Ismét vadászat a disztrók földjén :-/

Ha valaki kicsit is ismer innen a HUP-ról, akkor tudhatja milyen a hozzáállásom a Linux világa felé. Nos most ennek ellenére nagyon ki vagyok akadva.

Több mint tizenöt évnyi tulajdonképp gondtalan Linux használat után most sikerült belefutnom egy olyan disztróba, aminél az ordenáré bughalmaz kifejezés is csak egy enyhe pillangószárny-legyintés.

Történt az eset, hogy pár éve megtaláltam az akkor még szinte ismeretlen Manjaro Linuxot, ami nemcsakhogy az összes hardvert azonnal felismerte, telepítette a laptopomhoz, –beleértve az Optimus technológiás Nvidia kártyát- hanem gyors és szép is volt. Aztán a felület kicsit változott volna az egyik frissítésnél, bejött volna a félkész Plasma 5, amit nem akartam, így elkezdtem Arch módon frissítgetni, ami valljuk be eléggé macera.
Ment ez így szépen évekig, három hónapos uptime-okat húztam le vele, éltünk együtt nap mint nap, észre sem véve hogy a rendszer van, mert működött. Sajnos volt egy pár hétnyi kihagyásom frissítésekben, amit időhiány okozott. Ez nem tett jót. Elkezdtek függőségi problémáim lenni, egyre kevesebb dolgot nem tudtam frissíteni, beleértve a Firefoxot, meg a videodrivert, amire azért szükségem lett volna. Ígyhát...

Eldöntöttem, hogy lecserélem az egészet egy full up to date Manjarora, ami akkor még 16.08 néven futott. Mára 16.10 ahogyan a ráfrissített rendszert szólítják. De hogy minek, azt nem tudom. Semmi érdemi javulás nem történt.

A legsúlyosabb az egészben az, hogy sosem szoktam a barátaimnak beszélni róla mit használok. Leginkább meglepődnek azon ha meglátják, hogy ez nem egy Win, vagy Mac felület, és lám, simán végignyomtam vele pl. egy CoD4 LAN Party-t gond nélkül. (Megtörtént, még a korábbi rendszerrel, Wine-t használva.)
Ma meg röhögnek, hogy hetek óta szívok, meg hogy miért nem rakok fel egy wint. Utóbbival ugyan sikerült vérigsértenie az egyénnek, rá is kérdeztem, mégis több mint másfél évtizedes gond nélküli Linux használat után mi lenne nekem jó abban, ha áttérnék egy számomra kényelmetlen, testreszabhatatatlan, használhatatlan, privacy szempontból velem teljesen összeférhetetlen rendszerre. Erre nem kaptam választ.

Csak, hogy a rinya okai is logolva legyenek:

Videodriver hibái vannak. Elég sok. A Manjaro legnagyobb előnye az out of box optimus támogatás. Volt. Merthogy itt nem működik. Van ugyan egy 'hardware detection' menü a beállításokban, de az kifagy ha a driver telepítések gombra kattintok. Utánanéztem, nem én vagyok az egyetlen. Az egyik manjaro fejlesztő írt rá vagy négy nem működő megoldást, aztán lezárta a témát. Jó hozzáállás.
Próbáltam kézzel felrakni, mindig összeakadt valamivel. Még akkor sem ment, ha fent volt minden szükséges komponens. Így viszont megeszi az akkut, és melegszik a gép.

Volt egy kis haszna is, megismertem inxi parancsot. Ez a legjobb hardverfelismerő dolog amit valaha használtam.

Gondolom a továbbiak a fentivel függnek össze.
Ha van egy ablak ami mondjuk a mentés helyének kiválasztását próbálná segíteni, akkor az dolga végeztével nem tűnik el, hanem ottmarad a képernyő közepén. Inaktívan, tehát ha belekattintanék, akkor a „mögötte lévő” akármibe teszem, ami persze nem látszik micsoda. Ablakváltással a háttérbe kerül, viszont ott marad. Újraindításig, csak úgy dísznek.

Néha a felugró ablakok szétesnek, a panelen lévő feliratok mindenféle színben kezdenek el „rebegni”

Eleve borzalmasak a színek. Hiába próbáltam a colormgr, diplaycal vagy icclu cuccokat, ugyanolyan, netalán mégrosszabb lett. Van a monitoromhoz egy hozzávaló, színhelyes icc profile, amit nem kezel az OS. Így viszont a nekem fontos grafikára nem használható a gép.

Ami a legfontosabb, aktívan használom a suspend funkciót. Nagyon kényelmes. Bármikor ha odébb kell állnom (ami sűrűn van) akkor csak összecsapom a gépet, legközelebb kinyitom, egy jelszó és két másodperc múlva folytatom amit abbahagytam. Most ez nem mindig sikerül. Jó fél-egy percig szarakodik, ha netán összeszedi magát a loginscreen, akkor sem mindig lesz használható amit kapok. Szokszor hiányoznak a fejlécek, az ablakkezelő nem jön vissza, és a panel is eltűnik. Ha szerencsém van, akkor meg volt nyitva egy terminal, így legalább újra tudom indítani.

Egyébként KDE Plasma 5-ről van szó, aminek brutálisan jó új funkciói vannak, márha működnek. A rendszer többi része is jó, csakhát ezek a fentiek kiugróan rossz irányba billentik a mérleget.

Szóval, újra elkezdtem disztrókat keresni. Kitételek még mindig vannak, természetesen ugyanúgy mint korábban:

- Ne legyen ubuntu alapú
- KDE-t akarok használni. Kényelmes és szép
- Nagyon ne kelljen szenvedni az optimus technológiával, ha már ez megoldódott vagy három éve
- Legyen friss, öt éves csomagok nálam használhatatlanok

Bár az utolsó ilyen vadászatomat poénból írtam, sokan komolyan vették. Akkor az disztrók oldalának kinézetéből, reklámjából indultam ki. Természetesen egyet sem próbáltam ki belőlük, nem ugrok be a színes-szagos marketingnek. Mivel időhiányban szenvedek, ezért olyat kerestem, amelyiket könnyen tudok kezelni akár félálomban.
Eddig ezek voltak az alanyok:

Antergos. Mindenki azt írta a legjobb ha valaki multimédiát akar használni, akkor ez az ő rendszere. Szerintük minden drivert ismer. Hát, utóbbi nem igaz. Persze szép, egyszerű, (sajnos) és Gnome-ot hoz alapból (nagyon sajnos) ezért nem jött be. Másnak talán érdekes lehet.

Black Panther. Itthon sajnos nagyon lenézett disztró, pedig nem érdemli meg. KDE ha jól láttam, bár felismerhetetlen. Nagyon megreformálja a felhasználási szokásokat, kicsit már túlzásnak is érzem. Minden feladathoz külön asztal, de így legalább kihasználja a sokak számára érthetetlen activity menüt. Csak sajnos ez sem ötös KDE az újonan behozott kényelmi funkciókkal, mint pl. a KDEkonnect.

Chakra Gnome. Sehol nem látszott. Ez a DE egyre ostobább. Még mindig totálfölös üres felületek vannak rajta, szinte minden ablak csak teljes képernyőben működik, amit utálok. Értem én, hogy touch screenre van optimalizálva, csak 10000-ből talán ha egy ember használja azzal, és valszeg még így is sokszorosan alábecsültem az arányt. Félrenéztem, bár a véleményem a mai Gnome-ról tartom. (Reflexből nyomtam ide a 'strike' taget, nem is értem itt a HUP-on miért más) Újranézve egész jó, sőt. KDE is korrekt, nem gányolt.

PcLinuxOS Sokáig használtam. Egész jó volt. Aztán az egyik frissítéssel összezuhant. Bár visszahoztam, de elvesztette a bizalmam. Gondoltam hátha rendbejöttek a dolgok. A KDE verzió azt hazudja, hogy minden friss, szép és jó. Live-ban elavult KDE 4 volt, pedig csak két hónapos a release. Handicap, ismét felejtve.

SolydK Egyszer már volt a gépemen, Debian alapú, ami még akár jó is lehetne. Már gyárilag szép, kényelmes. Csakhát ez is elavult négyes felület.

Elkeseredésemben Xfce-t is megnéztem, egyik disztróé sem győzött meg annyira mint anno a PcLinuxOs-é, amié mára szintén elég ostoba lett.

OpenSuse Nagyonrég használtam Suse-t. A próbáimat Live-ként szoktam végezni, nem akkora macera mint egy virtualgép vagy egy ideiglenes telepítés. A Suse ilyet nem tud. Mindenképp telepíteni akar. Nagyonrég láttam ilyet. Hozzászoktam, hogy netezek, filmet nézek, írok, akármit csinálok a géppel miközben megy fel a rendszer. Ezzel ilyet nem tehetek meg. Talonba raktam.

Egyelőre itt tartok. Még nem tudom mi lesz az a nem túl mainstream Disztró ami kiemelkedik majd használhatóságban, mint régebben a Manjaro. Ez ma Distrowatch-on az ötödik helyezett, és mint látszik nem tett neki jót. Beképzelt lett, és elhanyagolja a rajongóit.
(Update: Mégis nekiálltam volna összedrótozni ezt a Manjaro-t, mert a frissítésekkel az elmúlt egy hétben egyre jobb lett. Aztán ma jött egy depedency conflict a qt5.bin és a qtchooser között, magyarázván a bizonyítványt hogy ez azért van, mert decemberre a qt4 teljesen ki lesz vezetve, nem lesz rá szükség. Na jó, de most még lenne, illetve van. Ez a helyzet egyre rosszabb. Manjaronak mennie kell a levesbe. Lassan annyira fogom szeretni mint a mandrivát vagy az ubuntut...)

Update:
BlueStar Linux Ránéztem erre is. A design olyan amit én is össze szoktam dobni telepítés után. Ok, a Cairo Dockról leszoktam vagy hat éve, de áthelyezve már így is jó lehetne. Nem a legfrissebb plasma, Arch alapú, ami mint kiderült nekem nem akkora előny, de összességében tetszik. Még esélyes lehet.

Hozzászólások

blackPanther 16.1 Plasma 5-öt szállít. Szerintem a 14-est próbáltad, az még KDE 4-es.

Köszönöm a pozitív gondolatokat, de pontosítanálak.
A 14.x sorozat KDE4 a 16.1 már Plasma 5. A KDE Connect nem a plasma-val jött, hanem már volt, és sajnos a 16-os kiadásakor még nem volt Qt/Plasma5-re portolva. Más is kérte korábban, de így nem lehetett beépíteni...
A postod alapján néztem utána, hogyan áll, és már van. Így fel is került a blackPanther frissítésbe. A 14.x sorozatban pedig eleve szállítjuk.

(adding libkdeconnectinterfaces1-1.0.1-1bP.i586 kdeconnect-kde-1.0.1-1bP.i586 libkdeconnectpluginkcm1-1.0.1-1bP.i586 libkdeconnectcore1-1.0.1-1bP.i586)

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v16.1-t * blackpantheros.eu

Maui Linux?
https://mauilinux.org/
A KDE világában kb. Atyaúristen Kft. szintű Blue Systems GmbH fejleszti, KDE neon az alapja, aminek meg Ubuntu 16.04, tehát LTS. Ha kell, akkor ugye van Ubuntu Backports, van PPA.
Ha a KDE neon a homokozó, akkor a Maui a kész homokvár. Van pár dolog, amit a Mintből örökölt, elvileg mintupdate a frissítéskezelője.

Hamarosan jön a Plasma 5.8 LTS. Tehát egy LTS disztróra ideális, a neon szállítja is majd. A többi majd frissül Backportsból, illetve a neon frissen ad mindent, ami KDE Frameworks és KDE Applications, azok ugyanis nem állnak be LTS-be.

UI: jelenleg neont használok, de hamarosan átállok Mauira.

UI2: ja hogy nem Ubuntu alapú, hát akkor sorry. Esetleg Neptune? https://neptuneos.com/ Debian alapú, van Plasma 5 ISO is.
UI3: Vagy Kali, de akkor azon kell egy kicsit babrálni. Viszont Debian Testing alapú rolling. Van belőle KDE ISO is.

Köszönöm, megnézem ezeket is.
Update:
Ez a Maui elég intuitív és egyben idegesítő. Minden ordenáré nagy, gyárilag pasztell színeket hoz ez is. Ok, két kattintás más téma rá, meg is tettem, de ez a teljes képernyős Maui menü kissé zavar, pedig transparent, logikus felépítésű meg szép. És igen, ubuntu, ennek ellenére, fürge. Egyébként nem rossz, másnak akár be is jöhet.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Fél óra használat után, akadnak az ablakok, villódzás, stb. Szinte minden tapasztalható, amire máshol panaszkodnak. Pedig már beállogattam mindent és tetszett is.
Maui startikonra kattintva>alternatívák és áttudod állítani az alkalmazásindító stílusát.

Annyira nem jött be, hogy fel is rakjam, így nem állítgatom, de köszönöm. Nem tűnt nagyon rossznak.

Most épp Neptune alól írok.
Klasszik KDE stílus, nincsenek nagy elszállások design téren, pedig ez plasma 5. Lancelot launchert szerettem korábban. Alig venni észre, hogy ez rolling. Annyira nem gyors, de eddig bejön. Lehet, hogy debian az alapja, de csak Software centert látok, legalább aptitude van. Persze synaptic felrakható (de rég használtam debiant). Gyárilag szűkös csomaglista, valszeg sokat kellene bővíteni.
Megjegyeztem magamnak.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Kár, hogy "végigsértődtél" (igaz mint írtad balos vagy, úgyhogy ez gyakori lehet), mert beszélgetőpartnered csak arra próbált rámutatni, hogy tekintettel arra a fenti felsorolásből világító tényre, hogy a hozzáértésed addig tart hogy addig pakolod a gépbe egymás után a DVD-ket véletlen sorrendben amíg valami neked tetsző nem történik, akkor jobb ha tényleg Windows-t teszel fel.

Pont ő volt az, aki nem akart vérig sérteni.

aztarohadt :D

Jah, végülis emberünk out-of-the-box használható rendszert szeretne (nem, nem 20 helyen configot szerkeszteni, 8 helyről extra csomagot felrakni, 3 helyről forrásból forgatni valamit), ez 2016-ban már már "balosnak" minősíthető és "miazhogy ilyet akarsz, hiszen nem értessz hozzá!!! , rakjá fel windows-t" tipusu kommenteket szül.

Gratulálok :))))

"emberünk out-of-the-box használható rendszert szeretne", erre kapott ajánlatot, amitől elejétől a végéig lett sértve, innen indul a szál. Ettől még nem balos, viszont saját bevallása szerint harcos antirasszista. Te azért jól megvédted ami nem létezik, köszönjük.

Már ne haragudj, de te honnan a halálból keverted ide a politikát? Igen, antirasszista és hatalomellenes vagyok, nem húzok oldalakra. Köze van a témához? Nincs. Lezárva.

És képzeld, teljesen igaza van abban, hogy ma 2016-ban elvárhatónak kell lennie egy operációs rendszertől, hogy out of box menjen, mert öt éve is képes volt ilyenekre a legtöbb disztró. Ha beleveszem a wint a Linuxok közé, akkor csak rosszabbodik a helyzet, mert ott az out of box működés nemhogy nem működik, de még testreszabhatatlan is, és irgalmatlanul kényelmetlen. Az meg hogy jobban működik, vagy hogy nincs vele gond, meg egyszerűen nem igaz. Aki tőlem kérdezte, az pont előttem szívott windózos a gépével, durvábban mint én most.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A témához nincs, hozzád van. És neked csak megsértődni van jogod, megszabni hogy miről beszélhetek: nincs.

Azt, hogy neked az az elvárásod hogy ne kelljen érteni a linuxhoz (tekintve hogy nem is értesz és ezt vállalod is), már korábban is leírtad, ezzel nincs gond, marha szórakoztató.

OpenSuse Nagyonrég használtam Suse-t. A próbáimat Live-ként szoktam végezni, nem akkora macera mint egy virtualgép vagy egy ideiglenes telepítés. A Suse ilyet nem tud. Mindenképp telepíteni akar. Nagyonrég láttam ilyet. Hozzászoktam, hogy netezek, filmet nézek, írok, akármit csinálok a géppel miközben megy fel a rendszer. Ezzel ilyet nem tehetek meg. Talonba raktam.

Egyrészt a talon egyelőre talán helyes, megvárnám a 42.2-t, másrészt...

a Leap előtt folyamatosan voltak Live image-k is (passz, hogy miért vették ki, őszintén szólva én nem látom semmi értelmét, hogy telepítés közben mást is csináljak), másrészt ott a SuseStudio (susestudio.com), ahol olyan live CD-t kattintgatsz össze magadnak, amilyet nem szégyellsz, kényelmesen beleintegrálhatsz akármilyen csomagot (nálad pl. az nvidia driverek, video codecek, akármi), és akármilyen formában (virt. gép image, USB image, live CD image) letöltögetheted. [ill. el is indíthatod náluk egy virt gépen, és kipróbálhatod letöltés nélkül]

Bónusz kérdés: Fedora KDE Spin miért maradt ki?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Van még egy furcsaság OpenSuse-nál, az egyetlen amelyiknél mókolni kellett az iso-val, hogy bootolható flashdrive-ot csináljak belőle. Azért is vicces, mert Suse Studio Image Writerrel rakom fel ezeket, így egy darab drag and drop a művelet. Ok, az 'isohybrid randomdistro.iso' egy másodperc alatt megoldja, csak érdekes.

Fedora KDE Spin-t megnézem.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Pár hónapja egy új laptopra magam is Manjarot raktam fel (5.10-től használtam Kubuntut eddig), vegyesen indult a dolog. Vagy inkább nem is indult, mert csonttá fagyott a gép boot során. Kiderült, hogy a bbswitch csomag okozott gondot, ezt leszedve ment a gép. Elkönyveltem annak, hogy túl új hardver van a gépben.

A KDE 5 (vagy inkább 4 és fél) még elég félkész állapotban van, a több-monitor kezelése siralmas, eléggé használhatatlanul bugos néhány program (pl KNotes), illetve a fél rendszer még Plasma 4-et használ, így különféle módon kell őket rávenni, hogy használják a rendszer beállításait. Éles használatra nem javasolnám még egy jó darabig, olyan mint a legelső KDE4 kiadás volt.

Egy problémádra azonban tudom a megoldást: ICC profil használatához rakd fel a gnome-color-manager colord csomagokat és megjelenik a KDE beállítások között a színkorrekciók pont. Itt beállíthatsz egyéni ICC profilt, vagy választhatsz egy beépítettet.

Valamit nagyon elnéztél a Chakra disztrónál.

Idézném a honlapjukat: Chakra is a GNU/Linux distribution with an emphasis on KDE and Qt

Régebben, amikor még nem volt az 5-ös KDE, ami egy bughalmaz, használtam, és kifejezetten Qt only disztro, alapban GTK-t használó szoftvert fel sem tudtam rakni, külön repo-t kellett engedélyezni egy firefox felrakásához is.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Slackware és egy kis reszelés után jó lesz neked ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A vicc az, hogy amilyen ütemben a Windows Subsystem for Linux fejlődik, lassanként a Windows reális alternatívává válik Linux "desktop" userland futtatására.

Egy biztos, amióta van, nem egy dolgot újra gyorsabban/egyszerűbben tudok megcsinálni.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Ubuntu alapú miért nem jó? Amúgy mik a KDE Plasma 5 brutálisan jó új funkciói, amik ennyire tetszettek?

Apróbb kényelmi funkcók, amiket felsorolni sem tudok, mert elsőre nem látszanak. Később meg már észre sem venni, csak ha nincsenek ott. Akár csak az olyan egyszerű alkalmazásoknál mint a Dolphin, a Kate, vagy a panel widgetei.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Gnome-ot hoz alapból (nagyon sajnos) ezért nem jött be

KDE-t nem lehet telepíteni vagy hogy?

Nem tudom, hogy mennyire támogatottak az újabb hardverek és technológiák, de a FreeBSD-t is érdemes lehet megpróbálnod.

összerakni készre

Öööö, az nem működik, hogy a konfigot "átmásolod" (ha közös a home-könyvtár, akkor nincs mit csinálni, ha új home-könyvtár kell, akkor meg a ~/.config/kde4-et vagy ami épp kell, átmásolod). Párom gépén így lett az "xfce alatt kicserélve" a Mint FreeBSD-re...

Akkor nem értem, miért nem oldható meg, hogy a konfigot egyik disztróról átviszed a másik disztróra. Ha pedig megoldható (nem látom akadályát), akkor meg kb. mindegy, hogy az adott disztró alapértelmezetten milyen környezetet telepít.

Persze esetleg a DE verziói között lehet különbség, másrészt a telepített plugin legyen meg mind (azt hiszem, az Xfce megcsinálja, hogy ha ismeretlen pluginra hivatkozik egy panelelem, akkor azt a panelelemet törli).

Eleve onnan indultam ki, hogy a DE verziók között is lényeges különbségek vannak. Még Ilyenekben is mint a KDE 4.x vagy a (KDE) Plasma 5. A kiindulási alapom a teljes frissítésre, illetve rendszercserére eleve onnan indult, hogy a 'KDE' 5 talán már eljutott arra a stabilitási szintre mint a négyes verzió, és tud olyan plusz funkciókat nyújtani amiket nem tudok könnyen belehackelni egy régebbi verzióba. Ezek tényleg csak apróbb kényelmi funkciók. Pl. a beépített QR kód készítő a clipboard managerben, vagy a részletesebb hálózati adatok a network managerben, (mindegyiknek ez a neve?) vagy a beépített KDE connect.
Lehet megoldható a backport, végülis miért ne lenne az, régebben csináltam is ha kellett. Csak ez nekem manapság túl sok idő és macera. Ha egy flashdrive-ra rakok egy live rendszert, (azt szoktam tenni) közben használom a gépet és tesztelem mit tud, mi lehet még jó. Ha a kiválasztott közel megfelel az elvárásaimnak, akkor felrakom, és a többit, a gép használata közben ha felmerül az igényem rá felteszem hozzá. Igen, ez a fentebb tárgyalt „buta hipszter szokás” csakhát 2016-ban ez az alap, főleg ha win/mac-ről van szó, ma már Linux alatt sem lehetetlen. Persze ha valami nem jó, nem tetszik, akkor belenyúlok jobban a rendszerbe, config file-okat szerkesztek, de csak addig a határig amíg szórakoztat, vagy nem kell rá órákat elcsesznem. Lassan már képbe kerülök a szidott systemd-vel, még mindig érdekel a téma, de nem vagyok programozó vagy recergizda.
A manjaroval szarakodást konkrétan emiatt a szál miatt adtam fel, mert úgy lett lezárva, hogy az ott található megoldások nem működtek, ráadásul azóta már 16.10-nél tart a verziószámozás, és még így sincs rá megoldás.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az a helyzet, hogy már egy jó ideje debian testinget használok, eleinte cinnamonnal, de pár hónapja kíváncsiságból kipróbálam a plasma 5-öt. A próba olyan jól sikerült, hogy azóta a cinnamont már el se indítottam.

[ Falu.me ]

+1, bár nem tudom, hogy az opnak megfelelő lenne-e. Mostanában nem néztem, de amikor kde5-öt kipróbáltam, akkor még egy kedves kde4 és kde5 mix volt, bizonyos csomagokból már volt új, másokból még nem.

És pont ez a másik dolog. Ha neki a legfrissebb csomag kell mindenből, a testing nem mindig jó. Van, hogy sid-ből valami csomag nem jön le egy darabig ilyen-olyan okból. Persze sok másik meg elég friss.

Szóval fene tudja, egy próbát talán megér.

Na, megérkezett KDE neonba a Plasma 5.8. Ma este frissítek. :)

Antergos felajánlja a telepítésnél, hogy milyen DE-t akarsz. A Gnome a default alapból, valóban. Más kérdés, hogy tegnap tettem pont fel (disztrovadászatban vagyok én is :)), és nagyon gyengén muzsikál(t) nálam.

jAzz

Antergos-t próbáld ki telepítve. Ma felraktam KDE-vel, és meggyőző. Optimus driver van "simán" a tárolókban. Olyan sima ügy volt a telepítés és az utána történő behangolás, mint egy ubuntunál. Ha kell, 2 perc alatt összekattintgatod amit akarsz, ha termináloznál, az is ugyanúgy működik.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.