Hangosan gondolkodom...

 ( tombenko | 2014. február 2., vasárnap - 1:20 )

Zita tökön is rúgott miatta. :)
Szóval tök fasza, gyakorolgatom ezt a programozás dolgot. Eddig szép és jó, de... Kurva nehéz önállóan kitalálni valami értelmes problémát, amivel gyakorlok is, meg valamilyen szinthez tartozik. Valami ilyen feladatgyűjtemény kellene. Néztem a könyvtárban, rendkívül viccesek vannak. A legfiatalabb 2001-es, aszondja az első tizenx feladat: mi a hiba az alábbi Pascal programrészletben? A legöregebb meg valami ruszki számológép programozását tárgyalja... Tényleg nincsen legalább közelítőleg nyelvfüggetlen, tényleges kódírást gyakoroltató gyűjtemény? (Az, gondolom, már extra igény, hogy valamennyire szintezve is legyenek a feladatok...)
Tudom, megvan a Stroustrup-féle könyv, abban is vannak feladatok - csak azok sem igazán ilyenek. De felőlem jöhetnek akár ide is ötletek, háátha megküzdök velük.
Az egész egyébként onnan eredeztethető, hogy elkezdtem tanulgatni a programozást. Amit ajánlottak, azok közül valamiért a Java az, ami leginkább megragadta a fantáziám, úgyhogy azzal küzdök jelenleg.
Sőt, az egésznek a gyökere, hogy keresztrejtvények készítése közebn eltört a ceruzafaragóm. Gondoltam, masinéria ritkábban törik el.
Az is szép dolog. Ha jól meggondolom, akkor maga a szerkesztő program két részből áll. Az egyik a hálózat maga, amit szerkesztek, a másik meg az eszköz, emivel szerkesztem. Annyira rájöttem, hogy a hálózatot tovább lehet bontani, mert mezőkből áll, amiben lehet betű vagy fekete négyzet, valamint jobbról és alulról határolhatják vastag vonalak. Ezt megcsinálni osztálynak nem kunszt. Helyette inkább az editorral szopok. Valahogy a Java nem támogatja igazán a nyersen kinyomott adatokat, a szofisztikáltabb címke meg hasonló elemek meg pont azt nem akarják, ait én akarok. Na mindegy, bő nyállal könnyebb, ahogy a favágók mondják.
Mondjuk az is felette segíti a gondolkodásomat, hogy jelenleg 311,3K-es testhőmérséklettel plusz egy komplex homlok és arcüreg-gyulladással is meg kell küzdjek. Sebaj, talán hétfőig kitart az ónos eső, és akkor egyszerűen esélytelen, hogy mehessek dolgozni.
Gergő is alakított, hétvégén megtanulta a teljes nagybetűs ábécét, ha olyanja van, akkor még össze is tudja olvasni. Büszke vagyok rá, de vajon mi lesz az első olvasmánya?
És, hogy ne örüljetek, most XFCE alól (mivel a konyhában borozok) tudok vidám muzsikákat linkelgetni...
Ja, néztük ezt a Dal nev izét, hát Botó szabályosan megrémült, el kellett kapcsoljunk,hogy lenyugodjon... Négy hónaposan ilyen kifinomult ízlése legyen valakinek... :)
Szóval akkor:
Burzum - Hvis Lyst Tar Oss
Darkthrone - In the Shadow of the Horns
Mayhem - Freezing Monn
Mayhem - Freezing Monn (de most Csihar Attilával a mikrofonnál)
Dissection - Where Dead Angels Lie
Satyricon - Dark Medieval Times
Enslaved - Lifandi Liv Undir Hamri
Immortal - Frostdemonstorm
Ulver - Bergtatt
Hellhammer - Satanic Rites

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Project Euler? Szerintem ez a legnépszerűbb mostanság.
Keresztrejtvény készítéséhez talán valamilyen prolog program könnyebben megalkotható, bár nem gondoltam alaposabban utána, hogy milyen problémák vannak.
Java esetén GUI-t lehet érdemesebb JavaFX segítségével megvalósítani, bár ha IntelliJ-t használsz, akkor lehet, hogy az még nem kellően kiforrott.
(Persze lehet, hogy praktikusabb JavaScriptre lefordítani, abban írni a kódot és akkor egyszerűbb a használata a technológiák iránt kevésbé fogékonyaknak is.)
Egyébként a JVM felett akad más nyelv is, amit használhatsz. (Groovy, Scala a két viszonylag elterjedt alternatíva, de a Kotlin, Ceylon is két esélyes játékos a JRuby, Jython mellett. De persze logikai programozáshoz is akad nyelv JVM felett.)
A keresztrejtvény készítéshez jól jöhet egy morfológiai generátor, a hunmorph-foma lehet, hogy épp megfelelő ehhez.

Sok sikert!

>bár nem gondoltam alaposabban utána, hogy milyen problémák vannak.

heurisztikus backtrack

--
Live free, or I f'ing kill you.

+1, Project Euler tökéletes programozás tanuláshoz.

-1, Project Euler nem tanuló szint. Sok feladatnál már nem elég a működő program, hatékony program kell. Akinek már van egy szilárd alapja, annak nagyon jól tudja szolgálni a fejlődését, de tanulni szerintem erős.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

A CareerCup-on is vannak állásinterjús kérdések, amikhez gyakran jár megoldás is. Az utolsó "filter" mezőben tudsz további értelmes szűréseket beállítani.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Ballagj fel az elso freelancer oldalra, tomentelen feladattal leszel gazdagabb. Nem kell nevezni a megoldassal, egyszeruen probald meg megcsinalni oket.

Persze, ezzel csak akkor erdemes probalkozni, ha a kotelezo helloworld - szamologep - szovegszerkeszto trion mar tul vagy.
Tanuloprojektnel sose gorcsolj azon, hogy van mar ilyenbol kismillio - csak valositsd meg. Es csicsazd, tegyel bele minden olyan funkciot, amit csak ismersz az adott kategoriabol.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Helloworld pipa, számológépen már gondolkodom egy ideje, a jelek szerint érdemes, a szövegszerkesztő nem igazán izgatott. Olyan inkább, amit a gyakorlatban, mondjuk a munkám során tudnék hasznosítani.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Szerintem told le a szamologep/szovegszerkeszto koroket is, mert eleg sok pluszt adnak a Java-hoz. Foleg nezegesd meg a JSR 296 -ot (ha nem webes cuccban gondolkodsz), mert eleg sokat tud segiteni. Ha jol tudom, a referenciaimplementacio org.jdesktop:appframework neven talalhato meg a mavenben (apropo, ismerkedj meg a Maven nevu build eszkozzel is). Ha ezek mar mennek, akkor lehet erdemes tovabblepni egy kovetkezo szintre.

(Azert tolom egyebkent a szovegszerkesztot, mert abban jol meg lehet tanulni az Action-ok hasznalatat, lehet tolni lokalizaciot, fel lehet tuningolni undo/redo tamogatassal. Ezeket egy szamologepen mind nem lehet gyakorolni).
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ok, akkor mégis nekifutok.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Bemelegítésnek ott a Codeacademy is. (Mondjuk Java még nincs.)

Ha Java, akkor itt nézz szét.

http://www.youtube.com/watch?v=f0HdxKeFTU4

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Jól ráéreztél, megoldandó feladat nélkül nem lépsz előre egy tapodtat sem. És lehetőleg kerüld az iskolapéldákat.

--
arch,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Csak az egyetlen probléma, hogy ha magamtól találok ki valamit, az jó eséllyel amilyen egyszerűenk látszik, annyira el tud bonyolódni. Ezért is gondoltam, hogy itt kérek hozzá némi infót.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem olyan nagy baj, ha elbonyolódik, tessék rá megoldást találni :)

Na igen, csak ha előtte nem láttam egyszerűbb dolgokon a módszert működni, a kibonyolítás is elégg kétesélyes, de inkább egy. Azért küzdök, olvasni tudok, állítólag gondolkodni is, csak viszem valamire.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel