Ellopott notebook beazonosítása

Szerencsére nem vagyok érintett ezügyben, viszont a beazonosíthatóság folyamata foglalkoztat. Anno egy ismerős esetében merült fel ez a kérdés, aztán okafogyottá vált, mert meglett a tolvaj.
Ha ellopnak valakitől egy notebookot/telefont, akkor mondjuk netre kapcsolódás után MAC cím alapján tudják azonosítani és lokalizálni? Jelenleg van erre mód?

Hozzászólások

Igen, van rá mindenféle megoldás, pl. a prey meg intel anti-theft meg gondolom egy marék másik is.

Persze ezek akkor működnek hatékonyan, ha a lopás előtt gondoltak rá.

MAC cím csak LAN-on látszik, route/NAT esetében már nem. Mivel általános megoldás, hogy a szolgáltató saját eszközt helyez el az ügyfélnél, így elképzelhetőnek tartanám szoftveres megvalósítását annak, hogy ezt kezeljék, de jelenleg biztos nem csinálnak ilyet. Akadémiai hálózaton is netdisco és társaival könnyen lehetne szűrni egy ilyen címet, de még nem hallottam ilyen megoldásról.
Arról nem is beszélve, hogy a MAC cím átírható.

Laptop lopás esetén csak S/N -t ír fel a rendőrség is, és semmi másra nem volt eddig hajlandó tapasztalatom szerint. Ritkán találkozok lelkiismeretes nyomozóval, aki tényleg a károsultért dolgozik, és nem csak egy újabb statisztikai eset lezárásán. Egyik alkalommal amikor egy nyomozó megkeresett minket lopott autóval kapcsolatosan log fájlok miatt, annál az egy alkalommal lehetett érezni, hogy tényleg foglalkozik az üggyel.

"O. Sándor laptopján találtuk a következőket a C:\Vegyes\Lopásaim.xls fájlban:

2002 március 14: fehér Skoda Octavia
2002 március 25: zöld Ford Mondeo

és még további 318 hasonló tartalmú sor.

Nem vagyunk benne 100%-osan biztosak, hogy mi lehet, valamilyen router lognak tűnnek, ezért elküldtük O. Sándor Internet-szolgáltatójának beazonosíthatóság végett."

Kovács 123 Béla törzszászlós