok. (Katás) Egyéni vállalkozóként tervezek tovább webfejlesztgetni. Könyvelőnél jártam már, a legfontosabb dolgokat tudom, az még nem tisztázott, hogy a kapcsolódó tevékenységi körök végzéséhez szükségem van-e szakmai végzettségre. Sok nem hivatalos, elévült, egymással szembenálló infó az interneten, stb. Felvettem a kapcsolatot a KEKKH ügyfélszolgálatával, úgy tudom ott nyújtanak pontos felvilágosítást. Addig is gondoltam megkérdezlek titeket, hátha van köztetek aki már egy ideje űzi az ipart, és tudja mi a dörgés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csináld nyugodtan, ha kell is Magyarországon vagyunk, a kutyát sem érdekli mit csinálsz KATÁSként ha a bejelentési kötelezettségeidnek eleget teszel. (Meg még akkor se, ismerős simán számláz belföldi cégnek 1 milla felett és mindketten leszarják :D)

"(Meg még akkor se, ismerős simán számláz belföldi cégnek 1 milla felett és mindketten leszarják :D)"

Eszembe jutott egy vicc:

A sas és a sólyom azzal lazulnak befüvezve, hogy leugranak a sziklafalról, majd amikor már majdnem földhöz érnének, kiterítik szárnyaikat, és felemelkednek. Arra jár a medve:
- Szasztok, megpróbálhatom én is?
- Hát persze....
Medve leugrik... a sas utánaszól:
- Te medve, te tudsz repülni?
- Nem...
- Lazaaaaa, nagyon lazaaa...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az tévhit, hogy nem lehet 1 millió felett számlázni belföldi cégnek: van egy 6 pontból (jövőre 7) álló feltételrendszer amiből legalább kettőt be kell bizonyítani, hogy ne merüljön fel a bújtatott munkaviszony.
Ezt 6 évig visszamenőleg ezt vizslálhatja az adóhatóság, (szinte biztosan fogják is) ezért nem érdemes leszarni. Nem olyan nehéz megfelelni a feltételrendszernek.

Azt nem tudom, hogy mivel lehet bizonyítani :)

Volt, hogy mondtam a cégnek, akinek épp csináltam munkát, hogy fogalmazzuk bele a szerződésbe azoknak a dolgoknak egy részét, ami a listán van és tényleg teljesül. De elkezdtek okoskodni, hogy azt nem szokás, más vállalkozói szerződésbe sem szokták... mikor mondtam, hogy oké, de más fajtánál nem kell erre figyelni. Az volt az érv, hogy az a gyanús, ha épp kihagsúlyozzuk. Fuck logic.

Jó, van pár pont, ami számtani, munkaviszonyi meg hasonló kérdés. De sok pont olyan, hogy szerintem max a szerződésbe lehetne fogalmazni róla, máshogy nem tudom hogyan lehetne bizonyítani.

Ráadásul néhány pont jogilag lehet nem is azt jelenti, mint amit józan ésszel gondolnánk. Például a személyes munkavégzésre olyat írnak egyik cikkben, hogy helyettest adok magam helyett vagy sem. Nem pedig arra vonatkozik, hogy fizikailag jelen vagyok-e.

Szerződésesben fel kell venni egy ilyen pontot amiben követketők szerepelnek

A munkavállaló a rá bízott feladatot saját telephelyén, saját eszközeivel látja el.
Amennyiben a cég telephelyén szükséges a munkát elvégezni, úgy a munkáltató közeles a bejutást biztosítani. Munkaidőben és munkaidőn túl egyaránt.
A munkavállaló a rá bízott feladatot saját időbeosztása szerint végzi el. Kiemelt probléma esetén a hiba elhárítását lehetőségei szerint azonnal megkezdi.
A munkavállaló, amennyiben a munkáltató igényli, részletes időelszámolást készít az elvégzett feladatokról és a szükséges munkaidőről.

Ez mellett milliós bevétel felett szolhasz a navnak, hogy van egy ilyen céged, ahol az összjövedelem ennyi.

"Ez mellett milliós bevétel felett szolhasz a navnak, hogy van egy ilyen céged, ahol az összjövedelem ennyi."

Az miért jó nekem ha felhívom magamra a figyelmet? Nem mint ha takargatni akarnék valamit, de eleve fura az, hogy gyanús egy cég fele számlázni, főleg ha az ember komolyabb projektekben dolgozik ami simán elhúzódhat fél-egy évig.

Nem hogy szolhatsz, de koteles vagy szolni emlekezetem szerint, ezt a KATA torveny megkoveteli.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

„rejtett foglalkoztatás”, erre keress rá

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Felesleges rákeresnem, tudom mi az. Továbbra is fenntartom viszont, hogy ha elvállalok egy komolyabb weboldal kivitelezését, ami eltart majd egy évig, akkor ez van, egy kliensem van. Attól még az nem lesz rejtett foglalkoztatás. Vagy én gondolom rosszul?

Inkabb keress ra, hogy KATA eseten ezt hogyan lehet cafolni, aztan par forumon boncolgattuk mar azokat a kriteriumokat (talan 5 van), sokfelekeppen lehet ertelmezni a torvenyt, meg nemigen van tapasztalat arrol, hogy a NAV hogyan jar el ilyen helyzetekben...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Az folyamatos munkaviszony. A kata-t a bojlerszereloknek és klimasoknak találták ki... Attól hogy neked szimpi az adofizetesi mód, nem veheted igenybe

Miért?

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ugyan már, miért lenne munkaviszony!

Katához nem értek, fogalmam sincs, hogy erre jó vagy nem, de a munkaviszony más, mint az, hogy az embernek egy ügyfele van.
A részletek is fontosak.

Ha saját eszközökkel, saját időbeosztással, saját ingatlanban, saját net alól gyártasz akárkinek weboldalt egy éven át, nyugodtan megteheted KATA keretein belül. Ha nem hiszed, nyugodtan menj be a NAV-hoz, meg fogják neked erősíteni.

A milliós bevételről nem szólhatsz, hanem az éves kata bevalláson külön oldal van arra, hogy felsorold az ilyen cégeket. A megbízó cégeknek szintén kell az ilyen partenerikről valamilyen bevalláson nyilatkozni és valahol ezek találkoznak a rendszerben. Aki áfaköteles, annak külön kell áfabevallásnál valamit nyilatkozni valami összeghatár felett.

Köszi, még nekem is friss az élmény.

"és valahol ezek találkoznak a rendszerben"

Mi van ha a megbízó cég a világ másik felén van? Hogy találkozik a rendszerben?

a külföldi megbízásban vannak csavarok. Gondolom az övék nem fut be a navhoz. De áfa terén is máshogy lehet, attól függetlenül, hogy esetleg alanyi adómentes vagy. Ha magánszemélynek csinálsz milliós munkát azt neked sem kell feltüntetni, ha jól emlékszem a tájékoztatóra.

Azért ha javasolhatom, egy olyan szerződésben, amit a rejtett munkaviszony cáfolatára írtok, ne mint munkavállaló és munkáltató szerepeljetek :)

Az hogy elolvasod, nem mindig jelenti azt, hogy érted is. Az a lista arra van, hogy a feltételezés amiből kiindulnak a vizsgálatnál az, hogy bújtatott munkaviszony a szerződés vagy sem. Ugyanis, ha ezt nem tudod igazolni, akkor esetleges vizsgálatnál eleve abból indulnak ki, hogy ez az. A bizonyítási kötelezettség, hogy nem az, innentől téged terhel. Ha megfelelsz, akkor csak az automatikus bizonyítási kötelezettség szűnik meg. Ettől még a revizor simán rámondhatja a munkaviszonyra -- ha épp ezt akarja -- "ez bújtatott munkaviszony". Bizonyításnak meg odaírja, szerinte az. Kész. Azaz a megfelelés akár mind a 6 pontnak sem jelent automata felmentést semmi alól. JFYI.

Szóval azt mondod, hogy nem számít mit hogy csinál az ember, ha a revizornak olyan kedve van megszivathat?

Welcome in Hungary :)

Ez így ebben a formában biztos nem igaz, mert jogállamban élünk!
Ha véletlen túltolja egy revizor, akkor is van jogorvoslati lehetőséged. Azért van betűvel leírva egy törvény, hogy azt csak egyféle képen és nem szubjektíven lehessen értelmezni.
A frászt hozod rá szegény topicnyítóra.

----------------
http://nagyorgy.com

"mert jogállamban élünk"

Ez így van, de csokival működik!

Ezzel bohóckodnak már nagyon régóta. Én 25 évig voltam olyan pozícióban, ami pontosan lefedte a rejtett foglalkoztatás fogalmát, rengeteg ellenőrzés volt a cégnél, és valahogy soha se tűnt fel senkinek. Meg a sok biztosító ügynök, illetve biztonsági őr se szúrja a szemét senkinek. Persze azok biztos valóban vállalkozók :)

btw KEKKH ügyfélszolgálat. Ennyi. Ott pontosan megmondják neked melyik TEÁOR*hoz mi kell.

Anno volt még egy ilyen Egyéb számítástechnikai tevékenység. Na abba kb. majdnem minden bele lehetett fésülni ami "szolgáltatás" címszó alatt futott :)

Bár azt szerintem már átalakították.

Valamint, javasolt minél több tevékenységi kört felvenni az elején (amit csak lehet úgymond és ami témába illik), mert réges rég.. "vállalkozás alapítás" után ha bővíteni akartál tevékenységi kört, az már fizetős volt keményen.

De tényleg KEKKH ügyfélszolg + könyvelő :)

A területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamara segítségét is kérheted. Minden megyében van, menj be hozzájuk.
Vállalkozóként úgyis kötelezően fogod a tagdíjat fizetni, így érdekük segíteni.
http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/teruleti-kamarak-8604

"kötelezően fogod a tagdíjat fizetni"

Ez nem igaz. Az 5 ezer forintos éves díj nem tagsági díj, hanem regisztrációs/nyilvántartási. A tagdíj az teljesen más és nem kötelező a tagság. Ettől függetlenül valami minimális segítségre azért lehet számítani.

És vállalkozóként kötelező fizetni ezt az 5000 Ft-os Kamarai éves díjat?

pár éve már igen. Ha valaki elfelejti, akkor átadják a NAV-nak behajtásra.

Igen, kötelező. Az idén kb 1 hétig voltam aktív vállalkozó, és ki kellett fizetni.
Viszont ez egy aránylag kis összegű adónem a többihez képest :)

1818 Ingyen hívható telefonszám,
Nagyon készségesek, ha egyszer átjutsz a menün!

Én legutóbb pont azt kérdeztem tőlük milyen tevékenységi körrel kell rendelkezzem, hogy Télapóként számlát tudja adni!
A telefon másik végén is vagy 5 percet röhögött a nő, mire válaszolni tudott.

----------------
http://nagyorgy.com

Köszi a posztoló nevében is az infókat :)

Sajnos ezen hangosan felröhögtem hogy "ha egyszer átjutsz a menün" :) mmint sajnálatos hogy ez egy kihívás manapság :)

Ezt a "ha egyszer átjutsz a menün" részt visszaszívom, illetve teljes mértékben megkövetem a 1818 -at és elnézést kérek tőlük...és mindenki mástól is, akit a fent elkövetett bejegyzésemmel megtévesztettem.

A IVR végighallgatása 1 perc 15 másodperc, de ha rutinból kiválasztod az 5 -ős menüt, akkor 7 másodperc múlva rendelkezésedre áll a tanácsadás/asszisztencia.
Le a kalappal előttük, ez tényleg ügyfélbarát.

----------------
http://nagyorgy.com

Korrekt korrekció ^^ :) Legalább ebben előrehaladunk (mmint a menürendszerben) :)

Köszi, hétfőn rájuk csörgök (gondolom hétvégén nem érdemes). A sztorid zseniális, de végülis teljesen valid kédés :D

"btw KEKKH ügyfélszolgálat. Ennyi. Ott pontosan megmondják neked melyik TEÁOR*hoz mi kell."

Igen, erre számítottam én is. Meglepően gyorsan válaszoltak, idézem: "A kérdés eldöntésében közvetlenül a leendő székhely szerinti illetékes járási hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatához/ okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablakához fordulhat."

Szóval majd megyek oda is jövő héten. Milyen vicces, hogy ma voltam...

Szerk: Mondjuk én voltam a hülye mert nem pontos teáor kódokkal írtam nekik (vagy övtj, könyvelőmtől ilyeneket kaptam), csak körülírtam a tevékenységet, úgyhogy a köv lépés a lesz hogy összeszedem rendesen mit akarok.

Elvileg nem kell semmi, bárkiből lehet informatikus.

Vannak listák arról, hogy milyen jellegű munkák azok amikhez kell végzettség, meg mihez kell engedély.
Kereskedelmi tevékenység engedélyköteles. Szervizelés pedig végzettséget kíván. A programozás és hasonlók simán csináláhatóak.

"bárkiből lehet informatikus."

Hát igen, én is az lettem, el is tudom egyesekkel hitetni hogy pár dologhoz értek ;-)

Viszont izé... Elvileg fotós és grafikus is lehet. Ahhoz nem kell szaktudás hogy ügyes legyen valaki, és jókat rajzoljon, vagy király képeket csináljon, amik kelendőek... Grafikus ismerősöm alátámasztja. Neki mégis kell szakma úgy tűnik. Pont tegnap mesélte, ezért is paráztam rá a témára.

Nyilván, ha egyéni vállalkozó lesz akkor teljes felelősségel "fejlesztget". Tehát készít egy alkalmazást, mondjuk, aminek üzleti értéke van és esetleg még hasznot is hozhat. Ha nem sikerül és esetleg még rosszul is sül el akkor az okozott kárt is nyilván vállalja érte, hiszen egyéni felelőséggel rendelkezik és a teljes magánvagyonával felel. Ebből a szempontból, ha nem ért hozzá és amúgy is "mindenkiből lehet informatikus" akkor sokba kerülhet a tanulópénz....

Ezt az adott konkrét szerződés szabályozza. Nincs ahhoz köze, hogy milyen végzettség vagy engedély kell ilyen jellegű szakma végzéséhez, vállalkozás indításához. (leginkább a szoftveres részhez, a hardveresnél már lehet olyan terület, ahol végzettség szükséges)

Ezt te sem gondolod komolyan. A szoftver felelősséget mindenki kizárja, olvass el bármilyen EULA-t! Igen, ez még banki rendszereknél is így van. Sőt még a legkritikusabb (vasúti-, repülőgép irányítási rendszerek) esetén is csak az a feltétel, hogy teljesítsd a megfelelő SIL követelményeit. Ha ennek ellenére hibázik a program, akkor ez van.

Nem vagyok szakértő és minden helyzet eltérő de úgy gondolom igen hasznos lehet mindenkinek tisztában lenni az ide vonatkozó jogi kérdésekkel ha egyéni vagy társas vállakozást alapít, bármit is állítson elő.
Egy érdekes olvasmány (igaza egy kicsit régi) az említett szoftver felelősség kizárása is megtalálható itt: http://cegvezetes.hu/1999/10/a-szamitastechnikai-cegek-felelossege/

Nem kell hozzá. Amúgy meg megjelölsz 8-16 tevékenységi kört, és ha a NAV-nak problémája van bármelyikkel, kiveszik a tevékenységi körök közül automatice. Én így jártam, de talán az egyedi mérőműszer fejlesztés volt, ami mérnöki diplomához volt kötve, az összes szoftveres TEÁOR kódot szabadon lehet űzni.

KATA-val kapcsolatban arra figyelj, hogy ne legyenek explicite rögzítve a munkavégzés feltételei, mert arra haraphat a NAV. Ha évi legalább 3 ügyfeled felől érkezik bevétel, nem fognak kötekedni, viszont egy hosszabb projektnél jó, ha olyan szerződést írtok, amiben nem szerepel a "munkaidő" szó illetve nincs benne, hogy neked márpedig ügyfél telephelyén kell végezni a munkát. Amúgy nagy gond nem lehet, anno a cégektől kirúgott majd KATA-s vállalkozóként "visszavett" emberekre ment rá a NAV (pontosabban az őket foglalkoztató cégeket büntette rommá - tegyük hozzá, jogosan)

Jó tanács: ha valamiben bizonytalan vagy, nyugodtan menj be a NAV-hoz, nem fogják leharapni a fejed, kis szerencsével ott kapod a leghasznosabb tanácsokat.

"KATA-val kapcsolatban arra figyelj [...]"

Köszi a tippeket, ezekkel szerintem nem lesz gond. Úgy tűnik egyelőre egy külföldi megbízó van kilátásban jó nagy projekttel, de emiatt nem aggódom, rendes szerződést írunk, és amúgy is otthonról melózom, saját felszereléssel, időbeosztással, minden.

Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de KATA -s ként nem tudsz külföldre/külföldinek számlázni, csak ha magyarországi címmel/telephellyel rendelkezik.

----------------
http://nagyorgy.com

Rosszúl tudod, közösségi adószám birtokában számlázhat.

Kijavítalak :)

De tudsz KATA-sként külföldinek számlázni. Egyedül az áfa szempontjából van különbség ha esetleg alanyi mentes lennél (mert az csak belföldi vonatkozású üzletekben érintett).

Más (egy korábbi hozzászólónak): adóvizsgálatnál nem az van hogy az adóellenőr a hasára csap és mond valamit és az szentirás. Jogszabályok vannak, azoknak kell megfelelni. Jelen esetben, ha te egyértelmüen meg tudod dönteni a bújtatott munkaviszonyt, akkor az meg lesz döntve. Maximum egy jogorvoslat vagy per kell hozzá, de igazából az adóellenőr sem hülye hogy olyan szituba menjen amit biztos elveszit, sokkal inkább gumicsont szabályokba tud belekötni ha akar.

Pl. KATA esetében, ha a te egyéni vállalkozásod székhelye a saját lakásodba van bejelentve és tulajdoni lappal igazolni tudod hogy az valóban a te lakásod, akkor máris van egy pontod, mert igazolni tudod hogy a munkavégzés helye a te birtokodban van.
Ha számlával tudod igazolni pl. a számítógépvásárlásod, ami te vállalkozásod nevére szól, van egy újabb pontod, mert a munkaeszközt nem a feltételezett munkaadó biztosítja hanem te magad.
Ha van heti 36 órát elérő munkaviszonyod és ezt munkaszerződéssel igazolni tudod (tehát nem főállású katás vagy), újabb pontod van.

És ezek tök objektiv dolgok, gyakorlatilag az adóellenőr nem tud belekötni, vagy ha mégis elbukna egy per esetén (ezért nem is fog belekötni).

"Egyedül az áfa szempontjából van különbség"

Erre tudnál valamit mondani? Úgy tudtam hogy ilyennel nem kell trükközni, leegyszerűsítve: amit ráírok a számlára annyi landol a bankszámlámon a megbízótól, emellett fizetem a havi 50-et, és mindenki boldog.

"ha a te egyéni vállalkozásod székhelye a saját lakásodba van bejelentve és tulajdoni lappal igazolni tudod hogy az valóban a te lakásod"

Remélem egy bérleti szerződés is elég jó :)

"Ha számlával tudod igazolni pl. a számítógépvásárlásod, ami te vállalkozásod nevére szól"

Egyéni vállalkozás esetén mi a vállalkozás neve? A saját nevem, nem? (Csak mert gépem már van, nem akarnék venni mégegyet csak azért hogy jó név alá kerüljön, se "eladni magamnak")

Sajat Nev E.V.

Fantázianevet is még lehet adni a bejelentőlapon!

"Erre tudnál valamit mondani? Úgy tudtam hogy ilyennel nem kell trükközni, leegyszerűsítve: amit ráírok a számlára annyi landol a bankszámlámon a megbízótól, emellett fizetem a havi 50-et, és mindenki boldog. "

a KATA csak az szja-echo stb járulékok kiváltására jó. Az áfa nem ebbe a körbe tartozik.

Tehát ha nem vagy alanyi mentes, akkor ugyanúgy kell áfát felszámolnod, bevallani és befizetni mint minden más vállalkozási formának hiába vagy katás.
Ha alanyi mentes vagy (és a legtöbb e.v. az), akkor annak határáig (6 milla), a belföldi üzletekben áfa mentesként járhatsz el, de egy nullás áfa bevallást ilyenkor is be kell küldeni mégpedig havonta.

Ha viszont külföldre is üzletelsz akkor mindjárt megváltozik a helyzet. Ugyanis ilyenkor máris nem vagy alanyi mentes, mivel a partner nem magyarországi.

Ilyenkor a partner cimétől, jogállásától (magánszemély/hivatalos) és az üzlet jellegétől (pl. termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás) függően különböző módozatok vannak:
-a vevő helye az irányadó áfa szempontjából, ilyenkor neked bizony áfát kell számolnod mégpedig annyit amennyi a vevő országában van és oda befizetned. Gyakorlatilag neked be kell jelentkezned az adott ország adóhivatalához. Tipikusan cég-magánszemély kapcsolat.

-a vevő helye az irányadó és ő fizeti az áfát. Klasszikusan cég-cég közötti kereskedelem. Ilyenkor a számlán fel kell tüntetni hogy áfa tv. területi hatályán kivül.

-az eladó (a te) helyed az irányadó, csak és kizárólag ebben az egy esetben hivatkozhatsz alanyi mentességre.

Mindezeket az EU-n belüli jogszabályok szabályozzák, illetve az egyes országok között a kettős adóztatást elkerülő egyezmények.

A lényeg, hogy a KATA nem váltja ki az áfát és ha nem vagy alanyi mentes, vagy alanyi mentes vagy de külföldi vevővel üzletelsz akkor mindenképp konzultálj könyvelővel hogy pontosan milyen számlát kell kiállítanod és hogyan alakul az áfa fizetés-bevallás.

"Remélem egy bérleti szerződés is elég jó"

Önmagában szerintem egy bérleti szerződés nem elég, kell egy igazolás arról hogy a tulajdonos hozzájárult ahhoz hogy a vállalkozásod oda bejelentsd.

"Egyéni vállalkozás esetén mi a vállalkozás neve?"
Általában saját neved + e.v.

"nullás áfa bevallást ilyenkor is be kell küldeni mégpedig havonta."

Nem kell.

Érdemes rászánni a pár órát és könyvelővel végigbeszélni a dolgokat, mert sokkal jobban megérted, plusz gyaníthatóan nem lesz annyi tévedés, mint az internetről összeszedett információkban. Pl. ez a hozzászólás nem teljesen igaz, pláne a külföldi munkával kapcsolatban. Nekem elég sok külföldi ügyfelem van EU-n belül és kívül, KATA-s vagyok. Nem fogok okoskodni, mert nem vagyok könyvelő, sem pénzügyi szakember, de azt javaslom, hogy inkább tőle kérdezd meg a tudnivalókat.
Mármint ez a tanács főként a kérdezőnek szól. :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

+1
Könyvelő már 9000ft/negyedév áron van KATA-s vállalkozóknak. Évente négyszer egyeztettek, átnézi az anyagaidat, hogy minden rendben van-e.

Az a baj, beszéltem egy könyvelővel. Én azt hittem, hogy minden kérdés felmerült, és mindenre kielégítő választ kaptam, mégis szembesültem itt új információkkal, amire aztán utólag rákérdeztem a könyvelőnél, és mondta, hogy igen, az tényleg úgy van. Szóval hiába beszélek vele, ha nem tudom mit kérdezzek, ő meg nem mond el mindent.

Akkor keress másik könyvelőt, szerintem ez eléggé bizalmi állás.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ez kicsit gáz, nem biztos hogy jó könyvelőt választottál. A jó könyvelő felvilágosít mindenről ami felvetődhet. Viszont a másik fele az, hogy nem szabad idegenkedni attól, hogy értsd a jogi és könyvelési környezetet és adott esetben tudj alkalmazkodni egy gyorsan hatályosuló változáshoz önállóan is. Mi volt az amire utólag kérdeztél rá nála? Elvileg a KATA nem egy hiperkomplex dolog.

Utóljára arra, hogy ha külföldi cégnek számlázok ki és hogy adózik :) És kaptam korrekt és kielégítő választ, csak a vicces az, hogy nem merült fel addig, amíg itt a témában nem volt róla szó. Egyébként lehet, hogy nem jót választottam, akivel beszéltem az állítólag nagyon jó, mindenki csak ajánlotta...

"Viszont a másik fele az, hogy nem szabad idegenkedni attól, hogy értsd a jogi és könyvelési környezetet és adott esetben tudj alkalmazkodni egy gyorsan hatályosuló változáshoz önállóan is [...] Elvileg a KATA nem egy hiperkomplex dolog."

A KATA torveny tenyleg nem, de van legalabb 4-5 masik torveny, amely vonatkozik rad EV-kent, (pl. ART) es kinyomtatva >100 oldal. De igen, egyetertek, hogy jo lenne beleasnia magat a torvenyekbe, sot, kellene, legalabb a NAV informacios fuzeteit olvassa at es nezzen par blog cikket a temaban, legalabb azert, hogy meg tudja allapitani, hogy adott konyvelo ert-e hozza...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ejha! Az enyém 5000-et kér havonta!
Gondolkodtam már rajta, hogy nem is kellene könyvelő, mert az adóbevallást a NAV is megcsinálja már. Azon kívül nem is tudom mi dolga van a könyvelőmnek...
Nincs online könyvelő véletlen?
Elmegy neki az e-számla akár a világ túlsó felére aztán Ő azzal ott elvan. :)

Az enyem meg felevente 10-et. :^)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

vállakozóként az szja bevallást is február 25 környékéig kell beadni. Szerintem ne várd meg, míg a nav a normál határidő végére generál egyet. A 16Kata bevallás, hipa ügyintézés, kamarai reg hosszabbítás például, amivel foglalkozhat, persze a befizetés a vállalkozó dolga. Meg persze aki áfakörös, annak a nyilvántartása, fizetni valók követése.

Ismerősnek havi 10-ért van könyvelője. És amikor félév közepén leszerződött vele, akkro a korábbi hónapok díját is kiszámlázta, mivel átnézte az akkori számlákat is...
Az online számlázórendszereknek szokott lenni könyvelős hozzáférése is.

"Én így jártam, de talán az egyedi mérőműszer fejlesztés volt, ami mérnöki diplomához volt kötve, az összes szoftveres TEÁOR kódot szabadon lehet űzni."

Nem értem ezt miért nem lehet rábízni a piacra, ha rossz műszert fejleszt, akkor nem veszik meg, osztjónapot. Szerencse, hogy a CERN nem Magyarországon van, ahol nem általlanak mérnöki diploma nélküli fizikusok egyedi mérőműszereket építeni.

Azt hiszem ehhez a kamarai / szakmára telepedett szövettségi lobbizásnak lehet köze. A szakma (és a kötelező tagság miatt szedhető díjak) védelmében törvénybe / rendeletbe fogalaltatják, hogy csak az végezhesse, aki tagjuk. Tagot pedig meghatározott végzettséggel vesznek csak fel. Vagy szimplán, egyenesen a törvényben kötik ki, hogy márpedig valami papír kell hozzá.

Máshonnan példa
http://www.djszovetseg.hu/dj-tudasbazis/dj-vizsga-es-szakmai-szabalyozas

Persze vannak olyan területek is, amelyek mások számára egészségügyi vagy baleseti kockázatot okozhatnak, ezért követelnek meg végzettséget.

sub.

+1

KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, nincs hivatalos infós végzettségem, legalábbis a számítástechnika tanár szak szerintem nem tartozik ide, az alapján max a gépet tudnám bekapcsolni. :) Szóval nem kell hozzá.

1 milla felett is lehet számlázni éves szinten egy ügyfélnek bátran, csak bevalláskor be kell írni neked és a partnernek is. Amennyiben vannak más ügyfeleid ahonnan jön pénz nem csak ez az egy, akkor nem lesz belőle gond.

Eddig évi 6 milla volt a határ (ami egyelőre nekem igen távoli cél) de többet is lehetett KATÁS-ként kiszámlázni, viszont a 6 milla fölötti összegre vagy 40% adó ment azt hiszem. Most ezt megemelik 12 millára, szóval bátran számlázhatsz. Szintén új szabályként olvastam, hogy csak 8 milla felett kell áfa körösnek lenni, úgy tűnik ezzel akkor 8 milláig nincs tennivalód sima kata-s userként nyomhatod.

--
Rózsár Gábor (muszashi)