PDF szerkesztés utólag?

 ( Rubelly | 2015. szeptember 3., csütörtök - 12:19 )

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel lehet szerkeszteni utólag, Debian jessie alatt egy windows rendszeren létrehozott PDF dokumentumot, minőségromlás nélkül?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A LibreOffice Draw megnyitja, a szövegdobozokat lehet szerkesztgetni, tologatni, de a PDF nem arra való, hogy utólag módosítsák. Nem lesz könnyű megfelelő szerkesztőprogramot találni.

Fuszenecker Róbert

Ezzel már próbálkoztam, de egy rövidebb szöveg törlése után is jelentősen romlik a minőség.
Sajnos amiket kapok időnként pdf fájlokat, néha muszáj belenyúlnom a további földolgozás előtt.

Egy-egy oldal módosítására jó lehet az Inkscape.

En legutobb a xournal-t hasznaltam erre

Még Windows/OSX alatt is macerás Acrobat és PitStop (talán FoxIt, nem ismerem) nélkül, úgyhogy a tisztességes válasz: semmivel.

Totál offtopic, de amikor ez kellett, a Windows alatti Adobe Pro - vagy mi az isten ami erre van szánva - doksija egyértelműen azt írta, hogy ilyesmit kizárólag nagyon egyszerű módosításokra használjunk, helyette írjuk át a forrást és generáltassuk újra a pdf-et. (Tudom, nem ez volt a kérdés.)

Én a Master PDF Editor Linuxos változatát használtam, ez egész jól használható - persze csak apróbb módosításokra.
Ez (mármint a Linuxos változat) otthoni, vagy nem kereskedelmi használatra ingyenes - egyébként fizetős a program.

Megörültem, hogy van ilyen, letöltöttem, felraktam, az első megnyitott PDF-en gyakorlatilag a borítóképet nem tudtam kijelölni... Töröltem.

Attól is függ, milyen az a PDF - nagy különbségek vannak.

Lehet akár az egész oldal kép, de szöveg formában is. Nekem szépen működött.
Képet és szöveget is tudtam módosítani / átírni - igaz, csak soronként, soremelés nélkül, de ez nem a szerkesztőprogram hibája... egyszerűen a PDF-et nem szerkesztésre találták ki.

Hát ez speciel egy tipikus nyomdának küldött PDF volt. Pont, amikbe néha bele kéne javítani.

"egyszerűen a PDF-et nem szerkesztésre találták ki"
Ezt speciel én is rendszeresen hangoztatom. De azért egy PitStop Pro csodákra képes.

A megfelelő eszközt választottad hozzá? Képet pl nem lehet szövegkijelölővel módosítani.
Nekem nagyon frankón működik, bár azt azért tegyük hozzá, hogy korántsem úgy kell használni, mint a libreofficet pl.

Köszönöm!

Sajnos van, hogy kapok pdf állományokat és azokból néha törölni kell valamit vagy hasonló... mielőtt további fölhasználásra kerül.

Kisebb szerkesztésekre a pdf edit-et (pdfedit.cz) már használtam, de elég csúnyán bug-os (és annak ellenére, hogy egy null bug miatt belenyúltam egyszer annó a kódjába, nem tudnám megmondani, hogy milyen script nyelven íródott) és eléggé abandon ware-nek tűnik.

Szintén kisebb módosításokra az Inkscape is működhet, de utána akkor sakkoznod kell pl. egy pdftk-val, hogy a módosított lapot visszatedd.

És akkor most az eretnek rész: ha MSO-ban készült, akkor a 2013-as pdf importere elég jó eredménnyel tud visszaállítani belőle docx-et, lehet, hogy ez a legtisztább (biztos, ami biztos, érdemes a visszalakítás után összehasonlítani az eredeti PDF-fel, hogy mennyit változott a layout, de a pár alkalommal, amikor kísérleteztem vele, egész vállalható eredményt adott)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Lap visszatételéhez egész jó GUI-t ad a PdfShuffler, ilyesmihez ezt találtam a legjobbnak.

Könnyen lehet vele oldalt törölni, sorrendet módosítani, másik pdf-et hozzáfűzni, jól használható grafikus felületet és előnézetet ad.

Mint már mások írták: Van pár eszköz, amivel így-úgy lehet szerkeszteni, de az egész attól függ, mi és hogyan gyártotta a PDF-et.

Nekem sokszor bejött az Inkscape, de egy bizonyos dokumentumtípusnál az, hogy pdftops-sel PostScript-té alakítottam és a PS fájlba editorral belenéztem, majd szabályosságokat kerestem. Volt, hogy megtaláltam, amit módosítani kellett és vim-mel szépen átírtam, majd vissza pstopdf-fel.

Kicsi az esély, hogy ez épp működik, de ha működik, akkor lehet rá szkriptet írni (bash, sed, awk vagy Python) és akkor a hasonló dokumentumok már automatizálhatók.

Persze ilyen PS-turkáló munkába csak nagyon alapos indokkal fognék. :-) De ha fontos valamiért, egy próbát megér.

4.4.5-ös LibreofficeWriter-el egész kellemes tapasztalatim vannak mostanában.