Belső háló átlövése

Üdv!

Van két ilyen eszközünk:
NanoBeam M5 16dBi 5GHz kültéri AP/Kliens

Ezzel szeretnénk megoldani, hogy a belső hálónkat átlőjük egy másik épületbe.
A két épület között légvonalba olyan 100m a távolság.
Viszont van vagy 2-3 fa ami útba van.
Van valakinek tapasztalata, hogy fog-e működni vagy teljesen reménytelen?
Ill. milyen módba rakjuk az eszközöket?

pch

Hozzászólások

Zavarni fogja a fa. Nem tudod valami rúdra szerelni, hogy a fák felett menjen?

Nem lesz jó! Ha jó idő van, esetleg talán valamennyire működik, de egy párás-ködös-esős idő esetén biztos rossz lesz.
Nem kockáztatnám meg, instabil lesz a hálózat, ha egyáltalán működik.

helló

Nálunk 1,8km-en van átlőve a raktár és az iroda között a belső hálózat átlag 60-70MBit csurog át rajta. párás ködös jó rossz időben egyaránt. Mikrotik RB433GL-ek vannak mindkét oldalon, 5Ghz (A/N) két 40cm-es grid antennával terepviszonyokhoz igazítva a magasság, bár van egy fasor ami néha néha belóg, de ettől függetlenül hiba és probléma mentes immáron több mint 6 éve (leszámítva azt amikor a közeli vasúti felső vezeték tartó oszlopba becsapott egy villám, akkor az összes ethernet portja elpusztult az egyik oldali mikrotiknak.)

nanobeam-et nem ismerem, de 100méteren szokott működni nagyjából mindenféle kliens. bár a fa az zavaró tényező lehet. Az a kérdés, h. terebélyes lombozatú vagy csak fasor jelleggel 1-2-3 méter átmérőjű lombkorona?

üdv
Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Teljes rálátás kell, vágd ki a fákat a picsába.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

akkor már inkább optikával...
utpnél probléma lehet a galvanikus kapcsolat, meg a különböző földpotenciál, és lehet havonta cserélni a mazzag két végén a switchet/switch portot :)

üdv

Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

UTP esetében NINCS galvanikus kapcsolat!! AC csatolt az ethernet, transzformátorral leválasztva. Az érpár nincs kötve semmihez sem galvanikusan, egyik oldalon sem.
Nem tudom, hogy ez a tévhit miért tartja magát ennyire erősen?
Ettől függetlenül kültérre sokkal inkább optika (ha már drót).

Hát azért az árnyékolásnál igen :)
STP vagy SFTP esetén van. egyébként meg az áram akkor is ismeri a fizikát.
és
mikor upc koax hálózatán bejött a villám és vitte a routert, switchet, a számítógép alaplapi ethernet portját, meg a projektort akkor sincs semmilyen kapcsolat....

üdv

Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Kis feszültségen valóban nincs, de a csatoló trafók átütési szilárdsága néhányszáz volt. Ezen akár egy közelben lecsapó villám, akár csak induktív vagy kapacitív csatolással, úgy megy át, mint izzó kés a vajon.
A másik problémát az okozza, hogy amennyiben a közeli villámcsapás megemeli az egyik oldalon a földpotenciált (akár ezer voltos nagyságrendben) az is átüti a trafókat.

Mi belenyúltunk a pénztárcába (nem túl mélyen) és optikát áthúztunk illetve egy részen a falon meglevő csőre gyorskötözővel odakötözve átvezettünk. A fejelésre pedig vannak kisvállalkozások. Azóta fixebb, mint bármi más. Switchbe kellett még 2 db SFP-t vásárolni és már mehetett is.
Egyszer kellett megcsinálni ... 10 éve szolgál minket.

Szerintem mennie kellene, bár nem tudom hány Mbit/sec-re van szükségetek de ha úgy is meg vannak az eszközök, próbáld ki.

A http://hup.hu/node/96496#comment-1177345 linken leírt szitu nálam most van újragondolás alatt. A 120m-en átlőtt kb. 8m átmérőjű lombkoronával rendelkező 4 fa tavasszal és ősszel kb. 10-30%-al csökkenti az átviteli sebességet nedves időben (pl. amikor eső vagy köd van) télen csak nagyon erős havazás alatt volt tapasztalható hasonló jelenség.

Az újragondolás nem a fák miatt van, hanem azért mert 5 évvel ezelőtti 6-7 környező wifi háló helyett ma általában 40 feletti wifi hálót látnak a routerek, köszönhetően jórészt annak is hogy mára a UPC és a Telekom szinte mindenhova WiFi-s routert tett. Az egyik router oldalán családi házak a másik oldalon pedig 3 emeletes társasházak vannak (4-5db), a 2 router közti kötvetlen rálátást csak a fák akadályozzák.

A zavaró routerek több mint felét jelentősen erősebb teljesítménnyel észleli a két WDS-be konfigurált TP-Link WR1043ND a 3db gyári 3 dBi-s antennájával és így forgalmas időszakokban (délután vagy hétvégén) a routerek által preferált (és moderált) 1, 6, 11 csatornák mindegyikén jelentősen akár a használhatalanságig lecsökken a WDS kapcsolat átviteli sebessége (a késleltetés jelentősen megnő, akár 300ms fölé), míg forgalommentes (éjszakai, hétköznap délelőtti) időszakban továbbra is 6-8Mbit/s a sebesség (késleltetés 20-50ms) , ami szükséges 1-2 eszköz (noti, telefon) böngészéséhez OK. De pl. a 13-as csatornát használva forgalmas időszakban is megvan 3-4Mbit/s 20-70ms késletetéssel.

Egyenlőre a következő módosításokon gondolkodom.
- Teljesítmény hangolás, gyári firmware helyett OpenWrt-vel.
- A TP-Link WR1043ND routerek középső antennájára megfelelő pozícióba beállított reflektor vagy irányított antenna. Ez azzal jár hogy azon az oladon ahol csak WiFi csatlakozású eszközök vannak nem lesz elég helyben a jelerősség így kell még egy AP vagy kábelezni kell a padlásara.
- Új kétsávos routerek beszerzése 5GHz-en routerek közti WiFi kapcsolat, 2,4GHz-en helyi WiFi-k biztosítása. Valószínüleg ehhez is kell még irányított antenna/reflektor és az egyik oldalon plusz AP vagy kábelezés.

Jelenleg az egyik router rendszeresen (pár naponta) elfelejti a WPA auth beállításait, amit egy reset megold. Mivel nincs hozzájuk újabb gyári firmware ezért kerülni fog rájuk OpenWrt.

Kapcsolódó linkek:
http://voji.hu/?p=1078
https://superuser.com/questions/443178/is-it-better-to-use-a-crowded-2-…
https://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_node_problem
http://www.gowifi.co.nz/wifi-basics/getting-the-most-out-of-your-wirele…
http://www.swisswireless.org/wlan_calc_en.html
http://true-random.com/homepage/projects/wifi/empw3.html
https://forums.kali.org/archive/index.php/t-4129.html
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Nekünk 2.7 km-t lő át egy ilyen: Mikrotik SXT Lite5 L3
Stabilan hozza a 60-80 Mbitet időjárástól függően.
Az egyik 70 méteres UTP-n fekszik, a másik 50-en, POE-vel táplálva

NanoBridge M5-el teszteltem es a 60-as teglafalon is atment ugy hogy meg 180mbitet latott, igaz csak kb 30 meteren. szoval par fa biztos zavarni fogja, de nem jelentosen, attol meg mukodnie kell. sokkal nagyobb problema hogy az 5ghz elegge tele van zajjal, sok helyen szereltunk ilyen eszkozoket 100-300m tavolsagokra es mindig nehez volt szabad frekvenciat talalni :(

AirMax-ot kapcsold be, az elvileg lekezeli a csomagvesztest es monitorozza a linket. meg a WDS-t is engedelyezd kulonben elcseszi a MAC cimeket.

A'rpi

Sziasztok,

A kérdésem az alábbi lenne:
Van 2 épület kb 70-100m-re egymástól közvetlen rálátással, illetve mindkét helyen 1-1 tplink 1043nd openwrt-vel. Megoldható-e az(illetve működni fog-e), hogy mindkét routerre 1-1 irányított antennát kötök az egyik antenna csatlakozóra és úgy lövöm szembe őket? Ha igen milyen antennát javasoltok erre a megoldásra?

Próbáld meg összelőni 1-1 antennával tizenennyihány méteren őket, aztán kiderül. Kéne működjön, elvileg mindegyik antennát TX-nek és RX-nek is használja.

Itt van releváns infó: https://lists.openwrt.org/pipermail/openwrt-users/2014-May/003002.html

Szerencsésebb Mikrotikkel vagy Ubiquity-vel összelőni, ha vannak másodkézből jó árban valaki által levetett cuccok. Az a helyzet, hogy amennyibe újonnan kerülnek ezek manapság azért nem éri meg a sz*pást bevállalni mással, főleg ha másnak csinálja az ember.

Sikerült megoldani az átlövést, köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Az egyik oldalon egy WR701nd-t alkalmazok, tápfeladóval etherneten adom fel neki a tápot a padlásra, direktben van rádugva a yagi. A másik oldalon egy WR1043ND van. Bekonfigoltam, hogy csak az egyik antennát használja RX/TX-re. Direktben a yagi-ra dugva 20/20mbit, de sajnos kénytelen vagyok egyelőre egy 10m-es rp-sma hosszabbítóval elvinni a routerig az antennát így 5/5-t tud jelenleg -85dBm-es jellel. Kis átalakítással megoldom, hogy egy 3m-es rp-sma hosszabbítóra tudjam cserélni a 10m-es kábelt ott még nyerek valamennyit. Ez volt a legolcsóbb megoldás mivel a 2 router adott volt, csak a yagi-t és a kábeleket kellett megvenni. A távolság 145m a 2 antenna között.