Live CD - automatikus kapcsolódás Wifi-re

 ( szucsati | 2015. szeptember 29., kedd - 22:51 )

Sziasztok!

Egy új építésű wifi hálózatot szeretnénk tesztelni. Ehhez az a terv, hogy egy rakat laptopot (egyformák) elindítanánk live Linux-szal USB-ről és egy helyi szerverről töltenének le egy kamu fájlt a devnullba. Csináltam is egy Ubuntu 15.04 Desktop pendrive-ot permanens tárhellyel (UNetbootinnal), teljesen jól működik egy gépen. Viszont sajnos ahogy átteszem másikba, nem csatlakozik a Wi-fi hálózathoz, kézzel újra meg kell adni a jelszót. Gondolom, valahogy a mac címhez van kötve a konfiguráció (de csak tipp, sajnos Linux desktopban semmi tapasztalatom).

Hogy lehetne megoldani egyszerűen, hogy mindegyik gépben automatikusan csatlakozzon a rendszer induláskor? Mint írtam, ugyanolyanok a gépek, ami gondolom, előny, viszont a pendrive-ok csak 2GB-osak, ami elég szűkös.

Attila

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Utálni fogsz, mert lehet, nem a kérdésre válaszolok. :)

Csináltam is egy Ubuntu 15.04 Desktop pendrive-ot permanens tárhellyen

Ez mit jelent? Én Fedora live-ot kickstart-tal illetve saját scriptekkel csinálok. Az eredmény egy iso9660 image, amely tartalmaz egy squashfs image-et, aminek a belsejében van egy erősen tömörített ext4 image snapshot, ami már az oprendszert tartalmazza. :) 2 GB simán elég, nekem jelenleg 1.2 GB-os image-ben teljes oprendszer, toronyóra lánccal, úgy, mint Openbox, fbpanel, LibreOffice, Firefox, Thunderbird, VLC, Geeqie, Audacious, Wireshark, Testdisk, Evince, dnsmasq, ffmpeg, lame, Skype, Thunar, TigerVNC, meg sok minden más.

Ami a változó dolgokat illeti, az alábbi trükkel éltem. Mivel az iso9660 boot-olható image-et a pendrive elejére kell másoljam, beleértve az MBR-t is, a partíciós táblát már buktam. Viszont miért is kell partíciós tábla a filerendszerhez? Ha tudod, hol van a filerendszer, teszem azt, egy 4 GB-os pendrive-on 2 GB offsettel, akkor lehet loop device-t csinálni, ott létrehozni a filerendszert, a live valamelyik, például rc.local scriptjéből pedig ezzel a konstans offsettel fel lehet csatolni a filerendszert.

Ez azért jó, mert a pendrive-ot fel lehet használni valóban adattárolásra, onnan lehet scriptet futtatni, abban lehet konfigurációt, akár wpa2 kulcsot tárolni, vagy olyan scriptet futtatni, amelyben kellő mennyiségű nmcli parancs van helyesen paraméterezve. :)

Releváns...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De miért kell "agyonvágni" a filerendszert/boot rekordot? Kernel van, initrd van, sqashfs image van, felmásolod, felkonfigolod meg telepíted a grub-ot, azt' jónapot. Nekem egy 2Gb-s ext4-es pendrive-n van sysrescd, slax, meg ami még a sysrescd-n indítható tool akad, az minden. És ha jól emlékszem a drive fele üres.

A lényeg az, hogy ne legyen vele dolgom, miután az iso9660 image-et a pendrive-ra másolom. A legelejére másolom, az image-ben van grub. Viszont nem vágyom arra, hogy az MBR-be minduntalan bejegyezzem az image után pihengélő filerendszert. Csak arról írtam, hogy a pendrive live image-et követő részét ki lehet használni adattárolásra, rendesen írható, olvasható filerendszer formájában, s ez akkor sem vész el, ha frisseb image-et másolunk a régi helyére a pendrive elejére. Ha tudod, hol van a filerendszer, nem kell partíciós tábla, ami épp azt írná le, hogy hol van.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az MBR-be nem kell. Oda egyszer feltelepíted a grubot, és kész. A grub konfigját kell csak szerkeszteni, ha módosult a kernel/initrd/image neve vagy elérési útja, vagy újabbakat akarsz felvenni. De ha csak kicseréled frissre, ugyanazzal a névvel, akkor hozzá sem kell nyúlni.

Mert te másképp csinálod, hátrább teszed az image-et. Én a 0-s szektortól, tehát már az MBR-t, partíciós táblát felülírva másolom a pendrive-ra, s az image-em része a grub. Viszont néha újat generálok új csomagokkal, de a permanens adataimnak nem kellene elveszniük. Nem is vesznek el. Van egy ext4 filerendszer a pendrive-omon, én illetve az image-ben lévő scriptem tudja, hogy hol, de nincs róla bejegyzés a partíciós táblában. Minek? A partíciós tábla épp azért kellene, hogy tudjuk, hol van a filerendszer, de a konkrét esetben enélkül is tudom.

Mondjuk mi most nem vitatkozunk, csak egy probléma két, egymástól eltérő megoldását írtuk le. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak esetedben figyelni kell arra, hogy nehogy véletlen a legfrissebb image amit épp felírsz, nagyobb legyen annyival, hogy rálapol a "rejtett" particiódra.
Plusz külön script kell a csatolásához és külön spec mount parancs, ha más OS-ről akarod elérni. Ez nem túl kényelmes cserébe azért, hogy simán dd-zhesd az image-t a meghajtóra szerintem.

Nem lapol rá, hagyok annyi helyet, hogy még hízhasson az image. A mount sem gond, nem egy megjegyezhetetlen offset-et használok, de mondom, ez ízlés dolga.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt "tárhellyel" és nem "tárhellyen" akart az lenni, csak elírtam.

Másrészt ennél kicsit egyszerűbb, hogy az UNetbootin nevű cuccos (magyar fejlesztés) egy pipával megoldja, hogy x méretű permanens tárhelyet csinál Ubuntu-hoz a pendrive-ra, így a beállítások, fájlok megmaradnak. Így is simán ráfér 2GB-ra.

Ha ragaszkodsz ehhez a felallashoz, a helyedben en sajat scriptet irnek az ifconfig/iwconfig parost hivva, nem fogja erdekelni a mac address.
Egyebkent wifi teszteleshez ott az Androidos WiFi Analizer, kenyelmesebb telefonnal a kezben rohangaszni, mint laptoppal. Raadasul a vegen gondolom telefonnal is mennie kell, nem csak a - nagyobb - laptopokba szerelt antennaval, szoval tesztre amugy is jobb.

--
Hi, welcome to Fight Club.
First of all, how did you hear about us?

Igen, én is gondolkodtam saját scriptben, de sajnos parancssorból nem sikerült csatlakoznom, az iwconfig mindig hibára futott, pedig úgy láttam, nem kell túl sok mindent beállítani hozzá. Akkor jobban meg kell néznem ezt.

WiFi Analyizer nagyon jó ahhoz, hogy a lefedettséget megnézzem, de én most arra vagyok kíváncsi, hogy hány klienst tud lekezelni. Úgyis van a raktárban jó pár laptop, tökéletesek lennének erre a tesztre.

Szerintem NetworkManager, a piszkálásához meg nmcli, de ezt már írtam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A "hány klienst" kérdés jó - nulla és kellően sok között bármi lehetséges WiFi esetén :-P