WiFi router hatótávolságának bővítése

Fórumok

Tudom hogy ez egy sokat rágott téma, biztos ezer esetet lehet találni akár itt a HUP -on. Mégis szeretném a segítségeteket, lehetőleg MŰKÖDŐ stabil megoldások érdekelnek.
Első helyszín: lakás - belváros nyócker - 360 cm belmagasság
Műhely (volt cseléd szoba?) csaknem 3m magasan egy polcon a TP-Link WR1043ND 100mW teljesítményével nem tud kielégítő, stabil szolgáltatást nyújtani a lakás másik végéig (hálószoba és nappali távoli sarka) kb. 12 m és közte "salak beton" válaszfalak itt-ott vasalással (ezek sajna nem a szép egyforma rács szerkezetek, hanem amolyan na akkor most ide beteszünk egy vas szálat, vagy akár szalagot). Sajnos nem tudom objektíven kimérni a térerőt (de ha tudtok valami pontosabb módszert is örülök) - de az androidos eszközökön alig látszik egy osztás.
Második helyszín: családi házikó (kb. 80 nm.) 250 cm belmagasság - minimális vasalás (tán 4 szál vas a "koszorúban").
A router (egy ASUS W500G) kb. 2 m magasan egy polcon. ck. 20m a szomszédban már alig van térerő - köztünk van egy nyári konyha szintén minimális vasalással (az is lehet hogy semmi).
Ilyen sz'rúl nem kellene terjednie a 2,4 GHz -nek (egyenes rálátás mellett). Még nem próbáltam játszani a csatorna választással - OpenWRT "automatikus" - nem tudom, mit hozhat ez a konyhára.
A két környezetben az a különbség, hogy a családi ház vidéken van, az érzékelhető WiFi száma tán 3, míg a belvárosban több mint egy tucat.
Ha valakinek sikerült ezeket megoldani, akkor kérlek osszátok meg hogyan és mivel.

Hozzászólások

UTP kábel a másik szobába, és még 1 access point.

Hogy mi a MŰKÖDŐ stabil megoldás az adott helyzetben, ez eléggé sokmindentől függhet, kísérletezz! Alapesetben az elsőnél javaslom, hogy nézz körül, melyik az a csatorna, amit a környékbeli tucatnyi router közül egyik sem, vagy a legkevesebb használ, és állj arra. Kevésbé fog zavarni az interferencia. Emellett helyezd át a routert próbaképp, a falak inkább visszaverik, tükrözik a jelet, a nyílászárók jobban átengedik, bizonyos helyekről rosszul, máshonnan meg jobban fog átjutni a jel, de ezzel is játszani kell. Lehet, hogy az is elég lesz, ha alacsonyabbra rakod, már kikerül pl. az elektromos hálózat árnyékoló hatása, ami ugye többnyire a mennyezet közelében van körbevezetve, és csak leágaztatva van a kapcsolókhoz és konnektorokhoz.

Honnan jött Neked ez a 100 mW.?
Amúgy szerintem is atombunkerbe ahány szoba annyi AP..
--
God bless you, Captain Hindsight..

TP-Link kínál antennákat is, mi ezt szoktuk használni a WR1043ND-hez:
http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-ANT2408C
Nem csak a 8dBi nyereség segít, hanem az is, hogy a 3 antennát a kb. 1 méteres kábellel egymástól távolabb tudod tenni, így nagyobb esélyed van elkerülni az esetleges zavaró tényezőket.

Belvárosban még segíthet az 5 GHz-re való átállás, az nem annyira zsúfolt még. Kifejezetten jó gyakorlati tapasztalataink vannak a TL-WDR4300 routerrel és hozzá 3 db TL-ANT2408C antennával.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ez lehet, hogy nem a leghasznosabb hozzaszolas, de nekem otthon egy WRT-1043ND-m volt, es a lakas ket pontjan nem volt net.
Kicsereltem a routert a UPC sajatjara (hello wi-free) most mar van rendes lefedettsegem a lakasban.

2.4 GHz-en azt szokták volt mondani, hogy optikai rálátás szükséges. Esetleg egy vékonyabb falon keresztül, illetőleg szerencsés reflexióval még lehet szerencséd, de minden ami efölött van, az a több accesspoint esete. Nyilván tehetsz fel nagyobb nyereségű antennát, (én nem 360 fokosat tennék fel, hanem az ingatlan sarkába egy irányított 90 fokos szektorantennát) de a falszerkezeteknek akkora csillapítása van, hogy csodára ne számíts. Fölraksz egy +3dB antennát, a fal meg csillapít 30dB-t...

Akkor azt hiszem azzal kezdem, hogy antenna kitoldás és "mozgatás" - azaz keresek valami jobb pozíciót.
Az ethernet kábel + accespoint lesz a következő.
Az eszközcserét nagyon nem szeretném, minden más szempontból teljesen elégedett vagyok a routeremmel.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Csak egészen finoman jelzem, hogy a cikkben gk. távvezérlőről van szó az olyan 433 MHz (assz'em) itt viszont 2,4 GHz és kicsit afelett - mikrohullámú sütő - nem, nem tartom a fejemhez, még a bluetooth fülesemet is gyanakodva méregetem.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ezzel en is tisztaban vagyok (vegulis egy olyan cegnel dolgozom ami tobbek kozt sub-GHz ado/vevo IC-ket is gyart).

A ket tema osszekapcsolasa amiatt jott letre, hogy mindketto radiohullam / erosites vonalon volt. BTW, a munkatarsam aki antennakat tervez, egy kicsit maskepp magyarazta mint az index-es cikk...

/sza2

Nekünk a UPC sajátja nem biztosított lefedettséget a lakásban, aztán BRIDGE módba kötöttem egy régebbi TP-LINK routert és az lefedi az egészet. :)
Egy másik lakásban is hasonlóképp oldottuk meg, csak ott a másik router messzebb került, jeltovábbításra jó volt :)

Az AP-t nem oda tesszük, ahol "kényelmes", hanem ahonnan be tudja szórni a lefedni kívánt területet.

1. Az országot átállítod Bolíviára, ott elvileg nagyobb sugárzási teljesítmény van megengedve, vagy Japánra, ott meg a 14-es csatorna használható.
2. Mivel körsugárzó antennák vannak a routeren, legjobban akkor jársz, ha a besugárzandó terület közepére teszed.
3. Ha az 2. megoldás nem kivitelezhető, a router antennái mögé szerelsz egy fémlapot, pl. egy számítógép oldalát úgy, hogy az antennák 1.5cm-re legyenek a fémlaptól. Célravezető rászerelni a routert cakumpakk a fémlapra, így egy jó felfogatás is meg van oldva.
4. Ha a fent említettek közül egy sem ad kielégítő eredményt jöhet az antenna barkácsolás vagy vásárlás. Nálam problémára egy biquad antenna volt a megoldás, 2 félméteres téglafal mögül is alig vész valami a térerőből. Androidos zsebkütyüvel is csak egy egység.

Jelszintet mérni objektíven Androidon Wifi-Analizerrel, Linuxon linssid-del tudsz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba