Gépi számlázás évközbeni váltása

 ( makgab | 2015. november 29., vasárnap - 14:55 )

Üdv!

Érdeklődöm, hogy jelenleg mi van akkor, ha egy vállalkozás év közben számlázó szoftvert vált.
Ez okoz valami adóügyi problémát? Vagy csak kellemetlenség, hogy az adott évben két szoftverben van a számlák nyilvántartása?
Korábban - úgy tudom -, ez nem volt probléma.

Tehát ilyen esetben könyvelés, adózás szempontjából okoz gondot?
Van esetleg a fórumon itt aki ezzel a kérdéssel már korábban foglalkozott?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Be kell jelenteni a NAV felé az új programot, mielőtt elkezded használni, de legkésőbb 30 napon belül, a másikat pedig le kell jelenteni, hogy már nem használod.

Tehát van ilyen kötelezettség, hogy a szoftvert be kell jelenteni. Korábban nem volt ilyen.
A számlázó szoftver meg "bármilyen" lehet. Sosem kellett engedélyezteti a NAV-nál.
Legalábbis nekem kb. 8-10 éve ezt írta az akkor még APEH. Csak nyilatkozni kell a szoftver készítőjének (a felhasználók felé), hogy megfelel a jogszabálynak.

Igen, régebben nem volt ilyen szabály, de már be kell jelenteni a NAV-nak.

A számlázó szoftvert magát továbbra sem kell bejelenteni, regisztrálni, hitelesíteni... stb. a NAV-nál?

Szia, nem továbbra sem. legutoljára azt tartalmazta a nyomtatvány, hogy kitől, mikor és milyen programot és abból melyik verziót szerezted be, illetve azt, hogy mikor kezdted elhasználni, vagy éppen mikor hagytad abba a használatát.

A nyomtatványon látok a szoftvernek azonosítószámot. Ez pontosan mi? Mégis csak van valami azonosítás/regisztráció a NAV felé?

A szoftver nevére és verziószámára gondolnak. Én úgy tudom ezeket kell feltüntetni az adatlapon.

Az pedig mindegy, hogy a szoftver nem csak számlázó, hanem egy kisebb erp adott esetben? (A számlázás csak egy funkció benne.)
Csak példának: ha kisvállalkozás bevezet egy SAP BO jellegű rendszert, akkor azt is be kell jelentenie, mivel abból számláz?

Pontosítanék: nem igaz, hogy "mielőtt elkezded használni". Az első számla kiállítását követő 30 napon belül kell bejelenteni, függetlenül attól, hogy mikor szerezted be, vagy bármilyen más funkcióját mikor kezded el használni.
A régi program használatának befejezését is a használat befejezését követő 30 napon belül kell bejelenteni.
Viszont nincs semmilyen arra vonatkozó megkötés, hogy egyszerre mennyi számlázó program lehet a birtokodban, amit bejelentettél és rendeltetésszerűen használod.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Szabályozás nincs rá, de gyakorlati tapasztalat szerint is pont az év vége az egyik legrosszabb választás a nagyobb rendszerek cseréjére. Egyrészt az év vége a legtöbb helyen egyet jelent a nagy hajtással, és a jövőbeli felhasználók a hátuk közepére sem kívánják ebben az időszakban az oktatással, betanítással járó plusz időt/munkát. Másrészt költségesebb is, mert van az a pénz, amiért az új rendszert bevezető emberek nem a családjuk körében töltik az év utolsó hetét :)

A rendszert inkább olyankor kell lecserélni, amikor egy esetleges 1-2 napig tartó leállás nem okoz olyan nagy problémát a cég életében. Inkább az a legfontosabb, hogy jól elő legyen készítve, alaposan ki legyen dolgozva az átállás minden lépése. Kb. a következő chekclisten szoktunk végigmenni az ügyfelekkel:

 • milyen rendszerre állunk át (azaz milyen jellemzői vannak az új rendszernek)
 • külső segítséggel vagy belső erőforrásokkal történik meg az átállás
 • milyen adatok hogyan lesznek exportálva a régi rendszerből
 • milyen adatok és hogyan kerülnek importálásra az új rendszerbe
 • az üzleti folyamatokat átgondolás után hogyan tudjuk megvalósítani
 • a jogosultsági rendszer kialakítása milyen elvek szerint történjen
 • egy próba rendszerben meg tudjuk-e valósítani az összes átállás-kritikus folyamatot
 • a felhasználók oktatása mikor és hogyan történjen
  majd csak mindezek után:
 • mikor történjen meg ténylegesen maga a végleges átállás

  Már csak azért is javasolt nyugisabb időszakban csinálni, mert a leggondosabb bevezetés esetében is az első pár nap az maga a káosz: senki nem talál semmit a megszokott helyen, a tesztelés ellenére még sincs jogosultsága valamihez, stb. Hogy ha ezek nincsenek megfelelően kezelve, akkor szokott az jönni, hogy a régi rendszerben minden jobb volt :)

  Az évközi váltás azért sem jelent mindenféleképpen problémát, mert ha a régi rendszerből ki lehet nyerni értelmes formátumban az adatokat, akkor azokat be lehet importálni az új rendszerbe. Mi szoktuk pl. a logisztikai számlákat és a pénzügyi számlanyilvántartásban szereplő számlákat is a teljesítettségi adatokkal együtt importálni, és akkor egy helyen lehet látni a régi és az új adatokat...

  --
  http://eVIR.hu
  Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer