Smart home hardware [világítás + biztonságtechnika]

 ( hendrick | 2016. május 24., kedd - 13:12 )

Ismét lakásfelújítás előtt állok. Ami biztos, hogy lesz:
- teljes 220v felújítás (átalakítás, újravezetékezés)
- vezetékes riasztó PIR-ekkel

Ötletbörzét várok arra vonatkozóan, hogy milyen eszközöket keressek akkor,
- ha szabvány megbízható biztonságtechnikai rendszert szeretnék (megbízható, átjelző központba beköthető, távfelügyeleti cég elfogadja), de ugyanakkor PIR állapotok olvashatóak maradnak otthonautomatizálási - világítás, etc. célokra. (nekem úgy tűnik, hogy a két szakembergárda közös halmaza csekély)
- meg szeretném tartani a tradicionális villanykapcsolót (falon valami fizikai kapcsoló), de a vezérlést is lehetővé szeretném tenni
- valamint fontolóra veszem azt, hogy jóval olcsóbb a hagyományos villanyszerelő és utólag próbálom felokosítani a világítást pl. olyan "csere" okos villanykapcsolóval, amivel a 230V hagyományosat ki lehet váltani és így felokosítani. Ilyeneket kipróbált valaki? (abban van pl kétségem, hogy a hagyományos szerelődobozba beleférnének)
A vezeték nélküli megoldásokat én szívem szerint kerülném mert szerintem pár év és lesz úgyis pub sechole és nem szeretném ha a szomszéd kölyök azzal szórakozna, hogy az én lámpámat kapcsolgatja...
+ nem kerül csillióba

A loxone elég szimpatikusnak tűnik, de mintha elég durva extra vezetékezést kellene csinálni neki... x10 és társai legalább a hagyományos hálózatra települnek rá.
Úgy látom itthon most fibaro láz van az okosotthon szakiknál...

Konstruktív hozzászólások örömmel véve.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

+1 SUB
En pont ezt csinalom... En a Texecom riaszto csaladra (Premier Elite 48) szavaztam, automatizalasra meg ZWave kapcsolokat erzekeloket. Azert ZWave mert elterjedt szabvany es van visszajelzese, statusz olvasas, nem mint az olcsobb csaladok amik kikuldik ugyan a jelet de nincs "aknowledgement" - amolyan UDP kommunikacio szeru :) sokban...

A vezerlest FHEM vagy HomeMatic adja - nyilvan a riszto kulon dolgozik es a riaszto outputjait - 48 zona es 48 output - vagyis minden zona kulon outputra is kotheto. Nos ezt a reszt meg ki kell talalnom - vagyis hogy a 48 nyitott/csukott allapotot hogyan mutsem be egy RASPI-be - ha ez megvan akkor az osszes erzekelo allapota OLVASHATO a hazautomatikabol, viszont a riaszto fuggetlen es megbizhatoan teszi a dolgat mindentol fuggetlenul... Jelenleg a riaszto ugy kommunikal a hazautomatikaval hogy futtatok egy otthoni monitoring rendszert is amibek a riaszto jelent IP-n de ennel tovabb akarok menni mert ebbol inkabb csak Armed active stb statuszokat dolgozok csak fol.

Az en rendszerem uzemkeszen integralava mukodik - proof of concept - par erzekelo, par kamera es par kapcsolo - es a beszeleres, vegleges felprogramozas a jovo heten fog megtortenni...

De szivesen veszem az otletek en is...

48 kapcsolónál érdemes elgondolkozni egy Arduino Mega 2560-n, annak van 54db Digital I/O pinje. Az RPi-vel meg beszélhet I²C-n.

Ave, Saabi.

Nem direktbe rá válaszolok hogy tudd javítani :)

"amolyan UTP" "amolyan UDP"

Kossz! Javitva!

Biztos van alternatív (váltó vagy keresztváltó) kapcsolásod a lakásban. pl folyosó több helyről le-fel kapcsolható. Ezt kiegészíteném egy relével ami egy plusz 1db "kapcsoló" volna "felfűzve" az alternatív kapcsolókra, így megmarad a régi technika, de betud avatkozni a világítás vezérlés is.
Ezen "ötlet" mentén minden kapcsolót lehetne "felülírni" hagyományos kapcsolóval és viszont.

Mondjuk az egyik váltókapcsoló helyett morzeérintkezős relé.
http://www.tibivill.hu/wp-content/uploads/2012/11/keresztvalto_kapcsolo1-1024x629.jpg

Köszi, ez hasznos ötletnek tűnik!

Statusz visszajelzes nelkul a hazautomatika fellabu orias. Ha nem tudod a lampa eppen eg/e vagy ki van kapcsolva nem tudod intelligensen vezerelni. Ha a relet csak atbillented nem mond semmit a kapcsolok allapotarol igy nem tudod megallapitani az aktualis allapotot. Pontosan ezerte hasznalom a zwave termekeket mert azoknal a kapcsolok maguk (is) vezerlik a rele allapotat, de a fogyaszto csak a relare van kotve es az allapot visszajelzesre kerul.

:-)
Az állapot jelzés/érzékelés természetesen alap az ilyen (inkább minden) esetekben.

Én is e-felé mennék minden kapcsolónál, de egyelőre csak gondolat szinten született meg: Minden mechanikus kapcsoló váltó, aminek a párja egy "flip-flop relét" működtető elektronika, ami így csak akkor fogyaszt, mikor egyik állapotból másikba rántja a kapcsolót és bármilyen hiba esetén is van "mechanikus" backup-ja a rendszernek. Az átfolyó áram (de akár a kapcson megjelenő feszültség) alapján az elektronika valós státusz-t is tudna detektálni, nem csak a saját "elvi" állapotát.
Eleve váltó (alternatív) kapcsolásoknál kicsit bonyolultabb, mert ott a 2 váltókapcsoló mellé már csak keresztkapcsoló mehetne, azt lehet, hogy érdemesebb eleve din sínre szerelhető impulzusrelével és nyomógombokkal kiváltani, ezekkel párhuzamosan impulzust az intelligens elektronika is tud adni és a státusz-t is tudja figyelni.

Apró problémám, hogy az első megoldásra még nem nagyon láttam kész elektronikát (pláne, ami akár a kapcsoló mögött is elférne a dobozban)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

En ilyet hasznaltam... De nem occsooo sajnos !

http://www.uk-automation.co.uk/z-wave-dimmer-2-module-by-fibaro/

x10-et nem ajanlom. nekem az van, hat nagyon instabil a mukodese, sokszor 3-4x meg kell nyomni a gombot mire reagal, pedig 5m-re van ugyanebbe a szobaba a vevoje. btw a dimmert, a taviranyitot es a vevot is garancia idon belul cserelni kellett mar mert kimultak... mindemellett nem is olcso (8-10e/modul). a forgalmazo is attert a zwave-re azota, mert sok volt az x10-re nagyon a panasz.

A'rpi

http://www.loxone.com
Bár nekem csak közvetett kapcsolatom van vele, egyik ismerősöm az egész házát ezen keresztül "okosította" fel. (Ő is lecserélte a nagyfesz kapcsolókat, rá van neki kötve riasztó, klíma, fűtés, melegvíz etc...)
Okos kis cucc!
Csak egy kis kedvcsináló: Karácsonykor esténként a riasztó mozgásérzékelőjére kapcsolt be a karácsonfa világítás :)

Sub

sub

Sub