web2py parancssorból

 ( GCS | 2014. október 9., csütörtök - 9:33 )

Szeretném jobban megismerni a web2py-t és hosszú távon abban fejleszteni. Ami egyelőre nagyon zavar hogy hozzáköt a webes felülethez. Bármit szeretnék, azt az admin részben kattingatással kell létrehozni. Jobban örülnék ha parancssorból tudnám létrehozni az állományokat, tudnám mi hová kerül és miért, tudnék $VCS rendszert használni hozzá, stb. Ehhez nem találtam dokumentációt. Lehet így is fejleszteni benne, parancssorból - vi(m)-el? Eddig $searchengine nem segített.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem a $searchengine ezt dobta: http://stackoverflow.com/questions/4075758/a-good-development-environment-setup-for-web2py. Ez nem valaszolja meg a kerdesedet?

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Sajnos nem és lehet pontatlan a kérdés. Szeretném teljesen kihagyni a webes felületet és magam létrehozni és szerkeszteni a szükséges állományokat. Jelenleg a(z admin) felület kérdés nélkül elindul. Az általad adott linken is arra építenek a válaszolók.
"Once I create a new project in web2py [...]" - pont ki akarom hagyni a webes felületet (ott lehet új project-et létrehozni) vagy CLI-ből hogyan?
"Try the new web2py admin interface in trunk." - azóta már (számomra) elválaszthatatlan része a web2py-nak, pedig nekem nem kell.
Utána meg különféle IDE-ket ajánlanak a kód szerkesztéséhez. Nekem megvannak amiket szeretek, nekem az kell hogy:
1) teljesen kihagyjam a webes kattingatós részt,
2) tudjam hogyan épül fel a project, mit hová kell tennem CLI-ből.
Röviden szeretnék egy "Hello world!" dolgot létrehozni kb három vagy alig több állományból (M-V-C részek) és utána valami "web2py --project /ide/tettem/azt/" módon futtatni.

Tudom, hogy nem ez volt a kerdesed, de python vonalon "webes felulet nelkul" feltetel eseten en a Django-t javaslom.

Szimpatizáltam azzal, amíg több helyen azt nem olvastam hogy csillió külön része van, túl összetett és néha saját magadnak kell implementálni egy - egy dolgot mert pont nem felel meg az ahogy a keretrendszerben megoldották.
Pl http://news.dice.com/2014/05/28/three-popular-python-frameworks/ :
Django - "Is it perfect? Well, the templating isn’t considered very Pythonic and the ORM is not as good as SQLAlchemy, but it’s got a lot of happy users."
web2py - "the simplest of the three frameworks. It’s focused on rapid development, ease of use and security"
Itt meg majd kétharmad arányban ajánlják a web2py-t Django ellenében: http://vschart.com/compare/web2py/vs/django-framework
Ettől még igaz, meg kell néznem saját magam is.

Ha idod engedi probald ki, mert legalabb latod, hogy "van ilyen is". Minel tobbet latsz annal jobban el tudod donteni, hogy mi az, ami leginkabb megfelelo a szamodra.

+1 , bár viszonylag gyorsan kellene haladni egy éles project-el és Django megismerése önmagában hosszú időnek tűnik.

Ha nem döntöttél még, akkor a Django mellet feltétlen nézd meg a Flask-et is!
--
♙♘♗♖♕♔

Van tapasztalatod TurboGears2-vel, esetleg másnak? Mennyire ajánlott?

Kicsit olyan ez, mint mondjuk Linux disztribúciót ajánlani/választani. Mindnek megvan a maga előnye/hátránya, erősség/gyengesége. El kell olvasni az összehasonlító írásokat, aztán ki kell próbálni párat hogy dönteni tudj.
--
♙♘♗♖♕♔

túl összetett és néha saját magadnak kell implementálni egy - egy dolgot mert pont nem felel meg az ahogy a keretrendszerben megoldották

Nem lennék nagyon meglepődve ha ez web2py esetében is így lenne, attúl függetlenül, hogy az író mit írt ott.
Szal könnyen el tudom képzelni, hogy a web2py-nak is gyorsan beleszalad az ember a korlátaiba, pont amiatt mert rapid fejlesztést támogat, aminek gyakran az az ára, hogy neked kell a framwork-höz igazodni.

Itt egy ilyen friss összehasonlítós cikk egyébként, web2py az nincs benne (kommenteket is érdemes olvasni): https://www.airpair.com/python/posts/django-flask-pyramid
Nem sokat adnék rá, hogy itt mire hányan vote-olnak: http://vschart.com/compare/web2py/vs/django-framework

Nekem úgy tűnt, hogy ez a web2py pont arra való, hogy ne kelljen parancssorozni, ha nem akarsz válassz esetleg mást.
Amúgy én a fenti cikk-ben sorolt framework-ök közül választanék egyet: Flask v. Django v. Pyramid
Leginkább Pyramid-ot vagy Flask-et, mivel azok SQLAlchemy-t alapban támogatják és egy nagyon jó ORM/Framework vagy akárminek is nevezzük.

Amúgy sztem ez egy korrekt cikk: http://blog.stacktrace.ch/post/49178654214

♲♻♲

Igen, a web2py lehet pont emiatt fog kiesni hogy nem lehet csak CLI-ből hajtani. Flask-ot fejlesztik, bár legutolsó "stabil" kiadása több mint egy éve volt: https://github.com/mitsuhiko/flask/releases Ettől még a Google App Engine támogatottsága vonzó.
Pyramid az ami ránézésre nekem való. Majd ha ténylegesen használtam ezeket, akkor tudok többet mondani.