PDF szerkesztés utólag?

Fórumok

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel lehet szerkeszteni utólag, Debian jessie alatt egy windows rendszeren létrehozott PDF dokumentumot, minőségromlás nélkül?

Hozzászólások

A LibreOffice Draw megnyitja, a szövegdobozokat lehet szerkesztgetni, tologatni, de a PDF nem arra való, hogy utólag módosítsák. Nem lesz könnyű megfelelő szerkesztőprogramot találni.

Fuszenecker Róbert

Egy-egy oldal módosítására jó lehet az Inkscape.

En legutobb a xournal-t hasznaltam erre

Még Windows/OSX alatt is macerás Acrobat és PitStop (talán FoxIt, nem ismerem) nélkül, úgyhogy a tisztességes válasz: semmivel.

Totál offtopic, de amikor ez kellett, a Windows alatti Adobe Pro - vagy mi az isten ami erre van szánva - doksija egyértelműen azt írta, hogy ilyesmit kizárólag nagyon egyszerű módosításokra használjunk, helyette írjuk át a forrást és generáltassuk újra a pdf-et. (Tudom, nem ez volt a kérdés.)

Én a Master PDF Editor Linuxos változatát használtam, ez egész jól használható - persze csak apróbb módosításokra.
Ez (mármint a Linuxos változat) otthoni, vagy nem kereskedelmi használatra ingyenes - egyébként fizetős a program.

Attól is függ, milyen az a PDF - nagy különbségek vannak.

Lehet akár az egész oldal kép, de szöveg formában is. Nekem szépen működött.
Képet és szöveget is tudtam módosítani / átírni - igaz, csak soronként, soremelés nélkül, de ez nem a szerkesztőprogram hibája... egyszerűen a PDF-et nem szerkesztésre találták ki.

Kisebb szerkesztésekre a pdf edit-et (pdfedit.cz) már használtam, de elég csúnyán bug-os (és annak ellenére, hogy egy null bug miatt belenyúltam egyszer annó a kódjába, nem tudnám megmondani, hogy milyen script nyelven íródott) és eléggé abandon ware-nek tűnik.

Szintén kisebb módosításokra az Inkscape is működhet, de utána akkor sakkoznod kell pl. egy pdftk-val, hogy a módosított lapot visszatedd.

És akkor most az eretnek rész: ha MSO-ban készült, akkor a 2013-as pdf importere elég jó eredménnyel tud visszaállítani belőle docx-et, lehet, hogy ez a legtisztább (biztos, ami biztos, érdemes a visszalakítás után összehasonlítani az eredeti PDF-fel, hogy mennyit változott a layout, de a pár alkalommal, amikor kísérleteztem vele, egész vállalható eredményt adott)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mint már mások írták: Van pár eszköz, amivel így-úgy lehet szerkeszteni, de az egész attól függ, mi és hogyan gyártotta a PDF-et.

Nekem sokszor bejött az Inkscape, de egy bizonyos dokumentumtípusnál az, hogy pdftops-sel PostScript-té alakítottam és a PS fájlba editorral belenéztem, majd szabályosságokat kerestem. Volt, hogy megtaláltam, amit módosítani kellett és vim-mel szépen átírtam, majd vissza pstopdf-fel.

Kicsi az esély, hogy ez épp működik, de ha működik, akkor lehet rá szkriptet írni (bash, sed, awk vagy Python) és akkor a hasonló dokumentumok már automatizálhatók.

Persze ilyen PS-turkáló munkába csak nagyon alapos indokkal fognék. :-) De ha fontos valamiért, egy próbát megér.

4.4.5-ös LibreofficeWriter-el egész kellemes tapasztalatim vannak mostanában.