Váltás Windows XP-ről Linux Mintre

Hogyan lehelj új életet régi, de még használható számítógépedbe? Mitől lesz veszélyes zombi a Windows XP-ből 2014. április 8. után? Hogyan kerülhető el a probléma Linux Mint segítségével?

http://itcafe.hu/cikk/linux_mint_telepites_windows_xp/bevezetes.html

Hozzászólások

Arrol nem vagyok meggyozodve, hogy az a gep, ami csak XP futtatasara alkalmas, jo lesz egy naprakesz (i.e. 13 evvel korszerubb) Mint-re. Amin egy mai Linux desktop elvezheto, azon a 7/8 is. Meg mondjuk aki 10 evente 25k-t sem tud/akar kikohogni, meg mindig enkorozhat, ahogy az az esetek tulnyomo tobbsegeben az XP-vel is tortent :)

Nem feltétlenül, azaz nem feltétlenül Cinnamont kell használni. Nagyon sok lightweight disztró létezik. (pl én régi laptopon perpill rolling distro-s(debian) linuxbbq-t használok, és teljesen jó)

Viszont a cikk szerint Cinnamom bejött KAMI911-nek szóval, ha jó neki akkor nem volt felesleges belefognia.

Lehet azért olyan Linuxot találni, ami régebbi gépen jól megy. Xfce/LMDE ablakkezelővel például szép eredményeket kell elérni. [Migráltam|Mentettem meg] már gépeket ilyen módon.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!

2005-ben jöttek ki az AMD Athlon x2 cpu-k. 2006-ban jöttek az első Intel Core2Duo cpu-k. Akkoriban vásárolt gépen erősen még xp volt. Ezek a gépek ugyan elbírnak egy windows 7-8-at is, de ha nem akarja megvenni az illető, illetve úgy dönt, legalizál, ezek röhögve elfuttatnak egy linux disztribet. Nem csak Pentium3-4 számít már régi gépnek...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Pont a heten telepitettem SLED-et egy P4-es IBM S50-re. No problemo. Nyilvan nem volt hipergyors, de teljesen jol elfuttatta azokat a vackokat, ami miatt a teszt ment (linuxos Lotus Notes, Java-alkalmazasok tucatjai Java Webstart-tal inditva, stb). Ket nehezito tenyezo volt: csak telepito DVD-m volt, ebben a gepben meg CD van, es a lemez kisse osregi es koszos volt, igy 4 sikertelen telepites utan az ablakpucolo folyadek kellett ahhoz, hogy sikerulton telepiteni. Akkor viszont 13 perc alatt fenn volt :-)

Az XP userek nem fognak maguktól váltani. Akik még most is XP-t használnak vagy azért teszik, mert az általuk használt alkalmazás nem megy másik rendszeren vagy mert nem akarnak újat megtanulni, megérteni. Az első csapat addig fogja XP-vel használni a gépét amíg ki nem rohad alóla, vagy amíg lehet hozzá alkatrészt kapni. A második csapatról meg az jut eszembe, amikor a faszi lemásolta az NC-t és átvitte egy másik gépre floppyn és meg volt döbbenve, hogy az ő gépén még benne voltak a NC-ben a cuccai, felmásolta ide, akkor itt miért nincsenek. A biztonság? Aki ma még XP-t használ, annak fogalma sincs arról, hogy mi fán terem is az. Van két vírusirtója meg három négy registry pucolója és elvan velük. Ezek persze simán telenyomják a gépet mindenféle adware, malware, spyware, bloatware cuccokkal, amik miatt évente, félévente lehet újra telepíteni a rendszert. Sebaj, legalább a rendszergarázdának is van dolga, az usernek meg friss XP-je.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Ezért én bízom benne van igény a váltásra, mert itthon is az internetezésre használt gépek 27-28%-a XP-s. Nem baj ha a tulaj tud róla, hogy a 24. órában van. A váltást nem feltétlenül neki kell megcsinálnia, de most még nem késő elindítani a folyamatot.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!

Van aki szereti, ha egyszerűen hozzáfér minden könyvtárhoz, tudja tallózni és másolni gond nélkül a rendszermappákat, az admin profilt, stb. Müködő rendszerben Notepad-al bármikor egyszerűen szerkeszti és felülírja a etc/host fájlt, boot.ini-t, és nem kap hibaüzenetet, ha megpróbál belépni v. esetleg másolni kezdi a System Volume könyvtárat.

Jó kis rendszer ez az XP. A Linux hozzá képest egy erősen restriktív rendszer. Hát még a W7-W8-W8.1.

:-) :-)

Éljen csak sokáig..., különben mi a fészkes-fenén "gyakorolnak" majd a víruskódok beszerzését illetően a biztonsági szoftverekkel foglalkozó cégek. Meg az NSA-szerű intézmények dolgait is jelentősen könnyíti...

Hejj... Bárcsak ilyen egyszerű lenne. Ezzel az új libreoffice-szal egyre több a szívás. Mostanában egy sima pdf-et generálni nem tudok. Már azon gondolkodom, hogy megtanulom a texet. Régebben oxygenoffice-szal nem emlékszem, hogy ilyen problémáim lettek volna.

LO 4.2.2.1, Build az.: 420m0(Build:1), Ubuntu 13.10-en
A paraméterezéssel nem vacakoltam, igazság szerint nem is néztem, hogy van-e ilyen.
Az egyik probléma az oldalszámozás volt, 30-ig rendben, majd újból kezdte 1-től. Az automatikusan generált tartalomjegyzékben normálisak maradtak a számok (linux libertine g onum=1 opcióval volt az oldalszámok betűtípusa).
A másik a táblázatokban volt. Bizonyos vonalak színét átállította szürkére a feketéről, máshol a vonalak vastagságát vastagabbra vette, megint másutt eltüntette a vonalakat.
(ja igen, LO-ban ez normálisnak látszott mind, pdf-be áttolva már nem. Próbáltam a nyomtatás fájlba opciót is, ott is hasonló eredménnyel zárult, gondolom ugyanúgy csinálja...)

Tapsztalatom szerint a 4.2.x nem annyira sikerült, jól, még 1-2 ciklust érdemes várni. Addig a LibreOffice 4.1.x szerintem jól használható. Egyelőre azt használd. SZVSZ.

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!

Ezt a release early, release often hozzáállást én sem nagyon értem - nem csak a LO esetén, de kb. minden hasonló méretű projektnél. Nyilván, ha van valami egyszemélyes hobbi vackom, akkor 1 build = 1 release is lehet, de ekkora méretű projekteknél (pláne, hogy a nagyvállalati és a kormányzati felhasználóra is lőnek/lőnének) inkább káros, mint hasznos*.

* Nyilván azt még lenyeli a user, hogy hetene van egy frissítés, de hogy a frissítések rendszeresen eltörik az addig működő dolgokat, az már zavaró lehet.

Én inkább máshogy fogalmaznék. A release eraly release often az jó, ha sokan tesztelik. Viszont valahgy mg kellene jelülni még a telepítőt is, hogy ez a verzió még nem biztos hogy alkalmas a rendszeres használatra. A LibreOffice fejlesztők persze mondják, hogy az x.y.0-1 nem alkalmas bevezetésre, de szerintem az a baj, hogy ez a számozási séma nem logikus a felhazsnálók számára. Én megjegyzem hogy mikortól érdemes, meg követem közelebbről is a fejlesztést, de a szomszéd bácsinak nehéz elmagyarázni, ha a legújabbat akarja használni, akkor azt fogja letölteni, ráadásul a honlap is azt adja fel mint újdonság. Szerintem az lenne a megoldás, hogy ezeket a verzióka, amiben még kritikus hibák vannak, vagy valahogy meg kellene jelülni vagy más verziószámozással használni. Akár még a páros páratlan is jobb lenne a mostni helyzetné.

Az x.y.0-1-2 lenne a x.y.0-1-2
Az x.y.3-4-5- lenne a x.y+1.0-1-2-

KAMI | 神
Firefox OS: https://is.gd/fxoshu Linux Mint: http://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes!