Mekk Elek " szakkör :)

 ( Lsh7 | 2015. december 5., szombat - 19:33 )

Mekk Elek "módszerek" amit ugye nem lenne szabad de mégis elkészülnek :D

Alapítvány kapott jó pár LGA 775 és Amd lapot. Az Amd még elmenne de az Intel proci hűtő felfogatása kissé(nagyon) idegesítő főleg, hogy azt 4 kva műanyag pöcköt elég nehéz rápattintani a lapra és ehhez tegyük hozzá, hogy még procikat is kell cserélni a teszt során.
Találtam egy régi 478-as rézlapos hűtőt, nagy bordás 3500rpm-es ventivel. Ez pont rámegy rögzítés nélkül LGA 775-re (is). A 3 pines vezetéket megblankolva rákötöttem egy 2 eres molex csatis venti vezetékét, hogy ne kelljen állandóan a lapra fel/le kötni főleg mivel van egy betesztelt tápom a xarakodásokhoz.
Nos hát működik :)))))

Akinek van még hasonló megoldása tegye közzé azzal a kikötéssel, hogy a házilag barkácsolt dolgok az eszközök tönkremeneteléhez vezethetnek :P :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a vadiuj kartonbol kiszedett CM hazban a 3. alaplap sem akart elindulni ekkor mar elkezdtem gyanakodni h valszeg mashol lesz a hiba, kapcsolok bekotese rendben megvolt, a tapot mar az elso utan teszteltem az , jo volt, ugyh ovatosan egy szikevel rovidre zartam a megfelelo labakat es voila indul a gep, kiderult h valami okos szepen kihagyta a power gomb kapcsolojabol az erintkezoket, kattant szepen csakhat nem volt benne semmi ami rovidre zarja ugyh nyomkodhattam volna napestig, szerencsere a reset gomb kapcsoloja epp illett a power gombhoz is, ugyh gyorsan kicsereltema veget nehogy kesobb valakit ez megzavarjon es egy gemkapoccsal megbuheraltam az ujdonsult reset (lanykori neven power) gombot kb minden 3-4ik gombnyomasra reagalt , de szerencsere egy 24/7 uzemu home szerverbe ment es a tulaj nem banta (neki mindenkeppen aznapra kellett es persze h ez volt az utolso darab)

A neten ennek a jelenségnek egész nagy irodalma, képcsarnoka és videói vannak "it's not stupid if it works" néven. :)

--
https://portal.gacivs.info

+1
de azert hadd legyen nekunk is egy :)

AMD 939-re szereltem Thermaltake Sonic Tower-t. A biztonság kedvéért kikötöttem madzaggal a végét mert nagyon húzta a lapot.

Én P3-ra még úgy is szereltem hűtőt, hogy a lap pöckeinek valami értelmes általi letörése után nemes egyszerűséggel ráragasztottam pillanat ragasztóval a procira.

Amikor első gyermekem kapcsolgatni kezdte a PC-t, kitaláltam a gyermekzáras power button-t, a power és a reset egyik lábát
összekötöttem formára hajtott gem kapocs darabbal, a szabadon maradók mentek a panel power lábaira.
A kapcsolgatás innentől nem lett triviális.... :)

Ügyes. Én annak idején kulcsos kapcsolóval oldottam meg a problémát.

amd x4 9650 + hyper tx3 ventije gyárilag hangos volt, venti belsejét kiszedtem, keretre ráragasztottam egy 12 cm noctuát, 600 rpm-en.
gigabyte 9800Gt oc zalman bordával és irgalmatlan hangos ventivel. hasonló sorsa lett, venti kikap, rágányoltam egy szintén 12 cm noctuát. cérna(!), szelepgumi(elöregedett) után szigetelőszalag fogta oda végül rendesen!:D
8 évig mentek ezek így párban, szinte csak altatva volt. ~4x raktam újra a win7-et amikor rendszervinyót cseréltem 2 évente.
aztán vmiért instabil lett az egész gép, elkezdett random fagyni (cpu,ram,vinyó,táp tesztelve prime,memtest,stb) valszeg az alaplappal lett vmi,az meg am2+ ezért új lett minden.

Hű, ezt én naphosszat sorolhatnám :)

- PCIe x1 slot végének pákával való kiolvasztása, hogy bele lehessen tenni a PCIe x4 kártyát?
- SSD letört SATA csatlakozója helyett SATA kábel fixen nyákra forrasztása?
- Kazántermosztát építése Supermicro 3.5"-os hotplug HDD placeholderben?
- Rögtönzött rendezvényhangosítás szervertápról meghajtott 12V-os autó erősítőről?
- ...

Ahogy azt tanult kollégám mondta: én vagyok a creative, nem a SoundBlaster! :)

Ja, a héten került elém egy Chieftec gépház, aminek a nyitható előlapi takaró-ajtajából a zsanérjánál ki volt törve egy darab. Semmi probléma, egy fölösleges 5.25"-os takaróelemből kivágtam a passzoló alakzatot, és pákával szépen a megfelelő helyre hegesztettem.

PCIe x1 nálunk is volt, de mi kivágtuk/köszörültük. Még mindig megy.

Ide tartozik amikor a VGA kártya hosszabb mint a foglalata. Ezt hallatom. Le flexelték a "felesleges" részt, hogy beférjen :D

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Volt - talán ASUS - lap is, ahol az AGP slot után volt közvetlen egy nagyobb kondenzátor. (És nem minden AGP-s kártyát tudtál beledugni a slotba emiatt.) A gyártó hivatalos válasza: forraszd ki, ha máshogy nem fér be a kártya, a lap stabil marad.

Asus GT210 Silent. Akkora borda van rajta, hogy kb. esélytelen vagy hozzáférni kivételkor a PCIe slot végén levő rögzítőfülhöz...
https://www.asus.com/Graphics-Cards/EN210_SILENTDI1GD3V2LP/

Életem eddigi legnagyobb hakkolása az volt, amikor egy túl hangos merevlemezt belógattam a számítógépházba gyorskötegelő segítségével...

De tudok olyan informatikai boltról, ahol összeszereléskor a ház ventilátorainak csatlakozóját következesen levágják és hozzáforrasztják a táp vezetékéhez. Ez akkor tűnt fel, amikor már a sokadik gépnél láttam ezt a furcsa megoldást és mikor rákérdeztem hol vették, akkor egybehangzó válaszokat kaptam. Az egyik ilyen gépnél a legviccesebb az volt, hogy extra ráadásként mindkét ventilátor befelé fújta a levegőt (elől és hátul volt egy-egy darab). :)

Nem mai sztori:
486-os gép, integrált akku helyére 2 vezetékkel beforrasztva egy 4 db AA-s elemet befogadó elemtartó 2 db ceruzaelemmel. A CPU-t 33 Mhz-ről felhúzták 44-re, úgyhogy a jobb hűtés érdekében a processzorra állítva, félkeresztben ráragasztottak egy hűtőbordát pillanatragasztóval.
Időben kicsit később:
Abit lap északi hídjáról leesett a hűtőborda, rá a videókártyára, kormosra égetve azt. Szólok az üzletvezetőnek, hogy nem tudjuk visszatenni a gyári hűtőt, mert az alaplapról leszakadt a lefogató. Erre mondta a jóember, hogy gitárhúrt fűzzek át és azzal fogassam le. De mondom a gitárhúr felénk fémből van, az meg vezeti az áramot. Jön a válasz: "És?". Mondom az alaplap hátulján összezár két forrasztást, ellőheti a lapot. Válasz: "Igazad van, húzzunk a végére szívószálat". Végül nem csináltam meg :) Utólag belegondolva, damillal simán jók lettünk volna :)

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Az AA-s elem tartóban sokáig hivatalos megoldás volt. Ha jól emlékszem eredeti IBM gépben is láttam.

Egyszer egy cégnél találkoztam egy Compaq rack szekrénnyel, amibe a német "jómunkásember" megfelelő rail kitek nélkül tette be a szervereket és diszkdobozokat, úgy, hogy egyszerűen egymásra pakolta őket.

Történt, hogy az egyik szervert ki kellett volna húzni (talán memóriacsere vagy ilyesmi miatt, már nem emlékszem), de felette volt egy csomó másik, amitől nyilván nem lehetett. A szervereket tilos volt megállítani, de a munkát el kellett végezni. Akárhogy. Mondtam, hogy ok, de az ő felelősségükre.

Még szerencse, hogy az autóban volt spanifer. Szépen a szerverek alá csúsztatva azokat felkötöttem a rack tetejére, majd az alatta levő hardveren elvégeztem a munkát. Mindezt úgy, hogy semmi sem állt le.

Kép:

https://flic.kr/p/BRjW2o

Tanulság: az autóban mindig legyen spanifer, sosem tudni, hogy kell-e szerverszereléshez

(És ha már Mekk mester, akkor ez egy kicsit hasonlít ahhoz, amikor Mekk mester házat épített a malacoknak. Amíg a mester falazott, a malacok tartották a tetőt.)

--
trey @ gépház

komoly :)

nekunk egyik ugyfelnel epulet felujitas volt. szerverszoba kipakolva, de a nagy allo rack maradt, benne ~300 vegponttal (azt nem csereltek, elotte 2 evvel lett behuzva cat6-al). mondta a kivitelezo, hogy a rack neki utba van, mert alatta le kell burkolniuk, es kossuk fel a szekrenyt a mennyezetre!!! :)
ezt vegul passzoltuk, de azert a kabelek a falra lettek felkotve egy 100-as szegre ;)

Gimis koromban csináltam egy elég kemény videokártya tuningot. A kártyán gyárilag egy hatalmas nagy borda + egy benne lévő pici venti hűtötte a GPU-t, a memóriákon meg kettesével volt borda. Kartonpapírból csináltam egy jó nagy "szélcsatornát" az egészre, és a két végéről megküldtem egy-egy 8 centis tápventivel.

Így visszagondolva biztosan meglepődtem volna, ha kigyullad a gépem, de akkor nagyon élveztem, hogy kb. 60%-ot lehetett stabilan húzni a kártya órajelein, ami így 3DMark03-ban az eredeti 7000 pont helyett tudott majnem 11 000-et.

Fának kell vagy 250 fok, h meggyulladjon. Illetve a belőle kiáramló gáznak, mivel nem maga a fa ég. Papírnak lehet vmivel kevesebb hő kell, de tippre a fele hőfok alatt is bőven megállt volna az egész gép. :)

Hákk 1:

ATX ház, benne 4 db UWSCSI vinyó, kettő 7200, kettő 10krpm. Ez utóbbiak jelentős melegedést produkáltak, az ATX ház kb. adott volt, értelmesen hűtést a vinyókhoz nem lehetett berakni. Megoldás: a két 10k-s vinyó kapott 5.25"-s beépítőkeretet, felkerültek a felső szekcióba, három takarólap ki lett bontva, és a helyükre egy 80x80-as ventilátor berakva a vinyók elé. A ventilátor rögzítését egy NDK fémépítőkészletből megmaradt, kb. 10 centis lyuggatott lemezdarab szolgáltatta...

Hákk 2:

386-os gép, 3.12-es Novell szerver, egyszer "nagyonrég". Kellett a hely, új vinyó be a szerverbe, de a 3-as Novell olyan volt, hogy a diszk struktúrákat folyamatosan memóriában tartotta, ergó a diszkkapacitással arányos mennyiségű RAM-ot evett. És sokat... a 386-osba nem lehetett több RAM-ot berakni, a diszkhely meg kellett. Volt talonban egy IBM PS/1, 486SX25 "erőgép". Viszont abba a házba meg a vinyók nem fértek el. A vége az lett, hogy a PS/1 alaplapját beraktuk a 386-os toronyházába. Az alaplapot szigszalag tartotta, alatta szivacs volt, hogy ne érjen hozzá a házhoz... a PS/1-ben riser board volt, abba kellett dugni a SCSI kártyát meg a hálókártyát, na ezeket semmi nem fogta a házban. Csoda volt, hogy egyáltalán beindult az egész.

Volt egyszer egy 486SX-es gépem, amiben volt egy 256kByt-os videokari. Az első szétszedés után feltűnt, hogy a videokarin volt két IC foglalat. A két IC foglalat mellett volt két IC, aminek ugyanaz volt a száma, mint a fiókomban található memóriamodulon lévő IC-knek.
Gondolatmenet: Ha a foglalatba beleteszem a memóriamodulról leszedett IC-ket, akkor lesz 512kByte-os videokarom... ami akár már tud 800x600-as felbontást, 256 színt.
Bökkenő: A memóriamodulon SMD kiszerelésűek az IC-k, a grafikus karin meg hagyományosak.
Munkamenet: A memóriamodulról leszerelt IC-k lábait kitoldom, lágyforrasztásos módszerrel 0.5-ös rézhuzaldarabokkal kitoldom a lábakat, aztán úgy belecsúsztatom a foglalatba.
Eredmény: működik... 800x600 256 színnes módban is...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Cool. Nekem anno ugyanolyan DIP tokozású RAM kellett a 286-os alaplapra, mint ami a Cirrus Logic ISA-s videókártyán volt.

Konklúzió?
- Program fordításához RAM videókártyáról leszerel, alaplapra rászerel.
- Program futtatásához RAM alaplapról leszerel, videókártyára átszerel.

Jó kis játék :)

... aztán érkezett egy 8 bites ISA foglalatba tehető memóriabővítő, amin volt soktucat DIP foglalat. Onnantól kezdve, a fiókban lakó összes 16kByte-os DIP modult egyszerre bele tudtam pakolni a gépbe. Na, gyors az nem volt :))

... ha jól emlékszem, 16 lába volt annak az IC-nek... egy kis drótozással, meg 32 kapcsolóval (vagy jump-okkal, mert abból mindig volt bőven) egész jól lehetett volna orvosolni az ilyen problémát :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Akkor már three state az nem ocsmány és még ténylegesen működhet is :D

Történt, hogy szükségem volt egy videokártyára. Koleszos voltam, és inkább sörre kellett a pénz, fel sem merült, hogy vegyek egy újat, inkább túrtam egy TNT2-t. Csakhogy leesett róla a hűtő, mert elengedte a gyári ragasztás. Sebaj, akadt hűtő is a fiókban, talán 486...P1 időkből. A bökkenő, hogy a kártyán nem volt lyuk, hogy odadrótozzam vagy lemezből faragjak rá rögzítőt, amit odacsavarozhatok. Talán ragasztani is próbáltam, de elengedte, a fene se emlékszik már, 10 éve volt.

Ekkor jött az ötlet, hogy megfordítom a gépházat. A hűtő nem lefelé lóg, hanem ül a videokártyán, tehát leesni sem tud. A hővezető paszta is fog rajta kicsit, rugdosni meg nem kell. Általában. A DVD-t megfordítottam, és kész is.

Geforce 4 MX440-en tönkrement hűtő helyére pillanatragasztóval rögzítettem egy Celeron hűtőbordáját. Venti sem kellett rá.
Pont egy hónapja akadt a kezembe, még mindig fogja :)

Nem tudom ez mennyire meriti ki az "it's not stupid if it works" kategoriat.

Kb 5-6 eve exem apja beallitott a hona alatt egy geppel, hogy kollegajanak a lanyae, es nem megy, en meg ertek hozza.
Na most erre mondjon nemet az ember. (lehetne egy kulon topik ez is).
Sulinetes P4 256MB RAM. Kb 5 perc alatt rajottem, hogy az a gond, hogy azok a kis vackok (ha valaki tudja a pontos megnevezesuket hajra...) amik a memoriat a slotban tartjak teljesen kilazultak, es a memoria a legkisebb mozgatasra is gyakorlatilag kiesik a slotbol. Kb fel orat agyaltam amikor beugrott a megoldas. Egy befottesgumit tettem a memoria kore ami szoritja mindket olyan kis "karmot" befele. Legutobb amikor hallottam a gep felol cca 4 eve meg mukodott.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Memória rögzítő fül-nek is nevezheted.
Amúgy ezek nélkül is benn kell maradnia a memóriáknak a foglalatban. Ezeket szeretik eltörni, kitörni. Volt pár lapom amiben pótoltam őket.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Ez "igazi" sulinetes gep volt. Gyakorlatilag a benne levo por tartotta ossze :D.
A slot is nagyon laza volt.
--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Tévedsz.... A hologramos Matrica amit ház szétszedése ellen ragasztottak rájuk :D

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

486-os gépnél jártam úgy, hogy meghalt a PS/2 port (billentyűzet), kimértem, hogy a táp nem megy át csak rajta, egyébként (CLK, DATA) „jó”. Fogtam egy pár extra vezetéket, beforrasztottam a billentyűzetbe, a delejt meg a táp egy kihasználatlan kivezetéséből (5V) adtam neki.
Még annyi, hogy a tápcsatit sajnáltam szétbarmolni, nem destruktív megoldást akartam, ezért asszem egy 40-es szögből készült csatlakozó tüske, mivel annak pont megfelelő volt az átmérője.
______________
ArchLinux user
"If you immediately know the candlelight is fire, the meal was cooked a long time ago."

Az ilyen hozzászólásokról folyamatosan jutnak eszembe, hogy miket követtem már el életemben. :D Tápellátáshoz szoktam gombostű + forrasztott rézdrót + zsugorcső megoldást alkalmazni. A floppys tápcsatlakozóba pont be lehet úgy szurkálni, hogy mechanikailag biztosan a helyén maradjon.

Mióta a floppy kuka kategória leforrasztva róla a csatit kivádlóan fel lehet használni a táp csatijához. Amúgy kondik levágott végét szúrtam bele, pont jó az átmérőjük :)

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Pentium 1-es csoda, 2 naponta hozták vissza, hogy szar, a gyerekek próbálták tuningolgatni, hiába lett elmondva, nem kéne. A végén a dip kapcsolók kaptak egy finom réteg pillanatragasztót, több gond nem volt vele.

Woodoo 3 2000 vga, gyengus volt, de lehetett tuningolni, csak olyankor meg akart főni szegény. P1 cpu hűtés lett ráragasztva a gpu-ra, egyből ment az 50% tuning, szuper volt.

Abit NF-7 lap, csodás nforce2 chipset, egyetlen baja volt, a chipset meg akart főni, instabil volt a lap. P3-as borda lett ráragasztva, az eredeti ventijével, onnantól stabil volt a cucc.

Valami Nvidia 7600GS passzív vga, olcsón véve maxdata gépbe, az eladó említette, kicsit melegszik. Aha, gépbe berak, bekapcsol, 5 perc üresjárat után 85 fokos, szétszedés, új paszta, 78 fok. Nézem, a vetilátor csatlakozók rajta vannak a nyákon, nosza, halk 12 cm-es venti rádug, a lamellák közé szépen lehetett csavart tenni, bekapcs, hangja nincs, 45 fokos a vga. Így adtam el később a gépet, a vevő tudott róla persze, nem volt panasz később.

MSI LGA775-ös alaplap, kondicsere, de a kondik félmagasak és a cpu foglalat van körberakva velük passzentosan.
Akkoriban nem lehetett olyan típust beszerezni itthon, így teljes magas elkók mentek a helyükre, viszont így nem lehetett feltenni az intel gyári hűtőt. Fogóval ki lett törve pár borda a hűtőről, ahol pont a kondik nem fértek el, tulaj beleeggyezésével persze. Azt mondta, majd vesz rá hűtőcsöveset, de szerintem azóta is úgy megy, ha még megy...

Saját mostani gépben msata ssd figyel egy átalakítóban, ami a gépházban 4 gyorskötegelővel van rögzítve. A gépházban a saját anyagából kiképzett szellőzőrácsok kivágva(normálisan), hátul krómráccsal pótolva. És még ezer ilyen, ami nem jut eszembe, lusta vagyok leírni.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ilyen szellőzőrács kivágást én is csináltam, töredékére csökkentette a venti szélzaját :) Meg gondolom a hatásfokon sem rontott.

Pontosan. A gép fele olyan hangos, mint volt, és jobb a szellőzés is.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Az eddigiekhez képest sima ügy, de azért viccesen nézett ki.

1996. környékén egy pénzes programot 4 db floppy lemezen kaptunk meg. Ebből 2 tökéletesen működött, 2 esetén a telepítés olvasási hibával állt le. Visszaküldhettük volna, de az persze sok idő, így kipróbáltam, lehet-e házilag tenni valamit.

Floppy image olvasás szektoronként kiderítette, hogy csak pár szektorral van baj a nagy sorszámúak közül, ezért talán csak valami jelerősség probléma volt azok írásánál. Több gépen is próbáltam beolvasni, megtaláltam, melyik olvassa be a legtöbb szektort. Ezen a gépen meg amikor az olvasás a kritikus részhez közeledett, a gép dobozát különböző szögekbe döntve próbálkoztam a fejállást kívülről befolyásolni. Bejött, mert 2-3 óra alatt az összes hiányzó szektort sikerült beolvasni. A végre jó image-eket meg saját floppyra kiírtuk, és minden működött.

Kicsit hülyén néztem ki eközben a földön ülve, döntögetve a gépet és árgus szemmel figyelve a monitoron a szektoronként olvasó program (aminek a nevét is elfelejtettem már) kimenetét :-) De működött!

1,44-es floppynál olvasás hibakor sokszor bejött, hogy megnyomtam egy kicsit a floppyit befelé olvasás közben.

Adatmentés:
http://imgur.com/9lkkHqG
http://imgur.com/S9tdhHG

Egy 1U szerverben meghalt az alaplap. Hosszas küzdelmek után a raid kártya ment át a másik (5U) gépbe. De abban 2,5-es SAS vinyókhoz való backplane volt, a halott gép pedig 3,5-es. A régi backplane-t táplálni se tudtuk az 5U gép tápjáról, szóval a 2 "kabrió" gép egymás hegyén-hátán, mindkettő bekapcsolva, a kettő között pedig a raid vezérlő kábele.

hazibarkacs szerver sok (20+) vinyoval. persze olyan pc tapot nem kapni ami bir ekkora aramot a sata/molex csatlakozos 12V-os labon leadni. (valojaban lehetett kapni 1 felet, ami papiron igen, de az kb fel perc mukodes utan elfustolt).

a nagyobb tapokon volt pcie vga-nak 1 vagy 2 csatlakozo pluszba, ami kulon aramkor a tapban, es eleg nagy aramokat bir leadni 12V-on. ugyhogy ehhez forrasztgattunk szetvagott sata tapcsati atalakitokat :)

A'rpi

Nalam a PCIe 6pin tapbol EPS 8pin atalakito volt a nyero. Meg mindig csak a horror teljesitmenyu alap tapokon van 2db EPS 8pin, de a celgepek eros izgalmi allapotban is jo ha 250W-300W korul vettek fel aramot, de a jellemzo alapjarat 120-150W, mert nincsenek hatjva. Igy kis tulmeretezessel 500-as tapok mentek bele, de meg 400-as is eleg lenne. :)

Hát akkor én is reklámozom a hülyeségem...

Nagyon kellett bütykölnöm pár eeprom és i2c IC-t, nyákot tervezni meg semmi kedvem sem volt. Így a 8 chip-et számláló 5*7 cm-es nyákot vezetékkel hátulról forrasztgattam össze-vissza. Mindent jó helyre sikerült kötnöm ... végig méregettem (egyenáramilag... szakadás vizsgálat).
De valahogy mégsem működött, Szkóp elő... gerjedt nagyfrekvenciásan :-) egy darabig pakolgattam bele 100nF kerámia kondikat (6-8 db), de sosem lett jó.
Haver meglátta ... nézegette... majd elkérte. "Mitakarsz tök jó nézki..." most a polcát díszíti.

Végül is szebb mint ahogy működik :-) Soksínű (cirmos) vezetékek zsumbuja királykék kondik, fekete IC-k, barna nyák itt-ott előcsillanó forrasztás.

Kondenzátorcsere alaplapon (jóóó régen), levesz majd észrevesz túl duci a kondi nem fér el az AGP slot miatt. Persze a lustaság megvan, a bolt ku..a messze ----> kávé / élet végig gondolása ---> szikra !!! húzok a kondi lábára zsugorcsövet szigetelés véget, fél cm magasan, és beforrasztom. (igazából teljesen működőképes a dolog csak ostobán néz ki amikor 3-4 elko vigyorog kifele az alaplapról magasan) :)

Ennek a "tovább fejlesztett" verziója volt a kezembe. A 3300 6,3V kondik helyett 4700 25V-osak forrasztott valaki úgy oda, hogy a régi kondik lábát bent hagyta és erre a nyák felett forrasztotta oda a nagy kondikat......

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A szomszéd karácsonyfatartónak esztergatokmányt használ.

Az teljesen gyári megoldás. Nem is Mekk Elek. :)

az tuti megfogja!:D

Alaplapról leesett kondi (elengedte a forrasztás) ragasztószallaggal rögzítése. Évekig ment így. Néha nem indult, olyankor újra kellett celluxozni.

switch DC táp mod

Tudom, ne is kezdjétek... :D

Teljesen korrekt megoldás, így bírja még jó darabig:)

... az "extra" rágányolt elkóktól eltekintve. Azoknak így sok hasznos funkciója nincsen.

Pedig csökkenti az alulméretezett elkók ripple terhelését, amivel növeli az élettartamot...

Így van, a gyári 220uF elkók az átlagos 2-3 A terheléshez képest alul vannak méretezve (így nem csak az élettartamuk rövid, hanem a kimenet is zajosabb, szerintem).
Egyébként talán arra gondolt, hogy túl hosszúak a lábak. Igaza lehet. Majd ha nagyon ráérek, megnézem egy szkóppal, hogy csinálnak-e valamit.

Arra gondoltam, hogy a kb. +2cm vezetékezés minimum a duplájára növeli a kondi ESR/ESL-jét. Én inkább kidobnám a gyári (vélhetően nem túl fényes tudású) SMD kondit, és raknék a _helyére_ egy darab jó minőségű Oscont. Ezzel persze a bekerülési ára a duplájára nőne, viszont kb. örök élet meg ingyen sör... :D

Annyival nem növeli. Ebben a méretben 0,1..0,3 Ohm az impedancia, míg a drót néhány nH és mOhm.
Elkó alkalmazásakor (persze inkább nagyobb áramra) ezért szoktak 5-6 darabot párhuzamosan kötni.

Járható út pl. a kimenő kondi lecserélése egy-két 22uF/25V MLCC-re, miközben az induktivitást mondjuk 3..10x nagyobb értékűre cseréled - sajnos az utóbbinak kicsit nagyobb lesz a mérete.
Feltételeztem, hogyn ez egy 5A tudású táp (elméletben sem), 150..250kHz frekvenciájú elavult (közel 15 éves) tranzisztoros ic, viszont a valós terhelés ennél jóval kisebb és kb. 12V a kimenő feszültség.

Laptop hdd házi átalakító, hogy asztali gépbe menjen:
http://imgur.com/2jVOWpA
A fehér cucc rajta epokit. :D

Legalább mechanikailag stabil :D