Magyar, DRM-mentes e-könyvesbolt

 ( kupcsik | 2016. február 2., kedd - 12:54 )

Ha már a külföldieknek van, akkor jó lenne nekünk is összegyűjteni az olyan lelőhelyeket, ahol magyar nyelvű, DRM-mentes könyveket árulnak. Egyelőre 2-3 online könyvesboltnál kérdeztem rá, de minden esetben azt a választ kaptam, hogy csak vízjelezett könyveik vannak (soft avagy social DRM). Nem kifejezetten ingyenes letöltésre gondolok, mint például a Magyar Elektronikus Könyvtár, hanem rendes boltra, ahol kortárs irodalmat lehet vásárolni, de - legalább részben - DRM-mentesek a könyveik. Ti tudtok ilyet?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ekonyvolvaso.blog.hu - itt nezelodj, kerdezz. Bar en szemely szerint nem ertem, a szoft-DRM-mel mi a problema, nem akadalyoz meg semmiben (tobbek kozott abban sem, hogy akar egy torrentszajtra feltoltsd a konyvedet).

Kösz a linket. Ha már itt tartunk, a vízjelezést ugyanazért nem csípem, mint Cory Doctorow:
„Ami a jogi kockázatot illeti, képzeld el, hogy találnak egy könyvet valami fájlcserélő oldalon, benne a nevemmel. Nem olyan könyvet, amit én írtam, hanem olyat, amit vásároltam. Aztán beperelsz. Szerintem nem kéne nyerned, mert azt gondolom, az, hogy egy könyv – ami valaha a merevlemezemen volt – felkerült egy fájlmegosztó oldalra, nem jelenti azt, hogy megszegtem a szerzői jogi törvényt. Elveszíthettem a laptopomat, eladhattam, lehet, hogy meghekkelték a gépemet és sorolhatnám. Ez aggaszt. Ha feltesszük, hogy találsz egy bírót, akinek már az általam korábban megvásárolt könyv puszta megjelenése a fájlmegosztón elég ahhoz, hogy elítéljen, akkor az csorbítja a polgári szabadságjogokat.”

"Ha feltesszük, hogy találsz egy bírót..."

...de ugye nem Amerikaban vagyunk. Nem tudom, a magyar vagy az EU jogrendszer hogy mukodik ebben a tekintetben, de nagyon csodalkoznek, ha pusztan az, hogy egy konyv a te vizjelzeseddel kerul fel egy torrentoldalra, a te bunossegedet bizonyitana, es barmilyen jogi kovetkezmenye lenne.

A tenyleges kovetkezmeny, amit el tudok kepzelni, az az, hogy a kiado onnantol fogva nem ad el neked konyvet.

De ha rosszul tudom, javitsatok ki. En ettol meg teljes nyugalommal vasarlok vizjeles e-konyveket.

ui: maskeppen fogalmazva: en ugy tekintek a vizjelre, mint a bongeszos cookie-kra. Amelyekkel vissza is lehet elni, de azert az esetek 99.9%-aban nem erre hasznaljak oket...

Pláne, ha fel tudsz mutatni egy határozatot nyomozás megszüntetéséről az ellopott laptopod/könyvolvasód ügyében. De mondjuk egy elhagyott pendrive kapcsán nem nagyon fog semmilyen dokumentum születni, amire hivatkozhatna az ember, az igaz.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Hát figyelj, én senkit nem akarok meggyőzni. Ha megbízol a hazai jogbiztonságban, és az USA-ban is csak ritkán fordulsz meg, akkor tényleg nincs mitől tartanod.

Egy ilyenről sem tudok, mind legalább soft DRM-et alkalmaz. A Delta Vision például minden könyv elejére rak egy szöveget, hogy kedves XY, köszönjük a vásárlást, stb, ahol XY a vásárló neve értelemszerűen. Én itt szoktam vásárolni:

http://www.dibook.hu
http://www.deltavision.hu/e-konyvek/

[subs]

+1