Realis fizetesi igeny

 ( Tomi87 | 2016. november 1., kedd - 21:45 )

Sziasztok!

A napokban meg-megfordult a fejemben, hogy 10 ev utan visszakoltoznek Magyarorszagra. Az a gond, hogy fogalmam sincs, mennyit ernek szoftverfejlesztokent otthon a munkaeropiacon, ezzel kapcsolatban szeretnem kikerni a velemenyeteket.

Tudom, hogy nagy kulonbsegek vannak multi es nem multi, Budapest es videk kozott, ugyhogy valaszaitok melle megkernem, hogy mellekeljetek, hogy a ket csoportbol melyikre vonatkoznak.

Munkatapasztaaltom:

 • 1 evig chromatografokhoz irtam szoftvert, C#, .NET 3.5
 • Junius ota egy online sportfogado oldal forensic monitoring / bet blocking team-jeben dolgozom, Go-t/Golang-et hasznalunk.
 • iden szereztem diplomat (BSc.), az Egyesult kiralysagban, Software Engineering szakon. Nem nagyon-nagyon puccos egyetemen, de azert szakman belul eleg jo multun es minosegun. Hogy ez mennyire fontos, abbol most lehetoleg ne inditsunk flamewart

Szoval... ez igy nagyjabol masfel ev tapasztalat.

Amivel munkam soran talalkoztam:

 • C#, Go/Golang
 • Jenkins
 • Jira, VersionOne, Mantis
 • kafka: jelen munkahelyemen az en feladatom a kafka clusterek, zookeeper ensemble-k konfiguralasa, sarama kore sajat wrapper irasa
 • Perforce, Git, utobbi parancssorbol
 • Rhino Mocks, NUnit, Standard Go libek, Sarama
 • Jelen munkahelyemen Red Hat-ra fejlesztunk, Windows-on :). Jol elvagyok benne, de nem vagyok nagy expert. Otthon Debian van.
 • DB: Itt Postgres-t hasznalunk. Alapfoku ismereteim vannak, mondjuk azt tudom, mi a kulonbseg egy sima es egy left join kozott. Jelen munkahelyemen en irom az alkalmazasunk adatbazissal kommunikalo reteget, de nem tartom tul komplexnek
 • Metodologiak: Scrum az egyik helyen, sajat ceges agile-szeru a masikon

Amivel tanulmanyaim soran ezekkel talalkoztam:

 • Sok Java, funkcionalis programmozas (a diplomamunkam pl. Haskell-ben irtam)
 • Java EE talan a legfontosabb
 • Nemi Subversion

Ezen felul:

 • Akka: Az Akka.NET bootcamp-en keresztul. Nagyon tetszett, bar mara inkabb mar csak a koncepciora emlekszem, mint a megvalositasra, de szivesen elmerulnek benne ujra.
 • a kulonbseg az angol es magyar felsooktatas kozott. Tudom, hogy egy binary tree-nel miert merul fel az O(log n) de nem erre koncentraltunk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

""meg-megfordult a fejemben, hogy 10 ev utan visszakoltoznek Magyarorszagra""

Bocsáss meg nekem de..
szerintem még nem történtek olyan változások ami miatt érdemes lenne erre gondolnod, sőt..
Szóval -ha csak nem életekről van szó akkor- várj ezzel még tíz évet.. Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább ötvenet.
Idehaza nincs jövőkép egyetlen generáció számára sem.

Ezt meg szeretettel küldeném : https://www.youtube.com/watch?v=I5HmWmKbL_M

--
God bless you, Captain Hindsight..

+1

OFF: Csak azok számára nincs jövõkép, akiknek az index a kezdõlapjuk. Akiknek az origó, azok köszönik, jól érzik magukat.

smileyt lehagytad a vegerol.

Lehet, hogy nem véletlenül...

:) vagy ;) vagy :'( lehet válogatni.

+1

Én is kb. úgy vagyok, hogy ez a szar rendszer egyszer majdcsak összeomlik, akkor akár haza is mehetek (de a mostani cégemnél jobbat jelenleg nem tudok elképzelni sem). Ha meg elmegyünk török és hasonló példák felé, akkor annyira inkább nem. Maximum nyugdíjasnak, de adót ezeknek nem fizetek.

--

OFFOFF: húb..z köszi, át is állítottam, és érzem, hogy javul a kedvem XD

OFFOFFOFF

Ha "ideológiailag valóban jó akarsz lenni" (A Tanú / Bacsó Péter), akkor a 4*4.hu helyett a 8*8-at nézed, az kétszer olyan okos :) Azt olvasva akkor is hazatelepülsz, ha még el sem mentés. Ott a pannon-puma az egekbe tud ugrani, átviszi a kárpátok bérceit is :)

OFFOFFOFF

OFFOFFOFFOFF

Még a routeren is letiltom azokat a liberális szennyeket mostantól Köszönöm. KÖSZÖNÖM!!!!44444... hupsz. jajj... 888888!!!

OFFOFFOFFOFF

Kedves "optimista" barátom, meséljed már el lécci, h egy 10en páréves áltsulis kisgyereknek milyen jövőképe van? pl. a tönkretett színvonaltalan oktatás /munkaalapú (agyf@sz) társadalomban mellett.
a. beházasodik vmi szarhadék politikus családjába,
b. elmegy cselédnek az előzőek birtokaira napszámba?

vagy mia kurcaélet?

van akinek a 444, az még rosszabb.

------------------------
Jézus reset téged

Szomorú vagyok, hogy ezt írod, de én is ezt érzem. A lecsúszást azon (is) lehet látni, hogy már az IT sem megy. Az "okés", hogy a zoknivarróknak leáldozott, de ha már az IT is...

+1
Keress inkább másik potenciális célországot. Jobban jársz. :(

Én pár éve jöttem haza, szerintem jó itthon.
5 évet éltem külföldön, hármat Németországban, kettők Britanniában.
Jövőképem is van, s némileg derűsebb, mint az átlag angolé a brexit szavazás után... :D

Azért UK és HU között van még pár ország, és UK-t sem kell még temetni. Viszont az érdekel, hogy te mi jót látsz otthon :).

--

+1

+1

Gyere Romániába, pl. Kolozsvárra, mert ott van egy jó adag magyar meg az IT szcéna is elég kompetitív.
A fizetésből vígan megélsz. Kezdőként valami tudással 1000 euró nem kéne gond legyen, még pár (2-3?) év tapasztalattal a dupláját simán eléred.

Hogy Mo-on mi a helyzet nem tudom, de a politikai része nem az igazi, a romániai is jobb.

Koszonom a valaszt, ez is erdekes info.

Ilyenkor belül csendben zokogok :( Már nem annak,hogy a keleti tesóknak kezd egyre jobban menni, az tök jó. Annak, hogy lassan ugyanez a mondat igaz lesz tetszőleges afrikai diktatúrára is...

Amúgy írhatnál pár sort erről a Kolozsvár témáról. Hallottam hogy arrafelé kezd pörögni a szektor, de ez konkrétan hogy néz ki?

Ezt én is meg tudom erősíteni, szóba került, hogy bizonyos IT feladatokat outsource-olunk Romániába, de EUR-ban kifejezve nem éri meg, mert drágábbak a bruttó munkabérek.
A nettóban pedig még nagyobb a különbség.

Ilyenkor belül csendben zokogok :( Már nem annak,hogy a keleti tesóknak kezd egyre jobban menni, az tök jó. Annak, hogy lassan ugyanez a mondat igaz lesz tetszőleges afrikai diktatúrára is...

Amúgy írhatnál pár sort erről a Kolozsvár témáról. Hallottam hogy arrafelé kezd pörögni a szektor, de ez konkrétan hogy néz ki?

"Amúgy írhatnál pár sort erről a Kolozsvár témáról."

+1

erdekes lenne tobbet megtudni az ottani helyzetrol.

+1

Minap kerestek még Linkedin-en onnan. Meg is lepett rendesen, hogy immáron nem csak nyugatra, hanem keletre is próbálnak elcsábítani.

----------
rohamkocka

Biztatom öcsémet (ő van Kolozsváron) hogy iratkozzon fel s meséljen, de nem akar.
Ugyanaz a helyzet mint Temesváron és Bukarestben, a többi nagyobb város picit visszafogottabb IT szempontból (Szeben, Brassó, Iași, Nagyvárad? a tier2) de nagyon rámozdultak azokra is a cégek.

Embert nemigen találni, olyat aki keményen dolgozni is akarna még kevésbé. Moldvából már zajlik pár éve az import. De lehet látni már mindenféle nemzetiségűeket Temesváron is, ami ugye nem főváros.

Aki nagyon tudja mit akar húz kifele. Egyesek már a gimnáziumot is ott végzik, de leginkább egyetemre jellemző.
Van akik meggyőződésből van akik kényelemből (azt hiszem ide sorolhatom magamat) nem mozdultak kifele. Van egy Mo-i irány is, megtámogatva egy kis nyelvi visszamaradottsággal (még vannak olyanok akik szerint az ország nyelvét opcionális megtanulni) meg a bölcsész-hagyományápolós-éneklős szakok igen alacsony fejlettségével (közgazdásszal itt is Dunát lehet rekeszteni).

Legtöbben business process outsourcing-ból élnek, de a vezetők kezdik érezni hogy annak lassan vége és kapálóznak magasabbszintű melók után. Van akinek megy, kiderül mi lesz 5-10 éven belül.
Helyi szolgáltatások iránti kereslet (IT szinten) elég gyatra, abból alig-alig lehet megélni. Nyilván elsősorban azért mert fejletlen még a piac, de talán a felhősödés is bekavar.

Ami eleg karcsu lesz 10 ev UK utan :D Meg par ev szenvedes akkor es eleri azt majd bruttoban amit most keres nettoban itt?
Es ez csak a penz. UK szokasok es eletszinvonal utan szerintem Mo vagy Romania hatalmas nagy pofaraeses lesz.

Nem az számít, hogy mennyi a nettó vagy a bruttó, hanem az, hogy miután megkapja a nettót és kifizeti a költségeit (pl. lakás, rezsi, közlekedés, kaja), ami marad, az milyen életszínvonalra elég.

Végre valaki, aki hasonlóan gondolkodik és nem a "vásárlói kosár" baromságot tolja. Megkapod a fizetésed, egy hónapig normál életszínvonalon élsz belőle, értsd: rezsit fizetsz, eszel, ruházkodsz, szórakozol (egy mozi, egy-két kimenős este, stb minden olyan, ami megvéd a bekattanástól, kiégéstől, tehát végső soron hozzájárul ahhoz hogy tolhasd tovább a verklit), utazol, kommunikálsz. Ami hó végén marad, az a profit. Abból mész Ibizára, abból veszel nagyképernyős tévét, teszel el öreg napjaidra. Ha a profit kevés (vagy esetleg nincs, ami a Magyar valóságban élők kb 80%-ára igaz) akkor azon baromisürgősen változtatsz, különben hülye vagy, és be fogod szopni nagyon. Pont.

Mondja az aki tolem 30 km-re lakik Londonban :D

Biztosithatlak hogy tobb marad neki itt ha mindent kifizet mint Mo-n. Ha nem akkor valamit nagyon nagyon rosszul csinal. 10 ev alatt eleg komoly toket lehet itt UK-ben felhalmozni amit Mo-i atlagos IT programozokent (mint emberunk ugye 2-3 ev tapasztalattal) nem tudsz elerni.
De szerintem ezt tudod te is.

Én havonta többet tudnék Magyarországon félretenni, mint itt. Nem a pénzért jöttem ide.
Van olyan ismerősöm is, aki itt többet tud megtakarítani, mint otthon (van, aki sokkal többet), és van olyan is, aki nem. Nem lehet általánosítani, mindenkinek a saját lehetőségeit kell mérlegelnie.

A kolozsvári helyzetet nem ismerem, csak azt mondom, hogy nem elég csak azt nézni, hogy mennyi a bruttó/nettó itt vagy ott, mert nem csak a bevétel, hanem a kiadások is különböznek.

En erre azt szoktam mondani mindig hogy oke lakasod,rezsid,kajad minden lehet olcsobb de a fogyasztasi cikkek ugyanannyiba kerulnek sot sokszor dragabbak egy kis orszagban mint egy olyanban ahol van fizetokepes kereslet. lasd iPhone de irhattam volna kb barmilyen muszaki cikket.

Vagy pl hiaba teszel felre az 1000 EUR-bol barmennyit is azert azt belathatjuk hogy a maradekbol osszerakni egy auto arat vagy egy fasza nyaralast nem lesz nyero hiaba elsz "jol" kolozsvaron...

+1
Az eletminoseget nem csak abban kellene merni, hogy a napi dolgokra kenyelmesen jut - az termeszetes kellene legyen napjainkban egy fejlett europai orszagban jo szakmaval rendelkezo "professional"-nal. De igenis szukseg van arra is hogy ne okozzon gondot egy-ket nyaralas, autocsere, sieles, hobbi es ne kelljen tornom a fejem hogy ha nekem uj laptop kell mibol veszem meg - akar holnap. Es akkor meg nem beszeltem az ongondoskodasrol, nyugdijrol... Az "asset"-eket oregkorunkra most kell kitermelnunk es az nem mukodik hogy kizarolag a napi dolgokra elmegy a bevetel 90%-a.

Akkor fussunk neki újra, mert látom, elsőre nem sikerült:

Ha Magyarországon hó végén többet tudok betenni a számlámra, mint Angliában, akkor azokat a dolgokat, amik ugyanannyiba kerülnek, hol tudom könnyebben megvenni?

A külföldi nyaralásom esetén sem a szálloda, sem a koszt ára nem függ attól, hogy hol kerestem meg a rávalót.

Ez lefedte azt, hogy fogyasztási cikkek ugyanannyiba kerülnek. Az, hogy néhány dolog néha olcsóbb, itt, vagy ott, az _számomra_ nem jelentős különbség, ugyanis ritkán vásárlok ilyesmit.

Ha valaki el akar költözni másik országba, bizonyára van annyi esze, hogy ezt is végiggondolja.

Ha a különbség elég nagy, akkor adott esetben az ember megveheti külföldről is a cuccot. Megvan még, amikor jó sokan hoztak Gorenje hűtőt Ausztriából? Vagy amikor valaki elrepül az USA-ba, vesz egy laptopot, eltölt pár napot, hazamegy és az egész nem drágább, mint otthon megvenni?
Az utolsó két évben két drágább műszaki cikket vettem (HP microserver, okostelefon). Mindkét esetben megnéztem kíváncsiságból a magyar árakat is. Nem volt lényeges különbség.

"Ha Magyarországon hó végén többet tudok betenni a számlámra, mint Angliában, akkor azokat a dolgokat, amik ugyanannyiba kerülnek, hol tudom könnyebben megvenni?"

Es erre mondtam azt ,hogy ha ugyanarrol az emberrol beszelunk akkor az az ember valamit nagyon nagyon rosszul csinal :D

Aha, ezt korábban nem láttam.

No mindegy, akkor ezek szerint felesleges folytatni ezt.

valami hasonló, igenigen

Az ideális szerintem: Keress olyan munkát, amit bárhonnan végezhetsz.

Budapest: A fent leírtak alapján nehéz konkrétat mondani. Az 1-2 év fejlesztői tapasztalat nem sok, viszont van egy erős nyelvtudásod. Szerintem a br. 600-800k sávot tudnád megcélozni.

Az lenne az idealis, a remote. Sajnos egy ilyen preferencia beszukiti a valasztasi lehetosegek koret, masreszt viszont eleg egyet talalni ami megfelel. Rajta tartom ezen is a szemem, szoktam nezelodni, mik a lehetosegek. A legtobb front-end meg dinamikusan tipusos nyelv, olyanok viszont nincsenek az eletrajzomon. Lehet abba az iranyba is jo lenne fejlodni, bar magam a backend/middleware fejlesztest reszesitem elonyben. Persze ilyen iranyu tapasztalat nelkul ennek a velemenynek, preferencianak sok alapja nincs.

[OFF]

6-800 bruttóért "A legtobb front-end meg dinamikusan tipusos nyelv..." helyett a "mindenes" kifejezést kellene használnod: architekt tervezés (felelősségvállalással az egész (egyszemélyes) üzletágért) + kivitelezés (front & backend) + deploy + üzemeltetés + ha "igazi csapatjátékos vagy", akkor ügyfélszolgálat is + "hazafelé menjél mér be xy-hoz"

[OFF reason=bocsi-kijött-belőlem]

Ami a vegzettseget illeti, ez a 600-800k BSc-re vonatkozott? Nem tudom mennyire szamit a BSc/Msc kozti kulonbseg otthon, itt nincs olyan erzesem, hogy nagy lenne a jelentosege (Most pontositottam a szoveget, hogy egyertelmubb legyen)

A fizetesed fejlesztokent tobbnyire nem a vegzettsegedtol fugg. A legtobb helyen nem erdekes, hogy van BSc diplomad. Ahol kell MSc, azok meg olyan poziciok, amikre jo esellyel tudatosan keszultel, hogy kelleni fog.

Bizonyos pozíciókra nem elég a BSc nyújtotta képzés. Kódolni ezerrel lehet vele, de algoritmus fejlesztéshez vagy bármi olyanhoz amihez elméleti háttér, komoly matematikai/fizikai/kémiai eszköztár kell, azzal BSc-n nem nagyon találkoztál még. Mondjuk pl. ahol egy homogén másodrendű konstansegyütthatós lineáris diff. egyenletet már meg kell oldani, vagy egy Takagi-Sugeno következtetés rendszert kell megcsinálni ott már egy BSc-s alap kevés lehet. Persze nem kizárt hogy máshonnan meg van már a tudás.

Ezt most halál komolyan kérdem. Hol van Magyarországon ilyen cég, ahol a programozás mellett magas szintű matematika kell? Jó, IGO, Morgan Stanley (?). És még?

Tényleg kíváncsi lennék, pl. öcsém fizikusként most gondolkozik azon, hogy hova a fenébe menjen dolgozni, ahol C/C++ tudás + fizikai ismeretek kellenek.

Van még pár fejlesztőközpont itt is: BOSCH, Tysen-Krupp ahova vannak kimondottan fizikusi állások is kiírva. Van egy ahol pozíció ahol az MSc-t alapkövetelményként írják elő.

megjegyzés a margón: az msc-nek sok köze nincs ahhoz, hogy valaki tud-e felsőbb matekot, vagy sem (mi a BME-n szakirányon semmiféle felsőbb
matematikát nem tanultunk az alapképzéshez képest, ez valószínűleg ELTE progmat lesz)

Koszi

Ne a fizetést nézd, hanem hogy hogy viszonyul a tudáshoz az életszínvonal. Nagy általánosságban, fejlett országok között mozogva, ez azért többnyire hasonló. Ha X ország haranggörbéjének adott pontján vagy, akkor Y országban is kb. ugyanott leszel, csak más szám és más pénznem tartozik hozzá, de ha X-ben jól éltél, Y-ban is jól fogsz élni. Aztán persze van sok különbség is, amit lehet mérlegelni. Országonként más a megélhetési költségek aránya a fizetéshez képest, más az adó, vannak kiugró esetek életszínvonalban, mindenütt más a közhangulat, és a piaci körülmények is mások (ld. magyar munkaerőhiány). Nyilván egy jó szoftverfejlesztő minden országban bőven többet fog keresni, mint ami egy normális albérlethez kell, de Angliában és Magyarországon is 10-20 évben mérik a lakáshiteleket. És nem csak az számít, mennyit teszel félre, hanem az is, hol akarod majd elkölteni (pl. angliai nyugdíjból otthon királyként élhetsz, fordítva kurvára nem, mert abszolút értékben annyira eltérnek a számok). Utóbbi miatt, illetve az otthoni közhangulat miatt, szerintem nem éri meg hazamenni, és lehet, hogy a munkaerőhiány lassan feltornássza a béreket, de ha országos szinten rossz a termelékenység, úgyse tud rendesen megfizetni a legtöbb cég.

--

+1, Számból vetted ki a.. billentyűt?? :D SZVSZ az emberunk szerintem már dontott ha ilyeneket kerdez es a fiztes lehetosegeken mint informacio -n kivul felesleges barmerre is terelni a thread-et mert akinek jo a 'Zanglia annak azajó, akinek meg a M-agyar-hon tetszik, annak amugy is az lesz a jó.

En is kb. ennyi ido utan koltoztem haza. Ha a mufaj mukodik neked, akkor a tavmunkat javasolnam. Az elerheto fizetes a te hattereddel eleg szeles skalan mozoghat, egyelore viszonylag junior vagy, viszont divatos dolgokat ismersz (Golang, Kafka), emiatt (szamlazva) valahol havi brutto 500 es 1.5M kozott tudnal keresni.

A hazakoltozesrol: szerintem lehet jo dontes. Szoftvereskent jol fogsz keresni, Budapest nagyon jo varos, ha van penzed (ebben hasonlit pl. Londonra, ami egy nyomortanya, ha nincs penzed, es a vilag egyik legerdekesebb helye, ha van). Elmenni barmikor el lehet, ha ugy dontesz, hogy nem jon be, de rettegni felesleges. Az kozhangulat es mentalitas tenyleg nem rozsas (hogy finoman fogalmazzak), erre egy lehetseges megoldas, hogy kialakitod magadnak az idealis burkot (barat, csaladok, maganegeszsegugy, gyereknek privat oktatasi intezmenyek). Ez ugyanigy mukodik persze pl. Londonban is (ahol az egeszsegugy mashogy rossz, mint itthon, ott jo gepek vannak, csak orvos nincs).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

EÜ: Itt vidéken (Debrecen környéke) is vannak jó cuccok, csak doki nincs vagy túlterhelt, meg a várni kell a technikára és a dokira is sokat. Ja meg az is baj, hogy a megfelelő szakihoz is csak pletyka alapján értesülve tud eljutni az ember. Volt már, hogy egy általános doki nem tudott elterelni egy ajtóval arrébb, csak ismerős ismerősének ajánlása alapján tudtuk meg, hol a megfelelő szakterülethez értő doki, pont a szomszéd rendelőben.

+1.

Magyarország alapvetően egy egész jó hely, ha van pénzed. És szoftverfejlesztőként bőven lesz pénzed.
A lényeg hogy mindenképp Budapesten keress állást, mert a fizetések 2-3 szorosa a vidékinek.

Szoftverfejlesztokent csalad nelkul en azt mondom, hogy Magyarorszag, Budapest jobb hely.
Ha mar vannak gyerekeid akkor mar inkabb kulfold, meg akkor is ha ez rosszabb eletkorulmenyeket jelent szemely szerint neked de nekik - a gyerekeidnek - egy sokkal biztosabb jovo lehetosege...

+1

Miért ? Ők is lehetnek szoftverfejlesztők, ergó nekik is jó hely lesz :D

Fedora 24, Thinkpad x220

Magyarországra szerintem az a leginkább jellemző, hogy iszonyatos energiákat kell beleölni abba, ha el akarsz térni az átlagos színvonaltól, a mainstream dolgoktól. Ebbe egy csomó minden beleértendő, pl.:

- magasabb fizetés alkalmazottként (elérhető, de nem szembejön, hanem vagy baromi jónak kell lenni, vagy kapcsolatok kellenek hozzá)
- jó oktatás (van böcsöde, ovi, suli is jó, de egyrészt nagyon meg kell keresni, másrészt lehet, hogy pénzes)
- de ilyen még az is, hogy egy normális éttermet találjon az ember, ahol nem citromarcúak a pincérek
- vagy ha egy jó könyvesboltra vágysz, nos, azt is lehet hónapokig/évekig keresni.

Ezek nekem kinn mind könnyebbnek tűntek, illetve amivel próbálkoztam, azok könnyebben is mentek.

> - jó oktatás (van böcsöde, ovi, suli is jó, de egyrészt nagyon meg kell keresni, másrészt lehet, hogy pénzes

Ez kulfoldon is pont igy van, kiveve USA, ahol sokkal rosszabb a helyzet.

> - de ilyen még az is, hogy egy normális éttermet találjon az ember, ahol nem citromarcúak a pincérek

Na, azert itt elegge jelentosen rendbejott mar a helyzet. Budapesten szuperjokat lehet enni, nem kell tul sokat keresgelni. Teny, hogy London jobb. Viszont pl. Nemetorszag rosszabb, sokkal.

> - vagy ha egy jó könyvesboltra vágysz, nos, azt is lehet hónapokig/évekig keresni.

Amazon szallit ide is, szerencsere :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Viszont pl. Nemetorszag rosszabb, sokkal."
Ezt cáfolom innen Berlinből :)

Berlinben lehet jo kajat talalni, mert nagyon multikulti, de ez egy kivetel. Pl. Munchen remes.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ezt én cáfolnám innen Bayernből, München is elég multikulti és pörgős is.

Éltem ott eleget, kellemes hely, de Budapesthez képest elég kisváros:)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Akkor én vagyok agora fobias :) nekem pont ez tetszik. BP néha sok volt, viszont az tény hogy ott mindig találsz valamit nem lehet unatkozni. Az éjszakai élet az hiányzik

Debrecenben lakunk. Szerencsére 2 3 4 pontok itt annyira nem jellemzőek. Első pont igen, de ez engem nem érint (vállalkozó vagyok)

jo iskola != jonak gondolt iskola

Biztos, hogy jo iskolat tudsz?
Csak mert a magyar oktatasi rendszer ugy kompletten hibas (szerintem). Nem jo vagy rossz, hanem hibas koncepcion alapul.
Szoval valoban rohadtul meg kell keresni a jo sulit.

Van, ami szerintem és sokak szerint jó, és elérhető. A családban sok a pedagógus, szóval volt már némi vitánk a magyar oktatási rendszer jóságáról (rosszaságáról?). Maradjunk annyiban, hogy a konklúzió az, hogy lehet jól is csinálni, csak motivált pedagógusok kellenek hozzá, és meglepetésre vannak is, csak elég ritkák. De még kicsik a gyerekek, térjünk a kérdésre vissza ~4 év múlva :)

Nekem az a meglatasom, h nem a pedagogusokkal van ugy altalaban, hanem a rendszerrel.
Hiaba jo a pedagogus (vagy legalabbis a tobbiekhez kepest jobb), ha a rendszer nem engedi.

- szar konyvek
- nem tanit gondolkodni
- megtanit egy rakas dolgot, ami tok felesleg
- elavult dolgokat tanit
- nem tanit meg a kollaboraciora (sot bunteti)

Valoszinuleg lehetne meg sorolni.
A fentiek kozul valoszinuleg az utolso a legerdekesebb. Ezen legyen barmilyen jo, egy-egy pedagogus nem fog segiteni tudni. Egy egesz intezmeny mar talan tud kapirgalni, de nyilvan a megoldas kulcs mashol van.
Raadasul mind olyan temak, amiken nem fog segiteni senki az elkovetkezo par evben, evtizedek kellenenek meg akkor is, ha lenne hozza akarat az illetekesektol.

> a gyerekeidnek - egy sokkal biztosabb jovo lehetosege..

Ezt nem annyira ertem. Meg mindig van EU, szabad mozgas, tanittatni tudod oket.. miben lenne bizonytalan a jovojuk? Sot, miben lenne bizonytalanabb, mint nekunk, akik a szocializmusban szulettek? Mi az, amiben a gyerekem jovoje bizonytalan?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

pl nem tudhatod mikor nyuljak le a nyugdijjad megint
nem tudhatod mikor lehetetlenitik el a hiteled megint
nem tudhatod mikor teremtenek olyan szituaciot a munkavallalasban/vallalkozasban ami felboritja az eleted megint

es lehetne sorolni a vegtelensegig

...és nehéz (lehetetlen) egy jól működő pályára állítani az életed, hogy 1-2 évre hátradőlhess. Ez != "nem dolgozom", csak épp nem találok fel mindennap valami újat.

--OFF--
En nem erzem biztosnak Magyarorszag EU-s tagsagat. Ne erts felre nem minden az EU, de egy kelet Europai kis orszag szamara mint Magyarorszag az ilyen szervezetek mint az EU az ami a jovot biztosabba tehetik, sajnos ma nem elkepzelhetetlen, hogy akar egy nepszavazassal a rovod tavu latszolagos politikai haszonert cserebe az orszag vezetoi ugy dontenek, hogy a kilepes jo otlet...

Oktatas, orvosi ellatas stb. mind olyan dolog ami elerheto elfogadhato minosegben Magyarorszagon is de fizetni kell erte, az igazi problema ott van amikor olyan orvosi ellatasra van szukseged amit nem tudsz magan uton megkapni kifizetni. (nem mindegy, hogy Budapesten van szukseged mentore vagy Londonban stb. es itt nem opcio a fizetek erte, hogy jobbat kapjak)

Persze jobb most Magyarorszagon elni mint a 80-as evekben, de sajnos ez nem eleg es ettol meg igaz az szerintem, hogy nagy esellyel egy kenyelmesebb elet var a gyerekeidre egy tetszoleges NY-Europai orszagban mint Magyarorszagon.

Ezen kivul en pontosan tudom mennyi penz van a magan nyugdij szamlamon es biztos lehetek benne, hogy az az en penzem, persze tudom, hogy Magyarorszagon is megtehetem, hogy felreteszek penzt erre stb...

Tovabba a belathato jovon belul senki sem fogja ketsegbe vonni a lanyom jogat arrol, hogy o dontse el, hogy mikor akar vagy nem akar gyereket stb... (lasd. barati Lengyelorszag stb.)

--OFF--

Ilyen

> En nem erzem biztosnak Magyarorszag EU-s tagsagat. Ne erts felre nem minden az EU, de egy kelet Europai kis orszag szamara mint Magyarorszag az ilyen szervezetek mint az EU az ami ajovot biztosabba tehetik, sajnos ma nem elkepzelhetetlen, hogy akar egy nepszavazassal a rovod tavu latszolagos politikai haszonert cserebe az orszag vezetoi ugy dontenek, hogy a kilepes jo otlet..

vagy ilyen

> Tovabba a belathato jovon belul senki sem fogja ketsegbe vonni a lanyom jogat arrol, hogy o dontse el, hogy mikor akar vagy nem akar gyereket stb... (lasd. barati Lengyelorszag stb.)

esetben en is huznek a fenebe. De azert ezek nem tortennek meg 1-2 nap alatt, altalaban par eves atfutassal minimum szamolhatsz. A szakmankban meg kb. 5 perc allast talalni.

Ja, a fentiek mind olyan felallasra vonatkoznak, ahol van egy jo, az allamtol fuggetlen munkad. Pl. vendeglatoskent, pincerkent tuti lelepnek itthonrol.

> nagy esellyel egy kenyelmesebb elet var a gyerekeidre egy tetszoleges NY-Europai orszagban mint Magyarorszagon.

Nagyon kenyelmes elete van itthon is egyelore. Ha meg majd el akar menni, elmegy. Pl. szerintem magyarkent Angliaban elni nem feltetlen jobb erzes.
----------------------
while (!sleep) sheep++;

Persze ezek nem tortennek meg egy ket honap alatt... (bar azert ertek meglepetesek az elmult 5 evben) de ha mar kint elsz valahol akkor nagyon nem mindegy hogy vissza mesz Magyarorszagra es feladod amit addig elertel es a legrosszabb esetben nehany ev mulva ujra kezded vagy ugy dontesz, hogy kint maradsz es elfogadod, hogy a kockazatok miatt sajnos a Magyarorszagra valo visszakoltozes nem egy realis lehetoseg...

En a savanyu citromfeju emberek miatt nem mennek vissza pl Mo-ra.
Sehol egy mosoly az uzletekben a kiszolgalas egy angol szinthez kepest mondhatjuk hogy bunko (vevo van a boltert)
Plusz a dogoljon meg a szomszed tehene hozzaallas sem segit.
Mindennek a tetejeben olyan burokratikai dzsungel van hogy ha neha eszembejut valamilyen ugyintezes sirva es izzadva ebredek fel a remalmombol...

"En a savanyu citromfeju emberek miatt nem mennek vissza pl Mo-ra."
Mivel itt élek, alternatívát kerestem. Pár évvel ezelőtt elhatároztam, hogy masszív embernevelésbe kezdek. Ahova járok, mindenkivel mosolyogva, normálisan köszönve, elköszönve (további szép napot kívánva) beszélek. Kb két héttel később már amikor megláttak fülig ért a szájuk és arra gyúrtak hogy ők előbb köszönhessenek, megelőzve engem. 1 évvel később ugyan ezek már mindenkivel így beszéltek, az arra járó emberek egy része pedig át is vette a mentalitást.

Érdekes módon, ha új helyen járok és ezen elvek mentén haladok, csak az első pillanatban citromfejűek.


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Meg a vegen kiderul, hogy ketton all a vasar :)

Respect.

Elsőre azt hittem hogy velem van a "baj", mármint hogy megzakkantam és csak csak képzelem. De mivel asszony is rászokott erre és a családban is többen pozitívan jelentették vissza jótékony hatásait a dolognak, szerintem kijelenthető hogy valóban kettőn áll a vásár ;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Én ebben még pofátlan(abb) is szoktam lenni. Ha nem megy a mosolygás és akarok venni valamit, azaz nem tudok elállni a vásárlástól (farmer, switch, bármi), akkor:
- Hátrébb lépek
- Újra "bejövök"
- "Próbáljuk meg újra. Jónapot kívánok!" felszólalással sokszor elérek egy mosolyt.

Kevesen vagyunk, de napi +1 mosolygós kiszolgáló már megérte.

Engem rettentoen idegesit a sok felkegyelmu mosolygyuri.
Fullgaz.

Ha vkinek van mosolya annak legyen oka es oszinte.

Nem MLM-es mosolyom van, hanem lelazult, minden mindegy mosoly. Ennek oka, hogy most mindenem megvan. Mar csak azt kellene elerni, hogy igy is maradjon. Na ez a nehez...

Fogalmam nincs, mirol beszelsz.
En akkor mosolygok, ha van miert. Viszont nem kell erte se hatra se mashova lepnem.

Fura egy hozzáállás ez. Az emberek elvárják hogy a másik mosolyogjon, miközben a szemében látszik hogy a pokolra kívánja őket.
Pont ez az a része nem működik, vagy őszintén csinálod, vagy inkább ne csináld


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

> emberek elvárják

Ha visszanezed, nem en meltatlankodtam a mosoly hianyan. Szoval ez az altalanositas nem tudom, honnan jott.

Megjegyzem, en se nem jarkalok a varosban vigyorogva, se nem varom el, h ram vigyorogjanak, megis rendben van a kornyezetem.
Akinek olyanja van, mosolyog, akinek meghalt vkije, annak meg mas van az arcara irva. Viszonylag keves ok nelkul fancsali, utalkozo emberrel talalkozom.

Szoval amit itt kifejtettek egyesek, nekem nincs meg.
Szar orszagban elunk, fostalicska a helyzet, de nem ezert.

Te csak egy hibaszazalek vagy Mo-n. Sajnos :(

Lehet, de egy tök boldog hibaszázalék :D


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

lol :)))

Megfigyeléseim alapján Magyarországon amúgy - legalábbis az IT területén - lehet normális középosztálybeli szinten, boldogan élni. További megfigyeléseim szerint az életükkel elégedett, pozitív beállítottságú, nyitott, költözni nem akaró IT szakemberek és a napi szinten a politikával, ország helyzetével foglalkozó, állandóan "balliberális" napilapokban újabb és újabb botrányokra vadászó IT szakemberek diszjunkt halmazt képeznek.

Szóval innen kb. három út kínálkozik:
- itthon nem jó => irány külföld
- itthon nem jó => tankot lopni, rambózni, győzni, új köztársaságot alapítani (sztem kb. másképp úgyse menne)
- arra koncentrálni, ami itthon jó => rájönni, hogy annyira nem gané hely ez az ország, csak maximum "sok a k.csög", de nem ezzel foglalkozni.

+=1

Lehet vállalkozni is, és megváltani a világot, valamint biztosítani a munkakörülményeket az alkalmazottaidnak, amit te is elvárnál.

Csakhogy vállalkozni már most nehéz és egyre nehezebb. Rendszerszintű dolgokat nem fogsz tudni legyőzni. A korruptak kiszorítanak, a jobb munkavállalók sorra elmennek, a gazdaság meg csúszik lefelé.

--

Igaz. Viszont ha jó vagy valamiben, vagy a legjobb, akkor nem kell félned. Még a korruptak is neked fognak fizetni. De a semmiből elindulni ténylrg nehéz itthon.

kíváncsi vagyok mikor fogsz rájönni, hogy vannak nálad jobbak. mindig.
ráadásul ez itt magyarisztán, ahol a "jók" mindig elnyerik méltó büntetésüket. azaz az élet minden területén akkor lehetsz sikeres, ha van egy befolyásos ismerősöd.
én a 30-as éveim közepéig voltam naiv és bizakodó. állítólag a mai fiatalok gyorsabban érnek. :D

+1

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Mindenki akkor se adhatja fel:) van igazság abban amit mondasz ofc.

A boldogságot keresni jó dolog, ugyanakkor ignorálni, ami otthon megy, az nem. Persze én is fogjam be a számat, mert eljöttem. A lecsúszás lassú, de folyamatos, és egyszer csak eltűnnek a dolgok, amik még jók. Kezdve az emberekkel, akiknek sorra elfogy a türelme. És aki marad, az inkább egy másik kategória a fentiekhez képest, pl. hülyék és bűnözők.

--

"További megfigyeléseim szerint az életükkel elégedett, pozitív beállítottságú, nyitott, költözni nem akaró IT szakemberek és a napi szinten a politikával, ország helyzetével foglalkozó, állandóan "balliberális" napilapokban újabb és újabb botrányokra vadászó IT szakemberek diszjunkt halmazt képeznek."

"Még a routeren is letiltom azokat a liberális szennyeket mostantól Köszönöm. KÖSZÖNÖM!!!!44444... hupsz. jajj... 888888!!!"

?

elég gyér ellentrollkodás volt :)

"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten."

mázlid van, hogy nem kellett még hivatalban járnod ez idő alatt :DDDD

Pedig jártam hivatalban. Az apeh-nál a hölgy nagyon kedves volt, sőt, kaptam tőle egy extra tollat amit elvihettem mert nem vittem magammmal. Az okmányirodában pedig sajnálkozott hogy nem találja az új papírjaimat, viszont a kolléganőjét "ráállította az ügyre", egy 3 perccel később már a kezemben volt, közben kedélyesen elbeszélgettünk arról, hogy legközelebb az ő saját portáljukon kérjek időpontot mert akkor hamarabb tudom intézni a dolgaimat.

Visszatérve az írásodra, pont ezen mentalitás az ami miatt mindenki úgy áll neki elsőre a dolgoknak, ahogy. (Mégegyhülyeügyfél/Mégegyhülyevendég/Ezmármeginttuticsakpanaszkodniakar/Azügyintézőtutihogygecilesz)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Eddig is sejtettem hogy kamuzol, de mostmar nyilvanvalo. :D

A NAV-nál eddig nekem is csak pozitív tapasztalataim voltak, szóval elég hihető, amit leírt a kollega.

Amúgy ez a normálisan, mosolyogva a másikhoz szólás is működik általában. Van 1-2 mufurc egyén, de azok valszeg by default ilyenek, a többiekre meg jó hatással van, ha emberszámba vesszük őket.

+1 a NAV-ra, tök segítőkészek...

Amúgy lehet, kb annyi a titka, hogy amikor az embernek velük van dolga

- köszön
- mosolyog
- nem flegmázik
- érthetően és tömören elmondja, mi a baj
- segítséget kér (nem pedig utasít)

És akkor egy segítőkész ügyintézővel, nem pedig egy lealázott, szarba nézett droiddal beszél.

+1 nagyon sok hivatalban intezkedtem mostanaban hazvasarlas miatt, es a nagy tobbsegenel pozitiv volt a tapasztalatom, mert en is pozitivan alltam hozzajuk. Lasd, a fenti pontok.

+1 NAV tényleg segítőkész. De kifoghatsz azért egy rossz ügyintézőt. Telefonon még nem volt baj, de személyesen egyszer nekem elintéztek egy ügyet azonnal, míg feleségemnek nem. Kiderült hogy mindketten egyik évben nem vallottunk be valami pár ezer Ft-os összeget (talán szavazatszámlálásért kapott díjazás) és bár az adót befizették utánunk, annak szerepelni kellett volna a bevallásban. Az ügyintéző akihez én kerültem engedett azonnal utólagos javítást, míg a másik nem volt hajlandó rá és el sem magyarázta mit kell kitölteni. Utána átvittem az én ügyintézőmhöz és ő elintézett mindent. Szóval ki lehet azért fogni..

Ha te mindenhol csak savanyú embereket látsz akkor ott veled is probléma lehet, ez teljesen biztos. Vagy nem veszed észre a szépet, vagy olyan viselkedésed van ami csak szerinted kedves/jópofa/vicces. Mindkettő gond.

Hiaba van penzed Mo-n ha a korulotted elok 80%-a alacsony eletszinvonalon el. Valahogy nem lesz teljes az orom. Legalabbis nekem nem.
Az mas ha leszarom csak nekem menjen jol tipusu az ember de en meg olyan sem vagyok :)

Én nem így látom, vagy legalábbis erős tűlzásnak érzem. Persze nem teljes az összkép, én Budapest és két nagyváros alapján mondom, ezekben vagyok a legtöbbet. Sok ember kedves és nyitott. És nem, nem vagyok szőke nagymellű, sem Brad Pitt :D

De így tovább gyengül a gazdaság, szóval a döntésed az itt élőket még lejjebb tolja (picit)

Itt fent eszakon akkora a jokedv, hogy mindenki futyoreszik. En mar a falra maszok tole, de nincs mit tenni, jon a takarito vagy a mindenes, es mikozben szereli a lampat vagy kiviszi a szemetet, futyul. Kimesz vecere, a kollega kezmosas kozben futyoreszik (igen, vizeles kozben is). Neha mar odaig fajul, hogy elkezdenek danolaszni. Es ilyenkor mindig zavarba jovok, hogy most nekem is csatlakoznom kell, vagy mi a megfelelo reakcio.

Altalaban csak mosolygok, azt nem veszik rossz nevem, legfeljebb kicsit felkegyelmunek tartanak, de abbol nincs baj. Nagyon tolerans az angol tarsadalom a disabled personokkel szemben.

Szolj nekik, hogy "Ne futyulj..."

:)

+1

Hazaköltöztem és 1 év után feladtam és ismét külföldön vagyok. Max te is megjárod ezt az extra kört. :)

Pontosan mi volt az, amit egy év után feladtál?
Tudnál róla mesélni? Tényeg érdekelne.

---
Science for fun...

Szerintem alapvetoen minden csak felfogas es megszokas kerdese. Neha amikor hazalatogatok hosszabb idore(nem csak nyaral, hanem él is) fura minden. De amikor ide koltoztem itt is fura volt minden. 10 ev es maris ez a megszokott. Valoszinuleg ha megszoksz valamit nehéz a megszöksz része a dolognak :)

Hát nem leszek PC.

Hogy nekem kell összehúznom magam az 1es villamoson ha felszállnak a cigányok, nehogy betaláljanak ha olyanjuk van. Vagy ha egyedül van a kokeró és én előbb ütök, akkor engem baszogatnak majd hogy miért támadtam meg az arcon előtt fél centivel ordibáló csigányt.
Hogy egy betörés után a helyszinelő rendőrt megkérdeztem: "és mi várható? meglesz a tettes?" és röhögve válaszolt...
Hogy vonják a végtelen adót, de mindenből fizessek azért még magánt, különben nem kapom meg azt, ami szerintem járna. (Járni jár, csak nem jut, tudomén)
... hogy össze van okádva az utca, bkv, minden rohad.
Hogy ha nem bámulom merev tekintettel a taxiórát, akkor úgy megindul mint egy vejronban a fordulatszámmérő.
Hogy talán ha 2 őszinte köszönömöt kaptam attól a 6 cégtől ahol dolgoztam Mo-n. Hogy ha kértem valamit - konferencia, szakmai vizsga, stb - _soha_ nem kaptam semmit. Soha. Csak annyit kértem olykor, hogy fizessék ki azt a szar OCJP vizsgát, (60-80k). Meg is tették vlna, de csak ha sikerül, csak utólag, csak ha a cég nevére számlát kérek ÉS aláírom hogy 1 évig nem mondok fel. Természetesen fizetett felkészülési idő, vagy akár csak a vizsga erejéig "fizetett" szabadság az nincs rá.
Hogy soha semmi sem elég a "managereknek". hiába hozol 10SP-t naponta, a köv sprinttől ez az alap és lőjjünk 12-re! Aztán ha csak 9.5 van, akkor mi lehet ennek az oka.
Hogy ha épp felmondtam, akkor hálátlannak neveztek... csak épp az előző 4 napos hosszúhétvégét benttöltöttem mert összeomlott az egész kacat. Cserébe a 3. "hétvégi" nap közölte a főnököm, hogy természetesen nem fizetnek ki nekem semmit, mert dolgozzak meg a fizetésemért.
Hogy a gyerekemnek (aki meg sem született) olyan oktatás és egészségügy jut (ha csak nem fizetek magánt) hogy nem kívánom neki. Hogy nem tudom megóvni attól a csürhétől és söpredéktől, akik viszont könnyen betalálják az utcán-iskolában. Nem fogok megint csigányozni, de megtehetném. Mert ezek már félig kiszőkültek, de ami számít az a viselkedés. Nem a szín.

Aztán 6 év és 6 munkahely után meguntam... és megnéztem mi van külföldön.

Félre ne értsetek... tudom hogy itt sem fenékig tejfel az élet. Itt sem látok túl sok esélyt arra, hogy "manager" legyek, mert a svájciaknak van svájcban előre... a többieknek nem sűrűn. De ez nem baj. Ha ez az összes kompromisszum, akkor nem lesz itt baj.
Itt eddig egyszer kértem egy konferenciát, és kapásból meg is kaptam teljes költségtérítéssel, szállodával, repülővel, jegyekkel külföldre, 4 napra.
Céges problémákra olykor gyártok PoC megoldásokat és megosztom az aktuális céggel, hogy szerintem így is lehetne. Magyarországon erre az a válasz, hogy jó, megcsinálhatod mert szerintünk is jó, de munkaidőben nem. Itt a válasz az, hogy másnap kaptam egy ipad-et, mert nagyon tetszett nekik és megköszönték az extra fáradságot... és 4 munkanap múlva megszületett a döntés, hogy az 1 éve patkolt megoldást azonnali hatállyal eldobjuk és ezzel megyünk tovább.

Mon konkrétan az arcomba mondta a főnököm, hogy "ne kérdezz, ne okoskodj, ne akard megérteni csak csináld amit mondok". Én ennél többre vagyok hivatott. :-)

Nem gondolom hogy bennem nincs hiba. Dehogynincs... .-)

+1

A helyzet az hogy minden szavaddal egyetértek ;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

+1

Ezeket en mar meg sem emlitettem mert a legtobb embernek Mo-n talan mar fel sem tunik...

Van benne valami, de van egy olyan pszichológiai jelenség, hogy az ember ha eldönt valamit, azt utólag próbálja igazolni magának. Ahhoz, hogy később meggondolja magát, már sokkal nagyobb hatás kell. Ahhoz, hogy végül belássa, hogy a legelső verzió volt a jó, még az előzőnél is nagyobb küszöböt kell átlépnie...

Én csak azt kérem a külföldön dolgozóktól, főleg akinek nincs családja, hogy tanulják meg ami jó kint, és hozzák haza! Ha nem is most rögtön, de legyen ott a tarsolyukban ez a lehetőség is. Járjanak nyitott szemmel... És ha nem találnak itthon olyan céget ahol szívesen dolgoznának, alapítsanak egyet. Egy világlátott, angolul tudó, szorgalmas ember egy kis tőkével szerintem itthon is jól elboldogul egy saját céggel (bár az adók túl magasak). Az eddigi tapasztalataim szerint 2-en összefogva általában jobb céget alapítani, hogy az egyik ember hülyeségét a másik kijavítsa :-)

Adok egy tippet ingyen: az a jó cég, ahol a főnök magánál okosabb embert alkalmaz (és persze hagyja is érvényesülni és hallgat rá). Ennek sokszor homlokegyenest szembe mennek, mindenféle vezetői szinten. Még több tipp ebben a könyvben, magyarul is kiadták asszem.

--

Pontosan úgy jártam el, ahogy mondtad. Van saját cégem, ketten vagyunk benne. Hazamentem és azt hiszem szorgalmas voltam, próbálkoztam a saját céggel is (kisebb sikerekkel) és mint beosztott is nagyon igyekeztem...

...de beláttam, hogy nem vagyok elég ügyes hogy MO-n boldoguljak. Próbáltam és nekem túl nehéz terep. Választottam egy könnyebbet.

Most annyi a különbség, hogy nem egymagam távoztam, hanem hoztam a csajom meg még segítettem pár másik fejlesztőnek is az itteni kezdésben. Picit önző is voltam ebből a szempontból, mert így legalább a haverok is itt vannak. Meg a nőjük/feleségük. Aztán közben van még pár volt kolléga akik szintén érdeklődnek, hogy merre érdemes próbálkozniuk, mit javaslunk.

Te igazolod azt amit én tapasztalok: ugyanazzal az erőfeszítéssel SOKKAL előrébb jut az ember. Főleg ha szabály/törvénykövető és a hideg rázza a kiskapuktól.
Sokmindennek kell változnia ahhoz hogy hazaköltözzünk egyszer - de addig biztos nem amíg a gyerekek el nem végzik az iskolá(ka)t.

Reméljük változnak a hazai viszonyok, de ne politizáljunk itt.
Az nem járható út, hogy kinti munkát végezne a cég hazai fejlesztőkkel, akik időnként kilátogatnának megbeszélni amit skype-on nehézkes lenne?

minek agitalod, hogy koltozzon (ismet) haza? Ki az, aki valami nagyon rosszul ertelmezett hazaszeretet/whatever miatt feladna a kinti jobb munkajat (+a tobbit) egy itteni rosszabbert? Ez kinek lenne jo? Neki? Vagy neked? Aztan az is ott van, hogy ki az, aki egy szalag melletti osszeszerelo biorobot karriert kepzel el a sajat gyerekenek? Mert kb. errefele haladunk. Ja, es te akarnal meghalni egy korhazban? Nem biztos, hogy mindenki osztja ezt az optimizmust.

A ne politizaljunk meg szep ohaj, csakhogy a problemak jelentos resze konkretan a jelenlegi politikabol fakad.

> te akarnal meghalni egy korhazban?

Te akarnal meghalni barhol?

én igen..ágyban. párnák közt alvás közben.
nem szeretnék xx évesen ezer betegséggel szenvedni.

a teljes mondat ugy hangzik, hogy akarnal korhazban valami mellekhatas miatt (=nem azzal a nyavalyaval, amivel bekerultel) meghalni (ami kb. elo sem fordulhatna egy normalisabb egeszsegugyben)?

Fertozesek vannak fejlettebb gazdasagu es kulturaju orszagok korhazaiban is.
Azt nem tudom, h tobb v. kevesebb, de amig erre nincs konkret adag, addig csupan spekulacio.

Erdekelne egy ilyen osszehasonlitas egy objektiv forrastol.

HU vs. fejlett vilag kapcsolatarol van szo.
Szoval az a kerdes, hogy mashol aranyaiban mennyi az annyi.

Wikipédia alapján (nem szántam rá sok időt):
Belgiumban kb. 11 millióan élnek, és évente 3000-en halnak meg kórházi fertőzéstől. Az USA-ban 320 millióan élnek és 99.000-en halnak meg évente kórházi fertőzéstől. A fenti 444-es cikkben 691-es szám szerepel Magyarországon.

Akit érdekelnek a statisztikák, érdemes ránézni erre és összehasonlítani a keringési- és a rákbetegség oszlopok szórását.

Mondjuk egy ilyennel donto jelentosege vannak az adat hitelessegenek is.

A ne politizaljunk meg szep ohaj, csakhogy a problemak jelentos resze konkretan a jelenlegi politikabol fakad.

Ha az ország jelenlegi (gazdasági) állapota egy számodra üdvös (szoclib) kormány regnálásnak folyománya lenne, akkor te lennél az egyik leghangosabb védelmezője és felmagasztalója az elért pozitív eredményeknek.

Én szeretek itt élni és eszembe nem jutott/jutna soha, hogy elhagyjam hazámat, legyen az bár "rosszul értelmezett hazaszeretet" akár. Ezért én az javasolnám a topic gazdának, hogy bátran jöjjön csak haza, mert egy jó IT szakembernek jelenleg nem kihívás a tisztes, jómódú megélhetés.

Az utolsó mondatot nem cáfolom, de nem csak a jómód a kérdés. Lehet, hogy feketén fogja a fizetését kapni. Lehet, hogy korrupt, közbeszerzéseken nyomuló céghez fog kerülni, vagy olyanhoz, aki a többiek korrupciója miatt kénytelen ügyeskedni. Lehet, hogy szakmailag ki tud teljesedni, de lehet, hogy a rossz körülmények, a rossz vezetés, vagy bármi miatt nem. Ezek a lehetőségek minden országban megvannak, csak otthon jobban. Az emberek a szomszédban, utcán, boltban olyanok, amilyenek. A gazdaságot lehúzó rendszerszintű folyamatok kétségkívül jelen vannak. Maximum az nem veszi észre, aki beéri annyival, hogy ő most jól megél, a többi meg nem számít. De ezeket már fentebb leírták többen is.

--

Nekem az alábbi felsorolásból ha kettő teljesül, akkor már jó vagyok/lennék:
- Kiszámítható munkahely (legalább 6 hónapos projektek)
- Szakmai előélet/aktivitás elismerése
- Nyugati jellegű projektek: a világ kész van, minden technológia ismert. De egyszer jó lenne használni is azt a sok tudást, ami összegyűlt-
- Szabad piacon érvényesülés, nem csak közbeszerzés van
- Cégek minimális költési hajlandósága a "túlélés" jellegű dolgok helyett.

Ami pedig (sajnos) nem szempont és nem számít:
- Teljesen bejelentett fizetés: elég az az alap 120e nettó is, arra is kapok hitelt az asszonnyal, ha kellene. A többi jöhet akárhogy.
- Tágabb munkahelyi környezet: közeli parkoló, szép infrastruktúra (lásd graphisoft park)

Ebbol nalunk 7/7.

Aztan csodalkozol, hogy milyen keves jut mindenre, mert 120 netto adoja az ellatasban/szolgaltatas is minimal.

szoval te jomoduan megelsz, es ennyi? Ha majd gyereked is lesznek, akkor majd talan erdekelni fog az is, hogy rajuk milyen jovo var ebben az orszagban. Mert a 'szeretek itt elni' azt is jelenti, hogy szeretem, ahogyan a dolgok vannak.

En azonban nem vagyok meggyozodve arrol, hogy a jelenleginel jobban mar nem is lehetnenek a dolgok, arrol viszont igen, hogy ennel szarabbul mar nem lehetnek. Aztan a holnap mindig megcafol, ahogy gurulunk lentebb a lejton.

Persze ha valamelyik mutyi nyertese vagy (kerult trafik a csaladhoz?), esetleg a helikopteres hazudozo a szomszedod, vagy mas modon vagy kozel a tuzhoz, akkor megertelek.

"A ne politizaljunk meg szep ohaj, csakhogy a problemak jelentos resze konkretan a jelenlegi politikabol fakad."

Nyilván az ország minden jelenlegi problémája az elmúlt 6 évben keletkezett. Előtte minden teljesen rendben volt, nem volt korrupció, kivábndorlás, nem voltunk eladósodva, stb.

kicsit gyurnod kene meg a szovegertesre...

.

"Előtte minden teljesen rendben volt, nem volt korrupció, kivábndorlás, nem voltunk eladósodva, stb."
Tehat ha elotte hazudtak es loptak, akkor a mostani politikai elit is csinalja pont ezt, hiszen mas is csinalta elotte? Vagy nem pont azert lett volna a kormanyvaltas, hogy megvaltozzon? Vagy miert vonult ki a csurhe gyurcsok beszede utan?

Most vagy nem érted amit írtam, vagy direkt kiforgatod.

Épp azt feszegettem, hogy maradjon kint, de adjon munkát hazai fejlesztőknek (ha már úgyis alapított egy céget...).
Miért jó neki: jó szakemberekkel dolgozna
Miért jó nekem: a magyar szakembereknek nyugat-európai fizetést adna, így közvetve elméletileg az én fizetésem is emelkedne (piaci árak...). Ezen kívül az adó is a magyar államkasszába folyna be.

Kórház: a Horváth István-féle érelmeszesegés elleni oltást pl. csak nálunk lehet megkapni...

Ne politizáljunk: ezt azért mondtam, mert felesleges. Úgysem tudunk változtatni rajta, csak felhúzzuk magunkat.
Szabadságot Budaházyéknak!

+1 +sok

Nagyon sok mindenben egyetertek veled, bar szerencsere ennyire negativ impulzusok nem ertek a munkahelyeken eddig. A tobbi viszont sajnos nagyon erezheto.

Akkora +1, hogy beszakad a DB.

Ezt en is megirtam egy par napja, de vegul ugy gondoltam, hogy megsem posztolom ki.
A fentebb irt nyuggeres "emlek" szuletett csak meg.

A gond szerintem az, hogy alapvetoen velunk van a baj.
A parlamentben levo emberek kozulunk kerulnek ki, nem oda szuletnek.

+1
En kihagyom ezt a kort, talan majd egyszer nyuggernek hazakoltozunk. ;)

.

Direkt irtam a nyuggert, en is ruhellem... :)

En mar csak arra lennek kivancsi hogy a kerdest feltevo milyen kovetkezetest vont le a fenti hozzaszolasokbol. :D
(Szerintem amugy eleg jo reprezentalja a mai Magyar tarsadalmat. A gyulokodes es a poltika beszivargott mindenhova. :( )

Magyarországon semmi sem reális, miért pont a fizetés lenne az?

--
robyboy

:D

" A gyulokodes es a poltika beszivargott mindenhova."

Ez a politika célja. Így kihal a társadalom önvédelmi reflexe, az összefogás célokért.
pl. a korrupt politikusok elűzése, sokat lendítene a morálon! :)

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)