aga_et blogja

PoP OS röviden

Tényleg röviden.

Nem csúnya, gyors, szögegyszerű, láthatóan bármilyen csomagot képes feltolni magába, ha az deb, ha az targizi akkor is, azt is egy szép kis kiválasztófelületen, nem is tudom milyen repókból, mert ilyet nem mutat.

De pont ezért, mert szögegyszerű, nem jön be. Túl egyszerű.

Nem fogom megérteni, hogy ez a mai Gnome miért tetszik embereknek. Egy átlagos Android felület jobb, akár bármelyik olcsó tableten, és nincsenek rajtuk tenyérnyi fölös területek, meg bármit rárakhatunk, nem csak a repókra korlátozódnak.

A fizikailag popósokat jobban kedvelem, keblekkel.

Nálam kuka. Legyen csak felkapott ha akar, gondolom pont így néz ki ma a vintíz, azért népszerű. Annyit is ér.
 

A Fluxcaves játék végre natív linuxos portot kapott

Tulajdonképp tesztelőket keresne, mivel nincs Linuxos meg Maces gépe.
Nálam nem indult, mert az épp előttem lévő gép gyenge, a sajátom meg pont nincs elég közel.

Szóval ha kicsit érdekel egy magyar fejlesztésű játék és annak a tesztelése, akkor innen beszerezheted és szólj ha megy.

Köszi.

Egyébként ő csinálta a Neoncode-ot is, szintén natívan fut Linux alatt.

Pár disztró magamnak.

Egy ideje nem járok ide, mert ha twitter híreket akarok olvasni akkor a twitterre megyek (ma fogadtam el a GDPR-os kérdést is), de azért azt a disztrótesztes sorozatomat sajnálnám máshová vinni ha már megint aktuális lett.

Szóval, van egy régebbi dualcore lapos pár giga rammal, ami künnyű és vékony, ezen elindítgatok pár disztrót live-ban, mert valszeg arra rákerül majd az egyik. Most is van rajta van egy 64 bites Manjaro, működik is, csak irgalmatlanlassú. A legnépszerűbb közösségi oldalba szinte belehal.
Mondjuk most annyira nem részletezem a dolgokat, feltételeket mint korábbi írásaimban, és valszeg vissza is fogok utalni néhol azokra. A felület most szinte mindnél Xfce. Ha nem értitek, akkor ez csak egy jegyzet magamnak;

Mi a halál az a snap? (Visszatért a Spotify Linuxra)

Elavult egy Linuxos arc lehetek, ha ezt az univerzális telepító cuccot eddig egyáltalán nem ismertem. A minden Linux alatt működikre most kíváncsi leszek. Ha nem megy Chakra alatt, akkor többet nem hiszek a HWSW-nek Linux témában. Márha eddig hitt...

Visszatért a Spotify Linuxra - 2016-ban megszűnt a Spotify hivatalos linuxos támogatása, és az még most sem jön vissza, viszont a cég fejlesztői "önszorgalomból" készítettek egy saját megoldást, amit snapként jelentettek meg.

[HWSW]

Unifying receiver FW update on Linux

Napok óta meg vagyok azon akadva, hogy ehhez miért kellett ennyi év.
(Azon is, hogy a felmérések szerint a legnépszerűbb DE a KDE, de erőltetik a lehülyített Gnome-ot.)

Szóval:

https://blogs.gnome.org/hughsie/2017/05/22/updating-logitech-hardware-o…

Azaz a csodaunverzális Logitech receiverben egy barominagy lyuk keletkezett, amit a gyártó(k) frissítettek, mer' az jó. Itt pedig páran felismerték, hogy a világban manapság már nem csak a microsoft rendszerei léteznek, sőt van pár arc akit úgy fizetnek meg egész jól, hogy nem találkozik windowsszal, de pl. Redhattel annál inkább. Nosza, miért is ne lehetne egy egyszerű hardveres frissítést megoldani a használt rendszeren? Megtörtént.
(Direkt nem rejtet linket hagytam feljebb.)
End of line. :)

Chakra Linux, grafika, optimus, miegymás

Érdekes dolgokat vettem észre mostanában a Linux alatt működő 3D alkalmazások, azon belül is a játékok működésével, kapcsolatban. De ne fussunk ennyire előre.

Míg korábban, a HDD-m halála előtt volt egy korlátozott windózom kizárólag offline játékra, ez a csere után megszűnt. Akkor gyorsan kellett az új rendszer, és a disztrótesztjeim eredeti célját ez teljesen felülírta. Tulképp úgy történt, hogy a bad sectoros swap partíciómra szüksége lett volna a rendszernek. Mivel nem működött, és ezen a partíción a kényszerjavítások nem is különítik el, ezért szimplán lefagyott a gép. Olyan negyedik fagyás után végül teljes nyugodtsággal álltam neki csavarhúzóval, kicseréltem a HDD-t, és a legelső flashdrive-ot ami akezembe akadt és épp rajta volt egy live rendszer, bedugtam, és telepítettem. Ez a művelet olyan hajnali egy óra és fél három között zajlott le, ekkor folytattam a munkát amit addig abbahagytam. Erre jó a felhő. Persze később backupból visszahúztam az offline adataimat is.

Heavy Gear Assault free earley acces Steam keys

Igen, mostanában két Mechwarrior cucc is megjelenik, de mint kiderült a Stompy Bot féle az igazi.
Legalábbis ebből a reddit fórumból kiderül mi a gond a másikkal, és van még egy time line itt, ami a balhékat veszi sorra.

De balra el;

Még van néhány az ezer ingyenes kulcsból, amit a fenti címből a megjelenés előtt oszt ki a Stompy Bot.

Addig még van nyolc nap. Erre tessék regelni érte.

Ismét vadászat a disztrók földjén :-/

Ha valaki kicsit is ismer innen a HUP-ról, akkor tudhatja milyen a hozzáállásom a Linux világa felé. Nos most ennek ellenére nagyon ki vagyok akadva.

Több mint tizenöt évnyi tulajdonképp gondtalan Linux használat után most sikerült belefutnom egy olyan disztróba, aminél az ordenáré bughalmaz kifejezés is csak egy enyhe pillangószárny-legyintés.

Történt az eset, hogy pár éve megtaláltam az akkor még szinte ismeretlen Manjaro Linuxot, ami nemcsakhogy az összes hardvert azonnal felismerte, telepítette a laptopomhoz, –beleértve az Optimus technológiás Nvidia kártyát- hanem gyors és szép is volt. Aztán a felület kicsit változott volna az egyik frissítésnél, bejött volna a félkész Plasma 5, amit nem akartam, így elkezdtem Arch módon frissítgetni, ami valljuk be eléggé macera.
Ment ez így szépen évekig, három hónapos uptime-okat húztam le vele, éltünk együtt nap mint nap, észre sem véve hogy a rendszer van, mert működött. Sajnos volt egy pár hétnyi kihagyásom frissítésekben, amit időhiány okozott. Ez nem tett jót. Elkezdtek függőségi problémáim lenni, egyre kevesebb dolgot nem tudtam frissíteni, beleértve a Firefoxot, meg a videodrivert, amire azért szükségem lett volna. Ígyhát...

AMD-hez plusz 1GB kell ha... Tomb Raider 2013

Szóval, nemsoká (talán pár nap, hét) tényleg megjelenik natívan a 2013-as Tomb Raider Linux alá. Én nagyon örülök neki, mert végre valóban egy nagyon jó és okkal népszerű címről van szó, ami három év után is az egyik legszebb.

Az ajánlott gépigénynél valami feltűnt. AMD kártyável egy GB-tal több kell a minimális futtatáshoz. Tényleg ennyivel gyengébb lenne az a gyártó? A driver biztosan, de az nem ok a memóriatöbbletre.

Comment

No comment.


<script type="text/javascript">

    /**
     * Kicseréli egy bannert a paraméterekben kapott node alapján
     * @param  {jQuery object} node
     * @return {void}
     */
    function adservingFallback(node) {
        jQ.get(window.location.protocol + '//' + window.location.host + '/ad/fallback', {
            zone: node.attr('data-zone')
        }, function(resp) {
            // majd a responset cseréljük
            node.replaceWith(resp);
        });
    }
    jQ(window).load(function() {
        // ha nincs goAdverticum3 a window-ban, akkor valamilyen reklamblokkolot hasznal a felhasznalo
        if (typeof window.goAdverticum3 !== 'object') {
            // vegig megyunk az osszes adverticumos hirdetesen
            jQ('.goAdverticum').each(function() {
                // es ha banner elemet talalunk (nem tracking elemet pl.)
                if (jQ(this).attr('data-zone') !== undefined) {
                    // akkor meghivjuk a fallback-et
                    adservingFallback(jQ(this));
                }
            });
        } else {
            window.onGoa3Invocation = function(response, pageIID) {
                // lekérjük a zónákat az adverticumotól
                var zones = this.getZones();
                // végigmegyünk rajtuk
                jQ.each(zones, function(k, v) {
                    // ha bármelyiknek van olyan paramétere, hogy empty, és az true, és van data-zone attributuma, akkor cseréljük a bannert
                    if (v.hasOwnProperty('empty') && v.empty == true && v.node && v.node.attr('data-zone') !== undefined) {
                        // lekérjük a /ad/fallback controllertol a bannert
                        adservingFallback(v.node);
                    } else if (v.node.attr('data-zone') !== undefined && v.node.attr('data-zone').indexOf('sidebar') !== -1 && Blog.adstatus == 'B'
                        && jQ('.widget_ad_mix').length && jQ('.widget_ad_mix').width() > 0 && jQ('.widget_ad_mix').width() < 300) {
                        // ha a sidebar banner-re nem fallbackelnenk alapbol, de nem fer ki (mert kisebb mint 300 px) akkor megis fallbackelunk
                        adservingFallback(v.node);
                    }
                })
            };
        }
    });
</script>

60fps Linux vs. 60fps Windows

Pár hete (lehet, hogy több) volt itt (is) egy olyan hír, amiben a futási teljesítménye alapján összehasonlítottak egy SteamOs alatt futó játékot egy windowsos verzióval, ahol a SteamOs-es jelentős teljesítménnyel elmaradt. Én már akkor sem értettem a dolgot, főleg hogy az összes oldal ugyanarra a tesztre hivatkozott, pedig szinte bárki megnézhetné élőben, hogy nincs igazságtartalma.
Még akkor megjegyeztem, hogy megnézem magamnak közelebbről a tényeket, főleg mert nem úgy akartam beszélni valamiről mint egy elvakult fanatikus. Az mondjuk már egy tény, hogy semmiféle teljesítménycsökkenést nem érezni futás közben, viszont látni akartam a tényleges adatokat.
Az megjelen cikk és az én próbám között eltelt hosszú idő oka (mert tesztnek túl egyszerű), az egyéb elfoglaltságokon túl, hogy nekem csak egy kiherélt winem van offline játékokra, így felrakni sem volt egyszerű olyat ami mind a két rendszerre megjelent, és nincs rajta DRM. Végül egy nem túl elegáns módszerrel oldottam meg. Mivel legálisan megvan a Portal 2, minimális lelkiismeretfurdalás mellet szedtem le egy warezwin példányt is belőle. Megoldhattam volna úgy is, ahogy korábban többször; Wine alatt Steammel leszedek egy windówszos példányt is, Steamet offline-ba rakom, végül ezt az egészet átmásolom a win partíciómra és úgy indítom el. Most ehhez nem volt sok kedvem, mint látszik leírni is hosszú, duplaannyi hely és idő kellett volna hozzá, a végeredménybe pedig semmit nem számított volna bele.
Nos;

Logi –kátlan és 'tech' –etlen döntés, by-by Logitech

Most olvasom, hogy a Logitech aktuális főnöke szerint elavult nyolcvanas–évekbeli a tech szó, ezért jobb megváltoztatni a nevet Logi-ra. Meg most éppen mostmár amúgy is a fő profiljuk a hangszóró, ami miatt a logó nem illik az eddigi performanszba.
Hát gratulálok nekik, és egyben sajnálom is. Ok mostanában sokan –talán divatból– szidják őket, nekem a legtöbb értelmes egerem Logitech volt, illetve még az is. Nem tudok hinni annak, hogy ez csak egy logó. Annak meg végképp nem, hogy (fkin buzzword) modern, egyszerű, letisztult lett, mert ez mindent jelen, csak nem ízlésest. Miért most, miért késnek vele? Végre kezd kivezetődni ez a hülye minimálstílus (igaz, nagyon lassan) erre ezek idevágják ezt:

Pertti Kurikan Nimipäivät

Bár úgy általánosságban magasról lesza egyáltalán nem érdekelnek a túlhype-olt populáris és médiahajhász zenei megmozdulások, de ez most különösen tetszetősnek indul. Mindez azért, mert manapság néhány témában kifordult a világ önmagából.

Tehát, amíg ma minden magya rengeteg hazai érzelmű annak örül, hogy végre egy szép, és valóban (youtube) világsztárt sikerült kiküldenie a eurovízionárius dalfekálsztiválra, még talán azt is vizionálják, hogy esélye is van. Lehetne. A valóság: Hát itt nincs.
'Merhogy, az mindig is egy politikai csatározás volt. A dőntő mindössze az, melyik országnak épp melyik szimpatikus, és magasról tesznek rá melyik előadó tényleg tehetséges. Beleszól még, hogy kis ország keveset szavaz, nagy ország sokat. Az arány senkit nem érdekel.
És akkor ott van még valami, ami alább fontos lesz. A botrányos, feltűnő, vagy már számomra is túlságosan nyitott sznob szemlélet a szavazók között. Az még elmegy, hogy egy transzvesztita/átoperált/műanyag/akármi mondjuk (legyen) nyer. De a szakállas nő(?)imitátor vagymi, már elképesztően undorí túlzás.

Disztrovadász újratölt.

Nem tudom miért, de megint rámjött a disztrópróbálgatás. Itt már vagy hat ilyesmi postom született.

Most egy kicsit más szempontok alapján kezdtem el válogatni. Korábbiakkal ellentétben elsősorban a multimédiás képességek, és a kellemes kinézet döntött. Persze kipróbálásnál valószínűleg 90% el fog hasalni, de lehet, hogy az összes. Merthogy azért nagyrészt megtartom azokat a kitételeket amiket már felállítottam.

Tehát:

  • Ne legyen feltétlen Ubuntu alapú
  • Elsőre ismerje fel a laptopom legfontosabb komponenseit
  • Közel Up-to Date legyen
  • Legyen szép. Bizonyos Compiz komponenseket is szeretek
  • Nézzen ki jól
  • lehetőleg legyen meg gyárilag minden multimédiás képessége, akár Optimus támogatással együtt

Predator

Egy új ragadozó költözött hozzám a kollégám jóvoltából. (Állítólag alien ;) ) Ő Star Wars szobrokat szokott tőlem kapni, meg egyéb más marhaságokat. Erre tegnapelőtt beállított ezzel. Mivel mindkettőnknek nagyon tetszett, ezért addig nézegettük, míg bele nem feledkeztünk a munkahelyünk mély komolyságába :) . Hazafelé azért még tartottunk egy stratégiai SMS csatát Predator vs Stormtrooper témában... de itthon sem hagytam abba. Amúgy tényleg nagyon kidolgozott darab. Szóval:
Elsőre kinyírta a „hivatali” Batmant:

The Talos Principle Public Test a Steamen

Mit mondjak róla. Először is natívan fut Linux alól, gyönyörű, belső nézetes logikai játék. Mint a Portal, csak portalok nélkül és természetes környezetben :)

Jónak tűnik. A legegyszerűbb innen elérni.

Most éppen ingyenes, de csak a nyilvános teszt idejéig. Viszont addig is a teljes verziót kapjuk egy tartalmas demót kapunk. Nálam valamiért nem akart 5 FPS fölé menni a sebesség, de ez valszeg helyi dolog. (Azóta kiderült, hogy a Bumblebee-t nem vették elég komolyan, és nem is érzik problémának, hogy nem megy két kártyás gépekkel. Legalábbis Manjaro alatt. Intel HD4000-rel meg elég ergyán fut.) Kicsivel több mint egy giga helyet foglal, tehát öt perc alatt lejön bárkinek.
Kép:

Handrás az eszed tokj... illetve doboza :D

Negyed órája fulladozok ezen a gyereken.
Nem elég, hogy ír egy olyan ostoba cikket, ahol szerinte a két fehér doboz designere másolja egymást, ezek után még lehülyézi a kommentelői kb. egészét :)
Komoly designeri munka egy doboz bizony! Anno nyomdásztanoncként legalább tíz percig tartott megcsinálni az elsőt. Fehér kasírozással együtt. Mindjárt pert indítok én is almáék felé, mert akkor még a Newton sem létezett ;)

Aztán a kommenteknél bedobja, az „ezt a posztot tizenhatezren nézték” szöveget. Persze, lassan egy szinten lesz Mikula bácsival. Nem csak nézőszámban, színvonalban is. Pont azért népszerű.

Typewriter keyboard

Iderakom, mert hónapok óta itt állnak a fülekben.

Akkor valami ilyesmit akartam írni, hogy szeretem a steampunk dolgokat, meg milyen jó lenne itthon egy hasonló cucc stb. ami amúgy így is van.
Most, hogy végre HUP-os segítséggel érteni is fogok valamit a hasonló környezetű Dishonoredből, eszembejutott, hogy még mindig itt vannak a linkek. Szóval:

USB typewriter construction kit.

Qwerkywriter ami nyert valami kickstarter projecten.