Kép, hang video titkosítása újratömörítésekkel

Fórumok

Lehetséges úgy titkosítani képet, hangot videót, hogy a titkosított adat kép, lejátszható hang és videó maradjon? Valamint esetleges újratömörítés után is dekódolható legyen az eredeti kép és hanganyag.

Hozzászólások

Tudtommal igen, de újratömörítés esetén sérülhet/elveszhet az elrejtett adat, attól függően, hogy az eredeti anyagra akasztasz rá valamit (ember számára észrevehetetlen zaj), vagy egy formátum lehetőségeit/hiányosságait használod ki.

Ha valaki nem tudná mit akarhatsz, azt hihetné, ugyanazt a képet/hangot/videót szeretnéd önmagába rejteni. :) "Maradjon" helyett "legyen" jobban kifejezné.

:)

Az ötletet az adta, hogy a digitális korszak előtt is használtak titkosítási eljárásokat. A nagykövetségek például titkosították a telefonhívásaikat. De ettől még az hang maradt, amit az analóg telefonrendszer hangként továbbított.

Szóval most itt nem arra gondoltam, hogy például hangfolyamba elrejtsünk egy rövid titkosított szöveges üzenetet, hanem hogy a teljes hangfolyam titkosított legyen, de megmaradjon hangnak.

Ha jól értem, ebben az esetben a titkosítás feloldásához kell egy plusz lépés vagy pedig csak speciális lejátszóprogrammal tudod kezelni a fileokat. Ha viszont ez így van, miben jobb ez mint bármilyen más titkosítás? Ahhoz is kell feloldás vagy spéci lejátszó... Nem értem továbbra sem: mit tudok így megcsinálni, amit hagyományos titkosítással nem?

Üdv,
Marci

Mar ott bukik a dolog, hogy te meg azt is akarod, hogy pl ujratomorites utan is sertetlen maradjon a titkositott adat.

Hangnal pl ott a morze :D rovid 0 hosszu 1, igaz, hogy baromi hosszu lesz a hangfile, de igy aztan konvertalgathatod, ahogy akarod.
Kepeknel hasonlo aranyban gondolkodj. Megoldhatonak megoldhato, de latszik, hogy nem latod a gyakorlati akadalyait az otletednek.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

A szteganográfia más. Leegyszerűsítve ott nagy adatkupacba rejtenek el úgy kevés adatot, hogy lehallgató (ideális esetben) észre sem veszi, hogy valamilyen titkos üzenet is be van kódolva képbe vagy mondjuk videóba. Leplezik még titkosított adatot is.

Én viszont olyan titkosítást keresek amikor a kép, hang vagy videós adatmennyiséggel azonos mértékű adatot titkosítok. De nem cél a titkosítás tényének leplezése.
Hogy világos legyen írok egy példát.
Például úgy lehessen bárki által megnézhető videót feltölteni a Youtube-ra, hogy értelmes képet és hangot csak a visszafejtő algoritmus és kulcs (bár nem a titkosításoknál szokásos kulcsra gondolok) birtokában levők lássanak.

Szerintem a veszteséges tömörítésen borul a dolog, bár... Nem tudom, az mp3, ogg vorbis hogyan tömörítenek, de ha például fft-t csinálnak, eldobják a spektrum egy részét, együtthatókat tárolnak, lejátszáskor pedig inverz fft-t, akkor talán járható lehet az az út, hogy valamilyen, a kulcsban megmondott algoritmus szerint összekeverjük az együtthatókat. Ekkor ugyanannyi információt viszünk át, mint eredetileg, éppenséggel az inverz fft után valami szörnyű zagyvaság lesz az idő tartományban, viszont az együtthatók megfelelő sorrendben történő visszacserélését követő lejátszás jó lehet.

Kérdés, hogy magát a kulcsot hogyan akarod átvinni, vagy nem akarod átvinni, megtartod magadnak. Nyilván valamiféle „ugrókódos” megoldás kell, mert az együtthatók statisztikai elemzésével, az energiataertalom alapján van esély a visszaállításra, amennyiben hosszasan egyféleképpen vannak a spektrumvonalak összekeverve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A DRM megoldások próbálkoztak ilyesmivel, gyakorlatilag 0 sikerrel.

Szerintem egyszerűbb lenne magát a fájlrendszert titkosítani ahol a hang-/videó anyag van.
-------------------
http://streamstat.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Szerintem ennek digitális adatok esetén egyátalán nincs értelme.

Amire hivatkozol, ott az volt a technikai megkötés, hogy az adat analóg volt, és nem is volt rá technológia, hogy digitális legyen. Ezért alkalmaztak olyan titkosítást (rejtjelezést), ami ugyan úgy analóg jel maradt.

Amit Te szeretnél, az úgy hangzik, mint a titkos adatok elrejtése egy ugyan olyan formátumú, de publikus adatban.

Képek esetén biztosan van ilyen vízjelezési megoldás - azonban azt is nagy eséllyel hazavágja, ha a publikus képet újratömöríted, mert a titkos részt jó eséllyel figyelmen kívül hagya egy átlagos képfeldolgozó cucc.

Az ilyen megoldás azonban könnyedén felfedezhető - ami miatt feltételezem értelmét veszti az egész.

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion

--
zrubi.hu

Lehet, eloszor titkositsd a filet barmelyik szimpatikus stream cipherrel (pl. AES-CTR), utana konvertald hangga, pl. legegyszerubb esetben sima FSK-val. Hogy pontosan milyen beallitasokat tudsz hasznalni, az a tomoritestol fugg, ki kell probalgatni. Ha biztosra akarsz menni, FSK elott adhatsz hozza ECC-t. Arra keszulj fel, hogy a vegeredmeny k. nagy lesz.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Kicsit homályos mire is kellhet ez.
A legegyszerűbb, ha az mkv tárolót használod: az első videó sávoban (minden átlag lejátszó ezt veszi elő) egy titkosítás mentes "fedő" stream és a másodikban a titkosított anyag. A hangsávval hasonló lehet a megoldás.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha jól sejtem - egyébként írta -, szeretne saját multimédiás tartalmakat cloud-ban tárolni, de azt szeretné, ehhez a felhő tulajdonosai, idegenek ne férhessenek hozzá. Gondolom, a sima titkosítással az a probléma, hogy például egy video megosztóra nem tehetsz fel bináris adatot, csak olyan videó file-t, amely megfelel a szabványoknak, szerkezetét tekintve érvényes, legfeljebb tartalmilag zagyvaság, villódzás. Szerintem azt szeretné, hogy feltesz a YouTube-ra ilyen videót, ugyan bárki le tudja játszani, de nem látja a tartalmat, viszont ugyanezt ő egy megfelelő segéd szoftverrel dekódolva a kulcs birtokában értelmes tartalomként játszaná le.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem az egy elvárható igény, hogy valaki a felhőt valóban tárhelyként szolgáltassa, ne pedig mindenféle cégek és szolgálatok, államok információs legelőjeként. Ha viszont ez így van, akkor saját titkosítást kell használni, legalább is a kulcsnak a felhasználónál kell lennie, amiről persze nem tart biztonsági másolatot a felhőben. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mukodni nukodhet(ne), de nem fog, vagy csak ha a video meretehez kepest nagyon minimalis a "valos" tartalom.
Ugye youtube is jatszik pl a video minoseggel. Aztan, hogy mindenfele encode utan te visszakapd amit beletettel, nem tul eselyes.

Amit o akar, az konkretan a binaris adatot beletenni egy kontener file-ba mint video tartalom. De ehhez ki kell szamolni a key frame-eket, crc osszegeket, header is kell, hogy ervenyes es lejatszhato legyen

Egyebkent mi mar csinaltunk ilyet, videoban megvaltoztattunk kepkockankent kb 10-15 pixelt. Persze arra is figyeltunk, hogy a megvaltoztatot pixelek ne ussenek el a korulottuk levo pixelektol, (pl fekete teruleten, egy vilagito zold pixel tobb mint feltuno, de egy sotetbarna mar nem)
Persze kepkockankent max 1 pixel volt az ami tenyleg hordozott is informaciot, a tobbi csak random zaj. Valamint masodpercenkent maximum 2 kepkockaban volt adatot hordozo pixel.
Szoveges uzeneteket lehetett cicas videokban kuldozgetni egymasnak :D Bar ez inkabb csak olyan egyetemi POC volt.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Tresorit. Egy másik rétegben, de megoldja.