Disztrovadász újratölt.

Nem tudom miért, de megint rámjött a disztrópróbálgatás. Itt már vagy hat ilyesmi postom született.

Most egy kicsit más szempontok alapján kezdtem el válogatni. Korábbiakkal ellentétben elsősorban a multimédiás képességek, és a kellemes kinézet döntött. Persze kipróbálásnál valószínűleg 90% el fog hasalni, de lehet, hogy az összes. Merthogy azért nagyrészt megtartom azokat a kitételeket amiket már felállítottam.

Tehát:

  • Ne legyen feltétlen Ubuntu alapú
  • Elsőre ismerje fel a laptopom legfontosabb komponenseit
  • Közel Up-to Date legyen
  • Legyen szép. Bizonyos Compiz komponenseket is szeretek
  • Nézzen ki jól
  • lehetőleg legyen meg gyárilag minden multimédiás képessége, akár Optimus támogatással együtt

Vicces mellékág, hogy végignézve ezeken a projectoldalakon, –egy-két kivételtől eltekintve– az elmúlt évek divatos webes technikáin is végigfuthatunk. Legnevesebb példája az első:

Az X-Distro oldala gyönyörű. Bár nem szeretem nagyon a floating designelemeket, de itt meg tudom bocsájtani. Úgy tűnik a kitételeimnek is meg fog felelni, de a puding próbája az evés.

A KXStudio csak azért érdekel, mert azt hazudja magáról, hogy professzionális zenei szerkesztésre alkalmas. A Community fül alatt pár ezzel elkészült mű is található. Annyira nem győztek ugyan meg, de miért ne. Nem is a disztrót nyomják, hanem a zeneszerkesztéshez használatos programok összességét.

A Matriux azt ígéri, hogy nagyon bő eszközkészletet hoz. Igényesnek ígérkezik, bár vannak fenntartásaim.

A DreamStudionál Blendert is láttam a listában, ezenkívül valszeg egy sima Ubuntu, amit a Celeum cég csak el akar adni. Reméljük nem így van.

A Netrunnerben nem is tudom mi tetszett meg. Talán az, hogy a képek alapján igényesen tálalják az Xfce-t. Ez egyszer a PcLinuxOs-nek már sikerült, akkor jó ideig használtam is. Szerk.: KDE, nem Xfce. Köszi ulysses. Így mégjobban nem emlékszem.

Chapeau azt mondja „Gaming ready” meghogy ezer windózos programot visz gyárilag. Na erre kíváncsi vagyok. Meg a gyári Clam antivírusra is. Hiszem, ha látom.

A Symplyos szimplán bemondja, hogy nála minden one click install. Hát, ha olyan mint anno Dreamlinuxban akkor talán.

Érdekel mi az az advanced technology amit az USU reklámoz magáról. Mini edition külön érdekes lehet, bár nem tudom mire értik, mert leírás alapján biztos, hogy nem régebbi gépekhez való.

Aztán pár érdekesség:

A Manjaro, amit most is használok ugye egy Arch based dolog. Úgy látszik divatos, mert a Cup of Linux egy Manjaro fork. A fork forkja :) Nem ők az egyetlenek. Meg is értem, a Manjaro jól sikerült darab. A bögrelinux viszont annyira nem győzött meg, hogy ki is próbáljam. Inkább azért érdekes, mert van nekik egy Egy disztróvadász oldaluk, ami elvileg pont nekem szól. Vagy nem. Amennyi ott a listában van, annyit jobb disztróvadász időszakomban egy nap alatt „leterítek”.

Direkte Java developereknek készült OS a Javalix. Lejjebb van egy vadmalac, az fogott meg ;) . Nem tudom mitől lehet több bárminél ami ugyanúgy alkalmas erre a feladatra.

Ezt nem is igazán értem. Azt mondja Linux on Android egy olyan dolog, amivel könnyen rakhatsz az androidos telódra bármilyen Linuxot. Majd később talán részletesen megnézem mi ez, mert ilyen könnyen felrakást még a Jolla meg az Ubuntu sem tud. Lehet félreértettem.

Végül a legérdekesebb. Nucle-DOS, ami egy 2014-ben készült DOS, és modern technológiákat támogat, (akármit is jelent) de nem működik Virtualbox-szal.

Zárom soraim.

Hozzászólások

nem az alapján a legjobb választani, hogy minek van a legnagyobb felhasználói bázisa és támogatottsága? egy ilyen distronal simán fel tudod építeni magadnak igényeid szerint amit akarsz.. egy ubuntura meg egy arch linuxra is meg tudod csinálni mindezeket, de még egy gentoora is gondolom. weboldal meg design alapján dönteni... na mind1.

Így van :)
Meg érdekel, hogy mások mit tudnak kihozni ezekből, illetve néhány ismeretlen kis csapat is talán megérdemelhet pár letöltést. Nem feltétlen akarom majd ezeket használni mert Manjaroval jól elvagyok, de annak idején így találtam rájuk is.
Evone mindig ideszúr valami hasonló okosságot. Pont az a célom, hogy bebizonyítsam –leginkább magamnak– hogy egy mai random disztró is képes egyszerűen használható, kényelmes és szép lenni. Azért nyilvános, hátha érdekel még valakit. No meg nem is tudom evone miért nem BSD-t használ, hiszen ezen az alapon a Mac-je is onnan indult.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A Netrunnerben nem is tudom mi tetszett meg. Talán az, hogy a képek alapján igényesen tálalják az Xfce-t. Ez egyszer a PcLinuxOs-nek már sikerült, akkor jó ideig használtam is.

Az az Xfce ugyan KDE, de oda se neki.

SUB

Én a Crunchbang helyett keresek valamit, most, hogy kilehelte a lelkét a belé vetett buzgóság.. A jogutódnak tekinthető BunsenLabs még sehol sincs (szinte).. LinuxBBQ-val szemezgetek, de valójában ezek elég egyszerűen előállíthatók egy Debian netinstall, meg némi csomaglista ismeret alapján. Utólag nem is tudom, hogy mi fogott meg annyira a Crunchbangben. Talán a sok Conky ötlet, meg Openbox modding, amit a közösség tálalt az elmúlt években.

CB RIP

Most muszáj volt? Most töltögethetek én is ISO-kat... :( :D

Kb. 2002 óta ezt csinálom. Egy gépben felejtett debian telepítővel indult a dolog. Van egy régi 80GB-os vinyóm, amit csak "disztróvadászatra" használok. Egy biztos, a végén mindig archlinux lesz. Esetleg ajánlom a "disztrófigyelő" oldalt. Egész jó írások szoktak születni hétfőként. Az ehetiben pont a Netrunner volt színpadon.

Valahogy nem jutott még időm ezekre, viszont még mielőtt összeszedtem a fenti listát leszedtem a Future Studiót. Most az fut.
Ez a leírások alapján a fenti Kxstudióval egyezik meg.
Nos, kapunk egy normál KDE-t, pár konfigurálatlan zene és hangszerkesztő cuccal, beállítatlan Jack-kel stb. Ok, Wine-t és Blendert is.
Alapból nincs Nvidia/Bumblebee és valamiért nem mutatja hol áll az akku, jelenleg épp 1703 update lenne hátra.
Egyebet nem tudok elmondani. Nem győzött nagyon meg. Kérem kapcsolja ki.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)