3 internet kapcsolat összefogása

 ( LMoon | 2014. január 6., hétfő - 19:55 )

Sziasztok!

3 pr telekom vonalat szeretnénk összefogni az elérhető sávszélesség növelése érdekében. Úgy emlékszem, h az ilyen műveletekhez mind a két oldalnak adnia kell magát.
A pr kontakt (területi műszaki vezető -nek hívja magát) elhajtott, h ráér a válasszal (e-mail), ügyfélszolgálat nem vette fel.
Mikrotik rúterben gondolkodunk, és minél hamarabb meg szeretnénk rendelni, de nem tudjuk igazándiból, h jó e hozzá v. sem. Valakinek tapasztalata a témában?

Létezik olyan megoldás is ahol a szolgáltatónak nem kell hozzá adnia magát hozzá?

Meg egyáltalán hogy megy ez a dolog?

Köszönöm, üdv.: Géza

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Széles lesz a sávod, de nem mindegy, hogy olyan lesz mint az M7-es vagy olyan széles mint a Ferihegyi (Liszt Ferenc) kifutó?

Azaz egy bazi széles valami fut rajta gyorsan vagy sok kis teherautó egymás mellett rohangálva hordja el a hegyet.

Ha ilyet szeretnél kérj VDSL-t, SHDSL-t a szolgáltatódtól, és mondjuk egy Hatterassal fogja össze. Te meg kapsz egy UTP-t ami jó széles (vigyorra nyújta a megelégedett ügyfél mosoját! ;-) ).

off/flame/troll: te kötözködsz a LAN1 gépnév miatt, miközben azt sem tudod, hogy "kifutó" nem létező fogalom ebben a kontextusban? ;)
(párszor le lettem cseszve, hogy az nem kifutó, hanem futópálya! :)) )

Internet strada azé' van!

:-) Jajj, hát senki sem lehet tökéletes; belőlem is hiányzik például a Hiba! ;-P

Szóval szegény ember vízzel főz és vastagon sózza.

A 3 vonal kényszer, mert senki nem vállalta csak a pr és ők is csak imígyen.
Ara nincs pénz, h kiló méterekre árkot ásni v. oszlopot állítani, mikró sem játszik a rálátás hiánya miatt. Van egy csoffadt adsl és 3 pr nemtudom mi, és továbbra is a három pr vonalat szeretnénk egybe fogni.

Merre keressek, kutassak?

Vajon mi lehet a "három pr vonal" sebessége. Így olvasva 3 E1 is lehetne. :)

A PR amennyire tudom leginkább kábeltévés cég, szal valami olyasmi inkább :)

kösz ez jóóó.

Mondjuk indulásnak nem ártana egy probléma specifikáció.
Mit is szeretnél elérni, azon túl, hogy valaminél gyorsabb legyen az izé?

3 db PR-telekom (egyenként 20/10 megabites) internet vonal összefogását - ha jól mondom - szeretnénk elérni. Talán ezt nevezik bonding -nak, de nekem ez eléggé határterület már.
Lefelé jó lenne megközelíteni a 60 megabitet felfelé a 30-at, de gondolom lesz veszteség. A szolgáltató 3 db rj45 -ős csatlakozóból csorgatja a netet (nincs fix ip).Egy tp-link load balancer -el csúfos 38 megabitet sikerült elérni. Ennél többet szeretnénk kipréselni.
Egyáltalán lehetséges v. ne is erőlködjünk?

OK, tehát azt akarod e, hogy
1) a végponton N user összesen 60Mbps-en tudjon garázdálkodni
2) vagy akár 1 user kaphasson 60Mbps-t?

Inkább az 1 pontot szeretném.

Akkor elvileg a loadbalancing is elég.
Annó próbáltam MT-vel. Csomagjelöléssel döntötte el, hogy merre menjen. Nem voltam teljesen elégedett vele, igy nem használtam. Lehet, sőtt biztos lehetett volna hangolni, de nem ért annyit nekem.

Akkor jó, mert a 2. nem is nagyon menne.
Egyébként, ahogy tanult kollégám mondta előttem, loadbalance.

Ha VPN-en belül EoIP-n összefogná a 3 vonalat akkor sem?

Nem, mert ha sikerül is szétválogatni és egy helyen összerakni a csomagokat, az időzítések úgy szétesnének hogy khm;)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Akkor ez az elméleti megoldás, elvileg nem működik. :)

Gyakorlatilag se fog:)
Vannak különböző megoldások, amikkel egy egy kapcsolat különböző ip-n fog kimenni viszont bizonyos web szolgáltatások ezt nem fogják szeretni


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Én már láttam olyat, ahol a 2. ment. Annak milyen feltételei vannak szolgáltatói oldalon?
(Csak kíváncsiság, nem hiszem, hogy valaha szükségem lesz rá - gondolom, ez már nem xDSL kategória)

pedig de, xDSL -nél nagyobb szolgáltatók jó pénzért játszottak ilyet, de ott az első központig ment a játék ameddig szűk volt a keresztmetszet. Szóval nem lehetetlen megoldani, az ilyen megoldáshoz a szolgáltató segítsége feltétlenül szükséges, egyéb módon egy kalap kaki az eredmény


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Na várj, valahol asszem, elbeszélünk egymás mellett:
xDSL (úgy, mint ADSL és társai), "szabványosan" úgy működik, hogy kapok n darab vonalat, mindegyikre egy-egy előfizetés, PPPoE protokoll, ergo kívül három IP címem van.
Ez eleve nem jó, ha össze akarom adni a három drót sebességét és akár egy kliensen is élvezni óhajtom az így megnövelt sávszélességet.
De ha mégis megoldható a dolog, akkor épp arra lennék kíváncsi, hogy mit kellene a szolgáltatóból kipréselni, hogy a három előfizetésem sávszélessége összeadódjon? Ugyanis az egyértelmű(nek tűnik), hogy a szolgáltató nélkül ez nem fog működni, hiába a bonding.

Ott kezdődik, hogy három vonalad van (három fizikai rézpár) és egy előfizud. Ilyenkor jön (az esetünkben konkrétan az Externet volt), hoz 3 dsl modemet és egy 4. eszközt. Modemek mennek a 4. eszköz seggébe és abból már csak egy UTP jön. Csak a három fizikai rézpár viszonylatban fog működni, az első központnál egyesítik ezt a három vonalat (a központnak is meg kell lennie a megfelelő sávszél tartaléknak, de azok általában már optikán csatlakoznak a gerincre). Lényegében olyan mint ha x darab utp-t egyesítenél, csak itt az utp előtt még van egy átalakítás a telefonvonalra, majd vissza


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Akkor egészen másról beszélünk. Én abból indultam ki, hogy van három előfizetésem... :)
Ha van plusz doboz nálad is, abban már semmi érdekes nincs ;)

Így OK, ilyet láttam működni, csak az nem DSL volt, hanem bérelt vonal, fogalmam sincs, milyen technológiával. (majd' húsz éve, 128kbps vonalakból csináltak 1Mbps-t :) )

3x30??
2+15
A bonding az valami más.

Bocs, lusta vagyok videókat nézegetni, de miben "más" a bonding?
Egyik feladata összefogni többi interface sávszélességét egybe. (meg load balance, meg ...)

A bondingnak 1 ip címe van.
A videókban meg 2 teljesen különböző, illetve 3 egyforma xDSL vonalat fognak össze. Mindegyiket szemléltetik speedtest-tel. A másodikon meg egy több szálas letöltést, mikozben csákókám mutogatja a letöltési szálakat és a wan-okat.

Summarizé. Nem vagyok hálózati szakember, de az egyik hozzászólásban a 3xvpn kissé túlzásnak tűnt.
Már csak azért is, mert azt feltételezte, hogy a szolgáltatónál rádugok a routerrel. A 3xDSLAM-ra?
És ha bondingot is lehet, akkor minek a vpn? És a vpn (=ugyanaz a lan) elrejti a különböző kliensek címét? Megannyi kérdés!

Tehát a videók alapján látszik, hogy azt az esetet kivéve amikor 1db socketet nyitsz a teljes sávszélességre, az összes esetet lekezeli egy 10kHUF árú router. Valószínűleg a kliens-nat-wan bindelést (nem bondolást)is megcsinálja, különben nem tudnák eladni.

Ja, a bondinghoz az sem árt, ha az azt támogató switch kerül utána.

Ja, igazad lehet... a bonding az fizikai(???? azért itt vannak kétségeim) interface-eket fog össze, míg a ppp0 nem igazán az.
Legalábbis én még nem láttam olyat, hogy ppp0 csak úgy lóg a levegőben, cím nélkül _és_ fizikailag működőképes lenne, ha utólag IP címet kapna.

Fizikai. Villanyszerelő csavarja össze a drótokat. :)
A ppp-hez nem értek. Egyes esetekben az auth és a dhcp részt kezeli. Ha a média nem telefonfonal, akkor pppoe. Ott meg biztosan van mac az ip előtt. Pl. a digi is ilyen. (Hálókártya - router, aztán egyszer csak kap ip címet is.)
Szóval van egy-két protokoll ami ip nélkül is működik.
A bonding meg fizikai az ip-hez képest, mert mac(=ethernet) layeren oldják meg. Ezért elég az egy ip és kell a switch támogatás, mivel az is mac alapon működik.

A saját upc hálózatomban úgy lehet megoldani, hogy
- 3 port, 3 mac, 3 dhcp + switch => modem = 3 ip
vagy
- 3 port, 3 mac + bonding + bridge->1 mac (kis router bridge módban) => modem = 1 ip

Ennek már utána kellene néznem, mert nem tudom, pontosan hogy működik a PPPoE (modemeshez 10+ éve nem volt szerencsém :) ).
Mindenesetre a fenti hozzászólásom storno, mert többé-kevésbé hülyeséget írtam, csak szokás szerint nem gondoltam végig, mielőtt leírtam.

A fizikai kapcsolat etherneten valósul meg. Magukat az ethernet adaptereket végeredményben összefoghatom egybe és az így létrejött logikai interface-en is indíthatom a pppd-t, csak kérdés, a szolgáltató mit szól hozzá. :)

Na jó, részemről ez a téma ennyi volt, mert előbb végig kellene gondolni, hogy is működik ez az egész dolog logikailag, aztán fizikailag és csak utána belemászni.

Mindenesetre a bonding az a fentebb felsoroltakra való, azt tudom. :)

:)
modem = KÁBELmodem
A szolgáltató meg leírta a szerződésben mit lehet. Ezzel semmi baj.
Viszont lelki válságot okoz a szerződés szerint ráköthető 3 számítógép. :)
Nem írták, hogy sorosan vagy párhuzamosan. És ha sorosan, akkor hány mélységig. :)))
Van 1 monitorom, 1 desktopom és 3 szerverem. Az ugye 1 gép. ;)

biztos? nezd meg mi az az MLPPP

Nem biztos, mert ahogy itt fent/alant (kinek, milyen sorrendben jelennek meg a hozzászólások) írtam, nem igazán gondoltam végig, csak beledumáltam, jó szokásomhoz híven. :)

Fogsz 2 MikroTik-et. Az egyiket beviszed valamelyik hosting céghez. Ráteszed pl. 100Mbit-es netre. A világ végén pedig ahol csak 10Mbit-es netet tudsz ADSL-el kihozni valamilyen VPN-es megoldással kapcsolódsz több vonallal a 100Mbit-es netedre. Így kívülről a hostingon kapott IP fog látszani.
Valahogy igy:

       ]-(ADSL modem)-VPN-[
[LAN]-[Router]-(ADSL modem)-VPN-[Router]-[100Mbit] 
       ]-(ADSL modem)-VPN-[

Elvileg megvalósítható, de nem a legolcsóbb MikroTik lesz használható rá.

Biztos ez a jó megoldás az "elérhető sávszélesség növelése érdekében"?!

Aha ezt értem, jól hangzik, de mitől fogja tudni a rúter, h a csomagokat melyik VPN-be tolja? Mert ez még csak 3 VPN kapcsolat, valahogy szét kellene szórnia a csomagokat a VPN-ek között. Vagy nem jól gondolom a dolgot?
Esetleg itt jöhet szóba bonding?

Az még bele fér a költségvetésbe, h 2 rútert vegyünk még ha nem is legolcsóbbat.

Asztalon lehetne tesztelni, de tuti hogy a VPN-eket fognám össze. Így egy teljes adat darabjai csomagonként is mehetnek másfelé. Vannak helyek amik a loadbalancing üzemmódot nem tolerálják a több IP miatt.
Olyan lenne mint amikor switch-en van 2x1Gbit összefogva. Csak itt hosszabb a kábel.
Ha ki akarod próbálni akkor Virtualbox-ba 24 órás limittel fel lehet tolni 2 RouterOS-t és ott bűvészkedni. Sebességteszthez is benne van minden ami kellhet.

Annyit módosítanék, hogy VPN (IPsec, OpenVPN, stb.) helyett EoIP kapcsolatokat építenék fel a routerek között - korábban itt kaptam a tanácsot, nagyságrendekkel kisebb az overhead-je.
Ez logikailag 3 "Ethernet kábel" lesz a 2 router között, amiket mindkét oldalon simán összefoghatsz bonding-al, ettől a 2 router már megoldja, hogy a 3 vonal közül bármelyiket használhatja bármelyik csomaghoz.
A lényeg ott lesz, h milyen IP-ket osztasz ki és használsz átjárók(k)ént.
Ja, és a hosting oldalon a 100Mbit akár bottleneck is lehet! Vagy gigabitre, vagy 2x100Mbit-re kell akasztanám a router-t.

Az érdekelne, hogy a gyakorlatban ez mennyire működőképes.

Úgy látom egyre inkább a szellemi maszturbáció felé haladunk. Ha estig valaki nem próbálja ki amit mondtam, akkor én megcsinálom majd és letesztelem.
Az viszont biztos, hogy csak éles környezetben lehet majd rendesen kipróbálni.

Lehet ilyet Mikrotikkel. Felütöd a keresőt és tele találattal.
pl.: http://aacable.wordpress.com/2011/06/04/mikrotik-4-wan-load-balance-pcc-complete-script-by-zaib/

De ha nem akarsz tesztelni, próbálgatni a megoldásokat, melyik a jobb hatásfokú, melyik lesz jó nektek, hanem egy kulcsrakész megoldás kell akkor inkább bízz meg valakit aki ért hozza, és pl. hozza magával a megoldását!

(egyébként itt hupon is van olyan bejegyzés ami témába vág! csak szét kell nézni)

De például az összes UTM megoldás tud ilyet ami kérdésben szerepel. Amiket megvehetsz hw-ben is de építhetsz neki gépet is. Ilyen téma is van HUP-on.

Kösz, ez jó link már csócsálom is.

Kicsit értünk mikrotik-űl, és van kedvünk összerakni, tanulás egy következő lépése. Nem baj ha szenvedünk vele, csak nagyon nem szeretnénk félre menni.

Eddig elsődlegesen a keresési figyelmem nem is load balancer felé ment, de így már tisztább a kép, kösz.

olvasok

Létezik erre Linux script is.

LMoon, a hiper 841-es kulcsrakész doboz miért nem jó? kb 100 dodo ~ 20e ft. Ertelemszeruen, tobb szalon tudod csak kihajtani a teljes savszelt.

Eleg sok dual/tri/... wan hardveres megoldasuk van, raalltak erre a vonalra,ahogy latom
http://www.uttglobal.com/products.php?typeid=27

Kell valamilyen gép, 3db hálókártya és erre telepíteni a pfsense-t.
Vagy veszel egy TP-Link TL-ER5120 routert. Ez utóbbi nem rossz, nem is túl drága.
A pfsense viszont szinte "mindenre jó" :) Akár sört is rendel a Tesco-ból...

+1

Amit nem lehet pfsense-el megcsinalni az nincs is! :)

http://www.youtube.com/watch?v=omuklZrzopM