OpenWRT & pppoe

Vettem pár hónapja egy TP-Link Archer C7 routert, hogy lecseréljem a régi eszközömet, amire máshol lett szükségem. Eleinte sok problémám adódott a gyári firmware-el, pedig próbálgattam több verziót is, sokszor akadozott a hálózati forgalom WAN-LAN irányban, fagyások, stb. Sokat gondolkodtam, hogy érvényesítem a garanciát és visszaküldöm. Végül adtam még egy esélyt neki és telepítettem az OpenWRT-t, hátha azzal ki tudom hozni belőle amit a hardware tud. Pár hete megelégedéssel használom, viszont egy rejtélyes probléma ezzel is előjött.

Gondok voltak a pppoe kapcsolat felépítésével és állandóan a szolgáltató segítségét kellett kérjem, kijavítani a hibát. A syslog szerint: "Timeout waiting for PADO packets". Ilyenkor valami varázslás történt a fogadó oldali modemmel és egyszer csak működött. A pppd folyamatosan próbálkozik felépíteni a kapcsolatot, de minden alkalommal 15mp után lebont timeout-al. Volt itt egy ismerősöm aki történetesen a szolgáltatonál DSL vonalon dolgozik és nem tudta megfejteni a probléma okát. Érdekessége a dolognak, hogy ha egy sima PC-ne keresztül állítom be a pppoe kacsolatot, akkor egy kicsi késleltetéssel, de sikeresen bejelentkezik és működik a net. Azt az ígéretet kaptam, hogy holnap áthelyezik a fogadó oldalt egy másik panelre a szolgáltatónál, várhatóan az megoldja a problémát. Volt időm kicsit foglalkozni a dologgal és gondoltam átnézem a pppd forráskodját, milyen esetekben dobja ezt a hibát. Beállítottam debug módot és nézegettem mi történik. Elküld PADI csomagot, majd 5mp-t vár a válasz PADI csomagra, amennyiben ez nem jön meg még 2x megpróbálja. Az érdekes az volt, hogy ezt a metódust egy másik forráskódban is megtaláltam, viszont ott minden alkalommal megduplázta a várakozási időt. Kicsit kutakodtam a Makefile-okban és nagy nehezen összeraktam ezt a kódot plugin-ként tudja futtatni a pppd.

Módosítottam /etc/ppp/options config file-t:
debug
logfile /var/log/pppoe.txt
noipdefault
noaccomp
nopcomp
nocrtscts
lock
maxfail 0
lcp-echo-failure 5
lcp-echo-interval 1
plugin rp-pppoe.so

Ezután újraindítottam a router-t és láss csodát, sikerült felépíteni a pppoe kapcsolatot. Be kell valljam, nem vagyok biztos benne, hogy ez volt a megoldás, de a logok alapján biztosan az rp-pppoe.so plugint használja. Az is biztos, hogy már 1,5 napja nem működött a kapcsolatfelépítés, pedig a router folyamatosan próbálkozott, én is többször újraindítottam a modemet és a routert is.

A családi béke érdekében egyelőre nem merem tovább tesztelni, hogy ez a varázslás volt-e ami segített, most működik :) Holnap mindenképp áthelyezik egy másik panelre, meg fog szakadni a kapcsolat, előtte csinálok pár negatív tesztet.

Hozzászólások

Én azt olvastam ez a tuti kombináció :

Interfaces / WAN / Advances settings
LCP echo failure threshold: 80
LCP echo interval: 20
--
God bless you, Captain Hindsight..

Amúgy minden egyéb megy rajta rendesen?
5 GHz-es wlan is?
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A dyndns klienst valamiért nem tudtam munkára bírni, azt beállítottam egy linux tároló szerveren, de egyébként minden amit használok működik rendesen. Mindkét WLAN megy gond nélkül, persze az 5GHz hatótávolsága valamivel kisebb. A gyári firmware-el voltak gondok, a wifi-s DLNA kliensek nem találták meg a szervert, instabilitás, stb.

Köszönöm.
Egy ismerősömnél van ez a típus, és mivel nem szakmabeli, ezért nem mertem neki openwrt-re átflashelni. De most meggondolom.
LuCi web gui-t nem annyira használtam eddig, úgyhogy nem tudom megítélni, hogy mennyire lenne jó egy kevésbé hozzáértő számára.
Dyndns és hasonló extrák nem kellenek, menjen stabilan a router és az AP benne (ne dobálja le a klienseket, wpa autentikáció ne álljon le időnként stb.). Esetleg egy USB-re kötött nyomtatót socket-en vagy ipp-n ki lehessen ajánlani. Kb ennyi kell.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!