Patch panel szűk helyre kőműves nélkül?

 ( fejesjoco | 2014. február 9., vasárnap - 14:10 )

Úgy vettük át a lakást, hogy volt egy ilyen megoldás: http://kepfeltoltes.hu/view/140209/DSC_3903_www.kepfeltoltes.hu_.jpg . Aki ezt csinálta, azt már nem lehet megtalálni. Lehet tippelni, nyomozni, bontani...

Tehát a bal oldali dobozról van szó. 11x11 cm körüli a mérete. Kiáll a falból 4 db koax és 4 db CAT5e. 1-1 az utcáról jön, 3-3 a lakás eltérő részeibe megy tovább. (És még itt van átutazóban pár riasztó kábel, ez is látszik a képen.) Egyik CAT5e-t sem használom, az utcait nem is akarom továbbra sem. A koaxon jön be a kábelnet, levegőben lógó splitterekkel van elosztva. (A CAT5e-k másik oldalát a korábbi téma alapján ISDN-ről lecseréltem rendes CAT5e aljzatra, TIA-568-A bekötés szerint.)

Van még felfelé 2 üres cső, nem tudom, hova mennek, nincs fentebb más helyen fali dobozra utaló jel, habár majd azért benézek 1-2 bútor mögé, meg a padlásra is. Jobbra látható fedél mögötti rész is ismeretlen számomra, talán 220 mehet ott, legalábbis nem tudom elképzelni, mi másért lenne ott másik doboz. A kábelekből 20-30 cm-es rész áll ki, én nem vágtam őket, tehát elvileg direkt eddig lettek behúzva.

A feladat: a CAT5e-ket be akarom kötni egy switchbe, amire szerintem a patch panel a legkulturáltabb megoldás, és az 1 bejövő koaxot is értelmes módon, nem levegőben lógó splitterekkel el akarom osztani a 3 szoba felé csillagpontosan. Viszont ez a hely nagyon kicsi, de falat bontani a legkevésbé sem szeretnék. CAT5e még csak-csak hajlik, de a koax meg a splitter ekkora helyen esélytelen...

Ötleteket szeretnék kérni, egyrészt vajon hogy gondolta az építtető, másrészt mit lehet ebből kihozni? A kis doboznak ott van a fedele is a földön, de el nem tudom képzelni, hogy mit terveztek vele, talán semmit se... 4 portos patch panel szerintem nem létezik, miből érdemes ezt építeni? Szerezzek valami nagyobb, hátul nyitott, elöl nyitható dobozt, amit csak 4 sarkában fel kell fúrni a lyuk fölé? Létezik ilyenből esztétikus, erre való, nem túl kicsi és nem túl nagy cucc?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Létezik mini-rack, meg 8 portos patch-panel is, én olyan 25.000 körül láttam régebben, és kicsit sokalltam. Low-cost megoldás, hogy ráteszed az aljzatot az UTP végére, és felapplikálsz a doboz elé egy olcsó kis polcot.

Keystone modulok és falon kívüli kis dobozkát ajánlanék. Van belőle 6-os 8-as is akár.

Valami ilyen doboz: http://www.nemethelektronika.hu/node/7973
Hátulja kivágva, rácsavarozva a dobozra.
Ebbe (plusz a mögötte lévő dobozba) beleférnek a coaxok és a splitter.
A cat5 kifejtésre a doboz aljába (lefele a por miatt) talán valami ilyesmiket lehet elképzeni:
http://www.okokchina.com/p/Partsand-Accessories/6-port-patch-panel-409957.html
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=746686

- - - - - - -
.|.|.|.|.|.|.

Panduit -nak vannak 4 vagy 6 portos, külső, doboza, ami egész kulturált.
4es gyári kódja: "CBX4WH-A"

Házi patch panelt épített már valaki? Tegyük fel, hogy veszek egy szerelhető CAT5e csatlakozót. Csak oldalcsípő kell hozzá, a kis fedelét lecsukva helyére löki a kábelt (ilyen szerelésű volt a fali aljzat is). Létezik olyan sín vagy valami, ami összefog 4 ilyet, és még meg is tudom címkézni? Egy bolti 6/8 portos patch panel sem tud többet ennél, de azok egyrészt nekem nagyok, másrészt amihez találtam szerelési leírást, ahhoz külön "punch-down tool" kell.

--

Akkor már egy ilyen, azt írják, Keystone modul megy bele:
http://www.agendaage.hu/termek/?c=1341&i=2977

igen ez az egyik jo megoldas szerintem, barmilyen keystone jo bele, excel es legrand linkeo biztosan.

a masik amit en hasznalnek ilyen esetben:
http://agendaage.hu/termek/?c=1344&i=1666

A'rpi

Nem rossz ez, csak egy kicsit túlméretes. 6 portost már írtak fentebb, az még elmegy, de ha tudok 4-est építeni, az még jobb.

--

2-4-6-8 ilyen méretekben biztosan van.

sub.

Engem is érinteni fog a dolog, nálunk is hasonló a bekötés.

veszel csatornát, rá végelzárót, bele a megfelelő aljzatokat oszt csók

pl ennek elég igényes cuccai vannak.
http://www.legrand.hu/termekcsaladok/ipari-kabelcsatornak

de sok más cégnek van "exkluzív" tervezésű szerelvénye is

Heh, ez még a jobbik megoldás... Én is ilyet nyomoztam múlt héten, a behúzott telefonkábelt akartam CAT5/6-ra cserélni, de a lakás három pontjáról csak egy érkezik ide, coax dettó :( Nem tudtam még rájönni, hol van elágaztatva.